Bajkał 2009 - bardzo wstępne plany.

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
mazurkas007

Bajkał 2009 - bardzo wstępne plany.

Post autor: mazurkas007 » ndz lis 25, 2007 3:27 pm

Jak w temacie, mam taki zamiar po Skandynawi w 2008.
Co jak i gdzie w Rosji to mam akurat opanowane, chodzi mi bardziej o strone techniczną takiego wypadu - samochód, wyposażenie, trasa.
Mam nawet namiary na schronisko prowadzone nad Bajkałem przez dwie Polki, dostałem od znajomych, którzy byli tam w tym roku dwa tygodnie. Zobaczyłem zdjęcia i :o trzeba tam pojechać.
Własnie dlatego ten post juz teraz, żeby sie zdążyć zorganizować.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » ndz lis 25, 2007 3:41 pm

A jak to widzisz czasowo? Przejazd przez całą Rosję to przecież minimum 7 dni jak nie dłużej.... Pomysł fajny i interesujący.
Zbowid

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » ndz lis 25, 2007 3:58 pm

nad baikalem w jest taka agencja turystyczna " Baikal Visa " majac statki , przewodnikow , busiki itp.
Ogolnie jest z nimi dobry kontakt , wiec mozna sobie pewne rzeczy z gory ustawic np. wycieczke statkiem po bajkale ( polecam , zwlaszcza ze okolice Irkucka sa nieciekawe , a przynajmniej niczym nie odbiegaja od reszty rosji) Listwianka to dziura , olchon warto zaliczyc. Warto przejechac prawa strona Baialu , mimo iz jest tam duzo baz turystycznych = smieci wszedzie to warto przenocowan np. w Cieplych jeziorach. Jak sie bedzie w tamtych okolicach warto pojezdzic po Buriacji , bo jest piekna.
W okolicach Baikalu warto jeszcze zwiedzic Wierszyne , zeby sobie wyrobic wlasna opinie o tej polskiej wiosce.
Zreszta w tamtych okolicach bardzo czesto ludzie przyznaja sie do korzeni polskich co ulatwia kontakty.

Awatar użytkownika
anatol

Post autor: anatol » ndz lis 25, 2007 4:05 pm

7 dni to trochę mało my jechaliśmy 11 dni w jedną stone pokonując od 500 do max 700 km dziennie , nie było to zbyt duże tempo ale wiele czasu też nie zostawało .

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » ndz lis 25, 2007 4:26 pm

Jeżeli interesuje Ciebie tylko Bajkał, to warto zatrzymać sie po drodze w Kazaniu i Tiumeniu (jest też Iżewsk z muzeum Kałasznikowa). Poza tym nie ma specjalnie co oglądać. Do aglomeracji nie ma sensu wjeżdżać bo to Moskwy w miniaturce ale bez historii.
Jadąc w tamtą stronę na pewno będziesz trzymał formę więc 7 dni to żaden wynik o ile jedziesz autem, które miałeś wcześniej w avatarze.
Przewodnik po Bajkale zaspakaja od strony informacji nawet najbardziej wymagających i jest też do ściągnięcia z netu. Wydanie papierowe o tyle lepsze, że masz pod ręką w zwartej formie.
Jadąc własnym autem 4x4 możesz dotrzeć w miejsca, dla wielu niedostępne i w taki sposób cieszyć się Bajkałem sam.
Rosjanie w mega tempie modernizują i budują nowe drogi, w tym obwodnice syberyjskich molochów.
Fakt też, że cywilizacja wciska sie nad Bajkał każda dziurką nie uspakaja. W 2009 r wiele sie moze zmienić in minus, to o czym pisze Drako postęuje tam z zatrważającą prędkością...
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » ndz lis 25, 2007 8:41 pm

W Kazaniu mieszkałem przez czas jakiś i oprócz kremla i tamtejszego meczetu nie bardzo jest co oglądać. Mam tez zamiar wystartować nie z Polski tylko od razu z roboty czyli z S.Petersburga, tak więc minimum dzień, dwa mam zaoszczędzone. Chodzi mi o maksymalnie szybki dojazd na miejsce i jesli już to jakieś krótkie wypady 4x4 na miejscu.

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » ndz lis 25, 2007 8:47 pm

a kiedy mieszkales ?
podobno kazan sie zmienil niesamowicie. Ja bylem w szoku,zwlaszcza noca miasto robi niesamowite wrazenie.
Nie dziwne ze tatarstan chcial oglosic autonomie, kase widac wszedzie.

Znajomy , ktory z nami jechal
byl w kazaniu iles tam lat temu, mowil ze miasto bylo paskudne, zaniedbane itp a w tym roku oczy przecieral ze zdumienia.

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » ndz lis 25, 2007 9:12 pm

Dzisiaj starówka i Kreml sa całkowicie odnowione. Dwa razy w nocy robiłem wielkie koło po mostach aby z perspektywy podziwiać dzisiejszą stolicę Tatrastanu a wczesniej u wrót pałaszowałem kolację :D Centrum także odnowione, nowiutki asfalt, wspaniale wszystko oświetlone...
Z Petersburga w 6 dni jesteś na miejscu na luzie. Jadąc na maksa, mając zmiennika zrobisz bez problemu 1000km w ciągu doby i jeszcze się wyśpisz.
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » ndz lis 25, 2007 9:18 pm

Ostatni raz byłem w Kazaniu jakieś trzy lata temu, ale wielkie inwestycje juz było widać wszędzie : klub PIRAMIDA, głowna ulica ( deptak ) nówka z różnymi rzeźbami i takie tam ( full size kareta cała z brązu ), zaczęli odnawiac mury kremla i w środku meczet ( ten z błękitnymi kopułami ), hi-endowy hotel przy głównej ulicy itp.

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » ndz lis 25, 2007 9:22 pm

To zmieniło sie ogromnie!
Zajedź koniecznie.
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » ndz lis 25, 2007 9:44 pm

Widzę, że meczet już po renowacji, i deptak pociagneli dalej.
Drako a w karecie z brązu siedziałeś, fajna jest też ta róża wiatrów wmurowana w deptak. Hotel Tatarstan już zdążyli rozebrać czy dalej straszy ? i jakos tak po moim wyjeździe miało być oddanie największej w Europie hali do koszykówki, miał być mecz gwiazdy NBA - Rosja. Nie zdążyłem pójść :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”