Pierwsza wyprawa - Rumunia - potrzebne kompedium
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Pierwsza wyprawa - Rumunia - potrzebne kompedium
ale tez sporo aut jezdzi. ciezko zaszyc sie gdzies głęboko.
2 lata temu spotkalem (ale na czarnym) z 5 ekip samochodowych.
w tym roku 2x jedną ekipę juz nie na czarnym lecz na szutrówce i na połoninach.
W cięższym terenie nie mijałem się jednak z nikim ale te cięższe tereny od cywilizacji i tak nie są aż tak strasznie dalego bo liczy sie w drobnych dziesiątkach km.
2 lata temu spotkalem (ale na czarnym) z 5 ekip samochodowych.
w tym roku 2x jedną ekipę juz nie na czarnym lecz na szutrówce i na połoninach.
W cięższym terenie nie mijałem się jednak z nikim ale te cięższe tereny od cywilizacji i tak nie są aż tak strasznie dalego bo liczy sie w drobnych dziesiątkach km.
To prawda.
Chciałbym jakoś sensownie przeciąć Rumunię z Płn - Płd bez ciężkiego OR (start z Zakarpacia - Ukraina - które przejście polecacie?). Zaliczyć wjazd na jedną z połonin (którą i gdzie?) oraz kawałek kamienia na Transalpinie.
Zależy mi na trzech/czterech odcinkach szutrowych, które jestem w stanie pokonać w dwa dni plus asfalt kończąc Rumunię w Bukareszcie.
Siłą rzeczy traktuję RO jako tranzyt, bo celem są dzikie plaże M Czarnego w BG i potem powrót wzdłuż wybrzeża.
Chciałbym jakoś sensownie przeciąć Rumunię z Płn - Płd bez ciężkiego OR (start z Zakarpacia - Ukraina - które przejście polecacie?). Zaliczyć wjazd na jedną z połonin (którą i gdzie?) oraz kawałek kamienia na Transalpinie.
Zależy mi na trzech/czterech odcinkach szutrowych, które jestem w stanie pokonać w dwa dni plus asfalt kończąc Rumunię w Bukareszcie.
Siłą rzeczy traktuję RO jako tranzyt, bo celem są dzikie plaże M Czarnego w BG i potem powrót wzdłuż wybrzeża.
Się te boćki nalatają... Elwood
dzikie plaże... napewno z tym bedziesz mial spory kłopot 
Z dzikim urwiskiem (klifem) łatwiej pójdzie
jak chcesz na tranzyt przeznaczyc tak mało czasu to poprzestań na połoninach transalpiny. Są w urokliwych miejscach i na sporych wysokosciach. Na maramuresz może się nie pchaj. A z połonin na maramureszu to całkiem fajne są w okolicy Borsy. Wróciłem stamtąd tydzien temu. Za Borsą (jadąc na południe) wspinasz się serpentynami na szczyt i tam przy schronisku (Prislop) i takim fajnym małym i nowym strzelistym kościółku skręciliśmy w lewo na wschód. Troszke dróżek jest i można pośmigać bo ładne widoki. Utrudnienia zerowe. Wszedzie dobry szuter, głębiej moze troche błota jak popada.
Ale na twoim miejscu optowalbym wschodnią odnogę transalpiny zaraz za jeziorem Vidra.

Z dzikim urwiskiem (klifem) łatwiej pójdzie

jak chcesz na tranzyt przeznaczyc tak mało czasu to poprzestań na połoninach transalpiny. Są w urokliwych miejscach i na sporych wysokosciach. Na maramuresz może się nie pchaj. A z połonin na maramureszu to całkiem fajne są w okolicy Borsy. Wróciłem stamtąd tydzien temu. Za Borsą (jadąc na południe) wspinasz się serpentynami na szczyt i tam przy schronisku (Prislop) i takim fajnym małym i nowym strzelistym kościółku skręciliśmy w lewo na wschód. Troszke dróżek jest i można pośmigać bo ładne widoki. Utrudnienia zerowe. Wszedzie dobry szuter, głębiej moze troche błota jak popada.
Ale na twoim miejscu optowalbym wschodnią odnogę transalpiny zaraz za jeziorem Vidra.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Nie będzie miał, bardzo łatwo znaleźć choćby na Google Earth. Zresztą na forum pisane było...h0MER pisze:dzikie plaże... napewno z tym bedziesz mial spory kłopot
Ja też. To jest właśnie droga, którą m.in. można zjechać na południowe stoki do Polovragi.h0MER pisze:Ale na twoim miejscu optowalbym wschodnią odnogę transalpiny zaraz za jeziorem Vidra.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
W rumunii dzikie plaze? hmm. no moze za mało explorowalem bo nie tak łatwo bylo
W bułgarii już prędzej zwłaszcza na południu.
vama-vece! tam polecam... nie dzika ale wieczorem jest cool
(to na samej granicy) - nie można tam nie byc! 
vama-vece! tam polecam... nie dzika ale wieczorem jest cool

- Damian
-
- Kontaktowanie:
h0MER pisze:W rumunii dzikie plaze? hmm. no moze za mało explorowalem bo nie tak łatwo bylo
Blues4x4 pisze:celem są dzikie plaże M Czarnego w BG i potem powrót wzdłuż wybrzeża.

LR
LR
Plaże dzięki Damianowi w BG namierzone.
Z Transalpiną zrobię jak sugerujesz homer, być może z kawalkiem gór Apuseni a wcześniej kawałkiem Maramureszu i Bukowiny (okolice o których wspomnialeś).
Z Transalpiną zrobię jak sugerujesz homer, być może z kawalkiem gór Apuseni a wcześniej kawałkiem Maramureszu i Bukowiny (okolice o których wspomnialeś).
Jak to jest z tymi e-winietami?
Obowiązują na wsie drogi i jaki jest taryfikator?
Obowiązują na wsie drogi i jaki jest taryfikator?
Witam
Jeśli chodzi o winietę w Rumunii to jest dostepna 7 dniowa, miesięczna i roczna (jak dobrze pamiętam), ja wykupiłem miesięczną za 10 euro (na granicy można za nią zapłacić również w naszej walucie - 60 złotych).
Winieta dotyczy wszystkich dróg łącznie z autostradami. Jedyny dodatkowy koszt z którym ja się spotkałem to opłata za most na Dunaju (autostrada kier. Constanta) koszt w kierunku do Constanty 11 RON, powrotny 5 RON.
Winieta jest w formie elektronicznej - nie ma naklejek na szybę itp.
Pozdr
Jeśli chodzi o winietę w Rumunii to jest dostepna 7 dniowa, miesięczna i roczna (jak dobrze pamiętam), ja wykupiłem miesięczną za 10 euro (na granicy można za nią zapłacić również w naszej walucie - 60 złotych).
Winieta dotyczy wszystkich dróg łącznie z autostradami. Jedyny dodatkowy koszt z którym ja się spotkałem to opłata za most na Dunaju (autostrada kier. Constanta) koszt w kierunku do Constanty 11 RON, powrotny 5 RON.
Winieta jest w formie elektronicznej - nie ma naklejek na szybę itp.
Pozdr
na tydzien jak dobrze pamietam to 4 euro.
faktycznie juz nie daja naklejek
faktycznie juz nie daja naklejek
- Damian
-
- Kontaktowanie:
na Bułgarię podobnie
najlepiej kupić od razu na granicy, bo w głębi kraju jest gorzej z dostępnością
kiedyś trochę popłynęliśmy za bardzo i rano zapomniałem kupić
zorientowałem się dopiero następnego dnia, gdzieś w głębi kraju
na kilku stacjach nie dałem rady kupić, machnąłem ręką wg najlepszej, starej, sprawdzonej zasady "jakoś to będzie"
i jakoś było.
najlepiej kupić od razu na granicy, bo w głębi kraju jest gorzej z dostępnością
kiedyś trochę popłynęliśmy za bardzo i rano zapomniałem kupić
zorientowałem się dopiero następnego dnia, gdzieś w głębi kraju
na kilku stacjach nie dałem rady kupić, machnąłem ręką wg najlepszej, starej, sprawdzonej zasady "jakoś to będzie"
i jakoś było.
LR
LR
Nam- przy wyjeździe z Bułgarii
skrupulatnie winiety sprawdzali
skrupulatnie winiety sprawdzali
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
a ja sobie nie przypominam bym wiedzial ze na bułgarii trzeba i tymbardziej bym kupował
ale to nie znaczy ze nie mialem
tyle ze ostatnio bylem tam ze 2 lata temu
ale to nie znaczy ze nie mialem

tyle ze ostatnio bylem tam ze 2 lata temu
- pamejudd
-
Ja po Rumunii jezdzilem jakis tydzien bez winiety, bo jakos mi sie zapomnialo. Niby nikt nie sie nie czepial, ale w zeszlym roku juz grzecznie wykupilem.
130 300Tdi '97, Ghost RS 5700 '05
wolvesahead.org
wolvesahead.org
Ostatnie dwa:
- co to jest ta e-winieta w RO?
Płace i co?
- w BG to samo, czy zwykła, na szybę?
Płace i co?
- janusz k160
-
Tiaaa, te w BG to faktycznie dzikie są-same krowy albo ścieki-jedynie Rezowo czy Sinemoriec się do czegoś nadają-właśnie wróciłem z objazdu.....h0MER pisze:W rumunii dzikie plaze? hmm. no moze za mało explorowalem bo nie tak łatwo bylo
vama-vece! tam polecam... nie dzika ale wieczorem jest cool(to na samej granicy) - nie można tam nie byc!

Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
Wpisują nr rej do systemu i policja w czasie kontroli może sprawdzić on-line, czy zapłacone.Blues4x4 pisze:Ostatnie dwa:
Płace i co?
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- janusz k160
-
W RO na piepierku, W BG na szybę-płać kartą, bo goście interes życia chcą zrobić-z 30 leji w RO cena spadła jak dałem Mastercarda do 12.45, w BG podobnie-tylko jak będziesz jechał przez Ruse nie kupuj u gościa na benzynówce zaraz za przejściem po prawej-twierdzi, że ma 30 dniowe za 15 E i nie przyjmuje karty. Dalej są bodajże za 12 na miesiąc. 7-dniowe kosztują 7 EBlues4x4 pisze:Ostatnie dwa:
Płace i co?
Pozdrawiam
Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
Dzięki za info.