PATROL GR Y61 6.2 czy LAND CRUISER 100

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Akam
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Re: PATROL GR Y61 6.2 czy LAND CRUISER 100

Post autor: Akam » wt paź 25, 2011 10:44 am

Na "suchą Afrykę" to z mojego doświadczenia nie ma lepszej opony niż Michelin XS lub jej klony. Super wytrzymała na skałach, ciężko ja zakopać w piachu. Robiliśmy doświadczenie i po rozpędzeniu na luzie, na piachu samochód zatrzymywał się o kilka ładnych metrów dalej niż na innych oponach. A z łańcuchami to daje radę i w błocie.

A opony z RPA były sprowadzone z USA. Spotkałem się z teorią, że opony które prze-leżakowały po produkcji na mrozie dużo lepiej znoszą trudy podróżowania.

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » wt paź 25, 2011 10:50 am

no ładne te micheliny
może faktycznie pojde w nie jak będę się wybierał - tam o czym rozmawialiśmy telefonicznie 8)

a te Twoje AT - może były jakieś stare zleżałem lub coś z nimi nie tak było - bo generalnie mają dobrą opinię
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » wt paź 25, 2011 10:56 am

Cajman pisze: Elwood - a co jak jedziesz np do Maroka - Atlas i Sahara - brać dwa komplety ??

Naprawdę byłem w Maroku 4 razy - za dwa tygodnie znowu jadę - i wiesz kiedy Patrol szedł jak burza - na wiosnę jak byłem - prawie na łysych AT
Bierzesz komplet, który Ci bardziej pasi do warunków, które spotkasz.
Na łysych AT-ach nie zapędzałbym się w Atlas, to oczywiste.
Się te boćki nalatają... Elwood

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt paź 25, 2011 12:09 pm

Polibusz polibuszowi nierówny. Zależy jaki ma dodatek plastiku. Moja autka mają spore przebiegi i jeżdzę na dobrych markowo polibuszach i są na pewno o wiele lepsze od gum, ktore musiałem co chwilę wymieniać. A TJM- wiele produktów kupuje w chinach od tych samych producentów co ja.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt paź 25, 2011 12:19 pm

Cajman pisze:
Damian pisze:opony MT - dla mnie rzecz niezbędna, nie ze względu na trakcję (choć również, na szutrach zwłaszcza), ale przede wszystkim na ich wytrzymałość na kamienie
.....................
mam inne doświadczenie
właśnie w lipcu wymieniłem BF AT po 110 tyś przebiegu
Zaznaczam - zero kapcia w czasie eksploatacji

MT - porażka jeżeli chodzi o piasek - tam są potrzebne jak najbardziej łyse opony a nie o agresywnym bierzniku

Poza tym - pamiętajmy - 2/3 trasy przebiega rożnego rodzaju asfaltami
prawda to, tylko że ja na pustynię nie jeżdżę
a jak pojadę, to na pewno nie na MT, ale na mało agresywnym ateku - z wiadomych powodów

co do uciążliwości MT na asfalcie, to obecnie produkowana generacja opon MT jest bardzo cicha i nawet nieźle spisuje się na mokrym i zimą, zwłaszcza jeśli wybierze się produkt z miękką mieszanką i lamelkami

wnioski z tych mądrości: auto bazowe, przygotowane wg doświadczeń podróżujących w pewien "podstawowy" pakiet z opcją rekonfiguracji w zależności od kierunku i charakteru ekskursji
ot, truizmy ;) ale widuję np. na bałkanach auta z polski wyposażone w dwa zapasy, 60 l wody pitnej i wieżę obserwacyjną z kanistrów i skrzynek ze szpejem na dachu...a auta czyściutkie, podróżujące jedynie szlakami asfaltowymi z przewodników :D a jeszcze lepsi są turyści z niemiec w swoich wszystkomających gelach i defach
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt paź 25, 2011 12:33 pm

No i oto wlasnie chodzi. Zawsze znajdzie sie ktos "madrzejszy" My z przymrozeniem oka patrzymy na kolesia z 2 zapasami, 100l wody, 200l paliwa a ze mnie smieje sie znajome malzenstwo co pojechalo do Albanii Freelanderem, z nich natomiast smieje sie koles, ktory byl tam na motocyklu, z niego na rowerze, a najwieksza polewke ma ktos kto dojechal tam autostopem.
Ale czy to umniejsza komukolwiek?

Ja jak jade na urlop to jade na urlop. Wypoczywac. Lubie wziac prysznic z ciepla woda, rozlozyc sobie lezaczek, ugotowac cos dobrego i wypoczywac. Jak chce hardocre'u to pakuje sie inaczej i wyjazd ma inny charakter.

A wracajac do tematu.. Ze swoich BFG AT jestem zajebiscie zadowolony. NIechca sie zuzywac. Wytrzymaly kamieniste podjazdy w gorach. Zima trzymaja dobrze, na piocu daja rade. Jak jakies lokalne rajdziki to w wiekszosci tez bez problemow - nawet raz po raz w wyczynie. Dla mnie (jak narazie) kupno MTkow jest bez sensu. Jak juz mam jechac na jakis rajd i wiem,ze bedzie ciezko to zakladam jakies simexopodobne.

Aha, do tesciowej na Wszystkich Swietych tez pojade z wyciagarka i liftem na dachu. :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Land_rowerek

Post autor: Land_rowerek » wt paź 25, 2011 12:46 pm

Damian pisze:... a jeszcze lepsi są turyści z niemiec w swoich wszystkomających gelach i defach

...i nie tylko. W Polsce też by się paru znalazlo :lol:
Ale my tu nie o uprzedzeniach...
(@Damian, nie piję do ciebie, to tak bardziej ogólnie)
Discovery II '99 - był

Awatar użytkownika
cieciu rozumisz

Post autor: cieciu rozumisz » wt paź 25, 2011 12:53 pm

Cajman pisze:
Damian pisze:opony MT - dla mnie rzecz niezbędna, nie ze względu na trakcję (choć również, na szutrach zwłaszcza), ale przede wszystkim na ich wytrzymałość na kamienie
.....................
mam inne doświadczenie
właśnie w lipcu wymieniłem BF AT po 110 tyś przebiegu
Zaznaczam - zero kapcia w czasie eksploatacji

MT - porażka jeżeli chodzi o piasek - tam są potrzebne jak najbardziej łyse opony a nie o agresywnym bierzniku

Poza tym - pamiętajmy - 2/3 trasy przebiega rożnego rodzaju asfaltami
potwierdzam. bfg at to najlepsza opona. moje maja 60 tys i zuzycia jakos nie widac. a wytrzymalosc ? zero kapcia od nowosci.

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » wt paź 25, 2011 1:20 pm

@Land_rowerek
https://picasaweb.google.com/richi0856/ ... 1558379122
Po tych zdjęciach poznaje że My byliśmy razem na wyprawie w Albanii w 2009 roku.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
zagaj1

Post autor: zagaj1 » wt paź 25, 2011 1:24 pm

Wojtek_W pisze:Aha, do tesciowej na Wszystkich Swietych tez pojade z wyciagarka i liftem na dachu. :)21
Będziesz Ją wyciągał z grobu ?? :)21 :)21 :)21
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...! :)21

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt paź 25, 2011 1:27 pm

Jeszcze zyje :)21
Na kinetku szarpac nie bede :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » wt paź 25, 2011 1:30 pm

Zibi pisze:Polibusz polibuszowi nierówny. Zależy jaki ma dodatek plastiku. Moja autka mają spore przebiegi i jeżdzę na dobrych markowo polibuszach i są na pewno o wiele lepsze od gum, ktore musiałem co chwilę wymieniać. A TJM- wiele produktów kupuje w chinach od tych samych producentów co ja.
hmm - ale lepszy od OME - bo jeżdże nadal na nich - 2" progresywne - - tak jak pisalem wcześniej 110 tyś - i jakoś nie siedzą, amory trzymają dobrze. A latam z duuuuża przyczepą na dojazdówkach
więc widocznie od lepszych chińczyków kupowane

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » wt paź 25, 2011 1:33 pm

Damian pisze:.................... ale widuję np. na bałkanach auta z polski wyposażone w dwa zapasy, 60 l wody pitnej i wieżę obserwacyjną z kanistrów i skrzynek ze szpejem na dachu...a auta czyściutkie, podróżujące jedynie szlakami asfaltowymi z przewodników :D a jeszcze lepsi są turyści z niemiec w swoich wszystkomających gelach i defach
o tak - tacy są bardzo ciekawi
a najlepsze że w tym samym miejscu po tej samej drodze mija ich miejscowy w starej ładzie albo merolu - w środku z 6 chłopa - i pomyka że tylko się kurzy :D

Land_rowerek

Post autor: Land_rowerek » wt paź 25, 2011 1:34 pm

Fiba pisze:@Land_rowerek
https://picasaweb.google.com/richi0856/ ... 1558379122
Po tych zdjęciach poznaje że My byliśmy razem na wyprawie w Albanii w 2009 roku.

Zgadza się, ja też do tego teraz doszedłem, tyle że w innych grupach.
Pozdrawiam.
Discovery II '99 - był

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt paź 25, 2011 1:46 pm

Cajman pisze:
Zibi pisze:Polibusz polibuszowi nierówny. Zależy jaki ma dodatek plastiku. Moja autka mają spore przebiegi i jeżdzę na dobrych markowo polibuszach i są na pewno o wiele lepsze od gum, ktore musiałem co chwilę wymieniać. A TJM- wiele produktów kupuje w chinach od tych samych producentów co ja.
hmm - ale lepszy od OME - bo jeżdże nadal na nich - 2" progresywne - - tak jak pisalem wcześniej 110 tyś - i jakoś nie siedzą, amory trzymają dobrze. A latam z duuuuża przyczepą na dojazdówkach
więc widocznie od lepszych chińczyków kupowane
Ja też mam chińskie choć robione specjalnie na rynek angielski dla jakiejś ich firmy. Ogólnie cały zawias byl chiński i jest lepszy od ome który mam w drugiej toyce. A jak ci się lata na progresywnych? własnie myślę, żeby wyrzucić w końcu z drugiej HDJ ome które ciągle siada ( przód) i wrzucić progresywnego lovellsa.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt paź 25, 2011 2:08 pm

czyli.. najlepszym wozem do dalekich wojazy dla dwóch osób będzie opel vivaro, rocznik jak najmłodszy. Można zabrać po komplecie zawieszeniowym, jeden komplet sprzęgła, pare filtrów, ze dwa zapasy i wszystko co na wyprawie potrzebne.

Komfortowo i kulturalnie, bardzo ekonomicznie podróżujemy choćby na kraniec świata powszechnie znanym, lubianym i nie rzucającym się w oczy samochodem

Bus ma prześwit dość spory, opony wzmocnione, zawias dośc mocny, wspomóc się można łańcuchami (w takim rozmiarze sa popularne wszędzie)

:)21

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt paź 25, 2011 2:19 pm

eee tam, a ja lubię poruszać się ścieżkami dla kóz, przez step na azymut raczej łoplem też nie pociśniesz

no i wiesz...vivaro...nie ma tego stylu

LR

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » wt paź 25, 2011 2:20 pm

Zibi pisze:...................... A jak ci się lata na progresywnych? własnie myślę, żeby wyrzucić w końcu z drugiej HDJ ome które ciągle siada ( przód) i wrzucić progresywnego lovellsa.
ok
mają jedną zaletę - żywotne - jak widać po przebiegu i nawet po załadowaniu na maxa + przyczepa ok 2,5 tony bardzo mało - nieznacznie siada

chociaż teraz bym nie dawał aż tak mocnych - tzn - przód bym dał max +70-80. A tył jakieś + 100-150 i dodatkowo miechy do sprężyn które zwiększają o 60 procent. Jak ide na pusto nie będzie tak twardo bo spuszczam powietrze. Jak doładowuje to dobijam powietrze. Nawet jak padnie poducha to zawsze jest sprężyna która przejmie obciążenie i jakoś wrócę.

Tak samo jeżeli chodzi o amory - gadałem z gośćmi co jeżdżą na Rancho - tych rególowanych z kabiny powietrzem

Chodzi o co - jadąc do Maroka, Azji jedziesz na bardzo zróżnicowanych podłożach, o różnym obciążeniu.

Wyjeżdżam - pełne doładowanie, + przyczepa z 2,5 tony ale autostrada, równo, gładko
Na miejscu - brak przyczepy, mniej na pokładzie rzeczy inne podłoże - bo i asfalt, piach, góry, hamada, tarka - inne nastawy muszą być zawieszenia aby samochód albo nie rozlatywał się od wstrząsów ani nie bujał jak hamerykański jeep bo chorobu morskiej można dostać

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt paź 25, 2011 2:26 pm

kolega ma właśnie dorobione miechy do sprężyn w aucie wyprawowym i nie powiem - spisuje się to całkiem nieźle jako element pomocniczo-poziomujący
u mnie problemem są sprężyny z przodu, chętnie bym sobie dobijał taką poduchę na bardzo dziurawej drodze, obniżając ciśnienie na tarce, równym szutrze czy po prostu asfalcie

z czego masz założone te poduchy? kompresor (kolega używa arbowskiego do blokad)?

zaletą jest też to, że jak masz namiot dachowy to na nierównym można wypoziomować auto żeby się lepiej spało

LR

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » wt paź 25, 2011 2:39 pm

[quote="Damian".................

z czego masz założone te poduchy? kompresor (kolega używa arbowskiego do blokad)?

..................[/quote]

własnie nie mam jeszcze - czekam aż się wykończy to zawieszenie aby przełożyć komplet - TJM - robi taki komplet. Ale france tyle tyś i nie chcą paść :)16 :)

kompresor mam z butlą 9l VIARA

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » wt paź 25, 2011 3:15 pm

LANDEK pisze:Cajman, Blues4x4 a wy co macie pozakładane :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

oczywiście na dachu trochę nie mojego szpeja - opony motocyklistów, skrzynka jedna też z ich częściami

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » wt paź 25, 2011 4:16 pm

cieciu rozumisz pisze:
Blues4x4 pisze:W części podzielam Twoje zadanie.
Sam się na tym łapię, że jebie do czaszki takim zjadaczom km jak Cajman, ja, czy nie wspomnę o kzh, co właśnie tak ładnie wypłynął z Kazachstanem...
Pierdolić to.

czy Ty mnie wlasnie obraziles?
Przepraszam.
Tobie nie jebie.

Akam
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Akam » wt paź 25, 2011 4:32 pm

Dobre miechy i wydaje się, że za rozsądną cenę można kupić u tego gościa w UK:

http://www.mattsavage.com/acatalog/copy ... lpers.html

Facet przygotował samochód dla Chris'a Scott'a (ekspert jeżeli chodzi o Saharę) i też tam mu miechy zapodał.

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » wt paź 25, 2011 6:23 pm

na zdjęciu wygląda tak samo jak ten TJM-a - tzn mam podejrzenie że to tej firmy
z tym że cena niższa :)

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » wt paź 25, 2011 8:59 pm

Akam pisze:Na "suchą Afrykę" to z mojego doświadczenia nie ma lepszej opony niż Michelin XS lub jej klony. Super wytrzymała na skałach, ciężko ja zakopać w piachu. Robiliśmy doświadczenie i po rozpędzeniu na luzie, na piachu samochód zatrzymywał się o kilka ładnych metrów dalej niż na innych oponach. A z łańcuchami to daje radę i w błocie.

A opony z RPA były sprowadzone z USA. Spotkałem się z teorią, że opony które prze-leżakowały po produkcji na mrozie dużo lepiej znoszą trudy podróżowania.

Masz na myśli te:
http://www.ityre.com/en/tyres/catalog/m ... odel/2040/ ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”