Maroko Kwiecień
Moderator: Misiek Bielsko
- Lorry
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Maroko Kwiecień
Witajcie
Jak w temacie, jadę zaraz po świętach wybiera się ktoś w tym okresie ?
Jak w temacie, jadę zaraz po świętach wybiera się ktoś w tym okresie ?
Lepiej mieć parkinsona i troche rozlać
niż alchajmera i zapomnieć sie napić.
- Lorry
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Re: Maroko Kwiecień
Patrol Y60 4,2
A nie podczepil bys przyczepki na 2 enduro na dojazd?
Bym Ci w paliwie wynagrodzil.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- Lorry
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Poszło na PWWojtek_W pisze:A nie podczepil bys przyczepki na 2 enduro na dojazd?
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Wojtek_W pisze:A nie podczepil bys przyczepki na 2 enduro na dojazd?
To nie takie proste, bo te enduro dopisza do deklaracji wwozowej samochodu i potem beda jaja przy wyjezdzie. Albo nie beda chcieli wypuscic samochodu bez motórów, albo beda scigac ptrzy nastepnym przyjezdzie na okolicznosc nieopuszczenia przez motóry terytorium Maroka (bo odchacza wyjazd wylacznie samochodu). Kary za przekroczenie pobytu sa dosc srogie (pierwszy miesiac spoko, ale potem rosnie progresywnie).
Wiem co pisze, bo mam tu w tej chwili 7 szt enduro.
Zreszta chyba zamiast targac wlasne do Maroka taniej ci bedzie wynajac na miejscu

uriuk
No, ale ja myslalem tak raczej o opcji w 2 strony. Mnie i tak trzymaja terminy i dluzej jak tydzien nie bede, a moge spokojnie skrocic termin. Wiec z deklaracjami by gralo. Chyba,ze masz kogos na miejscu, kto za rozsadna cene wypozycza. Bo trafilem tylko jakies tours dla niemcow i szwajcarow. Nic za ludzkie pieniadze.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Czy 110 E dziennie za pelny pobyt (hotele, paliwo, hondy transalp i przewodnik) to jeszcze ludzka cena?Wojtek_W pisze:No, ale ja myslalem tak raczej o opcji w 2 strony. Mnie i tak trzymaja terminy i dluzej jak tydzien nie bede, a moge spokojnie skrocic termin. Wiec z deklaracjami by gralo. Chyba,ze masz kogos na miejscu, kto za rozsadna cene wypozycza. Bo trafilem tylko jakies tours dla niemcow i szwajcarow. Nic za ludzkie pieniadze.
Dla mnie na granicy, bo motocyklowo to lubie budzetowo latac, ale do przyjacia. 
Bo jak widzialem jakis tam 5 dniowy trip za 3k euro + jakies dodatkow oplaty to slabo troche.

Bo jak widzialem jakis tam 5 dniowy trip za 3k euro + jakies dodatkow oplaty to slabo troche.
mozesz sie dogadac ze zdezakiem i pojechac jakos z nimi
Robiac www.sahararally.pl jada calym duzym zestawem ( tiry itd) z maszynami uczestnikow
Robiac www.sahararally.pl jada calym duzym zestawem ( tiry itd) z maszynami uczestnikow
Dzieki!
Ale w marcu to juz nie ogarne tematu. Do tego cena tez dosc zdrowa jak doliczyc dodatki. A mi sie nie usmiecha pycic dzien w dzien kilometrow tylko robic co mi sie podoba. Tak czy inaczej fajny link. Dziekuje.
Ale w marcu to juz nie ogarne tematu. Do tego cena tez dosc zdrowa jak doliczyc dodatki. A mi sie nie usmiecha pycic dzien w dzien kilometrow tylko robic co mi sie podoba. Tak czy inaczej fajny link. Dziekuje.
dlatego ci napisalem zebys sie dogadal z transportem.
Jakby co na pw dam ci namiary ( na stronie pewnie tez sa ) na zdezaka
pzdr
Jakby co na pw dam ci namiary ( na stronie pewnie tez sa ) na zdezaka
pzdr
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Wojtek_W pisze:Dla mnie na granicy, bo motocyklowo to lubie budzetowo latac, ale do przyjacia.
W tej chwili dysponujemy 4 hondami transalp, jednym KTM 450 i Suzuki DRZ 400.
Z uwagi na to ze 99 % marokanskiej sahary to hammada, czyli pustynia kamienista, to nie jest to czysty offroad, tylko jazda po pistach.
W praktyce wyglada to tak, ze trasa idzie na przemian asfaltem i pistami, sporadycznie jedziemy "na kreche" przez pustynie.
Trasy sa tak dobrane, zeby bylo co ogladac i zeby nie bylo monotonii (praktycznie codziennie jest totalna zmiana charakteru trasy)
Wiecej na www.uriuk.com
Ja jeżdże często z motorami do Maroka
W tym roku byłem naewt w Mali i Burkina Faso. W lutym byłem w Maroku
W maju też jadę
W maju też jadę
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
- Lorry
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
A z którego portu pływasz Algaciras czy TarifaCajman pisze:Ja jeżdże często z motorami do Maroka
W maju też jadę
i jakie są + i - chodzi o cena promu , czas przekroczenie granicy,
+ strefa wolnocłowa w Ceucie i jej brak w Tangerze
Co Ci ze strefy 
Pływałem i z Algeciras i z Tariffy
Zależy gdzie potem jedziesz??
Ceny podobne - z tym że częściej pływają z Algeciras - Tanger Med- ale stamtąd jak jedziesz w dół - tzn autostradą w kierunku Casy to masz dodatkowo ok 30-50 km - autostrady - płatnej
W Tang Med nie masz zaraz stacji - ok 20 km - tak że nie wjeżdżaj na pustym zbiorniku
W Tangerze masz zaraz w mieście - ok 2 km stację
W Tangerze jest mniejszy bajzel - mniejszy lokalny port - brak cięzarówek
W Tanger Med to bajzel - ostatnio stałem w porcie 4 godziny po zaokrętowaniu się - bo cały czas doładowywali kontenery - miał wypłynąć o 9 a wyszedł o 13
Jeżeli jedziesz wzdłuż rifu to lepiej do Tanger Med
itd itd - wszystko zalezy gdzie jedziesz, o której przeprawiasz się, z czym jedziesz

Pływałem i z Algeciras i z Tariffy
Zależy gdzie potem jedziesz??
Ceny podobne - z tym że częściej pływają z Algeciras - Tanger Med- ale stamtąd jak jedziesz w dół - tzn autostradą w kierunku Casy to masz dodatkowo ok 30-50 km - autostrady - płatnej
W Tang Med nie masz zaraz stacji - ok 20 km - tak że nie wjeżdżaj na pustym zbiorniku
W Tangerze jest mniejszy bajzel - mniejszy lokalny port - brak cięzarówek
W Tanger Med to bajzel - ostatnio stałem w porcie 4 godziny po zaokrętowaniu się - bo cały czas doładowywali kontenery - miał wypłynąć o 9 a wyszedł o 13
Jeżeli jedziesz wzdłuż rifu to lepiej do Tanger Med
itd itd - wszystko zalezy gdzie jedziesz, o której przeprawiasz się, z czym jedziesz

GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 7:47 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorry
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
W Maroku byłem 5 lat temu płynąłem z Algaciras do Ceuty
i wydaje mi się że paliwo było tam tańsze niż w Maroku
a kieruję sie na początku na Fez,
prom sobota po południu
prom sobota po południu
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
[quote="Cajman"]
quote]
W Tanger Med tez jest blisko do stacji, tylko ze trzeba pojechac droga wzdluz brzegu do pierwszej wsi (cos 3-4 km).
Jesli chodzi o burdel, to najwiekszy byl w Tangerze zanim otworzyli Tanger Med. Teraz port w Tangerze jest niemal kameralny, a burdel w Tanger Med ujeto w pewne ramy organizacji, tzn nie jest sie atakowanym przez tabuny myfriendow i z grubsza wiadomo co gdzie zalatwic.
Przejscie w Ceucie dalej przypomona granice z Ukraina, wiec radze ominac, lub przekraczac ja w nocy.
quote]
W Tanger Med tez jest blisko do stacji, tylko ze trzeba pojechac droga wzdluz brzegu do pierwszej wsi (cos 3-4 km).
Jesli chodzi o burdel, to najwiekszy byl w Tangerze zanim otworzyli Tanger Med. Teraz port w Tangerze jest niemal kameralny, a burdel w Tanger Med ujeto w pewne ramy organizacji, tzn nie jest sie atakowanym przez tabuny myfriendow i z grubsza wiadomo co gdzie zalatwic.
Przejscie w Ceucie dalej przypomona granice z Ukraina, wiec radze ominac, lub przekraczac ja w nocy.
-
- jestem tu nowy...
to sobie opusc Tanger i plyn do Nadoru najtaniej i czasowo podobnieLorry pisze:W Maroku byłem 5 lat temu płynąłem z Algaciras do Ceuty
prom sobota po południu
paliwo yewropejskie nawet wolnoclowe jest drozsze nisz marokanskie
ale jak cie kusi to Nador graniczy z Melina i mozesz sam sprawdzic
i do fezu najblizej jak bys chcial przykutwic na paliwie to lec na Oujde i kup z karnistra
za 4 diramy litr jakosciowo leprze nisz orlen

- Lorry
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dzięki za wszelkie sugestie ale i tak muszę najpierw do Malagi
więc w Algaciras zobaczę co tańsze
Pzdr
więc w Algaciras zobaczę co tańsze
Pzdr
- nomad-ka
-
- Kontaktowanie:
Z Algeciras już w ogóle nie pływają do Tangeru - tylko do Tanger Med i Ceuty, więc wybór się zawęża. Np. Balearia z Alg do TMed tania - ale na punktualności nie da się za bardzo polegać - np. ostatnio zamiast wyjść 0 10.00 wyszedł z portu o 12.30... Ale z Tarify wtedy w ogóle nie chodziły z powodu sztormu (levante 50 knotów
. Za to najtańszej IMTC to nawet rozkładu znaleźć nie można...
Almeria - Nador od ok. 350 euro/samochód + 2 osoby w jedną stronę. Balearia jeszcze niedawno była 180E w dwie...

Almeria - Nador od ok. 350 euro/samochód + 2 osoby w jedną stronę. Balearia jeszcze niedawno była 180E w dwie...
Patrolek Y61 2,8 td Grrr... Mój ci on! 
nomad-instinct.com

nomad-instinct.com