Baby lajtowo Litwa/Łotwa/Estonia

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » śr sie 02, 2006 8:40 am

Jakby się komuś przydało to mam scany planu Palangi oraz Sventoji. Jakby co to na priva...
A tak wogóle to najlepiej na miejscu zakupić sobie wszystkie mapki - są tańsze jak w Polsce...
Polecam też odwiedziny w dużych punktach informacji turystycznej (ja byłem w takim w Lipawie na Łotwie) gdzie można dostać za free dużo folderów, ulotek i map.
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD :-)

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » pt sie 04, 2006 2:33 pm

Aha - jak ktoś oszczędza kasę to proponuję wcinać codziennie paluszki krabowe dostępne za ok. 1,2 Lita za paczkę 100g.
W Kłajpedzie tuż przed mostem (w drodze do starego portu) jest hotel a obok niego piętrowy parking (na jakieś 2,5m wysokości :D ), można tutaj spokojnie zostawić syfa. Przed hotelem parkuje (nie wiem czy zawsze) taki przedłużany 15 metrowy Hummer (pewnie z basenem w środku).
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD :-)

mendog72
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mendog72 » ndz wrz 10, 2006 10:13 pm

Hejka właśnie wróciłem z 2 tygodniowego pobytu na Litwie i krótkiej wizyty na Łotwie- bylismy z zoną i 3 letnim berbeciem nad morzem oraz z 3 dniowa wizytą w Wilnie.....
Wrazenia pozytywne - drogi główne dobre i mało zatłoczone z wyjątkiem okolic miejskich ,drogi boczne zwykle szutrowe .Oznaczenia drogowe również ok samochodów sporo - zwykle prod. niemieckiej VW AUDI itp sporo równiez pojazdów 4x4 pickupów itp ...Ceny podobne jak w Polsce choc paliwo tańsze o ok. 1 zł . Ogólnie jak ktos chce odpocząc w cywilizowanych warunkach wracając np. z Rosji to polecam .
Łotwa zrobiła na nas niestety gorsze wrazenie ale byłem tylko w 1 miescie i przejechałem łącznie może z 120 km ale drogi były o wiele gorsze a i drogowskazów znacznie mniej .
Wilno jest w trakcie wielkiej przebudowy - skończyc mają w 2009 r.
ale większośc zabytków dostepna .
Ceny w stolicy oczywiście wyższe :(
Ogólnie nie ma się czego bać nawet podróżując plaskaczem(Fabia) z dzieckiem

Awatar użytkownika
Niuftia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Niuftia » sob wrz 16, 2006 2:17 pm

Witam wszystkich,

Za 2 tygodnie wybieram się do Estonii i byłbym wdzięczny za wyjaśnienie czy jadac autem z LPG (Lovato) trzeba zaopatrzyć się w jakieś końcówki do tankowania?

Ponoć na Litwie i Łotwie nie ma problemów ale w Estonii jest zaledwie kilka stacji z gazem i na dodatek ich "pistolety" nie pasują do włoskich instalacji.

Niuftia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”