WITAJCIE! - NOWY Całkowite Zaćmienie Słońca Nowosybirsk 2008

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » pn paź 23, 2006 2:21 pm

Przed dalszą jazdą mała dygresja.Wielu użytkowników forum chetnie pojechałoby na dalsza wyprawę do Rosji.Powstrzymuje ich jednak (w ich mniemaniu) kompletny brak kartografii tych stron.Spieszę więc i wszystkim oznajmiam, że takie mapy można "zanabyć" na prawie każdej, większej, stacji benzynowej.Podobnie jest z paliwem - jest go w bród, jakość - zwłaszcza benzyn - bardzo dobra.Stacje paliw - nawet co kilkaset metrów- na przestrzeni calej Rosji. Podobnie jest z wulkanizacją czy z mniejszymi serwisami.
Na pewno kłopotów z naprawami nie będą mieli właściciele nowych Toyot, Nissanów czy innych japończyków z bieżącego wieku.Trochę gorzej z częściami do aut z lat 90-tych.Tego złomu Rosjanie już dawno nie ściągają - w przeciwienstwie do nas - nowych członków sojuzu unijnego.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

32MU
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Nowy postWysłany: Pon Paź 23, 2006 2:13 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na takich "cepeenach" można, poza paliwem zaopatrzyć się w napoje (np. piwo!, colę, fantę), słodycze, gumę(nie tylko do żucia), można kupić jakieś drobiazgi - pamiątki, mapy, pióra do wycieraczek, korek wlewu paliwa itp. Z reguły obok jest jakaś knajpka; często, zwłaszcza przy większych aglomeracjach - motel (50 USD pokój 2 os. z prysznicem, w cenie strzeżony parking).
Przy tankowaniu paliwa obowiązuje zasada, którą przytoczyłem na początku opowieści : rańsze dieńgi, patom stulia - dla nieznających języka : najpierw płacisz, potem siadasz(wolne tłumaczenie - cytat pochodzi z książki rosyjskiego pisarza - 400 sposobów jak uniknąć kłopotów w biznesie- tu autor nawiązuje do teatru czy też kina : płacisz - wchodzisz).
Na stacji polega to na tym, że wpłacamy do kasy np. 1000 rubli, po czym tankujemy. Nie obawiajcie się!. Jeżeli wlejecie tylko za 600, kasjerka wyda resztę- bez problemu. Często zdarzają się promocje- jeżeli zatankujesz np. za 1500 rubli , cena spada o 2-3 ruble na litrze - wystarczy znać język, czytać ogłoszenia i tankować 2-3 wozy na jeden rachunek.

To cytat z innego topica - ale na nasz temat ;)
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » pn paź 23, 2006 2:29 pm

Bartas pisze:jakby znalazł się sponsor to juz się pakuję :)2
jak by się znalazł to ja też się piszę - i z Nowosybirska prosto do Rumuni :)21

Awatar użytkownika
Darecki

Post autor: Darecki » pn paź 23, 2006 6:06 pm

kpt.zbik pisze:Po ksiązki smigne w weekend do sklepu podróznika , zresztą tam tez moznaby zrobic pożadny wywiad "środowiskowy"
Jak chcesz to jedną z nich moge pożyczyć, jak znajde :)
ort? e tam :)21

Obrazek

Awatar użytkownika
Darecki

Post autor: Darecki » pn paź 23, 2006 6:12 pm

CZOBI pisze:na rozgrzewke zanabyj 2ksiazki koperskiego o jego podrozy przez syberie
oprocz konkretnych informacji zajebiste ksiazki przygodowe!!...
Od napisania mineło sporo czasu (zmian) i dziś nie traktował bym ich jako przewodnika.
Ale czyta się świetnie.
ort? e tam :)21

Obrazek

Awatar użytkownika
kpt.zbik

Kontaktowanie:

Post autor: kpt.zbik » wt paź 24, 2006 7:51 am

Książki poczytałbym dla samej przyjemności. A nivki jeszcze jeżdzą po Rosji czy u nich też to autko do lamusa odeszło i zastąpione zostało nowczesnością .....
GR'RED TEAM

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » wt paź 24, 2006 10:02 am

kpt.zbik pisze:Książki poczytałbym dla samej przyjemności. A nivki jeszcze jeżdzą po Rosji czy u nich też to autko do lamusa odeszło i zastąpione zostało nowczesnością .....
:o

Nivek ci u nas dostatek Panie ... :)21

Awatar użytkownika
kpt.zbik

Kontaktowanie:

Post autor: kpt.zbik » wt paź 24, 2006 10:20 am

No i dobrze bo jak bylimśy na Kozackich to nie za dużo ich było w Karpatach ale za to częsci do nich w każdym niemal warsztacie. Wniosek jeden nivą trzeba tam jechać.
GR'RED TEAM

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » wt paź 24, 2006 10:30 am

kpt.zbik pisze:No i dobrze bo jak bylimśy na Kozackich to nie za dużo ich było w Karpatach ale za to częsci do nich w każdym niemal warsztacie. Wniosek jeden nivą trzeba tam jechać.
... powiem więcej, możesz jechać czymkolwiek, a wrócić Nivą, chętni na zamianę napewno się znajdą :)21

Awatar użytkownika
kpt.zbik

Kontaktowanie:

Post autor: kpt.zbik » wt paź 24, 2006 10:59 am

powrót z przyczepą :D pełną częsci na zapas
GR'RED TEAM

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » wt paź 24, 2006 1:56 pm

kpt.zbik pisze:powrót z przyczepą :D pełną częsci na zapas
eeeeee ... lepiej wszystko wymienić 'tam' i wrócić starym/nowym samochodem, silnik np. nówka w sklepie = około 2500pln ( z osprzetem ! )

Awatar użytkownika
kpt.zbik

Kontaktowanie:

Post autor: kpt.zbik » wt paź 24, 2006 2:42 pm

o to pomysł jest idealny :D hahha moznaby sie zastanowić
GR'RED TEAM

Tymoon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tymoon » wt paź 24, 2006 3:37 pm

mazurkas007 pisze:
Ja wyznaję taką zasadę : jeżeli celem wyprawy jest osiągnięcie punktu 'X' na mapie, to poświęcam minimum czasu na dojazd do punktu 'X' a maksimum czasu na przebywanie w punkcie 'X'. Dla mnie lepiej dojechać w kilka dni do Nowosybirska i tydzień spędzić na miejscu, organizując krótkie wypady, jak tydzień jechać do Nowosybirska i dzień, czy dwa być na miejscu. Ale to tylko taka moja teoria.
Hmm... :) ja właśnie dokładnie myśle o czymś takim bo głównym celem tego wyjazdu - z mojego punktu - jest ZAĆMIENIE SŁOŃCA. Pokręcenie się na miejscu jest dodatkową atrakcją, wartą zorganizowania większej ekipy złożonej z Was :).
Tymon Kretschmer

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » śr paź 25, 2006 6:30 am

wiem że to jest forum 4x4, ale czy pomyslał ktoś, aby te trasę zrobić koleją transsyberyjską :wink:

Awatar użytkownika
kpt.zbik

Kontaktowanie:

Post autor: kpt.zbik » śr paź 25, 2006 10:12 am

http://geoengine.nima.mil/muse-cgi-bin/rast_roam.cgi takie interesujące źródło map znalazłem tylko online ale dokłądnosc całkiem spora
GR'RED TEAM

Awatar użytkownika
outsider

Post autor: outsider » sob paź 28, 2006 6:52 pm

Jeśli bedzie choć trochę sponsorinu to chętnie się podłaczę.

Sledziu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Sledziu » ndz paź 29, 2006 7:37 am

mazurkas007 pisze:Przed dalszą jazdą mała dygresja.Wielu użytkowników forum chetnie pojechałoby na dalsza wyprawę do Rosji.Powstrzymuje ich jednak (w ich mniemaniu) kompletny brak kartografii tych stron.Spieszę więc i wszystkim oznajmiam, że takie mapy można "zanabyć" na prawie każdej, większej, stacji benzynowej.Podobnie jest z paliwem - jest go w bród, jakość - zwłaszcza benzyn - bardzo dobra.Stacje paliw - nawet co kilkaset metrów- na przestrzeni calej Rosji. Podobnie jest z wulkanizacją czy z mniejszymi serwisami.
Na pewno kłopotów z naprawami nie będą mieli właściciele nowych Toyot, Nissanów czy innych japończyków z bieżącego wieku.Trochę gorzej z częściami do aut z lat 90-tych.Tego złomu Rosjanie już dawno nie ściągają - w przeciwienstwie do nas - nowych członków sojuzu unijnego.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

32MU
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Nowy postWysłany: Pon Paź 23, 2006 2:13 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na takich "cepeenach" można, poza paliwem zaopatrzyć się w napoje (np. piwo!, colę, fantę), słodycze, gumę(nie tylko do żucia), można kupić jakieś drobiazgi - pamiątki, mapy, pióra do wycieraczek, korek wlewu paliwa itp. Z reguły obok jest jakaś knajpka; często, zwłaszcza przy większych aglomeracjach - motel (50 USD pokój 2 os. z prysznicem, w cenie strzeżony parking).
Przy tankowaniu paliwa obowiązuje zasada, którą przytoczyłem na początku opowieści : rańsze dieńgi, patom stulia - dla nieznających języka : najpierw płacisz, potem siadasz(wolne tłumaczenie - cytat pochodzi z książki rosyjskiego pisarza - 400 sposobów jak uniknąć kłopotów w biznesie- tu autor nawiązuje do teatru czy też kina : płacisz - wchodzisz).
Na stacji polega to na tym, że wpłacamy do kasy np. 1000 rubli, po czym tankujemy. Nie obawiajcie się!. Jeżeli wlejecie tylko za 600, kasjerka wyda resztę- bez problemu. Często zdarzają się promocje- jeżeli zatankujesz np. za 1500 rubli , cena spada o 2-3 ruble na litrze - wystarczy znać język, czytać ogłoszenia i tankować 2-3 wozy na jeden rachunek.

To cytat z innego topica - ale na nasz temat ;)
Piszesz duzo prawd co do map i stacji. mapy lepiej kupowac na miejscu w jakim hipermakecie lub tym podobmym.Staje sa ale jakos paliwa jest zla .tylko firmowki np. lukoil-zapewniaja dobra jakosc. Mozna spotkac stacje bez ON. Czestotliwos wystepowania bardzo duza sa tez sprzedawcy paliw przedrozni ( z beczki lub baku) nie polecam totalny syf i czasem 1do 1 z woda. Co do czesci to do Toyoty wszysko nie zaleznie od rocznika.Nissan gorzej ale tez bez wiekszych problemo. W rosji Patro 4.2 jest czesciej potykanyniz 2.8. Z tymi napojami i innymi rzeczami na staji to troche przesadziales . w wiekszych miastach po stronie eurpejskiej i owszem ale dalej niestety jeszcze nie jest tak rozowo.

Sledziu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Sledziu » ndz paź 29, 2006 7:44 am

A tak naprawde to lepiej na to zacmienie pojechac do Mongolii- tam sie wybieram ba to zacmienie. Syberie przejechalem juz 2 razy w 2 kierunkach Wladywostk ,Nachoda i Sachalin.
Oprocz trudow zwiazanych z odleglosciami i czasem np. 2000 km gruntowka to mozna to lajtowo przejechac.Rosja to normalny kraj z servisami itp.Rosjanie bardzo uczynni i goscinni.Pomoga w razie klopotow bez problemu.Polecam

Tymoon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tymoon » pn paź 30, 2006 8:24 am

Sledziu pisze:A tak naprawde to lepiej na to zacmienie pojechac do Mongolii- tam sie wybieram ba to zacmienie
Czemu lepiej? :D
Tymon Kretschmer

Awatar użytkownika
kpt.zbik

Kontaktowanie:

Post autor: kpt.zbik » pn paź 30, 2006 8:43 am

Sledziu pisze:A tak naprawde to lepiej na to zacmienie pojechac do Mongolii- tam sie wybieram ba to zacmienie. Syberie przejechalem juz 2 razy w 2 kierunkach Wladywostk ,Nachoda i Sachalin.
masz foty na jakiers stronce jeśli tak to podeślij z dużą chęcią oglądne :D
GR'RED TEAM

Sledziu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Sledziu » pn paź 30, 2006 2:51 pm

bo do Nowosybirska to mozna dojechac maluchem. zabawa tak naprawde zaczyna sie po Krasnojarsku i to jeszcze zalezy jaka droga jedziesz - federalna czy stary bam. A zeby dojechac na sacmienie w Mongolii mozna jechac przez Kazachstan. Dwa ciekawe kraje i fajna przygoda.Tyle mojej subiektywnej opini , a pozatem tak sobie wymyslilem i tak zrobie:) Jak beda przynajmniej dwa auta to troche zabawy w maly extrim a jak bede sam to bez ryzyka do przodu:). Stronki jeszcze nie mam ale pracuje nad tym. Mam gotowa prezentacje i mozliwe ze ukaze sie artykol w Wyprawach- tylko musze wyslac tekts:)

Tymoon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tymoon » pn paź 30, 2006 4:00 pm

Sledziu pisze:bo do Nowosybirska to mozna dojechac maluchem. zabawa tak naprawde zaczyna sie po Krasnojarsku i to jeszcze zalezy jaka droga jedziesz - federalna czy stary bam. A zeby dojechac na sacmienie w Mongolii mozna jechac przez Kazachstan. Dwa ciekawe kraje i fajna przygoda.Tyle mojej subiektywnej opini , a pozatem tak sobie wymyslilem i tak zrobie:) Jak beda przynajmniej dwa auta to troche zabawy w maly extrim a jak bede sam to bez ryzyka do przodu:). Stronki jeszcze nie mam ale pracuje nad tym. Mam gotowa prezentacje i mozliwe ze ukaze sie artykol w Wyprawach- tylko musze wyslac tekts:)
A rozumiem, rozumiem :) jednak dla mnie głównym celem ewentualnej samochodowej wyprawy jest obserwacja zaćmienia, a warunki do jej przeprowadzenia są lepsze właśnie na Syberii np. długość trwania fazy całkowitej :) Zabawy w terenie to sprawa ważna, ale drugorzędna :D .
Tymon Kretschmer

Awatar użytkownika
kpt.zbik

Kontaktowanie:

Post autor: kpt.zbik » wt paź 31, 2006 8:36 am

Jak długo bedzie trwało to zacimienie ????
GR'RED TEAM

Tymoon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tymoon » wt paź 31, 2006 9:42 am

kpt.zbik pisze:Jak długo bedzie trwało to zacimienie ????
Dla okolic Nowosybirska, na linii centralnej - 2m 23.3s

Pozdroofko!
Tymon Kretschmer

Awatar użytkownika
kpt.zbik

Kontaktowanie:

Post autor: kpt.zbik » wt paź 31, 2006 1:20 pm

hmmm fajnie bedziemy smigać przez pół azji żeby 2 min zaćmienia oglądnąc podoba mi się :D
GR'RED TEAM

Awatar użytkownika
kpt.zbik

Kontaktowanie:

Post autor: kpt.zbik » czw lis 02, 2006 10:33 am

co do książek pana Koperskiego dowiedziałem się od pamietników http://anisko.net/lena2003/pamietnik że to sciema i kłamstwo więc ich nawet czytać nie będe :D
GR'RED TEAM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”