ISLANDIA
Moderator: Misiek Bielsko
Re: ISLANDIA
życzliwość jest, a ceny na szczęście nie zabiły. Musieliśmy w jednym aucie dorobić rurkę hamulcową i drobazgi porobić. Od ręki i za przyzwoitą cenę. Robota była wykonana w Kopaskerze.
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes
Patrol Comfort TB42
Harry - i jechaliscie 843? Mysmy pojechali z Askji najpierw 843 a potem po słupkach na prawo od 843 obok Sellandafjall i nad Myvatn. Zeby nie bylo pogadalismy z rangerka (calkiem ladna) w Dreki (pod Askja) i po obejrzeniu aut i upewnieniu ze mamy telefony powiedziala ze na mapie tego moze nie byc ale mamy jechac "po slupkach".
1. Z fajnych prostych trasek to polecam wjazd na lodowiec Langjokull droga 551 (od strony zachodniej).
2. NIc specjalnego ale skrot nieasfaltowy to droga pomiedzy droga 578 a 35 przez Krakshraun.
3. Kapiele cieple w Hveraverllir, Landmannalaugar i w oczku Viti na Askji.
4. Ponadto jakby ktos jechal z Husaviku do Myvatn to polecam droge ktora na koncowym odcinku ma oznaczenie 863. Wjazd jest mozliwy tylko od polnocy bo pod Krafla jest zamkniety szlaban (ktory trzeba ominac) - przepisow sie nie lamie bo wjazd jest dozwolony od polnocy.
1. Z fajnych prostych trasek to polecam wjazd na lodowiec Langjokull droga 551 (od strony zachodniej).
2. NIc specjalnego ale skrot nieasfaltowy to droga pomiedzy droga 578 a 35 przez Krakshraun.
3. Kapiele cieple w Hveraverllir, Landmannalaugar i w oczku Viti na Askji.
4. Ponadto jakby ktos jechal z Husaviku do Myvatn to polecam droge ktora na koncowym odcinku ma oznaczenie 863. Wjazd jest mozliwy tylko od polnocy bo pod Krafla jest zamkniety szlaban (ktory trzeba ominac) - przepisow sie nie lamie bo wjazd jest dozwolony od polnocy.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
Czy ktoś z tu piszących ma jakieś info odnośnie możliwości przemieszczenia się z Islandii na Grenlandię
Najchętniej promy samochodowo - osobowe
To co w necie znalazłem to loty rejsowe z Islandii w dwie strony za około 400 euro od osoby. Gdzieś czytałem o wycieczkach organizowanych z przewodnikiem, jedno dniowych ale po spędzeniu kilku godzin na wyspie to trudno powiedzieć że się zwiedziło Grenlandię. Wyjazd planuję wstępnie na przyszły rok, przełom sierpnia i września, własnym autem z Polski. Jak by ktoś coś wiedział - możliwości/koszty - to będę wdzięczny za info.

gg 3041301
Z tego co wiem to nie ma takiej opcji apropo promów
a co do wycieczek to te na które natrafiałem były horendalnie drogie niestety.
A tak apropo może komuś się przyda http://f4x4.is/index.php?option=com_con ... Itemid=256

A tak apropo może komuś się przyda http://f4x4.is/index.php?option=com_con ... Itemid=256
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
Nie wiem jak jest na Grenlandii, ale w tym roku byłem na Spitzbergnie i to co mogę powiedzieć to fakt, że tam kompletnie nie ma dróg. Jeżeli poleci się samolotem to owszem jest hotel tyle że nie ma możliwości wiele więcej zobaczyć. Wszystkie atrakcje, jak helikopter czy quady z przewodnikiem lub treking też z przewodnikiem są naprawdę bardzo drogie. Autem nic nie zdziałasz bo nie ma jak się poruszać, poza tym bez broni to zabronione. Jedyny sposób na eksplorację to własną krypą. Duże cruzy dopływają tylko po to aby 2000 turystów wysiadło i zrobiło zakupy, tak to wygląda. Sądzą, że na Grenlandii może być podobnie, widać to na google maps. Jedno miasteczko z lotniskiem i koniec. tu jakieś zdjęcia: http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/ ... =39&t=9423Koni pisze:Czy ktoś z tu piszących ma jakieś info odnośnie możliwości przemieszczenia się z Islandii na GrenlandięNajchętniej promy samochodowo - osobowe
To co w necie znalazłem to loty rejsowe z Islandii w dwie strony za około 400 euro od osoby. Gdzieś czytałem o wycieczkach organizowanych z przewodnikiem, jedno dniowych ale po spędzeniu kilku godzin na wyspie to trudno powiedzieć że się zwiedziło Grenlandię. Wyjazd planuję wstępnie na przyszły rok, przełom sierpnia i września, własnym autem z Polski. Jak by ktoś coś wiedział - możliwości/koszty - to będę wdzięczny za info.
Lepiej mieć spokój niż rację. 
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
Na Grenlandię widzieliśmy jedynie wycieczki organizowane przez linie lotnicze - z Reykiaviku do Kulusuk. Opcji było kilka - jesli jesteś zainteresowany samą wizytą na Grenlandii jako taką - jednodniowa z przewodnikiem, dwudniowa z przewodnikiem, kilkudniowe (już nie pamiętam szczegółów), można też wykupić same przeloty i POŁAZIĆ samopas. Jeśli jesteś zainteresowany jazdą, to z tego co wiem, to promu niet.
Co do ceny wycieczki - to kwestia względna, nas nie zabiła i nie zbankrutowaliśmy. Sami na miejscu na lotnisku zapłaciliśmy połowę ceny oferowanej przez nasze rodzime biura podróży jako za wycieczkę fakultatywną (sprawdziłam po powrocie z czystej ciekawości). Ale to też było 2 lata temu, wiele mogło się w kwestii ceny zmienić.
Co do ceny wycieczki - to kwestia względna, nas nie zabiła i nie zbankrutowaliśmy. Sami na miejscu na lotnisku zapłaciliśmy połowę ceny oferowanej przez nasze rodzime biura podróży jako za wycieczkę fakultatywną (sprawdziłam po powrocie z czystej ciekawości). Ale to też było 2 lata temu, wiele mogło się w kwestii ceny zmienić.
Potwór potworny niezwykle wytworny ...
tu mnie znajdziecie: http://www.fotopodroze.art.pl
tu mnie znajdziecie: http://www.fotopodroze.art.pl
Wybiera sie ktos struclem w 2012?
Jednego mam nagranego, ale bufor bezpieczenstwa by sie przydal.
Szczesliwcowi, ktory sie zglosi oferuje znaczaca redukcje kosztow podrozy

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
chodzi Ci o załoganta,czy ekipę z furą?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Narazie sonduje teren.
Mielismy jechac autami, ale z urlopem tak dlugim nie da rady. Uknulem sie plan,ze uzyje jakiegos wczasowicza jako konia pociagowego dla mojej przyczepki z moturem lub dwoma. Oczywiscie rozliczymy sie w monecie za paliwo i oplaty. Zostawi mi gdzies przyczepe z moturami i pojedzie w swoja strona. My sobie przylecimy i pojedziemy w swoja strone. Pozniej zostawimy przyczepe i polecimy do domu a partner przywiezie zestaw.
Kumpel z ktorym mialem jechac na 2 auta mowi,ze jakby znalazl jeszcze kogos to by sam pojechal. Nawet jakby nie jechal z jakis powodow to sadze, ze tu znajda sie chetni na taka impreze. Tym bardziej,ze to zawsze taniej.

Mielismy jechac autami, ale z urlopem tak dlugim nie da rady. Uknulem sie plan,ze uzyje jakiegos wczasowicza jako konia pociagowego dla mojej przyczepki z moturem lub dwoma. Oczywiscie rozliczymy sie w monecie za paliwo i oplaty. Zostawi mi gdzies przyczepe z moturami i pojedzie w swoja strona. My sobie przylecimy i pojedziemy w swoja strone. Pozniej zostawimy przyczepe i polecimy do domu a partner przywiezie zestaw.

Kumpel z ktorym mialem jechac na 2 auta mowi,ze jakby znalazl jeszcze kogos to by sam pojechal. Nawet jakby nie jechal z jakis powodow to sadze, ze tu znajda sie chetni na taka impreze. Tym bardziej,ze to zawsze taniej.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
wlanie skonczylismy ukladac oferte komercyjna dla ludkow bez auta, a chce jeszcze wpisnac edycje dla kierownikow z ich pojazdami i podlaczyc do tego motory - mysle ze od polowy czerwca jakos tak... tydzien powinien wystarczyc.Wojtek_W pisze:Narazie sonduje teren.![]()
Mielismy jechac autami, ale z urlopem tak dlugim nie da rady. Uknulem sie plan,ze uzyje jakiegos wczasowicza jako konia pociagowego dla mojej przyczepki z moturem lub dwoma. Oczywiscie rozliczymy sie w monecie za paliwo i oplaty. Zostawi mi gdzies przyczepe z moturami i pojedzie w swoja strona. My sobie przylecimy i pojedziemy w swoja strone. Pozniej zostawimy przyczepe i polecimy do domu a partner przywiezie zestaw.![]()
bede jechal pickupem z 2 moto, ktory na miejscu bedzie jezdzil jako serwisowka, a na przyczepe jeszcze do 4rech motorow.
jakz ainteresowany to pisz na pw. oferte chce dopracowac do konca roku i zobaczymy jaki na to bedzie odzew.
lr-lr-lr-xtz-e350
Jak na rozsadnym poziomie skalkulujesz oferte to odzwe bedzie b.duzy.
Sam Ci zrobie odpowiednia reklame. PW poszlo.

Sam Ci zrobie odpowiednia reklame. PW poszlo.
nie wiem, czy przy obecnych rozsnących cenach paliw , będzie w przyszłym roku cokolwiek co można nazwać rozsądną ofertą 

Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
Patrol Comfort TB42
- Wiewiorek
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:

Wybieram się w tym roku na Islandię z celem Askja i szukam informacji, od kiedy otwarte są drogi do Askji

Z tego co gdzieś wyczytałam, to od 20.06 i szukam potwierdzenia.
No i mam pytanie jak tam wyglądają warunki drogowe w czerwcu- tak ogólnie, wiem że co roku inaczej. Chodzi mi o interior, ale bez dużych przepraw wodnych (poza Askją)

Pozdrawiam

Jak jesteś w stanie określić kiedy nie będzie śniegu to sam odpowiesz sobie na pytanie czy to 20 czerwca czy inna data... W czerwcu zazwyczaj większość dróg w interiorze jest zamknięta.
- Wiewiorek
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Biorąc pod pod uwagę, ze jestem ciemną blondynką to zadaję pytania
I chyba drogi nie są zamknięte tylko wtedy, kiedy jest śnieg.....
Ale ja się nie znam, blondynka

I chyba drogi nie są zamknięte tylko wtedy, kiedy jest śnieg.....
Ale ja się nie znam, blondynka
w zeszlym roku bylismy od polowy czerwca i tez juz dalo sie wjechac a zaczynalismy wlasnie 910tka w strone askji, czesc drog co prawda dopiero otwierali wiec czym pozniej tym wieksze prawdopodobienstwo ze sie gdzies wjedzie. za to na dojezdzie na parking na samej askji lezalo jeszcze troche sniegu, ale do przejechania.
lr-lr-lr-xtz-e350
- Wiewiorek
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dziękuję - miało być od około 08.06 (tak na euro 2012), ale chyba przesunę przylot o 2,5 tygodnia, póki bilety nie kupione 

http://www.vegagerdin.is/english/
Tu masz całą informację o warunkach drogowych/aktualnych/.Drogi nie są otwierane w scisłych terminach.
Tu masz całą informację o warunkach drogowych/aktualnych/.Drogi nie są otwierane w scisłych terminach.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- supel123
- jestem tu nowy...
otwarcie drug zależy od opadów czasem nawet w sierpniu były zamknięte z powodu opadów deszczu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2bf ... 10251.html Trooper 3.0 33 inch
jade tam 6-19 sierpnia 2012 r
Wojtek_W pisze:Wybiera sie ktos struclem w 2012?
piotr.m
http://www.masicz.pl
http://www.masicz.pl
Jedziemy 28 07 - 23.08. Dwa auta z Polski, dwa auta islandzkie i ma się do nas przyłączyć jeszcze 7 osobowa ekipa na LC z geysiru. Jedziemy gł po ryfcie (auta z Polski nie jadą na Reykjaness)