Pamir - Sierpień 2012
Moderator: Misiek Bielsko
Pamir - Sierpień 2012
Witam
Jestem tu nowy, nazywam sie Błażej i od niedawna jestem posiadaczem Patrola made by Igor.
Wrzucam tu nowy wątek z propozycją wyjazdu do Pamiru z głównym celem objechania korytarza Wakhańskiego. Trasa dość typowa przez Bialoruś, Rosję, Kazachstan, Kirgistan i Tadżykistan właśnie do korytarza Wakhańskiego na pogranicze z Afganistanem. Powrót opcjonalnie przez Ukrainę. Ogólnie trasa jest wyliczona na około 11000 km i miesiąc czasu.
Wyjazd planuję na 28 lipca a powrót na 26 sierpnia.
Wyjazd ten jest dość nietypowy ponieważ oprócz samochodów 4x4 jadą z nami enduro motocykliści. W tej chwili grupa ta składa się z dwóch Patroli którymi powożą nasze żony z dziećmi, oraz dwóch motocyklistów (ja i mój kolega Rafał) na KTM 990 Adv.
Założenie jest proste. Chcemy wspólnie w sensie rodzinnie dotrzeć do Pamiru, wspólnie jechać tą samą trasą i wspólnie kampingować codziennie w "hotelach tysiącgwiazdkowych". Posiadamy pewne doświadczenia w tych terenach - 2010 roku objechaliśmy podobną trasę na motocyklach.
Finalnie zakladam, że grupa motocyklistów powiększy sie o kolejne dwa lub trzy motocykle, a do grupy samochodowej dojdą jeszcze maksymalnie trzy, może cztery samochody.
I tu pytanie do Szanownych forumowiczów czy znajdzie się ktoś chętny na wzięcie udziału w tym projekcie?
Jestem tu nowy, nazywam sie Błażej i od niedawna jestem posiadaczem Patrola made by Igor.
Wrzucam tu nowy wątek z propozycją wyjazdu do Pamiru z głównym celem objechania korytarza Wakhańskiego. Trasa dość typowa przez Bialoruś, Rosję, Kazachstan, Kirgistan i Tadżykistan właśnie do korytarza Wakhańskiego na pogranicze z Afganistanem. Powrót opcjonalnie przez Ukrainę. Ogólnie trasa jest wyliczona na około 11000 km i miesiąc czasu.
Wyjazd planuję na 28 lipca a powrót na 26 sierpnia.
Wyjazd ten jest dość nietypowy ponieważ oprócz samochodów 4x4 jadą z nami enduro motocykliści. W tej chwili grupa ta składa się z dwóch Patroli którymi powożą nasze żony z dziećmi, oraz dwóch motocyklistów (ja i mój kolega Rafał) na KTM 990 Adv.
Założenie jest proste. Chcemy wspólnie w sensie rodzinnie dotrzeć do Pamiru, wspólnie jechać tą samą trasą i wspólnie kampingować codziennie w "hotelach tysiącgwiazdkowych". Posiadamy pewne doświadczenia w tych terenach - 2010 roku objechaliśmy podobną trasę na motocyklach.
Finalnie zakladam, że grupa motocyklistów powiększy sie o kolejne dwa lub trzy motocykle, a do grupy samochodowej dojdą jeszcze maksymalnie trzy, może cztery samochody.
I tu pytanie do Szanownych forumowiczów czy znajdzie się ktoś chętny na wzięcie udziału w tym projekcie?
Błażej
Patrol Y61 V8 6,5L td
Patrol Y61 V8 6,5L td
Re: Pamir - Sierpień 2012
jeszcze nie w tym roku....
ale powodzenia życzę czekając na zdjecia i interesujące punkty trasy
ale powodzenia życzę czekając na zdjecia i interesujące punkty trasy

hej,
jakie koszta na jednego parcha obliczaliście?
pozdr
jakie koszta na jednego parcha obliczaliście?
pozdr
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 7:11 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Nikt nie nadaje?
Na razie GBAO odcięte od świata w wyniku napierdalanki 21.07 i kolejnych.
Nie chce mi się kopiować linków, więcej info tu:
http://africatwin.com.pl/showthread.php ... post250910
Na razie GBAO odcięte od świata w wyniku napierdalanki 21.07 i kolejnych.
Nie chce mi się kopiować linków, więcej info tu:
http://africatwin.com.pl/showthread.php ... post250910
Znalazłem takie coś o zniesieniu wiz to Tadżykistanu dla członków UE .
Podaje linka :http://www.rosjapl.info/forum/viewtopic.php?t=8986
Znalazłem tez jeszcze dwa nevsy o tym w necie.
Ktoś coś wie , bo obecnie tam jest gorąco ?
Podaje linka :http://www.rosjapl.info/forum/viewtopic.php?t=8986
Znalazłem tez jeszcze dwa nevsy o tym w necie.
Ktoś coś wie , bo obecnie tam jest gorąco ?
suzuki vitara 1.6 (SZARA EMINENCJA)
Suzuki Vitara 2.0 (BŁĘKITNY GROM )
T4 syncro -wyprawowy.
T4 syncro -wyprawowy.
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 7:11 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
O Kirgistanie juz wiem ,ale myślałem że u ich sąsiada się polepszyło.
Jak twoje przygotowania , bo coś w Tadżykistanie gorąco sie zrobiło?
Jeśli Khorg będzie zamkniety to przejazd pamirską "autostradą " nie będzie możliwy.
Sam jestem zainteresowany co dzieje się w tych rejonach bo w przyszłym roku się tam wybieram ,jak sie coś nie spie...li.
A ty kiedy wybywasz?
Jak twoje przygotowania , bo coś w Tadżykistanie gorąco sie zrobiło?
Jeśli Khorg będzie zamkniety to przejazd pamirską "autostradą " nie będzie możliwy.
Sam jestem zainteresowany co dzieje się w tych rejonach bo w przyszłym roku się tam wybieram ,jak sie coś nie spie...li.
A ty kiedy wybywasz?
T4 syncro -wyprawowy.
T4 syncro -wyprawowy.
dwie koyoty wlasnie pojechaly beda pisac, jak ich ludozercy nie zjedza jakowys
http://tlc.org.pl/forum/viewtopic.php?f ... 7&start=30
http://tlc.org.pl/forum/viewtopic.php?f ... 7&start=30
.
-
-
Dzwonią nie najgorzej.
"Tadżycki parlament przyjął 23 maja nowelę do ustawy o statusie cudzoziemców na terytorium Tadżykistanu. Daje ona rządowi prawo do jednostronnego wprowadzenia reżimu bezwizowego z innymi państwami w trybie rozporządzenia, bez obowiązku zawierania z nimi specjlanych umów. Planowane jest zniesienie wiz w odniesieniu do obywateli państw Unii Europejskiej, USA, i Azji."
"Tadżycki parlament przyjął 23 maja nowelę do ustawy o statusie cudzoziemców na terytorium Tadżykistanu. Daje ona rządowi prawo do jednostronnego wprowadzenia reżimu bezwizowego z innymi państwami w trybie rozporządzenia, bez obowiązku zawierania z nimi specjlanych umów. Planowane jest zniesienie wiz w odniesieniu do obywateli państw Unii Europejskiej, USA, i Azji."
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 7:13 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
3 tyg temu kolo z TJK botschaft in Berlin powiedział, ze planuja...
Może potrwać 2 tyg, może potrwać 2 m-ce.
Może się załapiemy?
Pamietaj o wriemiennym wwozie do TJK.
Ważny tylko 14 dni. Kosztuje 20$.
Może potrwać 2 tyg, może potrwać 2 m-ce.
Może się załapiemy?
Pamietaj o wriemiennym wwozie do TJK.
Ważny tylko 14 dni. Kosztuje 20$.
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 7:13 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 7:12 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
Wygląda że cały dól Tadżykistanu jest odcięty i jazda na około przez drugie przejście tez nic nie da . Puszczają ruch tylko na Duszanbe. W dól do granicy afgańskiej pewnie nie puszczą .
Wygląda że w tym roku podziwianie "autostrady Pamirskiej" i doliny Wakhanu tylko w google.
Wygląda że w tym roku podziwianie "autostrady Pamirskiej" i doliny Wakhanu tylko w google.

T4 syncro -wyprawowy.
T4 syncro -wyprawowy.
Macie może kontakt z Mazeniakiem ?
Żyje ?
Wjechał do Tadżykistanu?
Ze szczątkowych informacji wynika że tam cały czas gorąco.
Żyje ?
Wjechał do Tadżykistanu?
Ze szczątkowych informacji wynika że tam cały czas gorąco.
T4 syncro -wyprawowy.
T4 syncro -wyprawowy.
-
-
Pływaliśmy wspólnie pontonem pod Pikiem Lenina.
Mnie z kumplem udało się przekroczyć granicę w Bor Dobo pod Kyzyłart. Mazeniak miał mniej szczęścia i teraz szwenda się po Kirgistanie.
Mnie z kumplem udało się przekroczyć granicę w Bor Dobo pod Kyzyłart. Mazeniak miał mniej szczęścia i teraz szwenda się po Kirgistanie.
No nie wiem czy jego psycha to wytrzyma .
A tak na poważnie to uspokiło sie co w Tadzykistanie , czy naparzanka trwa ?
Jakieś nowości ?

A tak na poważnie to uspokiło sie co w Tadzykistanie , czy naparzanka trwa ?
Jakieś nowości ?
T4 syncro -wyprawowy.
T4 syncro -wyprawowy.
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 7:12 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
No, maładiec!
Z tym Badachszanem musisz pamiętać, że w dość dramtycznych okolicznościach opuszczali GBAO nasi koledzy na moto.
Zapewne to o nich dopytywał ów koleś.
Z tym Badachszanem musisz pamiętać, że w dość dramtycznych okolicznościach opuszczali GBAO nasi koledzy na moto.
Zapewne to o nich dopytywał ów koleś.