Hiszpania, Portugalia - czerwiec 2013

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
marcokon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Hiszpania, Portugalia - czerwiec 2013

Post autor: marcokon » pt lut 15, 2013 10:23 am

Szukam 1, 2 ekipy na ok. 30 dniowy wyjazd turystyczno-off-roadowy, ok 9000 km, bez autostrad i tras płatnych, najlepiej bocznymi drogami. Propozycja dla osób dysponujących wolnym czasem i nie bojących się interioru. Szczegółowa trasa do uzgodnienia. My 50+, Żona i ja, chcielibyśmy zobaczyć zamki nad Loarą, Lourdes, Pireneje, przejechać wzdłuż zatoki Biskajskiej, zahaczyć o ok. Madrytu (znajomi), Kadyks. Gibraltar, przejazd wzdłuż wybrzeża Hiszpanii, Andora. Dalej wzdłuż wybrzeży Francji, Włoch, przeprawa przez Alpy. Nasz sprzęt to Ford Ranger off-road z kabiną mieszkalną. Nie przewidujemy noclegów w hotelach, chyba że z konieczności.
Galloper V6 3.0, Toyota RAV4 4x4 2.0, Ford Ranger XTL 4WD 4.0 V6 - automaty 4x4 wszystko w benzynie

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Re: Hiszpania, Portugalia - czerwiec 2013

Post autor: grzes » pt lut 15, 2013 11:34 am

Troche duzo jak na jeden wyjazd... (30dni)

Awatar użytkownika
marcokon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcokon » sob lut 16, 2013 10:55 am

My mamy czas, nie jedziemy na wyścigi, chcemy zobaczyć jak najwięcej i niezbyt się zmęczyć. To ma być przyjemność.
Galloper V6 3.0, Toyota RAV4 4x4 2.0, Ford Ranger XTL 4WD 4.0 V6 - automaty 4x4 wszystko w benzynie

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » ndz lut 17, 2013 8:55 pm

W którym miesiącu ta wyprawa. Na jakimś etapie może bym się podłączył. Seryjny gallopek. Jeśli bez offrołdu, to chętnie przemyślę tą opcję gdyż jeszcze nie sprecyzowałem czasu wakacyjnego.
Nie ważne czym ale dokąd zmierzasz.

wodnik57
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wodnik57 » pn lut 18, 2013 5:33 pm

Na trase,o ktorej mowisz 30 dni to zdecydowanie za malo. Zrobilem kiedys trase wlochy, hiszpania porugalia i tylko poludnie Francji. Trwalo ponad 7 tygodni i 11tys km. Interior Hiszpanii to ponad 40 stopni w cieniu w lecie. Zatesknisz za klimatyzowanym hotelem. Poza tym jesli chcesz nocowac na campingach zaskocza Cie ceny raczej niemile. Jesli planujesz na dziko, mozesz liczyc za ktoryms razem na spotkanie mundurowymi przy btaku szczescia...
Wodnik57

belfer

Post autor: belfer » pt lut 22, 2013 9:46 pm

wodnik57 pisze: Interior Hiszpanii to ponad 40 stopni w cieniu w lecie. Zatesknisz za klimatyzowanym hotelem. Poza tym jesli chcesz nocowac na campingach zaskocza Cie ceny raczej niemile. Jesli planujesz na dziko, mozesz liczyc za ktoryms razem na spotkanie mundurowymi przy btaku szczescia...
W suchym klimacie kontynentalnym upał tak nie doskwiera, a w sierpniową noc robi się na tyle chłodno, że w namiocie poza śpiworem trzeba było używać koca. Przez 3 tyg. nocowania na dziko nie odwiedzili nas żadni mundurowi w Hiszpanii, Portugalii ani Francji :roll:
Cherokee XJ 4.0 96'
Comanche MJ 4.0 88'

Awatar użytkownika
marcokon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcokon » pt lut 22, 2013 9:51 pm

wodnik57 pisze:Na trase,o ktorej mowisz 30 dni to zdecydowanie za malo. Zrobilem kiedys trase wlochy, hiszpania porugalia i tylko poludnie Francji. Trwalo ponad 7 tygodni i 11tys km. Interior Hiszpanii to ponad 40 stopni w cieniu w lecie. Zatesknisz za klimatyzowanym hotelem. Poza tym jesli chcesz nocowac na campingach zaskocza Cie ceny raczej niemile. Jesli planujesz na dziko, mozesz liczyc za ktoryms razem na spotkanie mundurowymi przy btaku szczescia...
Niemcy - 2 dni, Francja 3 dni, powrót przez Włochy, Austrię i Niemcy - 4 dni. Na Hiszpanię pozostaje ? Jadę pickupem z kabiną mieszkalną. Mogę nocować wszędzie, nawet na ulicy w mieście.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt lut 22, 2013 9:53 pm

belfer pisze:
wodnik57 pisze: Interior Hiszpanii to ponad 40 stopni w cieniu w lecie. Zatesknisz za klimatyzowanym hotelem. Poza tym jesli chcesz nocowac na campingach zaskocza Cie ceny raczej niemile. Jesli planujesz na dziko, mozesz liczyc za ktoryms razem na spotkanie mundurowymi przy btaku szczescia...
W suchym klimacie kontynentalnym upał tak nie doskwiera, a w sierpniową noc robi się na tyle chłodno, że w namiocie poza śpiworem trzeba było używać koca. Przez 3 tyg. nocowania na dziko nie odwiedzili nas żadni mundurowi w Hiszpanii, Portugalii ani Francji :roll:
Przy wybrzeżu da radę ,a dalej od, to różnica temperatur mniejsza. Czasu mało żeby coś zobaczyć, a i trasę spoko idzie opycić plaskaczem z karawanem
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
marcokon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcokon » sob lut 23, 2013 10:16 am

klucz13 pisze:
belfer pisze:
wodnik57 pisze:
Przy wybrzeżu da radę ,a dalej od, to różnica temperatur mniejsza. Czasu mało żeby coś zobaczyć, a i trasę spoko idzie opycić plaskaczem z karawanem
:)21
Długo z Żoną zastanawialiśmy się nad kupnem przyczepy (mamy krótkiego Gallopera i Toyotę RAV4), kampera typu Ducato ale po przeanalizowaniu kosztów i tego czego oczekujemy po wyprawach padło jednak na pickupa z rozszerzoną kabiną z nadbudową mieszkalną. Nawet Galloper z przyczepą nie wjedzie wszędzie nie mówiąc o kamperze.

wodnik57
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wodnik57 » wt lut 26, 2013 10:57 pm

Przygode z policja mialem we Francji, kiedy noca padlem w drodze powrotnej z wakacji i podsypialem w moim vanie na jakims parkingu w malym miasteczku. W Hiszpanii rzeczywiscie nie bylo nigdy problemu jesli unikalo sie miejsc oznaczonych zakazem ustawiania campervanow. Jesli mowa o chlodnych nocach to dlatego, ze spora czesc Hiszpanii to gory i plaskowyze (powyzej 1000 m.n.p.m) i tam po 21 odnotowuje sie znaczny spadek temperatury, jak to w gorach. Suche 45 stopni w Extramadurze jednak najlepiej sie znosi Na dobrze ocienionym tarasie ze szklanka zimnego piwa w reku. :D
Co do transportu wybor optymalny, bo na objazdowke przyczepa jest bez sensu, autocaravanem nie wszedzie Cie wpuszcza, a pick upem mozesz sie przesliznac i mozesz tez spokojnie opuscic asfalt . W lecie jednak stawiaja sporo zakazow ze wzgledu na przepisy przeciwpozarowe...
Wodnik57

ajast
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ajast » sob mar 09, 2013 10:29 pm

Planowalem wyjazd w Pireneje - od morza do oceanu ale plany uległy radykalnej zmianie - lecę do Japonii. Życzę powoddzenia.

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » ndz mar 10, 2013 10:02 am

ajast pisze:Planowalem wyjazd w Pireneje - od morza do oceanu ale plany uległy radykalnej zmianie - lecę do Japonii.
To naprawdę cenna informacja dla wszystkich.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

ajast
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ajast » ndz mar 10, 2013 10:40 am

Cieszę się !

Awatar użytkownika
romulus

Post autor: romulus » ndz mar 10, 2013 3:57 pm

jak planujesz hiszpanię, to zobacz tę stronkę o rejonie Alcazar, mozesz podążać szlakami Don Kichota:
http://www.hiszpania-przewodnik-intymny.com
napisana przez znajomych pasjonatów...
Nissan Patrol
Toyota Hilux

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”