Bułgaria kawałek dobrej plaży...

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Bułgaria kawałek dobrej plaży...

Post autor: bert » czw cze 06, 2013 5:37 pm

Wz z moimi nieudolnym próbami latania w obiektach przemysłowych (nb. zastanawiając się nad zmianą "ksywki" mam dylemat zawarty pomiędzy... "Piotruś Pan" a "Tupolew") wiem, że z jaskiń w Rumunii kicha bo się nie wcisnę ni przeczołgam, zatem zostaje mi "zaoszczędzonych" kilka dni, tak mi przyszło do głowy, żeby se na plaży dzień czy dwa, z gołą dupą (niekoniecznie swoją ;)) poleżeć...
warunek, cicho, z dala od ludzkości i z słodką wodą w pobliżu, bez komarów, meszek i innego robactwa... to chyba w poblizu rumuńskich Karpat najbliżej w Bugłarii.
Poleci ktoś coś ?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Re: Bułgaria kawałek dobrej plaży...

Post autor: czesław&jarząbek » czw cze 06, 2013 7:33 pm

klucz kiedyś jakieś miejscówki z bułgarii pokazywał fajne...
#noichuj

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw cze 06, 2013 8:08 pm

Granice przekraczałem za 2 MAI ( też fajna miejscowość ) , kilkanaście kilometrów za granicą jest jakiś rezerwat i bagna , za nim zjechać z głównej drogi w lewo i szukać miejscówki we wioskach , było to kilka lat nazad i mam nadzieję że chujnia z komerchą nie zawitała do nich
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw cze 06, 2013 8:39 pm

Aaaaa plaża żwirowa to nie Złote Piaski czy Albena ale tam żeby nie panna Ziuta to by palca nie było gdzie wsadzić a hałas zajebie każdego normalnego
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw cze 06, 2013 8:46 pm

czesław&jarząbek pisze:klucz kiedyś jakieś miejscówki z bułgarii pokazywał fajne...

"kiedyś" to słowo klucz (nomen omen) ;)
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pt cze 07, 2013 10:35 am

najlepsza plaża była w ostatniej wiosce przed granicą turecką, taka z polem kampingowym, w zatoczce... nazwy zapomniałem, ale to jest tuż przed strefą nadgraniczną z tablicami "verboten" :)21

(ale to było ze trzy lata temu, a komercyjne budowy schodziły szybko na południe)
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt cze 07, 2013 10:44 am

nie była najlepsza :)21 bo zwykle są tam tłumy, jest pole kempingowe, sezonowe dyskoteki i imprezy na plaży
oczywiście jeśli o silistar mówimy

myślę że definicja dzikiej plaży w przypadku berta może być inna ;)

LR

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pt cze 07, 2013 10:58 am

to była najlepsza jaka spotkałem - choć szukałem słabo, bo plaże mnie nie interesowały :wink:

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » pt cze 07, 2013 11:58 am

Ja próbowałem coś znaleźć przed samą granicą turecką i mi się nie udało. Albo klify albo syf i miejca mało. Może bardziej na północy by co się znalazło?
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pt cze 07, 2013 12:23 pm

na północy to albo syf albo galopująca komercjalizacja raczej

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » sob cze 08, 2013 9:39 am

bert pisze:żeby se na plaży dzień czy dwa, z gołą dupą (niekoniecznie swoją ;)) poleżeć...
warunek, cicho, z dala od ludzkości i z słodką wodą w pobliżu, bez komarów, meszek i innego robactwa... to chyba w poblizu rumuńskich Karpat najbliżej w Bugłarii.
Poleci ktoś coś ?
Spóźniłeś się o 30...no 20 lat.
Tam już nie ma takich miejsc.
Mnie rozwalił kemping w Kiten (dawniej Miczurin) - to już na południu
toaleta: Obrazek
Bungalowy do wynajęcia:Obrazek
A tu świeża woda :)Obrazek

Ceny za to europejskie.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » sob cze 08, 2013 5:41 pm

Hinek pisze: Tam już nie ma takich miejsc.

tylko szukać trza umić ;)

LR

tomak74

Post autor: tomak74 » sob cze 08, 2013 7:37 pm

W ubiegłym roku byliśmy w Bułgarii, na początku przez tydzień na południu. Po postach Damiana, dotarliśmy aż pod Rezowo , Sinemorec fajna miejscówka ale nie znalazłem przy plaży możliwości noclegu ... może słabo szukałem , dużo ludzi ... Silistar też fajnie ale jakiś dziki tłum .... odpuściliśmy. Jest troszkę zatoczek przy których pewnie można coś zanocować , troszkę się powłóczyliśmy wzdłuż brzegu ( jak się dało) czasami jak jest dojazd to jakaś przystań rybacka .
Generalnie nastawialiśmy się na kemping ( woda, toalety, knajpka wieczorem, zostawianie obozowiska bez opieki) i .... trochę tak już z musu i z nazwy ( bo przecież na pewno tam będą delfiny ) trafiliśmy na camp Delfin, okolice Achtopolu. Nie wiem czy on się już tu kiedyś na forum przewijał , nie pamiętam.... Tam jest plaża naturystów za skałką ( jak ktos lubi z gołą dupą hehe) , my rozbiliśmy się bezpośrednio nad morzem , na klifie, kilkanaście metrów scieżką w dół do morza , świetny widok ) .
No cóż, camp , dla ortodoksów może nie do przyjęcia ale w miarę pusty, przestronnie ,czysto , bezpiecznie , zostawialiśmy namiot i kupę pierdół wokoło na cały dzień i nic nie zginęło, tanio . Wieczorem knajpka na plaży gdzie byliśmy tylko my , caca i piwko jak ktoś lubi ... Fajna woda do pływania , bo trochę skałek , trochę piasku na plaży. Bez fal to super warunki do nurków ... Może nikt się koło nas nie rozbijał bo mamy sporego psa hehe , raczej nie bo dzieciaki przychodziły pogłaskać kucze . Pewnie tam kiedyś wrócę więc chyba mogę polecić .
Druga miejscówka gdzie byliśmy dłużej ( trzy noce ) to przystanek w drodze powrotnej , plan był zobaczyć Kamienny Brzeg , Kaliakrę itd. Dotarliśmy na północ Bułgarii jednak w nocy ...szukaliśmy biwaku ( w krótkim pajero w trzy osoby z psem spi się słabo , na mapach jest zaznaczona Rusałka ( tak jak i camp Delfin) , niestety Rusałka to wypasiony camping bungalowy itd. dość drogo ale też nie nasz klimat odpuściliśmy , pytając o fajne miejsce młodego człowieka na bramie ... i wysłał nas do Krapec ...jeszcze kilkadziesiąt kilometrów na północ ... oczywiście się zgubiliśmy , pytamy od drogę w bazie nurkowej ( chyba o pierwszej w nocy ) i koleś po prostu wsiada do swojego samochodu i mówi żeby jechać za nim , poprowadzi , tak z dziesięć kilometrów pewnie wyszło lasami ..... generalnie jakoś w tych wycieczkach zawsze mamy trochę szczęścia do ludzi .
Krapec to stary camp, czasy świetności ma dawno za sobą , z całodobową knajpką na świeżym powietrzu prowadzony przez młodych lekko hipisowatych ludzi . Kilkanaście namiotów było ale kameralnie , pełne zaufanie , jakieś grosze zapłaciliśmy dopiero wyjeżdżając, za miejsce biwakowe w lasku. Prysznic i toalety są ... czyste.
Plaża jest tam piaszczysta , dość długo płytko , słabo do nurkowania , ludzi troszkę było dojeżdzają autami ale wystarczy przejechać lub przejść kilkaset metrów i ma się mnóstwo miejsca tylko dla siebie . Dla mnie jest to ważne bo jak wspomniałem pies..... duża suka który lubi pobrykać z dzieckiem w wodzie . Nigdzie nikomu zresztą nie przeszkadzała , same pozytywne reakcje
Wokół rezerwatu Kamienny Brzeg jest sporo małych zatoczek gdzie mozna przenocować, czasami ,,wysoko'' do wody , trzeba zjeżdżać i szukać jak ktoś ma ochotę . No właśnie pytanie czy chcemy popatrzeć czy się popluskać .
Krapec ma swój klimat .... też pewnie zajrzę jeszcze .
Ech, dawno nic nie pisałem stąd ten przydługi post , może się komuś przyda...
Ostatnio zmieniony ndz cze 09, 2013 8:17 am przez tomak74, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » sob cze 08, 2013 8:39 pm

sinemorec jest ok, ale z założeniem noclegu w jednym z pensjonacików
nigdy nie pisałem że jest tam możliwość rozbicia się na dziko

do sinemorec dotarłem ponownie w 2011 roku, po kilku latach
ta spokojna rybacka mieścina niestety też się zmieniła, są tłumy i miasteczko powoli się do nich przystosowuje (knajpy, ilość hoteli)

dzikich plaż trzeba szukać pomiędzy obzorem a emoną
jest tego kilka km w pięknych okolicznościach, to ostatnie takie miejsce (bo ustanowiono tam rezerwat)

LR

tomak74

Post autor: tomak74 » sob cze 08, 2013 8:58 pm

hehe nie mieliśmy żadnych pretensji , po prostu na szybko planując wakacje, czytając forum też , uznaliśmy że im dalej na południe tym lepiej i było warto ...
Wyszło wtedy o tyle śmiesznie, że w niedzielę kupowałem przewodnik a w poniedziałek wyjeżdżaliśmy...
W ubiegłym roku miała być Czarnogóra, może Albania ale mnie przystopował weterynarz ( może słusznie , może nie ), że pies nie ma jakiegoś badania i może być problem z wjazdem powrotnym do unii

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » sob cze 08, 2013 9:07 pm

z bałkanów przywoziliśmy kota i rannego żółwia na rekonwalescencję do PL
to tyle w kwestii przepisów wet
:)21

LR

tomak74

Post autor: tomak74 » sob cze 08, 2013 9:14 pm

mi też przez siedem lat nigdy nikt w papiery psie nie zajrzał ale to zawsze była Unia, kiedyś Chorwacja i krótki przejazd przez Bośnię w nieświadomości a tutaj mówią że jakieś badanie , przeciwciała chyba i to kilka tygodni trwa bo trzeba gdzieś wysłać ... bez żalu odpuściłem , Bułgaria ok niech będzie , ale z tego też powodu nie próbowaliśmy wjeżdżać do Turcji ... Następnym razem :wink:

Awatar użytkownika
Wojtek Bratford

Kontaktowanie:

Post autor: Wojtek Bratford » pn cze 10, 2013 11:12 am

Damian pisze:dzikich plaż trzeba szukać pomiędzy obzorem a emoną
Dokładnie tak.
Całkiem na dziko to pierwszy skręt w lewo za Obzorem-da się zjechać na samą plażę.
Jeśli regularny kemping to w Emonie-odrobina cywilizacji i przepiękne spokojne miejsce.
Nie ma tłumów,plaża szeroka ze 2 bary.
Raptem 50-60 km od Warny.
Znajdziemy drogę albo ją wytyczymy...
white GR & black D22 4x4.radom

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt cze 11, 2013 10:53 am

a tak z innej beczki, ktos wie jak wyglada sprawa nowego mostu Ro-Bulgaria Vidin-Calafat ? mial byc otwarty w maju, potem w czerwcu. I czy droga wzdluz granicy zachodniej jest juz w miare przejezdna (Oradea-Arat-Timisoara-Orsova) ?
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt cze 11, 2013 10:57 am

pomijając te kwestie, to ja już bym tamtędy nie jechał ponownie
bo nuda w tej części rumakowa potworna, a przełom dunaju ładny, ale moszny nie urywa

LR

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » wt cze 11, 2013 11:30 am

piękna plaża bez ośrodków za to z kempingiem to np Banya. plaża jakieś 3 km na początku września spotkałem tam tylko golasów hippisów. Jak panienka wyszła z wody myślałem że dostałem udaru słonecznego :)21 przed plażą jakieś 500 metrów jedzie się na półwysep (w którym Stara Płanina wpada do morza ) z którego widok mnie powalił. Na końcu drogi mała miejscowość, jednostka radarowa i sklepik. Blisko do Nesebaru na fajny wieczór.
pod granicą Turecką fajne miejsce to Sinemorets ale nie wiocha tylko zjazd wzdłuż rzeki na kamienistą wprawdzie ale piękną plażę , zresztą jeśli zjedziesz do morza korytem lub wzdłuż koryta rzeczki wszędzie znajdziesz coś fajnego. czym gorszy dojazd tym lepiej jak zresztą sam wiesz ;)
bliżej Rumuni masz Albenę, trudno powiedzieć że jest tam mało ludzi ale plaża ma 5 km i spokojnie znajdzie się miejsce na gołą dupę których tam nie brakuje. Zaletą jest cywilizacja. Płaci się za wjazd do zamkniętego rejonu ale na miejscu korzystasz z zaplecza 4 gwiazdkowych hoteli więc żarcie i kible nie stanowią problemu. Obok super fajny Baltchik w którym jadłem najlepszą w Bułgarii mamałygę ;)
Ale z jednym zastrzeżeniem, nigdy nie byłem tam w sezonie. Najwcześniej ostatni tydzień sierpnia.
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » wt cze 11, 2013 1:50 pm

plaża... dzika plaża, nie kemping, nie mały tłum...
dzika plaża...
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt cze 11, 2013 2:30 pm

dostałeś, zaufaj i nie marudź

LR

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » wt cze 11, 2013 2:42 pm

bert pisze:plaża... dzika plaża, nie kemping, nie mały tłum...
dzika plaża...
Aleś Ty wymagający Norbert się zrobiłeś ;))))
jak pojedziesz w listopadzie będzie jak sobie stryjenka życzy ;)
a jak nie to Barbados! też na B!
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » wt cze 11, 2013 6:39 pm

Damian pisze:dostałeś, zaufaj i nie marudź
dzięki (za dostane), się odnoszę tu do reszty...
jak dzika to dzika, a tu mi o kampingach piszą...
pojęcia się zatracają...
no.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”