transalpina i transforagrska Rumunia
Moderator: Misiek Bielsko
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: transalpina i transforagrska Rumunia
a niby po jaką cholerę zadupcać całą noc jak laweciarz skoro można zrobić browarka w jakimś ładnym, poniemieckim miescie z czerwonej cegły nad rzeką na której coś się dzieje?

#noichuj
siuuur.
4 osoby w nowym voyagerze co ma w srodku wypas lepszy jak ten hotel z pruskim murem. Siuuurr.. trase na 12h rozbijac na 2 dni.
I spanie w moteliku przy authobanie.... siuurr.. Mozna oczywiscie zjechac do miasteczka, ale to by trzeba zjechac sobie pewnie kolo 16:00 ,zeby po tym browarze wytrzezwiec do rana.
Juz nie mowie,ze celem byla burgundia i splyw barkami po Loearze. 1000x bym to wolal jak koczowanie w kwaterze w 5 tysiecznej, germanskiej osadzie.
Bessensu.
Ps. Nasi wielkopolscy laweciarze to na strzal do Barcelony leca.
A slunskie to widac popierdulka jakas
4 osoby w nowym voyagerze co ma w srodku wypas lepszy jak ten hotel z pruskim murem. Siuuurr.. trase na 12h rozbijac na 2 dni.

Juz nie mowie,ze celem byla burgundia i splyw barkami po Loearze. 1000x bym to wolal jak koczowanie w kwaterze w 5 tysiecznej, germanskiej osadzie.
Bessensu.
Ps. Nasi wielkopolscy laweciarze to na strzal do Barcelony leca.

A slunskie to widac popierdulka jakas
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
a może to ze słynnej poznańskiej oszczędności?
bo na przykład wyliczenia dowiodły, że nieprzekraczanie na autobanie prędkości 110 pozowoli zaoszczędzić na paliwie 100ojro przy czym nocleg kosztuje 20?

bo na przykład wyliczenia dowiodły, że nieprzekraczanie na autobanie prędkości 110 pozowoli zaoszczędzić na paliwie 100ojro przy czym nocleg kosztuje 20?

#noichuj
Przy kwocie jakie te je**ne stateczki kosztowaly to 20 ojro oszczednosci jest raczej pomijalne. I ekipa byla w wiekszosci z dolnoslaskiego. 

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Wojtek_W pisze:
Wszystko ok, ludzi mili itd.. Widokowo obie trasy nie ustepowaly alpejskm, ktorych mam juz po dziurki w nosie. Te biwaki wszedzie fajna sprawa. Ale smieci od uja...Te cyganskie obozy.. ruch na krajowkach spory.
Nie wiem ja mam z goła inne odczucia.
Byłem w Rumunowie 7 lat temu i w tym roku.
Cyganów praktycznie zero. Dużo więcej na węgrzech i na słowacji.
Syfu też nie zaznałem. W przeciętnej rumuńskiej wiosce panuje większy ład niż w polskiej. W porównaniu do np. Ukrainy, Bośni czy Albanii to jest w ręcz idealnie czysto.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Cyganow duzo nie bylo i nie byli nahalni jakos specjalnie. Do holoty ze Slowacji to brakuje sporo.
Ale smieci... no ja Cie prosze.
Pierwsza fota z brzegu.

Kazdy parking przy drodze wygladal tak samo. Nad jeziorami, rzekami troche lepiej, ale wciaz daleko od naszych standardow. Wioski czysciej - zgoda.
Dostalem nawet w pysk puszka wyrzucona z auta.
Ale smieci... no ja Cie prosze.
Pierwsza fota z brzegu.

Kazdy parking przy drodze wygladal tak samo. Nad jeziorami, rzekami troche lepiej, ale wciaz daleko od naszych standardow. Wioski czysciej - zgoda.
Dostalem nawet w pysk puszka wyrzucona z auta.
No ok.. przy drogach to szału nie ma faktycznie nie mniej jednak w porównaniu do innych krajów jest czysto
Najbardziej zajebany kraj śmieciami jaki widziałem to BiH.

Najbardziej zajebany kraj śmieciami jaki widziałem to BiH.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
ee nie
anglia, włochy
anglia, włochy
- Damian
-
- Kontaktowanie:
dżizasWojtek_W pisze: Ja mam takie pytanie. Czy te obozowiska cyganow w poludniowej czesci w transalpiny w dolinie to caloroczne sa?

to nie cyganie, tylko rumuni, normalni ludzie gór
czasem też biedniejsi rumuni, którzy przyjeżdżają wypocząć
widziałeś kiedyś jak potrafi wyglądać polski rolnik? bo pasterzy to już prawie nie uświadczysz...
próbuję sobie przypomnieć te sterty śmieci, ale jakoś nie mogę...RudeBoy pisze:Najbardziej zajebany kraj śmieciami jaki widziałem to BiH.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Akurat przy jednym takim namiocie z porzuconego iglo, desek i reszty stal normalny cgarnski woz. Z rozmowy z dzieciakami - tez wygladalo na to,ze cyganie. Ideologicznie tez mi wygladalo na cyganerie, bo nie wyobrazam tam sobie w takim namioci zimy z malutkimi dziecmi. Na obozowisko pasterzy to mi nie wygladalo. Ja sie tam nie znam. Dlatego pytam, sie nie musisz spinac od razu 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
pasterze to mieszkają na halach
tam to siedzą ludzie, którzy żyją ze zbierania runa leśnego albo z wycinki (choć w otulinie retezat teoretycznie jest zatrzymana)
najbiedniejsi rumuni po prostu
i nie wóz cygański, a zwykły barak, pewnie pozostałość po pracownikach asfaltujących transalpinę

a spinam się, bo taki niby oblatany, a na Rumunię się dziwuje - kraj, który kompletnie zdemolował Caucescu, a który bardzo dzielnie obudził się do życia i jest naprawdę na poziomie
i ludzie też

tam to siedzą ludzie, którzy żyją ze zbierania runa leśnego albo z wycinki (choć w otulinie retezat teoretycznie jest zatrzymana)
najbiedniejsi rumuni po prostu
i nie wóz cygański, a zwykły barak, pewnie pozostałość po pracownikach asfaltujących transalpinę

a spinam się, bo taki niby oblatany, a na Rumunię się dziwuje - kraj, który kompletnie zdemolował Caucescu, a który bardzo dzielnie obudził się do życia i jest naprawdę na poziomie

LR
LR
Woz kutfa cyganski prawdziwy. Taki z miejscem do spania i klamotami.
Cos jak to:

Tylko foty nie mam, bo akurat padla bateria chwile wczesniej. Na pasterzy mi nie wygladali jak wspominalem wczesniej, bardziej jak cyganeria z uwagi na te wozy, czesc dzieciakow mowila nawet po angielskiemu jakos, ale uparcie twierdzily,ze zyja tam cala zime. Dlategi pytam a Ty nie odpowiedzailes.
Bo z dzieciakami w czyms takim to zimy w gorach nie przezyjesz nawet jak Grylls sie nazywasz:

To mnie wlasnie ciekawi.
Cos jak to:

Tylko foty nie mam, bo akurat padla bateria chwile wczesniej. Na pasterzy mi nie wygladali jak wspominalem wczesniej, bardziej jak cyganeria z uwagi na te wozy, czesc dzieciakow mowila nawet po angielskiemu jakos, ale uparcie twierdzily,ze zyja tam cala zime. Dlategi pytam a Ty nie odpowiedzailes.

Bo z dzieciakami w czyms takim to zimy w gorach nie przezyjesz nawet jak Grylls sie nazywasz:

To mnie wlasnie ciekawi.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
nie widziałem naocznie, może i spotkałeś cyganów, na co ja bym się znowu dziwował
bo trochę po tym kraju pojeździłem przez ostatnich parę lat i cyganów to zostało niewielu - albo bogatych w pałacach ze znaczkiem mercedesa przy granicy z węgrami, albo osiadłych w wioskach, w tych samych okolicach
bo trochę po tym kraju pojeździłem przez ostatnich parę lat i cyganów to zostało niewielu - albo bogatych w pałacach ze znaczkiem mercedesa przy granicy z węgrami, albo osiadłych w wioskach, w tych samych okolicach
LR
LR
Juz tak naprawde mniejsza o sama przynajleznosc etniczna, bo nie o to mi chodzi.
Chatki wygladaja na typowa prowizore na czas od wiosny do jesieni, a dzieciaki twierdzily,ze zyja tam cala zime. Jak se zapytalem ile sniegu tam jest zima, to wlazl jeden na drzewo i reka pokazal tak,ze 3 metry.

Chatki wygladaja na typowa prowizore na czas od wiosny do jesieni, a dzieciaki twierdzily,ze zyja tam cala zime. Jak se zapytalem ile sniegu tam jest zima, to wlazl jeden na drzewo i reka pokazal tak,ze 3 metry.

- Damian
-
- Kontaktowanie:
takie obozowiska to norma u drwali, pasterzy i zbieraczy runa leśnego
mało wymagający, twardzi ludzie
zimą w RO nie byłem, ale szczerze wątpię że mieszkają - bo niby po co?
mało wymagający, twardzi ludzie
zimą w RO nie byłem, ale szczerze wątpię że mieszkają - bo niby po co?
LR
LR
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
kończy się sezon letni i te wszystkie slumsy pustoszeją. już na przełomie października i listopada najczęściej.
cyganów jest jeszcze sporo rozsianych po kraju. w slumsach, w osadach swoich, wyróżnikem ich jest otaczający syf.
natomiast tabory konne odeszły jakby w przeszłość. dziesięć lat temu jeszcze były dość pospolite.
a i od regionu dużo zależy.
cyganów jest jeszcze sporo rozsianych po kraju. w slumsach, w osadach swoich, wyróżnikem ich jest otaczający syf.
natomiast tabory konne odeszły jakby w przeszłość. dziesięć lat temu jeszcze były dość pospolite.
a i od regionu dużo zależy.
#noichuj
o!
To juz jest jakas odpowiedz.
A to sa zbieracze jakcys czy faktyczni cyganie?
cyganow w rumunii na polnocy prawie nie ma, gonia ich miejscowi
kiedys w sibiu widzialem akcje
za to kolo bukareszu jest full, na "obwodnicy"
zawsze widzialem pare obozow
to tak ze 3-4 lata temu, moze sie zmienilo
kiedys w sibiu widzialem akcje
za to kolo bukareszu jest full, na "obwodnicy"

to tak ze 3-4 lata temu, moze sie zmienilo
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
różnie.Wojtek_W pisze:o!
są zbieracze jagód na przykład albo innego cholerstwa. występują w górach i w lasach.
są też zbieracze surowców wtórnych występujący przy wysypiskach.
są drwale, drogowcy...itd itp. styl budowania slumsów mają zbliżony. najporządniejsze z tego wszystkiego są instalacje pasterskie osiągające często formę stałego szałasu.
leśni mają najczęściej przynajmniej jeden barakowóz.
cyganie występują całymi rodzinami, zbieracze bardziej profesjonalnie-bez bachorów i majdanu okolicznego.
cyganie są tak czarni, że bez problemu można ich odróżnic od nawet najciemniejszych rumunów.
#noichuj
no bo cygany to hindusi (i odwrotnie)
Jak się jedzie transalpina z południa na północ to w okolicy odjazdu nad jezioro Vidra jest wielki punkt przeładunkowy czy tez skup tego całego szajsu z runa leśnego.
Tony borówek i grzybów tam przerzucają.
Tony borówek i grzybów tam przerzucają.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Nie slyszalem, ze by bialy czlowiek mial wajde.
A w obozie na odnozy Transalpiny taki sie wyraznie znajdowal.
Poznaje, bo sie wychowalem blizko cyganow i w lawce tez mialem jednego na wychowaniu.
Czyli jednak cyganie kolo tej Transalpiny.
Mnie, panie , mordka wybielana nie oszukasz.
Kofole to ja na kilometr poznaje, po wechu.
Poznaje, bo sie wychowalem blizko cyganow i w lawce tez mialem jednego na wychowaniu.
Dobra. To tera po polsku...Rado nd pisze:Nie slyszalem, ze by bialy czlowiek mial wajde.

To masz z tego angielskiego,
ludzkiej mowy sie uczyc mialesz.
Wajda = naczelny cyganow, bezwarunkowo rzadzacy i sluchany, albo watazka, jak lubisz. Ale legalny w ich kulturze.
ludzkiej mowy sie uczyc mialesz.
Wajda = naczelny cyganow, bezwarunkowo rzadzacy i sluchany, albo watazka, jak lubisz. Ale legalny w ich kulturze.
Znajomosc cyganskiej terminologii nie byla mi jakos do tej pory potrzebna. Angielski bardziej sie przydal.