Bajkał i okolice 2015

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
andrzej627

Kontaktowanie:

Re: Bajkał i okolice 2015

Post autor: andrzej627 » sob sty 03, 2015 3:17 pm

Życzę udanej wyprawy. Będę wam kibicował. :)2

Zainteresowałem się szczególnie trasą Jakuck-Magadan. Znalazłem interesujący reportaż i piękne zdjęcia z wyprawy motocyklowej: Siberian Extreme 2010 - Back for More. Czytając podrózuję palcem po mapie, a właściwie myszą po ekranie. :D
Andrzej

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » sob sty 03, 2015 10:30 pm

Nie dziekujemy :-) nas oczywiscie tez najbardziej inspiruje konfrontacja wyobrazen z rzeczywistoscia na tym odcinku.
Pozyjemy zobaczymy :-)

dadrian
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dadrian » wt sty 06, 2015 5:40 pm

piotrmas pisze:Nie dziekujemy :-) nas oczywiscie tez najbardziej inspiruje konfrontacja wyobrazen z rzeczywistoscia na tym odcinku.
Pozyjemy zobaczymy :-)

Życzę zrealizowania tej wyprawy. Widoki piękne, a jak zwarta ekipa i czas, to możecie odbijać czas od czasu od trasy kołymskiej i odpocząć nad jakiś jeziorem w kompletnej ciszy. Na trasie Jakuck - Magadan są odcinki dróg bardzo wąskie tzw. PRIRZUN. To kilkokilometrowe odcinki dróg wykutych w skałach na których nie ma możliwości minięcia drugiego pojazdu, a cofanie to horror. Ciężarowe z przyczepą nie cofną. Należy przed wjazdem zapytać czy jest ktoś na trasie przez radio CB. Poza tym spoko. Tylko szutrowe drogi dają w d... I kupę robót drogowych jak ja jechałem. Aut bardzo mało na szczęście. Koniecznie nakręćcie film.
Wiza trzymiesięczna biznesowa z dwukrotnym przekroczeniem granicy Rosji, aby odwiedzić Kazachy spokojnie wystarcza. I nie ma problemów z nią.

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » ndz sty 11, 2015 8:33 pm

Dzieki wielkie za info. Na pewno sie przyda. Ja na szczescie jestem z gatunku tych co nie obawia sie pytac. Nie unosze sie honorem aby przypadkiem nie stracic na wizerunku ;P to taka dygresja do wiadomosci na priv . od tzw. weteranów :)
Do wyjazdu jeszcze sporo czasu a do zrobienia nie tak wiele. Wiza raczej jednkrotna. nie planujemy zbaczac tym razem z rosyjskiego szlaku. za malo czasu za duzo km. Za dwa lata juz planuje kazach gorą i mongolie :) zrekompensuje sobie wtedy :)
Nie napinam sie za wszelka cene ale jak szczescie bedzie sprzyjac to mamy zamiar to zrobic. a jak bedzie przypadkiem za latwo to moze sie pokusimy troszke utrudnic. na pewno bedzie w czym wybierac :)

Pavloc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Pavloc » czw sty 15, 2015 11:23 pm

jak już będziecie w okolicach Irkucka to pozdrówcie tam Naszych w wsi Wierszyna ...
cytuje wikipedie :
Wieś została założona przez polskich, co warto podkreślić dobrowolnych, emigrantów głównie z Zagłębia Dąbrowskiego (Zachodniej Małopolski), którzy osiedlili się tu około 1910 roku. W Wierszynie oraz przyległych wioskach – Dundaju (Дyндай), Chonzoju (Хонзой) i Naszacie (Нашата) – mieszka łącznie około 300 polskich rodzin; wraz z kilkoma rodzinami buriackimi i rosyjskimi jest to około 1000 osób. Obecnie płynnie językiem polskim posługuje się tylko niewielka grupa mieszkańców wsi, wynika to głównie z wieloletniego braku kontaktu z Polską.

W Wierszynie działa wiejska szkoła (zajęcia prowadzone są w języku polskim) oraz stojący w centralnym miejscu drewniany kościółek w którym funkcję proboszcza pełni o. Karol Lipiński. We wsi działa Dom Polski pełniący funkcję domu kultury i miejsca spotkań mieszkańców z amfiteatrem i skansenem.....
Nissan Patrol 2,8 TDSY61 long 33"
a to dobre jest .....

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » pt sty 16, 2015 9:25 am

sporo tych rodzin.
może im braknac czasu przewidzianego na wyjazd :-)
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » pn sty 19, 2015 12:27 am

hey.
z Wierszyna bedzie tak ze z pustymi rekami tam nie jedziemy . po drugie jedna osoba ze skladu juz tam byla i to nam ulatwia temat po trzecie korzenie jej rodziny siegaja łagrów na kołymie i to tez bedzie temat a po czwarte..pozdrowimy :) i obiecuje że obory nie bedzie :):)

Pavloc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Pavloc » czw sty 22, 2015 6:11 pm

piotrmas pisze:hey.
z Wierszyna bedzie tak ze z pustymi rekami tam nie jedziemy . po drugie jedna osoba ze skladu juz tam byla i to nam ulatwia temat po trzecie korzenie jej rodziny siegaja łagrów na kołymie i to tez bedzie temat a po czwarte..pozdrowimy :) i obiecuje że obory nie bedzie :):)

jednak da sie , czasu starczy ;-)

pozdrawiam.....
Nissan Patrol 2,8 TDSY61 long 33"
a to dobre jest .....

Awatar użytkownika
szymano199

Post autor: szymano199 » czw lut 05, 2015 8:45 pm

Witam,
zastanawiam się nad wyjazdem z Polski przez Turcję-Iran-Turkmenistan-Kazachstan-Rosję-Mongolię-Bajkał do Magadanu.
Jak wygląda droga z Irkucka do Jakucka i dalej do Magadanu w maju? Na ile jest przejezdna i jaki jest na niej ruch. Będę wdzięczny za wszystkie informacje.
Czy dalej jak do Magadanu gdzieś się jeździ?

Pozdrawiam :)

dadrian
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dadrian » pn lut 09, 2015 7:06 pm

szymano199 pisze:Witam,
zastanawiam się nad wyjazdem z Polski przez Turcję-Iran-Turkmenistan-Kazachstan-Rosję-Mongolię-Bajkał do Magadanu.
Jak wygląda droga z Irkucka do Jakucka i dalej do Magadanu w maju? Na ile jest przejezdna i jaki jest na niej ruch. Będę wdzięczny za wszystkie informacje.

Wydaje mi się, że napisałem podstawowe info o tej drodze w poprzednim wpisie. Zapewniam, można śmiało jechać bez jakichkolwiek obaw. Powtarzam, ruch mały, za Jakuckiem bardzo mały, uwaga na tłuczeń na drogach. Możliwa dalsza jazda na Czukotkę, ale tylko zimnikiem. Na Kamczatkę nawet nie ma zimników. Zwracam uwagę na zezwolenia w "granicznej zonie" - co w aktualnej sytuacji politycznej wydaje się utopią. Ale możecie spróbować, nigdy nie wiadomo.
Odwagi !!!! i powodzenia.

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » pt lut 13, 2015 7:11 pm

szymano199 pisze:Witam,

Bogatooo :)) zyczymy powodzenia..przemierzanie poludnikow pod kątem to fajna opcja . duzo sie zmienia :) minus to tylko łaczenie wszystkiego charakterystycznego dla danych szerokości eograficznych .ale jak ktos ma duuuzo czasu i tak lubi to bomba:)

Awatar użytkownika
szymano199

Post autor: szymano199 » śr lut 18, 2015 2:06 am

Dziękuję za odpowiedź.
Tak dla mojej pewności.
W maju, czerwcu, lipcu do Magdanu można dojechać bez większych trudności a dalej tylko zimą?

dadrian
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dadrian » śr lut 18, 2015 10:22 am

szymano199 pisze:Dziękuję za odpowiedź.
Tak dla mojej pewności.
W maju, czerwcu, lipcu do Magdanu można dojechać bez większych trudności a dalej tylko zimą?
Dokladnie tak i to tylko w okreslonych ściśle miesiacach ze wzgledu na przeprawy rzeczne.

Awatar użytkownika
szymano199

Post autor: szymano199 » czw lut 19, 2015 9:22 pm

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Awatar użytkownika
szymano199

Post autor: szymano199 » ndz mar 29, 2015 6:06 pm

A jak wygląda trasa do Magdanu między wrześniem a lutym?
Od kiedy zimniki na Czukotkę są przejezdne dla terenówki ?
Kto z Polsko był tam zimą?
Zastanawiam się nad tym wyjazdem.
Wielkie dzięki za wszelką pomoc!

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » czw kwie 09, 2015 8:27 am

ROLEK Y61
Psy szczekają, karawana idzie dalej .....

qmulus

Post autor: qmulus » czw kwie 09, 2015 9:06 am

Ile jej to zajmie bo nie napisali?
Pajero 92 2,5 TD :)

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » czw kwie 09, 2015 9:27 am

Tutaj też nic nie piszą,

http://www.wterenie.pl/4x4,dalej-niz-na ... janie,1584

ale u Ks. Karola w Wierszynie drzwi się nie będą zamykać. :)
ROLEK Y61

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » czw kwie 09, 2015 10:06 am

rolek_gr pisze:konkurencja w ładniejszym wydaniu :D

http://szczecin.naszemiasto.pl/artykul/ ... id,tm.html
ale z tego co mi się wydaje to ten sam wypad a nie konkurencyja :)
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

qmulus

Post autor: qmulus » czw kwie 09, 2015 10:08 am

Wszystko pięknie ładnie ale 8 osób które się wcześniej nie znały jadą na taką wyprawe? Życzę im najlepiej żeby się nie pozagryzali nawzajem.
Pajero 92 2,5 TD :)

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » czw kwie 09, 2015 1:50 pm

Oczywiście , oba linki są o tym samym, i w żadnym z nich nie ma przewidywanego czasu trwania wycieczki, ale "konkurencyjne" do wątku w którym piszemy. :roll:
ROLEK Y61

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » ndz kwie 12, 2015 7:27 pm

Korzystając z tego, że zniesiono wizy do Mongolii to aż się prosi "wpaść". :) :)
ROLEK Y61

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » ndz kwie 12, 2015 10:23 pm

heheh..co jest z Wami?:) czytajcie ze zrozumieniem a najlepiej od poczatku. To co czytacie w szczecinskiej lubelskiej i portalach 4X4 dotyczy tego wątku. Co prawda w tytule napisalem Bajkał ale tez wyjaśniłem dlaczego.:) Nic sie nie zmieniło. jedziemy w 8 osób na dwa patrolki.wyjazd 5 Lipca start spod ratusza u mnie w Lublinie.wracamy we wrześniu. caly proces opisany jest na FB pod tytułem z Piatku do Magadanu.Polecam bo tam jest najwiecej info . Piatek jako symbol geograficznego srodka Polski poniewaz skład pochodzi z roznych miejsc rozrzuconych po kraju. O zagryzanie prosze sie nie martwic na zapas kierując sie domniemaniem lub autopsją. A że Szczecinianka otrzymała zadanie w stylu public relations to sie z niego wywiązuje :)

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » ndz kwie 12, 2015 10:27 pm

rolek_gr pisze:Korzystając z tego, że zniesiono wizy do Mongolii to aż się prosi "wpaść". :) :)
Tym razem odpuszczamy Mongolie. Za duzo km w okreslonym czasie i tak mamy do zrobienia. natomiuast jak dobrze nam pojdzie w 2017 planuje polnocnym kazachskim stepem a pozniej na sam dół Mongolii. w 2016 dla odpoczynku tylko Islandia :)

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » ndz kwie 12, 2015 10:32 pm

rolek_gr pisze:konkurencja w ładniejszym wydaniu :D

http://szczecin.naszemiasto.pl/artykul/ ... id,tm.html
https://www.facebook.com/pages/Wyprawa- ... hlostatnia która dołączyła to juz kpl.ładniejszego wydania :)))

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”