Kierunek na 2016
Moderator: Misiek Bielsko
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Re: Kierunek na 2016
przygoda zaczyna się już po przepłynięciu gibraltaru
poza tym lubię jeździć
poza tym lubię jeździć
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Dużo czasu przeznaczasz na taki wyjazd wraz z dojazdem do Gibraltaru? Papierologia skomplikowana? CDP pewnie wymagane?Damian pisze:przygoda zaczyna się już po przepłynięciu gibraltaru
poza tym lubię jeździć
gg 3041301
- Damian
-
- Kontaktowanie:
papierologii nie ma
CDP nie jest wymagane
potrzebna żółta książeczka szczepień (obowiązkowa żółta febra)
wiza mauretańska (konsulat w berlinie - bodaj 120 euro lub w rabacie w maroku - 30 euro)
myślę że gdyby jechać tranzytowo to do senegalu można wjechać po 4-5 dniach od zjechania na afrykański ląd, przy założeniu braku problemów na granicach, ale to moje gdybanie tylko. nigdy nie byłem w afryce.
my do senegalu jedziemy pół-tranzytowo, zobaczymy co życie przyniesie
więcej napiszę po powrocie
CDP nie jest wymagane
wiza mauretańska (konsulat w berlinie - bodaj 120 euro lub w rabacie w maroku - 30 euro)
myślę że gdyby jechać tranzytowo to do senegalu można wjechać po 4-5 dniach od zjechania na afrykański ląd, przy założeniu braku problemów na granicach, ale to moje gdybanie tylko. nigdy nie byłem w afryce.
LR
LR
jak cię nie ugotują w kotle i nie zjedząDamian pisze:papierologii nie ma
CDP nie jest wymagane

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- brodafidela
-
Pribałtyka: Łotwa i Estonia..
Rozważam, jako przerywnik po Bałkanach.
Rozważam, jako przerywnik po Bałkanach.
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
No dobra - a jak włochy ? Myślałem o promie z albani lub grecji lub ewentualnie rundka dookoła włoch.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
Miała być Islandia w 2016.
Nie będzie, budżetu na prom brakuje
Chyba rok przerwy od wyjazdów zrobię... zobaczymy.
W perspektywie kilku lat marzy nam się Pamir, Mongolia, te okolice.
Nie będzie, budżetu na prom brakuje

Chyba rok przerwy od wyjazdów zrobię... zobaczymy.
W perspektywie kilku lat marzy nam się Pamir, Mongolia, te okolice.
- Misiek Cypr
-
A moim marzeniem jest petal rowerowa, na Wschodniej Polsce.
Nawet taka egzotyka jak Sandomierz, Rzeszow, nigdy nie byłem. W Krużewnikach też.
A byłem w Rio, byłem w Bajo I miałem bilet na Hawaje. Każdy ma swoje kierunki. Mi zwiedzanie Swiata zbrzydło, kraj mnie kreci nasz. Nie z patryjotyzmu, a ze zwykłej ciekawości. Rodzice mi pokazali Pomorze, Mazury I nieco gór, a tyle jeszcze fajnego u nas.
Wiem, że gdzie indziej taniej, lepiej...
Nawet taka egzotyka jak Sandomierz, Rzeszow, nigdy nie byłem. W Krużewnikach też.
A byłem w Rio, byłem w Bajo I miałem bilet na Hawaje. Każdy ma swoje kierunki. Mi zwiedzanie Swiata zbrzydło, kraj mnie kreci nasz. Nie z patryjotyzmu, a ze zwykłej ciekawości. Rodzice mi pokazali Pomorze, Mazury I nieco gór, a tyle jeszcze fajnego u nas.
Ostatnio zmieniony śr gru 23, 2015 8:58 am przez Misiek Cypr, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Ja to te dalsze kraje, to chyba zaczne zwiedzać plecakowo. Jakis taki łazior mi się włączył ostatnio .... zapakować plecak i heja
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....
Plecak wyprawowy
Nam też po łbie łazi Polska B w tym roku, ale córa zamęcza o Hiszpanię (uczy się języka), a ja miękki tatuś jestemMisiek Cypr pisze:A moim marzeniem jest petal rowerowa, na Wschodniej Polsce.

Polecam. W tym roku obiegaliśmy kawałek Indii. Wciąga taka forma, chociaż ostatecznie to tego noszenia plecaka to tyle co z samolotu do taksy, z taksy do hotelu, itd. Co byś nie zrobił to masz kilkanaście kg i ni uja w upale nie chcesz tego nosićblublu1 pisze:Ja to te dalsze kraje, to chyba zaczne zwiedzać plecakowo. Jakis taki łazior mi się włączył ostatnio .... zapakować plecak i heja

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Tym razem "bliskość" mnie kusi
np.taka Słowenia ....fajne góry ,jaskinie ,aquaparki dla trolli
denerwuje mnie tylko ,że jest zakaz biwakowania na dziko ....podobno bardzo egzekwują go
ceny kempingów są z dupy wzięte ...średnio dla rodziny 35-40e i więceeej
trochę dużo ...za nocleg i wio dalej
np.taka Słowenia ....fajne góry ,jaskinie ,aquaparki dla trolli
denerwuje mnie tylko ,że jest zakaz biwakowania na dziko ....podobno bardzo egzekwują go
ceny kempingów są z dupy wzięte ...średnio dla rodziny 35-40e i więceeej
trochę dużo ...za nocleg i wio dalej
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
Ja właśnie się do Maroka tak wybieram - zobaczymy jak pójdzie, czy nie zatęsknię za samochodemKabal pisze:Polecam. W tym roku obiegaliśmy kawałek Indii. Wciąga taka forma, chociaż ostatecznie to tego noszenia plecaka to tyle co z samolotu do taksy, z taksy do hotelu, itd. Co byś nie zrobił to masz kilkanaście kg i ni uja w upale nie chcesz tego nosićblublu1 pisze:Ja to te dalsze kraje, to chyba zaczne zwiedzać plecakowo. Jakis taki łazior mi się włączył ostatnio .... zapakować plecak i heja

Plecak wyprawowy
Plecak wyprawowy
W 2010 z Nawakszutu do gibraltaru jechaliśmy jakieś 40 godzin, w zasadzie non stop, z przerwą na przekroczenie granicy Mauretania - Zachodnia Sahara. Samo przekroczenie granicy może się przyczkać trochę, bo oni tam sobie robią sjestę południową chyba ze 3 godziny.Nie wiem jak teraz, może coś się zmieniło. Z Gibraltaru na pomorze kolejne 40 godzin. Papiery miałem załatwione wcześniej, więc nie wiem jak z wyrabianiem wiz, jak się jedzie po drodze.Koni pisze:
Dużo czasu przeznaczasz na taki wyjazd wraz z dojazdem do Gibraltaru? Papierologia skomplikowana? CDP pewnie wymagane?
Kapec, disco 300TDi '97,
Ja planuję północną Europę.
Finlandia i powrót Szwecją
[mam już trochę dość Bałkanów]
Finlandia i powrót Szwecją
[mam już trochę dość Bałkanów]
- Damian
-
- Kontaktowanie:
na kolski jedź...w skandynawii IMHO nie ma sensu jechać wyprawówką...najlepiej kampera wynająć.
LR
LR
W Skandynawii faktycznie kamper byłby fajny, jako że w Szwecji lubi sobie popadać - 1000km uciekaliśmy przed deszczem
...
Jednak w Norwegii, czy Finlandii można sobie dość łatwo fajne dzikie miejscówki znaleźć - a nie wszędzie tam wjedzie kamper.
Najtrudniej było w Szwecji (!) - sporo zakazów, szlabanów etc. W Danii jako że kraj niewielki też ciężko coś fajnego na odludziu znaleźć.
Niemniej polecam przede wszystkim Norwegie i Finlandie.

Jednak w Norwegii, czy Finlandii można sobie dość łatwo fajne dzikie miejscówki znaleźć - a nie wszędzie tam wjedzie kamper.
Najtrudniej było w Szwecji (!) - sporo zakazów, szlabanów etc. W Danii jako że kraj niewielki też ciężko coś fajnego na odludziu znaleźć.
Niemniej polecam przede wszystkim Norwegie i Finlandie.
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Ktoś kiedyś na tym forum pisał, nie pamiętam dokładnie w którym wątku, że miał straszne problemy w Norwegii. Pojechał wyszpejowanym patrolem, za przeróbki w aucie zabrali dowód i tablice, musiał ściągnąć auto na lawecie do kraju, przerobić na seryjne i następnie zawieść z powrotem do Norwegii celem okazania i odebrania tablic i dowodu.
Przeróbki o których była mowa to nie jakieś działo na dachu tylko zderzak stalowy, wyciągarka, większe koła itp.
Przeróbki o których była mowa to nie jakieś działo na dachu tylko zderzak stalowy, wyciągarka, większe koła itp.
gg 3041301
jurop mamy a bajki to Andersen pisał tak samo jak szwajcar gumówką haki obcinałKoni pisze:Ktoś kiedyś na tym forum pisał, nie pamiętam dokładnie w którym wątku, że miał straszne problemy w Norwegii. Pojechał wyszpejowanym patrolem, za przeróbki w aucie zabrali dowód i tablice, musiał ściągnąć auto na lawecie do kraju, przerobić na seryjne i następnie zawieść z powrotem do Norwegii celem okazania i odebrania tablic i dowodu.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
I jeszcze przy okazji podbili mu tam potem przegląd rejestracyjny pewnieKoni pisze:Ktoś kiedyś na tym forum pisał, nie pamiętam dokładnie w którym wątku, że miał straszne problemy w Norwegii. Pojechał wyszpejowanym patrolem, za przeróbki w aucie zabrali dowód i tablice, musiał ściągnąć auto na lawecie do kraju, przerobić na seryjne i następnie zawieść z powrotem do Norwegii celem okazania i odebrania tablic i dowodu.

Plecak wyprawowy
Plecak wyprawowy
Ta, mamy jurop, junajted jurop, ale to Norwegii dotyczyło, inna bajka jednakklucz13 pisze:jurop mamy a bajki to Andersen pisał tak samo jak szwajcar gumówką haki obcinałKoni pisze:Ktoś kiedyś na tym forum pisał, nie pamiętam dokładnie w którym wątku, że miał straszne problemy w Norwegii. Pojechał wyszpejowanym patrolem, za przeróbki w aucie zabrali dowód i tablice, musiał ściągnąć auto na lawecie do kraju, przerobić na seryjne i następnie zawieść z powrotem do Norwegii celem okazania i odebrania tablic i dowodu.

gg 3041301
blublu1 pisze:I jeszcze przy okazji podbili mu tam potem przegląd rejestracyjny pewnieKoni pisze:Ktoś kiedyś na tym forum pisał, nie pamiętam dokładnie w którym wątku, że miał straszne problemy w Norwegii. Pojechał wyszpejowanym patrolem, za przeróbki w aucie zabrali dowód i tablice, musiał ściągnąć auto na lawecie do kraju, przerobić na seryjne i następnie zawieść z powrotem do Norwegii celem okazania i odebrania tablic i dowodu.
Tak. Odcisnął też dłoń w alei gwiazd w Los Angeles ! Sorry kufa! Było tu napisane o tym jak połowa "snafców" nie miała dostępu do tego forum bo waliła kupę w pieluchę jeszcze

gg 3041301
Osobiście nie miałem żadnych problemów - nikt ze służb się nie czepiał - a jeździliśmy także sporo po centrum miast (stalowy zderzak, opony, snork, bagażnik dachowy)...
WJ21
Ja tam jestem jeszcze w sumie bardzo młody, ale nawet taki "szczyl" jak ja wie ,ze tego typu opowiesci to wiejskie legendy. Jesli, jak twierdzisz w swojej "przezaje.istosci" , ze przegląd musiał zrobic w polszy , to po uj ja sie pytam ,musiał dymac do kraju wikingow na wizje lokalną po cywilnemu .... ?Koni pisze:blublu1 pisze:I jeszcze przy okazji podbili mu tam potem przegląd rejestracyjny pewnieKoni pisze:Ktoś kiedyś na tym forum pisał, nie pamiętam dokładnie w którym wątku, że miał straszne problemy w Norwegii. Pojechał wyszpejowanym patrolem, za przeróbki w aucie zabrali dowód i tablice, musiał ściągnąć auto na lawecie do kraju, przerobić na seryjne i następnie zawieść z powrotem do Norwegii celem okazania i odebrania tablic i dowodu.
Tak. Odcisnął też dłoń w alei gwiazd w Los Angeles ! Sorry kufa! Było tu napisane o tym jak połowa "snafców" nie miała dostępu do tego forum bo waliła kupę w pieluchę jeszczeJak ktoś chce szukać to pewnie znajdzie odpowiedni post. Przegląd musiał w Polsce zrobić "miszczu"

Plecak wyprawowy
Plecak wyprawowy
Każdy kraj który zatrzyma dowód rejestracyjny musi wysłac go do wystawcy - czyli odpowiedniego starostwa. Tak więc opowieść tą można włożyć między bajki.
tel. 509700949
Damian pisze:papierologii nie ma
CDP nie jest wymagane