Kierunek na 2016

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Re: Kierunek na 2016

Post autor: Damian » wt gru 22, 2015 6:41 pm

przygoda zaczyna się już po przepłynięciu gibraltaru

poza tym lubię jeździć
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » wt gru 22, 2015 8:58 pm

Damian pisze:przygoda zaczyna się już po przepłynięciu gibraltaru

poza tym lubię jeździć
Dużo czasu przeznaczasz na taki wyjazd wraz z dojazdem do Gibraltaru? Papierologia skomplikowana? CDP pewnie wymagane?
gg 3041301

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt gru 22, 2015 9:09 pm

papierologii nie ma

CDP nie jest wymagane
potrzebna żółta książeczka szczepień (obowiązkowa żółta febra)
wiza mauretańska (konsulat w berlinie - bodaj 120 euro lub w rabacie w maroku - 30 euro)

myślę że gdyby jechać tranzytowo to do senegalu można wjechać po 4-5 dniach od zjechania na afrykański ląd, przy założeniu braku problemów na granicach, ale to moje gdybanie tylko. nigdy nie byłem w afryce.

my do senegalu jedziemy pół-tranzytowo, zobaczymy co życie przyniesie

więcej napiszę po powrocie

LR

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt gru 22, 2015 9:13 pm

Damian pisze:papierologii nie ma

CDP nie jest wymagane
wiza mauretańska (konsulat w berlinie - bodaj 120 euro lub w rabacie w maroku - 30 euro)

myślę że gdyby jechać tranzytowo to do senegalu można wjechać po 4-5 dniach od zjechania na afrykański ląd, przy założeniu braku problemów na granicach, ale to moje gdybanie tylko. nigdy nie byłem w afryce.

jak cię nie ugotują w kotle i nie zjedzą
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » wt gru 22, 2015 9:15 pm

Pribałtyka: Łotwa i Estonia..
Rozważam, jako przerywnik po Bałkanach.
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt gru 22, 2015 9:24 pm

No dobra - a jak włochy ? Myślałem o promie z albani lub grecji lub ewentualnie rundka dookoła włoch.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » wt gru 22, 2015 11:10 pm

Miała być Islandia w 2016.
Nie będzie, budżetu na prom brakuje :)21
Chyba rok przerwy od wyjazdów zrobię... zobaczymy.
W perspektywie kilku lat marzy nam się Pamir, Mongolia, te okolice.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » wt gru 22, 2015 11:31 pm

A moim marzeniem jest petal rowerowa, na Wschodniej Polsce.

Nawet taka egzotyka jak Sandomierz, Rzeszow, nigdy nie byłem. W Krużewnikach też.

A byłem w Rio, byłem w Bajo I miałem bilet na Hawaje. Każdy ma swoje kierunki. Mi zwiedzanie Swiata zbrzydło, kraj mnie kreci nasz. Nie z patryjotyzmu, a ze zwykłej ciekawości. Rodzice mi pokazali Pomorze, Mazury I nieco gór, a tyle jeszcze fajnego u nas.

Wiem, że gdzie indziej taniej, lepiej...
Ostatnio zmieniony śr gru 23, 2015 8:58 am przez Misiek Cypr, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » śr gru 23, 2015 8:53 am

Ja to te dalsze kraje, to chyba zaczne zwiedzać plecakowo. Jakis taki łazior mi się włączył ostatnio .... zapakować plecak i heja
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr gru 23, 2015 9:27 am

Misiek Cypr pisze:A moim marzeniem jest petal rowerowa, na Wschodniej Polsce.

Nawet taka egzotyka jak Sandomierz, Rzeszow, nigdy nie byłem. W Krużewnikach też.

A byłem w Rio, byłem w Bajo I miałem bilet na Hawaje. Każdy ma swoje kierunki. Mi zwiedzanie Swiata zbrzydło, kraj mnie kreci nasz. Nie z patryjotyzmu, a ze zwykłej ciekawości. Rodzice mi pokazali Pomorze, Mazury I nieco gór, a tyle jeszcze fajnego u nas.

Wiem, że gdzie indziej taniej, lepiej...
Nam też po łbie łazi Polska B w tym roku, ale córa zamęcza o Hiszpanię (uczy się języka), a ja miękki tatuś jestem :oops: daleko jeszcze do lipca. Równolegle zerkam na tanie loty tu i tam. Z Ha Noi do Sajgonu bym się przekulał lokalnym transportem. No i w Ameryce Płd nigdy nie byłem...
blublu1 pisze:Ja to te dalsze kraje, to chyba zaczne zwiedzać plecakowo. Jakis taki łazior mi się włączył ostatnio .... zapakować plecak i heja
Polecam. W tym roku obiegaliśmy kawałek Indii. Wciąga taka forma, chociaż ostatecznie to tego noszenia plecaka to tyle co z samolotu do taksy, z taksy do hotelu, itd. Co byś nie zrobił to masz kilkanaście kg i ni uja w upale nie chcesz tego nosić :)11
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » śr gru 23, 2015 10:11 am

Tym razem "bliskość" mnie kusi

np.taka Słowenia ....fajne góry ,jaskinie ,aquaparki dla trolli

denerwuje mnie tylko ,że jest zakaz biwakowania na dziko ....podobno bardzo egzekwują go

ceny kempingów są z dupy wzięte ...średnio dla rodziny 35-40e i więceeej

trochę dużo ...za nocleg i wio dalej
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » śr gru 23, 2015 10:12 am

Kabal pisze:
blublu1 pisze:Ja to te dalsze kraje, to chyba zaczne zwiedzać plecakowo. Jakis taki łazior mi się włączył ostatnio .... zapakować plecak i heja
Polecam. W tym roku obiegaliśmy kawałek Indii. Wciąga taka forma, chociaż ostatecznie to tego noszenia plecaka to tyle co z samolotu do taksy, z taksy do hotelu, itd. Co byś nie zrobił to masz kilkanaście kg i ni uja w upale nie chcesz tego nosić :)11
Ja właśnie się do Maroka tak wybieram - zobaczymy jak pójdzie, czy nie zatęsknię za samochodem :wink:
Plecak wyprawowy

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » śr gru 23, 2015 5:32 pm

Koni pisze:
Dużo czasu przeznaczasz na taki wyjazd wraz z dojazdem do Gibraltaru? Papierologia skomplikowana? CDP pewnie wymagane?
W 2010 z Nawakszutu do gibraltaru jechaliśmy jakieś 40 godzin, w zasadzie non stop, z przerwą na przekroczenie granicy Mauretania - Zachodnia Sahara. Samo przekroczenie granicy może się przyczkać trochę, bo oni tam sobie robią sjestę południową chyba ze 3 godziny.Nie wiem jak teraz, może coś się zmieniło. Z Gibraltaru na pomorze kolejne 40 godzin. Papiery miałem załatwione wcześniej, więc nie wiem jak z wyrabianiem wiz, jak się jedzie po drodze.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pt gru 25, 2015 8:52 am

Ja planuję północną Europę.
Finlandia i powrót Szwecją

[mam już trochę dość Bałkanów]
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt gru 25, 2015 4:08 pm

na kolski jedź...w skandynawii IMHO nie ma sensu jechać wyprawówką...najlepiej kampera wynająć.

LR

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » pt gru 25, 2015 4:53 pm

W Skandynawii faktycznie kamper byłby fajny, jako że w Szwecji lubi sobie popadać - 1000km uciekaliśmy przed deszczem ;)...
Jednak w Norwegii, czy Finlandii można sobie dość łatwo fajne dzikie miejscówki znaleźć - a nie wszędzie tam wjedzie kamper.
Najtrudniej było w Szwecji (!) - sporo zakazów, szlabanów etc. W Danii jako że kraj niewielki też ciężko coś fajnego na odludziu znaleźć.
Niemniej polecam przede wszystkim Norwegie i Finlandie.
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » pt gru 25, 2015 5:27 pm

Ktoś kiedyś na tym forum pisał, nie pamiętam dokładnie w którym wątku, że miał straszne problemy w Norwegii. Pojechał wyszpejowanym patrolem, za przeróbki w aucie zabrali dowód i tablice, musiał ściągnąć auto na lawecie do kraju, przerobić na seryjne i następnie zawieść z powrotem do Norwegii celem okazania i odebrania tablic i dowodu.
Przeróbki o których była mowa to nie jakieś działo na dachu tylko zderzak stalowy, wyciągarka, większe koła itp.
gg 3041301

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt gru 25, 2015 5:43 pm

Koni pisze:Ktoś kiedyś na tym forum pisał, nie pamiętam dokładnie w którym wątku, że miał straszne problemy w Norwegii. Pojechał wyszpejowanym patrolem, za przeróbki w aucie zabrali dowód i tablice, musiał ściągnąć auto na lawecie do kraju, przerobić na seryjne i następnie zawieść z powrotem do Norwegii celem okazania i odebrania tablic i dowodu.
Przeróbki o których była mowa to nie jakieś działo na dachu tylko zderzak stalowy, wyciągarka, większe koła itp.
jurop mamy a bajki to Andersen pisał tak samo jak szwajcar gumówką haki obcinał
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » pt gru 25, 2015 7:13 pm

Koni pisze:Ktoś kiedyś na tym forum pisał, nie pamiętam dokładnie w którym wątku, że miał straszne problemy w Norwegii. Pojechał wyszpejowanym patrolem, za przeróbki w aucie zabrali dowód i tablice, musiał ściągnąć auto na lawecie do kraju, przerobić na seryjne i następnie zawieść z powrotem do Norwegii celem okazania i odebrania tablic i dowodu.
I jeszcze przy okazji podbili mu tam potem przegląd rejestracyjny pewnie :)21
Plecak wyprawowy

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » pt gru 25, 2015 9:46 pm

klucz13 pisze:
jurop mamy a bajki to Andersen pisał tak samo jak szwajcar gumówką haki obcinał
Ta, mamy jurop, junajted jurop, ale to Norwegii dotyczyło, inna bajka jednak :wink:
gg 3041301

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » pt gru 25, 2015 10:07 pm

blublu1 pisze:

Tak. Odcisnął też dłoń w alei gwiazd w Los Angeles ! Sorry kufa! Było tu napisane o tym jak połowa "snafców" nie miała dostępu do tego forum bo waliła kupę w pieluchę jeszcze :)21 Jak ktoś chce szukać to pewnie znajdzie odpowiedni post. Przegląd musiał w Polsce zrobić "miszczu" :)21
gg 3041301

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » sob gru 26, 2015 12:56 am

Osobiście nie miałem żadnych problemów - nikt ze służb się nie czepiał - a jeździliśmy także sporo po centrum miast (stalowy zderzak, opony, snork, bagażnik dachowy)...
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » sob gru 26, 2015 8:14 am

Koni pisze:
blublu1 pisze:

Tak. Odcisnął też dłoń w alei gwiazd w Los Angeles ! Sorry kufa! Było tu napisane o tym jak połowa "snafców" nie miała dostępu do tego forum bo waliła kupę w pieluchę jeszcze :)21 Jak ktoś chce szukać to pewnie znajdzie odpowiedni post. Przegląd musiał w Polsce zrobić "miszczu" :)21
Ja tam jestem jeszcze w sumie bardzo młody, ale nawet taki "szczyl" jak ja wie ,ze tego typu opowiesci to wiejskie legendy. Jesli, jak twierdzisz w swojej "przezaje.istosci" , ze przegląd musiał zrobic w polszy , to po uj ja sie pytam ,musiał dymac do kraju wikingow na wizje lokalną po cywilnemu .... ? :)21
Plecak wyprawowy

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob gru 26, 2015 11:17 am

Każdy kraj który zatrzyma dowód rejestracyjny musi wysłac go do wystawcy - czyli odpowiedniego starostwa. Tak więc opowieść tą można włożyć między bajki.

Awatar użytkownika
rorte

Post autor: rorte » sob gru 26, 2015 12:30 pm

Damian pisze:papierologii nie ma

CDP nie jest wymagane

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”