Rumunia 2-10 lipca

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
sebastian2357

Rumunia 2-10 lipca

Post autor: sebastian2357 » pn maja 23, 2016 5:34 pm

Cześć.

2-10 lipca jedziemy do Rumunii, chcemy troche pojezdzic w terenie, MTki i wyciągarka maja sie sprawdzic ale bez przesady żeby wrócic w jednym kawałku.

Zaczynamy od gór Apuseni, potem zobaczymy, tras i atrakcji nie brakuje.

Nocowanie na dziko lub camping, towarzystwo młode.

Jak ktoś chetny dołączyć własnym autem to pisać sebastiangawin13@gmail.com

2-3 samochody już są, planujemy maksymalnie 5 załóg.

pozdrawiam

Sebastian
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem

Awatar użytkownika
ZbychoS

Re: Rumunia 2-10 lipca

Post autor: ZbychoS » pt cze 03, 2016 10:51 am

Nie pchają się bo nieśmiałość nie pozwala ... :)21
Ja tam do nieśmiałych nie należę.

Autko jak w stopce, kierowca jak w profilu.
Info wysłane na maila.
Więc ... TAK ... piszę się ...
Of-road bez ekstremy. Bo do domu troszku dalej i każdy kłopot mnoży się przez coś tam.

Feler, że dziadkiem jestem ... młodość jednak mi nie przeszkadza ... :)21
***** USA

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » wt cze 07, 2016 10:39 am

Kolega WJtą też chętny, ale nie wie czy zdąży z odszczurzeniem auta.
Okaże się ...
Opisz troszku planowaną trasę.
***** USA

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt cze 07, 2016 8:27 pm

Pierwszego lipca startują nasi znajomi motorami - będą mieć na Was oko :D .

My będziemy wypatrywać bo wychodzi na to że jak Wy będziecie wracać my będziemy jechać. Startujemy 9 lipca mocno po południu i będziemy nocować w okolicach Barwinka z 9 na 10 lipca :)21 .

Może się uda piątkę przybić :)2 .

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » wt cze 14, 2016 8:10 am

Marcingalloper pisze:Pierwszego lipca startują nasi znajomi motorami - będą mieć na Was oko :D .

My będziemy wypatrywać bo wychodzi na to że jak Wy będziecie wracać my będziemy jechać. Startujemy 9 lipca mocno po południu i będziemy nocować w okolicach Barwinka z 9 na 10 lipca :)21 .

Może się uda piątkę przybić :)2 .
W biegu ... Nie wiem czemu jak wracam zawsze się śpieszę ...
Potem się dziwię ... po co :o :)21
Będę motóry wyglądał ...
***** USA

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob lip 02, 2016 12:39 pm

I jak tam ?? , nasi dziś rano pojechali :D .

A tak przy okazji zapytam, może ktoś wie.

Chciałem zabrać na wyjazd wędki, bo i ja i Marta połowilibyśmy trochę nad jakimiś większymi rzeczkami czy jeziorami. Pogrzebałem trochę w necie i popytałem na wędkarskim forum i jest trochę lipa. Wszystko bardziej zagmatwane i popaprane jak nasz Polski beton i przepisy PZW. Są różne regiony a więc i opłaty. W Delcie Dunaju są odcinki całkowicie prywatne i państwowe wyłączone z wędkarstwa. Mało tego to różne odnogi Dunaju mają swoje okresy i wymiary do tego stopnia że sami Rumuni tego nie ogarniają. My do Delty nie jedziemy, ale w innych regionach może być podobnie a kary bardzo surowe.
Niby opłaty/pozwolenia drogie nie są (30zł wpis i ok 100zł za region) ale też i nie uprawniają do łowienia wszędzie na danym wykupionym z pozwolenia terenie.

Może ktoś z Was kupował kiedyś jakieś pozwolenia bezpośrednio np. nad jakimś jeziorem, np. jednodniowe czy coś w tym stylu ?? . Ja na razie po tym co czytałem to chyba wędki zostawię w domu :)3 .

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob lip 02, 2016 1:37 pm

jak gdzieś jesteś (nad jakąś rzeką), to pytasz lokalesów gdzie można wykupić łowienie (czasem nad rzekami są tablice z numerem telefonu). Rzeki z tego co widziałem (górskie) są podzielone na odcinki (oznakowane) wykupjesz se "pastrawinu" i łowisz te pstrągi. Widuję na pstrągach ludziska (o ile wędkarz to ludź) z całej za przeproszeniem europy, jeśli te jołopy tkwiące od lat w okowach ubezwłasnowalniającej ujnii dają radę i łowią to i Ty podołasz ;)

Swoją drogą strasznie dużo chcesz w tak krótkim czasie w tej Rumunii ;)
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob lip 02, 2016 2:23 pm

bert pisze:jak gdzieś jesteś (nad jakąś rzeką), to pytasz lokalesów gdzie można wykupić łowienie (czasem nad rzekami są tablice z numerem telefonu). Rzeki z tego co widziałem (górskie) są podzielone na odcinki (oznakowane) wykupjesz se "pastrawinu" i łowisz te pstrągi. Widuję na pstrągach ludziska (o ile wędkarz to ludź) z całej za przeproszeniem europy, jeśli te jołopy tkwiące od lat w okowach ubezwłasnowalniającej ujnii dają radę i łowią to i Ty podołasz ;)

Swoją drogą strasznie dużo chcesz w tak krótkim czasie w tej Rumunii ;)
Bardzo dziękuję za wskazówki, choć mnie ze względu na profil i posiadany sprzęt potoki raczej nie interesują - choć bardzo bym chciał. Miałem na myśli rzeki bardziej nizinne :)21 , czyli głębsze i wolniej płynące i jeziora. Coś na czym mógłbym pośmigać ze spinningiem a nie muchówką :wink: .

Dużo chcę ?? . Zmniejszyłem przebiegi z 300km do połowy tego i nie zamierzam siedzieć dziennie więcej niż 8h za kółkiem. Jeśli wstaniemy o 8 i wyjedziemy o 10 to od 18 kiedy się rozłożymy do tej 21-22 jest trochę czasu wolnego.
Czasu na błąkanie po samej Rumunii mamy 7dni, a w mniej robią zorganizowane grupy trasy od wesołego cmentarza, przez Biczaz, wulkany błotne, Konstance, Drakulę, Transalpinę i Transfogarską kończąc Rumunię na jaskini lodowej i jeszcze w drodze powrotnej zahaczają o jakieś tam wina na Węgrzech :)21 .
Myślę że damy radę nieśpiesznie się przejechać, coś tam zobaczyć i wrócić do domu. To czego nie zobaczymy a nam bankowo wytkniecie po powrocie będziemy oglądać za rok :)21 .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”