Gruzja 2017
Moderator: Misiek Bielsko
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Re: Gruzja 2017
Miałem 3 kanistry paliwa na dachu i nikt się nie czepiał na żadnej granicy z Turcja
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Zdarza się ... Ja w 2013 dojechałem motorem do Stambułu i z powrotem bez tureckiej winiety.
Zdarza się, że się uda. Raz, drugi ...
Zdarza się, że się uda. Raz, drugi ...
***** USA
Ja też planuję gruzję na kołach ale przez łotwę i moskwę. Ode mnie kilometrowo wychodzi ze 300 więcej niż przez ukrainę, wizę i tak trzeba załatwiać (dwukrotna miesięczna 450pln, mam już umówione biuro, co temat załatwi). Planuję start w środę 26 lipca po południu, w piątek wieczorem chcę być w moskwie, niedziela rano start w kierunku gruzji, mam nadzieję, że do granicy dotrę w poniedziałek wieczorem. Na googlach droga wygląda na dobrą i szybką, więc plan jest całkiem realny. Powrót od 10 sierpnia tak żeby maksymalnie 15 być w domu.
Kapec, disco 300TDi '97,
to że się nie dowalają to raz ale pzrepis jest przepisem, jak sie celinik usra to ma się czego złapaćqmulus pisze:
Skad wy takie wiadomosci czerpiecie? tyle razy jezdzilem przez turecka granice i niegdy problemu nie bylo, nawet z paliwem. nie raz mialem podwojna kontrole i nigdy nikt nie dowalil sie do dodatkowego paliwa.

a info masz z Tureckiej ambasady

prawda jest taka że na większości granic Traktują nas mocno ulgowo i (przynajmniej ja się spotkałem z tym) zwykle pomagają i idą na ręke

wiadome że w aucie które jedzie na wywczas z namiotem i wszystkim co potrzebne żeby sobie w spokoju pokima gdziekolwiek nie będą się czepiać siekiery i noża większego niż 10 cm, ani kanistra na dachu

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
raz opuszczając rosje opukiwali mi puste kanistry na dachu i pytali ile wwożę
raz na ile przejazdów? 
nam raz i obawiali się czy nie za mało mamy
po informacji że jeszcze 90l LPG pomachali na droge

nam raz i obawiali się czy nie za mało mamy

raz na 5 
ale ten jeden raz pamiętam a mogło się jeszcze zdarzyć
tak czy siak zawsze jest ryzyko mniejszej opłacalności na wypadek gdy.

ale ten jeden raz pamiętam a mogło się jeszcze zdarzyć
tak czy siak zawsze jest ryzyko mniejszej opłacalności na wypadek gdy.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
mylicie systemy walutowe
granica z turcją jest OK i wiele tam przechodzi
natomiast gruzini na granicy rosyjsko-gruzińskiej już mniej
nie wjedziesz z kanistrami z paliwem
a jeszcze bardziej frapujące jest też to, że nie zawrócisz
i nie wylejesz i nie opłacisz się
taka sytuacja
granica z turcją jest OK i wiele tam przechodzi
natomiast gruzini na granicy rosyjsko-gruzińskiej już mniej
a jeszcze bardziej frapujące jest też to, że nie zawrócisz
i nie wylejesz i nie opłacisz się
taka sytuacja

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- MIRMIL
-
- Kontaktowanie:
Nie wiem, skd taka cena za rope w Turcji.suka blać pisze:pod warunkiem ze cie turecki mitnik nie jebnie bo wtedy masz combo - bulisz 8zeta za wache i tracisz to co w kanistrach. Po!ecam!qmulus pisze:tankujesz w bulgarii jak masz karnistry to przejezdzasz cala bez tankowania.suka blać pisze:i jakie paliwko taniutkie
Odkat tam jezdze regularnie- a osttanio bylem 6 razy, to zazwyczaj place za rope w okolicach 4,6 zl/litr
Taka sama cena, jak w Bulgari na taniej stacji.
Na Sloweni i na Wegrzech przy autostradzie jest znacznie drozej niz na taniej stacji w Turcji.
Do kanistrow oplaca sie brac ale tylko, jak sie wraca z Gruzji, gdzie ropa jest po 2,5 zl/litr
niejedna przestrzen jeszcze moj uslyszy glos
www.misja-kamerun.pl
www.misja-kamerun.pl
Na kazdej granicy trzeba sie kulturalnie zachowywac a wiekszosc pogranicznikow/celnikow podchodzi do takich dalekodystansowcow pozytywnie. Troche granic przekroczylem i tylko raz byl problem - na wjezdzie z rosji na lotwe.
Z tym pozytywnie mowie powaznie - pare lat temu jechalismy z chrzcielnica na wschod i na polsko ukrainskim przejsciu zapomnielismy poprosic o wpisanie ze ja z polski wywiezlismy. trzeba bylo zobaczyc miny pogranicznikow na ukrainsko ruskiej. trwalo bo ukraincy mysleli ze im to z jakiejs cerkwi podprowadzilismy ale poszlo a rosjanie nawet pomogli jak to opisac aby oni mogli wpuscic (taka kombinacja wagi, wartosci i wieku). dalej na granicach muzulmanskich to od razu pokazywalismy ze mamy przedmiot kultu chrzescijanskiego?? i nas przepuszczali praktycznie poza kolejka. A byl to klamot wielkosci fotela.
Z kolei takie male wymuszenia na wschodzie (ale nie w rosji) to standard - trzeba pogadac i pojdzie.
Na rosyjskich przejsciach po prostu wszystkie papiery musza sie zgadzac. sek w tym ze na wjezdzie do kazachstanu potrafia nie byc tacy skrupulatni a potem na wyjezdzie z rosji juz rosjanie beda szczegolowi. A to jeden obszar celny.
ja nie pamietam pytan o paliwo na zadnej granicy, ale wierze ze moga sie czepiac - stad vide poczatek.
Z tym pozytywnie mowie powaznie - pare lat temu jechalismy z chrzcielnica na wschod i na polsko ukrainskim przejsciu zapomnielismy poprosic o wpisanie ze ja z polski wywiezlismy. trzeba bylo zobaczyc miny pogranicznikow na ukrainsko ruskiej. trwalo bo ukraincy mysleli ze im to z jakiejs cerkwi podprowadzilismy ale poszlo a rosjanie nawet pomogli jak to opisac aby oni mogli wpuscic (taka kombinacja wagi, wartosci i wieku). dalej na granicach muzulmanskich to od razu pokazywalismy ze mamy przedmiot kultu chrzescijanskiego?? i nas przepuszczali praktycznie poza kolejka. A byl to klamot wielkosci fotela.
Z kolei takie male wymuszenia na wschodzie (ale nie w rosji) to standard - trzeba pogadac i pojdzie.
Na rosyjskich przejsciach po prostu wszystkie papiery musza sie zgadzac. sek w tym ze na wjezdzie do kazachstanu potrafia nie byc tacy skrupulatni a potem na wyjezdzie z rosji juz rosjanie beda szczegolowi. A to jeden obszar celny.
ja nie pamietam pytan o paliwo na zadnej granicy, ale wierze ze moga sie czepiac - stad vide poczatek.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
pewnie stad ze zawsze tak bylo a teraz widze ze tureckie piniondze spadly o polowe.MIRMIL pisze:Nie wiem, skd taka cena za rope w Turcji.suka blać pisze:pod warunkiem ze cie turecki mitnik nie jebnie bo wtedy masz combo - bulisz 8zeta za wache i tracisz to co w kanistrach. Po!ecam!qmulus pisze: tankujesz w bulgarii jak masz karnistry to przejezdzasz cala bez tankowania.
Odkat tam jezdze regularnie- a osttanio bylem 6 razy, to zazwyczaj place za rope w okolicach 4,6 zl/litr
Na Sloweni i na Wegrzech przy autostradzie jest znacznie drozej niz na taniej stacji w Turcji.
Do kanistrow oplaca sie brac ale tylko, jak sie wraca z Gruzji, gdzie ropa jest po 2,5 zl/litr
- MIRMIL
-
- Kontaktowanie:
Cena ropy spadla w turcji od wrzesnia 2014.suka blać pisze:pewnie stad ze zawsze tak bylo a teraz widze ze tureckie piniondze spadly o polowe.MIRMIL pisze:Nie wiem, skd taka cena za rope w Turcji.suka blać pisze:
pod warunkiem ze cie turecki mitnik nie jebnie bo wtedy masz combo - bulisz 8zeta za wache i tracisz to co w kanistrach. Po!ecam!
Ale wtedy wszedzie paliwo stanialo- jak dobrze pamietam pod koniec 2014 roku w Poslce ropa byla za mniej niz 4 zl/litr
www.misja-kamerun.pl
www.misja-kamerun.pl
spadla cena liry tureckiej a nie ropy. kiedys 2zl kosztowala lira a teraz polowe.
http://www.xe.com/currencycharts/?from= ... LN&view=5Ysuka blać pisze:spadla cena liry tureckiej a nie ropy. kiedys 2zl kosztowala lira a teraz polowe.
- MIRMIL
-
- Kontaktowanie:
Kiedys najtaniej litr ropy byl za 5 lirow, a teraz mozna tankowac po 3,6 lira.suka blać pisze:spadla cena liry tureckiej a nie ropy. kiedys 2zl kosztowala lira a teraz polowe.
www.misja-kamerun.pl
www.misja-kamerun.pl
byliśmy co prawda tylko raz przez Władykaukaz 2 kanistry pełne, auto zatankowane pod korek wszystkim co się dało, nawet nie patrzyli, pogadaliśmy pośmialiśmy się paszporty sprawdzili, pomarudzili że też by do Batumi pojechali i puścili.. tyleDamian pisze: natomiast gruzini na granicy rosyjsko-gruzińskiej już mniej

rosjanie jeszcze mniej, jak zobaczyli że papiery mamy wypełnione i w zasadzie się nudzimy stojąc, obsłużyli nas poza kolejką

nie wiem może mamy szczęście do ludzi ale oprócz granicy słowackiej nigdzie nie mieliśmy problemów, prędzej miła pogaducha na sztuke popatrzą co w aucie i jazda dalej

- Damian
-
- Kontaktowanie:
a w którym roku byłeś?
zmieniło się z tym wwożeniem paliwa do gruzji z rosji.
zmieniło się z tym wwożeniem paliwa do gruzji z rosji.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Miałem podobne spostrzeżenia co lbl78 w w 2013roku na przejściu Kazbegi, pies z kulawą nogą się o paliwo nie pytał. Za to jak wjeżdżałem z Azerbejdżanu do Gruzji policjant graniczny przywalił się do tego że nie mam prawa jazdy na sam. osobowy (widnieje A,C,T) 

Grunthor
siakoś podobnie, 12 albo 13Grunthor pisze:Miałem podobne spostrzeżenia co lbl78 w w 2013roku na przejściu Kazbegi
-
- jestem tu nowy...
Kurcze zdaje się że temat przewozu paliwa przez granicę mamy wyczerpany
Tak myślę że warto by było się wybrać do Gruzji zanim EU się tam zapuści. Sporo osób już tam było,fajnie by było gdybyście mogli podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami z tamtych stron. Takie tam kwestie pomocne w organizacji wyjazdu. Co,gdzie,ciekawe drogi i miejsca warte zobaczenia. Linki do relacji?
Pzdr

Pzdr
Siemka Sylwester,
To jest już nas dwóch.
Miło.
To jest już nas dwóch.
Miło.
wystarczy troche po forum poszukać relacji jest kilka/kilkanaście 
https://get.google.com/albumarchive/108 ... jmQ_myv4y-
troche fot
a jeśli ciekawe drogi to na pewno
Shatili, Omalo, Ushguli
jest tego troche pojeździć jest gdzie
a co do zabytków to pełno jet stron w sieci gdzie znajdziesz wszytkie informacje wraz z opisami

troche fot
Shatili, Omalo, Ushguli

jest tego troche pojeździć jest gdzie

-
- jestem tu nowy...
Cze Prezes
Miło,miło. Trzeba stworzyć dobre warunki do rozwoju "wirusa". 

-
- jestem tu nowy...
lbl78 pisze:wystarczy troche po forum poszukać relacji jest kilka/kilkanaście
troche fot
Shatili, Omalo, Ushguli![]()
jest tego troche pojeździć jest gdziea co do zabytków to pełno jet stron w sieci gdzie znajdziesz wszytkie informacje wraz z opisami