ISLANDIA sierpien 2016

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Re: ISLANDIA sierpien 2016

Post autor: Wojtek_W » ndz sty 10, 2016 12:51 pm

I jak ? Wiadomo cos? 8)
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » śr sty 13, 2016 7:36 pm

Wojtek_W pisze:I jak ? Wiadomo cos? 8)
nie odezwali sie jeszcze. zrobie halo jutro sie przypomne ale jakby co to dam znac natychmiast

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » sob sty 16, 2016 4:26 pm

u mnie juz decyzja zapadla. jest kpl chetnych wiec..w sierpniu witaj przygodo i drogo nr.910 :) ale oferta z przylaczeniem sie aktualna i z uzypelnieniem samochodu tez :)

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » śr kwie 06, 2016 7:12 am

To sie podczepie pod watek bo kierunek ten sam tylko termin inny - bo prom mamy 28 czerwca :-)
mam kilka pytan praktycznych jako ze ten kierunek jest mi obcy...

1. Jak to jest z tym wozeniem jedzenia na wyspe - co wolno a czego stanowczo nie bo sie czepiaja ?
2. Jak wyglada kwestia jedzenia na samym promie ? jest tam jakas kuchnia etc, mozna cos zjesc czy ceny zaporowe , czy mozna miec cos swojego ? do spania mamy kajuty.
3. Jak z pomiarami wysokosci auta ? mamy bilety na 1,9 m Patrol i Amarok, bagaznika dachowego nie biore bo i po co... namiot w tym roku gruntowy planuje.
4. Noclegi na samej wyspie planuje na kempingach, jest moze jakas ichniejsza strona z aktualna lokalizacja kampow - ew. ceny rezerwacje o ile konieczne.. ?

Na razie tyle.
Jeszcze pytanie troche poza konkursem, ale zwiazane, bo wiadomo ze na wyspie temp nie rozpieszczaja, wiec planuje wymiane spiworow dla calej familii , co polecacie macie jakies sprawdzone typy, nie chodzi mi o hardmadafaka puchowke, ktora sie juz do niczego nie nada bo komfort bedzie miala przy -25 :wink: , celuje w jakis porzadny syntetyk, komfort w okolicach 0 do -5... bedzie ok czy za cieply ?

Awatar użytkownika
MirekY60

Post autor: MirekY60 » ndz kwie 10, 2016 8:05 pm

grzes pisze:To sie podczepie pod watek bo kierunek ten sam tylko termin inny - bo prom mamy 28 czerwca :-)

1. Jak to jest z tym wozeniem jedzenia na wyspe - co wolno a czego stanowczo nie bo sie czepiaja ?
2. Jak wyglada kwestia jedzenia na samym promie ? jest tam jakas kuchnia etc, mozna cos zjesc czy ceny zaporowe , czy mozna miec cos swojego ? do spania mamy kajuty.
3. Jak z pomiarami wysokosci auta ? mamy bilety na 1,9 m Patrol i Amarok, bagaznika dachowego nie biore bo i po co... namiot w tym roku gruntowy planuje.
4. Noclegi na samej wyspie planuje na kempingach, jest moze jakas ichniejsza strona z aktualna lokalizacja kampow - ew. ceny rezerwacje o ile konieczne.. ?

Na razie tyle.
Jeszcze pytanie troche poza konkursem, ale zwiazane, bo wiadomo ze na wyspie temp nie rozpieszczaja, wiec planuje wymiane spiworow dla calej familii , co polecacie macie jakies sprawdzone typy, nie chodzi mi o hardmadafaka puchowke, ktora sie juz do niczego nie nada bo komfort bedzie miala przy -25 :wink: , celuje w jakis porzadny syntetyk, komfort w okolicach 0 do -5... bedzie ok czy za cieply ?
Moja mieszkała na Islandii 10 lat. Wg niej temperatury w lipcu w granicach 18 stopni w nocy koło 10.
Temperatury rzędu -25 tam nie występują ;)
Był: Krótki Y60 +4 MT35 RD28T Intercooler
Jest: Long Y60 MT32 RD28T Safari Sunroof

miras7

Post autor: miras7 » pn kwie 11, 2016 4:21 pm

grzes pisze:...

Mogę polecić Fjord Nansen Stavanger. Testowaliśmy (ja i żona) taki model w temp. -3 do ok 3-4st.C i wszystko komfortowo. Wiadomo, że można lepsze, ale cena:jakość chyba jest OK.
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » śr maja 18, 2016 2:36 pm

grzes pisze:To sie podczepie pod watek bo kierunek ten sam tylko termin inny - bo prom mamy 28 czerwca :-)

Na razie tyle.

1 z jedzeniem generalnie nigdy nie mialem problemu. kwestia wzbudzenia zaufania ;) u celniczki
2 w cenie masz jeden skomny posilek. ja sie ratuje tym co sie robi na cieplo w sensie wrzatek i jakis wklad a grzanie ,,po prostu mala grzalka kubek metalowy i reszta wedle uznania.
3 wiec zmieszcza Cie jak bedzie ciasno na pokladzie osobowym pod sufitem taka fajna :szuflada":))
4 nie znam map kempingow ale nie da sie pominac (. nawet w drodze do jaskon lodowych jest kemping ) lub znalezc jesli koniecznie szukasz. mapki znajdziesz w kazdej stacji benzynowej nawet w Bru:) aczkolwiek sam korzystam tylko z jednego lub dwoch.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » śr maja 18, 2016 6:25 pm

troche juz temat ogarnalem tj. kempingi, stacje, wieksza czesc trasy...
na razie kicha bo wszystkie drogi F zamkniete :-(

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » wt maja 24, 2016 12:03 am

dlatego tylko raz bylem w czerwcu i jeszcze zamkniete byly. teraz chce zrobic 913 chyba ze znowu lato bedzie za cieple i lodowiec przemieniony w wode rozp...y drogi obok siebie.

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » śr sie 31, 2016 2:36 pm

pojechali zrobili swoje i wrocili. moge juz robic za przewodnika. opytolilem cala islandie z pamieci. troche sie pozmienialo tzn za duzo ludzi juz tam przyjezdza trzeba dla samotnosci w gleboki interior uciekac, bylo chlodno wiec nie bylo duzych stanow wody w rzekach wiec lampy ledwo sie pod wode chowały.Droga 910 przereklamowana a to byl ostatni aspekt jakiego nie zrobilem w poprzednich wyprawach. no i w koncu niestety znowu rodacy zrobili robote. wszyscy z europy zach wjezdzaja na luzie a polacy i slowianie kontrola prawie osobista wlacznie z przeswietlaniem patrola. ale coz..jak nam powiedzieli..nikt dotychczas nie probowal przemycac alkoholu i innych uzywek wlacznie z najmocniejszymi jak wlasnie polacy...kutwa...co za nacja....

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » czw wrz 01, 2016 3:30 pm

czekamy na zdjęcia

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » sob wrz 10, 2016 10:54 am

z ta kontrola to bym nie przesadzal, nawet z auta nie wysiadalismy, niczego od nas nie chcieli.
F910 fajna, widokowa, do Askji a potem wyjazd przez F88 i fajne dwa brody na koncu, takie konkretne dlugie i dosc glebokie , przynajmniej jak zesmy je pokonywali. Dopiero na ostatnim kempingu na Islandii 20-30km od Seydisfjordur bylo info zeby sie tam nie pchac malymi 4x4 ;-)

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » czw wrz 22, 2016 9:42 am

grzes pisze:z ta kontrola to bym nie przesadzal, nawet z auta nie wysiadalismy, niczego od nas nie chcieli.
F910 fajna, widokowa, do Askji a potem wyjazd przez F88 i fajne dwa brody na koncu, takie konkretne dlugie i dosc glebokie , przynajmniej jak zesmy je pokonywali. Dopiero na ostatnim kempingu na Islandii 20-30km od Seydisfjordur bylo info zeby sie tam nie pchac malymi 4x4 ;-)
nie przesadzam.tez nigdy nie mialem w poprzednich wyjazdach ale teraz tak. to tak dla tych nastepnych zeby ten aspekt w razie "W" brali pod uwage. a 910 nie mowie ze niefajna.. pola lawy tez robia wrazenie ale z ta niby trudnoscia to przesada. Tak jak wspomnialem ..chlodne lato..to oznacza malo wody wiec wszystkie brody na Islandii z marszu.

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » czw wrz 22, 2016 9:43 am

piotrck pisze:czekamy na zdjęcia
beda w galerii jak odsieje smieci ;)

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » czw wrz 22, 2016 11:12 am

piotrmas pisze: