Mongolia przepisy 2019

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
palor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Mongolia przepisy 2019

Post autor: palor » śr cze 19, 2019 11:39 am

Wybieramy się w dwa defy do MNG i mamy małego zonka. W agencji wizowej chcą do wizy carnet de passage. Albo informują, że na granicy Mongołowie mogą pobrać kaucję 4500-500 USD za wjazd autem. Spotkałem się z informacją, że na zwrot kaucji koleś czekał 3 dni przy wyjeździe. Z lekka chore. W PZM Travel z kolei miła pani poinformowała mnie, że CDP na Mongolię nie działa. Ćwiczył to ktoś w ostatnim czasie?

Awatar użytkownika
Piasek

Re: Mongolia przepisy 2019

Post autor: Piasek » czw cze 20, 2019 9:07 am

https://www.youtube.com/results?search_ ... przez+azje
odcinki o Mongolii i faktycznie kupę tyś dolarów kaucji pobrali za przejazd, potem ceregiele z wypłatą bo wypłacają w ich rodzimej walucie a reklamówki pieniędzy nie wszędzie maja i kolejne cyrki żeby to ponownie na dolary wymienić.
To jakoś tak działa że im starszy i gorszy samochód tym wyższa kaucja bo w ten sposób się zabezpieczają przed ściąganiem do kraju/zostawianiem przez podróżnych złomów i rozkraczonych aut.

Awatar użytkownika
palor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: palor » czw cze 20, 2019 3:17 pm

Młodego Fiedlera przekaz znam ;)
Chodziło mi bardziej o przepisy. Dziś na stronie Mongolskiego Głównego Urzędu Celnego znalazłem informację (na szczęście po angielsku), że chcą CDP. To może i lepsze bo nie trzeba się bujać z wymianą niewymienialnych tugrików. Dochodzi tylko koszt wydania CDP w Polsce i zamrożenie kasy na 2-3 miesiące. Do przeżycia :)

Awatar użytkownika
palor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: palor » wt wrz 17, 2019 6:18 am

Garść info:
CDP na Mongolię się nie da załatwić - nie przystąpili do konwencji.
Pojechałem z dodatkową kasą na potencjalną kaucję.
Kaucja okazała się niepotrzebna. Mongolski celnik spytał tylko, czy jestem z Mongol Rally. Gdy usłyszał, że nie uśmiechnął się podbił pieczątkę na taloncziku dając zielone światło na wjazd :)

mskrzek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mskrzek » śr paź 23, 2019 6:45 am

Ciekawe, dzięki za wpisy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”