czy ktoś wybiera się do Lwowa

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

art4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

czy ktoś wybiera się do Lwowa

Post autor: art4x4 » sob kwie 29, 2006 6:32 am

kto z forumowiczów wybiera się do Lwowa???
art4x4
im trudniej tym lepiej i weselej

notbad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: notbad » sob maja 20, 2006 11:54 am

a kiedy?? Ja bym chetnie pojechal bo bardzo lubie to miasto musze tylko przekonac moja kobite lub wystarac sie o przepustke :D

Awatar użytkownika
Marcell8
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

ukraina

Post autor: Marcell8 » śr kwie 18, 2007 6:28 pm

Witam Czy ktos ma moze aktualne wiadomosci na temat przejazdu na ukraine za Przemyśle, chodzi mi o granice czy nie ma problemow z przejazdem, czy sprawdzaja auto ( technicznie), mam bagaznik wlasne j roboty czy moga byc jakies problemy ? pozdro
Terrano 92 TD

Awatar użytkownika
michał-z

Post autor: michał-z » śr kwie 18, 2007 8:41 pm

w długi weekend jedziemy prawdopodobnie w Czarnohorę,więc będziemy we Lwowie przesiadać się na pociąg do Worochty,a co?
LT Sven Hedin prawie terenówka.

Awatar użytkownika
michał-z

Post autor: michał-z » śr kwie 18, 2007 8:48 pm

Nie spojrzałem na date :oops: A jeżeli chodzi o przejazd to nie wiem bo na Ukrainę to tylko pieszo przechodziłem,ale myślę że nie będziesz miał żadnych problemów.

mpiatek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mpiatek » śr kwie 18, 2007 9:14 pm

miszaz pisze:w długi weekend jedziemy prawdopodobnie w Czarnohorę,więc będziemy we Lwowie przesiadać się na pociąg do Worochty,a co?
Też jadę na Ukrainę, też na długi weekend, też w Czarnochorę, też przez Lwów ale dalej planujemy kontynuować podróż samochodem - do szlaków a dalej z buta w góry na parę dni. Noclegi pod namiotem, tudzież w kolebach. Samochód planujemy zostawiać gdzieś w pobliżu szlaków.

Z ciekawości zapytam - dlaczego jedziecie pociągiem? Pytam, bo sam wcześniej nigdy nie podróżowałem po Ukrainie ale słyszałem od znajomych, którzy byli tam parę lat temu, że podróż pociągami/autobusami to wyzwanie samo w sobie ;)

--
HZJ 75
tlc.org.pl

Awatar użytkownika
michał-z

Post autor: michał-z » śr kwie 18, 2007 9:28 pm

Dlaczego pociągiem..?Po pierwsze bo to "wyzwanie samo w sobie" a po drugie ze wzgledów ekonomicznych (z 3miasta daleko).

mpiatek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mpiatek » śr kwie 18, 2007 9:37 pm

Fakt - masz pareset kilosów dalej na Ukrainę niż ja...

My mamy tydzień wolnego i chcemy być jak najdłużej w górach - dlatego autem :)

A jak tam z podróżowaniem samochodem po Ukrainie - czy powinienem się na jakieś szczególne zwyczaje lokalne przygotować (poza powszechną korupcją w drogówce)?

Awatar użytkownika
michał-z

Post autor: michał-z » śr kwie 18, 2007 10:06 pm

Byłem tam trzy razy ale nigdy samochodem,więc niewiele Ci mogę na ten temat powiedzieć.Dla miejscowych na lokalnych trasach dro9gówka jest raczej mało groźna(przeludnione dymiące Lady i Wołgi w,delikatnie mówiąc,złym stanie technicznym)a jeżeli chodzi o trasy przelotowe,szczególnie przygraniczne to patrole dość częste i łase na kasę...

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » czw kwie 19, 2007 8:04 am

mpiatek pisze: ..... A jak tam z podróżowaniem samochodem po Ukrainie - czy powinienem się na jakieś szczególne zwyczaje lokalne przygotować (poza powszechną korupcją w drogówce)?
Śmiało i bez obaw. Ta powszechna korupcja to jest ciągle pokutujący mit. Przejechałem całą Ukrainę od Medyki na Krym a powrót przez Odessę i Mołdawię i dalej przez UA. W ciągu 2 tygodni policja zatrzymywała mnie z 30 razy !! Jednak płaciłem tylko 2 razy, po prostu tam też mają radary :lol: . Kontrole są częste bo i patroli jest mnóstwo, poczynając od posterunków na granicach obłasti po piesze patrole na wsiach i w szczerym polu. Zawsze kulturalnie i miło, rutynowa kontrola dokumentów i zazwyczaj zapytanie o trzeźwość.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marcell8
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Marcell8 » czw kwie 19, 2007 6:01 pm

no ja tez byłem kilka razy i zawsze pociagiem wiec ale teraz smigam terrano i dlatego pytam o przejazd przez granice a wszczegolnosci o moj bagaznik ktory zrobiłem sam i mimo ze jest ekstra to widac ze wlasna robota, ale ,mam nadzieje ze nie tekstow w rodzaju sciagaj i jedziesz dalej
Terrano 92 TD

mpiatek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mpiatek » śr maja 23, 2007 10:19 pm

Wrażenia po powrocie z pierwszej wycieczki na Ukrainę. Po ukraińskiej stronie granicy celnicy i kontrola paszportowa - służbiści, oziębli, maksymalnie niemili... może akurat taka zmiana się przytrafiła, może dlatego że było późno (koło północy)? Do samochodu żadnych uwag nie mieli - co prawda nic na nim nie mam takiego do czego można by się przyczepić. Sprawdzili dokumenty i tyle. Z kolei wojskowi przesympatyczni, żartowali sobie - przemiła atmosfera. Jak widać po jednym wyjeździe trudno stwierdzić cokolwiek. Generalnie poza typami z kontroli paszportowej i celnej wszyscy byli bardzo mili i przyjaźnie nastawieni - nawet milicja, której się najbardziej obawiałem.

Jednego jestem pewien - pomimo trudności z powrotem do Polski (7 godzin na granicy) spowodowanych kontrolami celnymi po polskiej stronie - przy najbliższej okazji jade tam z powrotem :)

herman

Post autor: herman » czw maja 24, 2007 7:12 am

Witajcie! Podłączę się pod temacik granicy i jej przekraczania.
Chodzi mi o odpowiedź na pytanie czy są problemy z przewożeniem przez granicę np. CB-radia, GPS, aparatów foto itp? Jakie jest Wasze doświadczenie w tym temacie? Pozdrawiam.
herman

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » czw maja 24, 2007 8:11 am

Witaj !!!
W 2004 jechałem na Krym. CB było na wyposażeniu, antena na dachu widoczna z daleka (Mondeo Kombi), ale nikogo to zupelnie nie interesowało. Zarówno na granicy jak i podczas licznych kontroli policyjnych, a było ich w ciągu 2 tygodni bez przesady minimum 25. Podobnie było w trakcie powrotu przez Naddniestrze i Mołdawię. Aparat fotogr. też nikogo nie interesował.
Pozdrawiam

mpiatek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mpiatek » czw maja 24, 2007 11:14 am

U mnie bylo na wierzchu CB + duuuza antena, GPS i nie bylo zadnych problemow. Nikogo to nie zainteresowalo.

herman

Post autor: herman » pt maja 25, 2007 1:40 pm

Dzięki za informacje, oby było tak na granicy.
herman

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » wt cze 12, 2007 2:12 pm

@Miron, a możesz napisać coś więcej o przejeździe przez Naddniestrze i Mołdawię ?? Zatrzymywałeś się tam na dłużej, czy tylko przelotem ??

Bo wygląda na to, że w te wakacje mogę tam (Ukraina) się zawieruszyć z Teściami tfu... tfu.... Matizem i zastanawiam się, co przy okazji można zobaczyć (i czy Matiz da radę :wink: ).
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa ;)

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » wt cze 12, 2007 6:54 pm

Witaj !!
Przez Naddniestrze jechałem w drodze powrotnej z Krymu w sierpniu 2004. Wpierw dojechaliśmy do Odessy i około 13 zaraz po obiadku ruszyliśmy w kierunku PL. Najbliżej z Odessy jest przez Kiszyniów. Na granicy UA i Naddniestrza kolejka była niewielka, ale sporo dokumentów do załatwienia i trwało to ponad godzinę. Jakieś różne dziwne opłaty (ekologia, podatek drogowy etc), sporo kwitów wręczyli. Generalnie opłaty były niewielkie i na wszystko dawali rachunki. Jechaliśmy przez Tyraspol i Bendery. Po drodze mnóstwo wojska i jakiś dziwnych formacji zbrojnych. Jeżeli chodzi o policję to tylko połowa miała mundury reszta tylko pałki :lol: Dookoła bieda, dziadostwo jak za sojuza, ale generalnie spoko. Raz tylko zatrzymał mnie patrol policji (na 4 tylko 2 miało mundur) i chamsko naciągali na kasę. Zadowolili się kwotą 7 hrywien !! :)3 . Dopiero przed granicą z MD pojawiło się dużo więcej kontroli, ale wszystko ok, kulturalnie, po prostu zwykłe trzepanko auta. Sama granica Naddniestrza z MD przypomina linię frontu - zasieki, działka plot i kilka ckmów pod siatkami maskującymi do tego sporo żołnierzy w pełnym ekwipunku. Na samej granicy sprawdzali te wszystkie bumagi, część zabrali i dopiero można było jechać dalej. Przy wjeździe do MD znowu jakieś dziwne opłaty, strata czasu na kolejną godzinkę. Jednocześnie okazało się, że brakuje jakiegoś kwita z Naddniestrza. Pani ze strony MD stwierdził, że Ci z Naddziestrza specjalnie tak robią na złość tym co jadą do MD. No cóż musiałem się z buta wrócić do tamtych i wpierw odpowiedzieli, że tego nie mają. Dopiero jak się zrobiłem upierdliwy i pewnie zobaczyli, że ten ich cyrk już mnie mocno wkurza ktoś przyszedł i stwierdził, że dziwnym trafem kwit znalazł się pod biurkiem :lol: Po prostu żenada :)3
Zaraz po wjeździe do MD kilka kontroli wojskowych a potem już spoko. Policja nie zatrzymywała ani razu i do samej granicy żadnych problemów. Oba kraje sprawiają wrażenie nudnych i bardzo biednych. Prawie same pola i sady, krajobraz monotonny i zniechęcający do zwiedzania. Mnóstwo szwędających się bezpańskich psów, na wsiach półnagie dzieci przy drogach. Jak na moje obserwacje to UA przy MD wygląda na całkiem normalny, bogaty kraj. Paliwo w MD droższe niż na UA z tym, że dużo więcej stacji LPG. Wiem, że w MD są fajne winnice, ale prawdę mówiąc zlałem ten kraj. Wolałem pociągnąć do UA na nocleg do Czerniowiec i z rana zwiedzić te całkiem sympatyczne miasto.
Generalnie wg mnie przez MD i Naddniestrze można jechać, ale trzeba się liczyć, że zajmie to sporo czasu. Spokojnie Matiz da radę, ja jechałem Mondeo i nic w podwoziu nie urwałem. Aha w życiu nie widziałem tylu prywatnych Hummerów i innych "tanich" aut jak w MD, po prostu kraj rządzony przez gangsterów.
Pozdrowionka

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » czw cze 28, 2007 8:12 am

Jeszcze jedno pytanko do praktyków - najlepszy dzień na przekroczenie granicy ?? Dostępne dni raczej z zakresu czwartek - sobota.
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa ;)

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » czw cze 28, 2007 6:28 pm

Najlepiej to nie pchać się na kreskę w łykend bo duża kolejka, goście którzy pracują jadą po benzol i fajki. Ja bym polecał być na granicy po północy. Goście którzy stali wieczorem już zjechali o ci na rano jeszcze nie stają. A i tak trzeba się uzbroić w cierpliwość na ok 4 do 6 godzin :D
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”