Bajkał i okolice 2015

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
piotrck

Re: Bajkał i okolice 2015

Post autor: piotrck » sob cze 20, 2015 6:59 am

piotrmas pisze:Putin jednak ustapił. w dodatku pamieta o moich imieninach bo właśnie na ten dzien wyznaczył odbior permintu na swe krolestwo ;) tak wiec ..przeglad patrola czas zakonczyc i czekac na dzien startu . jupiiiii :))))))
jakiś lokalizator na pokładzie auta jest u kogoś z ekipy ? ......... pisz z trasy , powodzenia

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » sob cze 20, 2015 11:05 am

no wlasnie jakos nie podjeli rozmow ...napisalem do paru firm ale cisza. ale moze cos gdzies..a bede pisal jak tylko bede w zasiegu netu. wszystko wyjdzie w "praniu" :)

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » sob cze 20, 2015 3:13 pm

Piotrze , zapodaj na jakiś tablet czy telefon mapy OsmAnd , robi w on i off, a jak prześlesz link to i skarbowy będzie wiedział gdzie jesteś :)21
Jakby było coś nie tak to daj info.
ROLEK Y61
Psy szczekają, karawana idzie dalej .....

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » ndz cze 21, 2015 8:03 pm

lece na mapie here . dziala w ofline i ogarnia dosyc dobrze temat czyli wystarczajaco. zwykla mape mam wiec mam sie czym wspomagac. mam ja na tablecie i nic wiecej nie biore. podoba mi sie tam opcja lokalizacji na mapie satelitarnej. łatwo zlokalizowac jeziorko lub polane w lesnych dzunglach. czasami przejezdza sie 100m obok a las zasłania wszystko.a tak...sprawdzilo mi sie pare razy. nie mam pojecia jak bedzie z netem. TV Szczecin i radio ESKA zapowiadała ze dostarczy nam telefon satelitarny ale mysle ze na obiecankach cacankach sie skonczy. Dlatego przewaznie licze na siebie i mam komfort ze sie nie rozczarowuje :) wrzuce do siebie w galerie jak "ubrany " jest patrol i podesle linke :)

qmulus

Post autor: qmulus » ndz cze 21, 2015 8:17 pm

piotrmas pisze:lece na mapie here . dziala w ofline i ogarnia dosyc dobrze temat czyli wystarczajaco. zwykla mape mam wiec mam sie czym wspomagac. mam ja na tablecie i nic wiecej nie biore. podoba mi sie tam opcja lokalizacji na mapie satelitarnej. łatwo zlokalizowac jeziorko lub polane w lesnych dzunglach. czasami przejezdza sie 100m obok a las zasłania wszystko.a tak...sprawdzilo mi sie pare razy. nie mam pojecia jak bedzie z netem. TV Szczecin i radio ESKA zapowiadała ze dostarczy nam telefon satelitarny ale mysle ze na obiecankach cacankach sie skonczy. Dlatego przewaznie licze na siebie i mam komfort ze sie nie rozczarowuje :) wrzuce do siebie w galerie jak "ubrany " jest patrol i podesle linke :)
jak dzialaja te wymienniki co masz na dachu po bokach?
Pajero 92 2,5 TD :)

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » ndz cze 21, 2015 8:39 pm

obiecana linka do fotek jak powoli koncze go "stroic " w obowiazkowe oklejki ;)
https://picasaweb.google.com/1123262018 ... directlink
na lewej burcie zbiornik tylko i wyłacznie do wody pitnej a w prawym woda ogrzewana wężownicą z obiegu tylnej nagrzewnicy. 15 min jazdy do 70 stopni. i to słuzy tylko do prysznicowania sie a zeby nie bylo ze woda ledwo cieknie to przez zawor wpompowuje sprezarka cisnienie i mam jak w łazience:) sprawdzone ..dziala caly czas od 2 lat :)

qmulus

Post autor: qmulus » ndz cze 21, 2015 8:49 pm

masz jakas niewielka butle na powietrze czy bezposrednio ze sprezarki ?

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » ndz cze 21, 2015 9:00 pm

qmulus pisze:masz jakas niewielka butle na powietrze czy bezposrednio ze sprezarki ?
sprezarka (z wyposażenia VW Turan) i tak jest na pokładzie . w korku wlewowym zbiornika mam zamontowany zwykły zawór z koła.tak wiec koncowka pasuje i tam i tu :)

qmulus

Post autor: qmulus » ndz cze 21, 2015 9:05 pm

piotrmas pisze:
qmulus pisze:masz jakas niewielka butle na powietrze czy bezposrednio ze sprezarki ?
sprezarka (z wyposażenia VW Turan) i tak jest na pokładzie . w korku wlewowym zbiornika mam zamontowany zwykły zawór z koła.tak wiec koncowka pasuje i tam i tu :)
ile ci wchodzi wody do zbiornika na prysznic? masz wymiennik i pompke?

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » pn cze 22, 2015 2:15 pm

qmulus pisze:
piotrmas pisze:
ile ci wchodzi wody do zbiornika na prysznic? masz wymiennik i pompke?
okolo 27 l . nie chcialem robic za duzo balastu ani oporu dla powietrza . na zdjeciach jak dobrze sie przyjrzysz widac dwa weze idace po prawym slupku do zbiornika tj do wezownicy w zbiorniku. zadnych pompek. pompa w silniku zalatwia samodzielnie temat. malo tego. w czasie postoju samoczynnie wytwarza sie obieg zgodnie z zasada termodynamiki inaczej mowiac stare instalacje CO w domach pompki nie mialy a dzialają :)

dadrian
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dadrian » pn cze 22, 2015 4:01 pm

Panowie, przed chwilą rozmawialem z znjomym w Sewieromujsku na Syberii. Z rozmowy wyciągnąłem wniosek - zaopatrzenie warto wziąć ze sobą. Nawet z chlebem mają problemy. Nie bylo takich spraw jak ja jechalem. Nie chciał za dużo mówić, ale starał przekazać mi to w przekonaniu że znów jadę do nich. Wyprowadzilem go z błędu.
Ale i tak wam zazdroszczę. To przepiękny kraj i ludzie.
Powodzenia.

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » pn cze 22, 2015 9:11 pm

ROLEK Y61

dadrian
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dadrian » wt cze 23, 2015 7:36 am

Przepraszam, rzeczywiście jestem zapóźniony. Ale widzę zaopatrzenie wzięli super i to od sponsorów!!!!
Wielka szkoda, że mój DEF się marnuje. A gotowy !

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » śr lip 01, 2015 5:55 pm

ostatnie wizy doszły dzisiaj .. nie ma odwrotu..jedziemy zanurzyc opony w morzu Ochockim :)))) start planowo 5 lipca :)powot ..moze poczatek lub polowa wrzesnia :)trzymcie sie..kontaktu ze swiatem raczej nie planuje :) chyba ze jakies miasto i hot spota :)

dadrian
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dadrian » czw lip 02, 2015 5:16 am

POWODZENIA!!!!!!

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » pt lip 03, 2015 11:04 pm

aaa byc moze uda sie wklejac jakies info jesli gdzies znajdziemy dostep
adresy jakby co to:
https://www.facebook.com/pages/Wyprawa- ... 671?ref=hl
www.wyprawa.masicz.pl

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » ndz lip 05, 2015 8:36 am

Piotrze, na wielu stacjach benzynowych na waszej trasie jest "free zone wi-fi" czekamy na relacje. Wspaniałych wrażeń i szerokości życzę.
ROLEK Y61

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz lip 05, 2015 9:34 pm

piotrmas pisze:aaa byc moze uda sie wklejac jakies info jesli gdzies znajdziemy dostep
adresy jakby co to:
https://www.facebook.com/pages/Wyprawa- ... 671?ref=hl
http://www.wyprawa.masicz.pl
dał byś znać jak po trasie smaczna lepioszka i pomidory , zapodaj ceny bazarowych specjałów ....... bo mnie nurtuje to " embargo" z naszej TV

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » czw sie 27, 2015 9:03 am

hey,,szybka odpowiedz a jak wroce to bedzie wiecej. ogolnie wsio w pariadkie. juz wracamy lada dzien. pozary tajgi troche nam zweryfikowaly plany ale i tak bylo łatwiej niz jak zawsze sie mysli. aby sobie utrudnic po prostu pojechalismy jeszcze do Mongolii na stepy i mała Gobi. sprzety ok poza malymi usterkami pasazerowie tez poza dwoma usterkami ;) embargo? to najwiekszy dowcip jaki sobie rosjanie opowiadaja :)) maly sklepik wiejski gdzies w Jakucji.. znajde fotke to wstawie. naliczylem 11 rodzajow jablek do wyboru..takie to nasze nieudane embargo ;)))) o Lexusach juz nie wspomne bo mi sie znudzilo liczyc :)) a najwieksze rozczarowanie to kołyma...coz..mozecie sie domyslac dlaczego :)) trzymcie sie. tak czy inaczej patrol zaliczyl mycie opon w morzu Ochockim i 27 tys km i niestety bez zmiennika za kierownicą :)

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » czw wrz 03, 2015 3:07 pm

meldujemy sie w ojczyznie. czas wracac do pracy :))) najlepiej przez jakis czas na stojąco ;)))))

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » sob wrz 05, 2015 9:52 am

witamy na włościach :)
witamy i czekamy :D
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

misha_krk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: misha_krk » pn wrz 07, 2015 3:50 pm

@piotr

"Robiliście" może starą drogę kołymską?
Только когда плывёшь против теченья,
Понимаешь, чего стоит свободное мненье.

[LR Discovery 2002]

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » wt wrz 08, 2015 10:47 am

misha_krk pisze:@piotr

"Robiliście" może starą drogę kołymską?
i tak i nie..:)) od strony Jakucka do ojmiakonu nieprzejezdna a od strony magadanu do polowy tak

dadrian
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dadrian » czw wrz 10, 2015 8:31 am

Witam, przejechaliście kawał drogi. Co Was rozczarowało na szlaku kołymskim? Pewno to, że staje się coraz bardziej cywilizowany. Jeszcze parę lat i droga BAM-u też zniknie. Gratuluję udanej podróży i pozdrawiam uczestników.

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » czw wrz 10, 2015 10:31 am

dadrian pisze:Witam, przejechaliście kawał drogi. Co Was rozczarowało na szlaku kołymskim? Pewno to, że staje się coraz bardziej cywilizowany. Jeszcze parę lat i droga BAM-u też zniknie. Gratuluję udanej podróży i pozdrawiam uczestników.
parafrazujac "śpieszmy sie kochac ludzi tak szybko odchodzą" w przypadku odległego świata spieszmy się go poznawac bo tak szybko go cywilizuja. masz racje za pare lat mysle ze bedzie zaasfaltowane. juz teraz jest przygotowane a roboty sa zaawansowane na wielu odcinkach . jedyne godne uwagi to odleglosc. to sie juz odczuwa a pozostaje po prostu szukac tego czego szukamy w roznych innych miejscach . dzieki za pozdrowienia. podam dalej :) i wzajemnie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”