Gruzja 2017

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Re: Gruzja 2017

Post autor: h0MER » śr mar 08, 2017 12:09 pm

odkąd ja bylem to się nieco zmienilo. chyba juz ze dwa razy.
teraz kwestie wizowe są nieco inne. i chyba wymagają rejestracji hotelowych nie tyle przy wizie co registrówki co kilka dni. musisz doczytac bo to się dynamicznie zmienialo na przestrzeni ostatnich lat.
ale jak się już tam człowiek dostanie to jest gdzie pojezdzic.
Kaukaz mały jest naprawdę fajny. Ponadto Gobustan i półwysep Apszeroński. Coś niecoś opisalem na stronie. Trzeba się zagłębić w góry. nieraz łatwo nie jest ale warto. Przejazd samymi tranzytówkami mija się z celem.
Mało tam ludzi. Turystów nie spotkałem chyba że w Baku. Kuchnia słaba ale ludzie gościnni.
Ja mam bardzo dobre wspomnienia z tego kraju.
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

mpzajac
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mpzajac » śr mar 08, 2017 1:48 pm

h0MER pisze:odkąd ja bylem to się nieco zmienilo. chyba juz ze dwa razy.
A orientujesz się może jak wygląda kwestia wjechania własnym samochodem? Bo słyszałem o takich opcjach -- wjeżdżasz na normalną wizę i deponujesz na granicy $10000 poręczenia (byś nie sprzedał samochodu, coś w stylu Carte du Passage), albo wjeżdżasz na tranzytówkę 72-godzinną i nie musisz nic płacić. Jak wyście jechali?

PS Planowałem jechać głównie do Armenii, ale jak zobaczyłem Wasze filmiki z AZ to zachciałem i ten kraj zobaczyć :D

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » śr mar 08, 2017 4:25 pm

miło mi że ktoś to w ogole ogląda :D

My nie placilismy nic na wjezdzie. Nie bylo klopotow zadnych poza jednym incydentem z wozem firmowym... ale to na wlasne życzenie troszkę.
Generalnie wszystko sprawnie. Wtedy wjazdy były bez CDP. Wg wykazu z grudnia 2016 r i dziś nie jest to wymagane ani nawet zalecane (https://www.pzmtravel.com.pl/media/cms/ ... e_2017.pdf). Z tych ościennych to jedynie Iran wymagał i nadal tak jest choć czasem da się to ominąć ale ryzyko jest że się popłynie. Raczej lepiej z karnetem.
Jeśli faktycznie trzeba zostawiać tam kaucję to dowiedz się czy nie da się jej obejść wlasnie karnetem. Bezpieczniej niż potem bujać się z próbą odzyskania kaucji u Azerów.
Tranzyt raczej odpuść. Musisz wtedy wyjechać z Azerbejdzanu do innego kraju niż z którego wjechales. Wjeżdżając z Gruzji zostaje wyjazd do Armenii (niemożliwe z uwagi na zamknięte granice), Karabachu jw., Dagestanu (przejścia tylko dla ruchu lokalnego), Iran (potrzebne CDP i kolejna wiza).
Nas już odprawiać chcieli do Turkmenistanu przez morze Kaspijskie wlasnie przez wbity tranzyt w jednym aucie. Było grubo. Nie polecam takich zabiegów choć ostatecznie skończylo się dobrze. :)21
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

mpzajac
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mpzajac » śr mar 08, 2017 8:53 pm

Wielkie dzięki! Myślę, że po prostu załatwimy sobie wizy do Azerbejdżanu, przygotujemy plan A i B i się zobaczy na granicy (może jak się na jednym przejściu nie uda, to na drugim pójdzie :) )

Awatar użytkownika
Wrzos

Post autor: Wrzos » ndz maja 07, 2017 8:34 pm

Witajcie, też wybieram się do Gruzji w 2017. Co chwilę padają pytania, co tam oglądać i gdzie jeździć. Większość pewno wie, ale dla tych co jeszcze się zastanawiają i nie wiedzą jak zaplanować tam pobyt.
Polecam vloga ekipy busem przez świat (nie mam zamiaru ich reklamować). Jest to porządnie zrobione i przekazują masę informacji.
https://m.youtube.com/playlist?list=PLU ... Fvss_GZuKU
Warto wejść na ich stronę, można pobrać z stamtąd tracki i punkty z tej wyprawy. Po prostu czego chcieć więcej :wink:

MarcinZeth
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MarcinZeth » pn maja 08, 2017 11:35 am

poczytałem temat i zebrało mi się na wspomnienia - w zeszłym roku byłem tam 2 razy z plecakiem, ale jeździłem też tam sporo wypożyczaną Mitsubishi Delica

Gruzja przepiękna - polecam Swanetię gdzie wjechać 4x4 można na prawie 3000 metrów, droga terenowa do Uszguli, koniecznie Kazbek, obłędne widoki na nieprzebyte stepy i Azerbejdżan z góry ponad monastyrem Dawid Geredża, skalne miasto Vardzia, Tbilisi, można też wykąpać się w Batumi - plaża kamienista, ale morze ciepłe

4x4 można jeździć praktycznie wszędzie, przyjaźni ludzie, super jedzenie (chinkali, chaczapuri, churchele), owoce oraz czacza i wino :)

ja brałem $ i wymieniać można w wielu miejscach
Pajero II 2.8 SS

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pn maja 08, 2017 1:55 pm

Dzięki
8)
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
Wrzos

Post autor: Wrzos » czw maja 11, 2017 8:33 pm

Koledzy troszkę podpytam was bo mam trochę wątpliwości z drogą do Gruzji. Mam zamiar jechać do Gruzji przez Rosje a wracać przez Turcję. Już poczytałem i podzwoniłem i wiem że wiza tranzytowa jednorazowa do Rosji kosztuję 280 zł na osobę, dzieci do lat 6 nic nie płacą. Wiza tranzytowa trwa chyba 10 dni (na pewno nie krócej), krótszych na samochód nie wydają i podanie składa się dokładnie na daty. Ponoć mogą odmówić mi wizy,
- Ktoś może mi powie czy wogóle to się zdaża takie odmowy, nie chciałbym zapłacić 1200 zł (4osoby) i nic nie dostać, macie jakieś doświadczenia w tej materii?
- Jadę z Torunia na Lublin, Kijów i rozumiem potem Woroneż, jak jedziemy dalej na południe to czy ciągniemy przy granicy ukraińskiej przez Rostów nad Donem czy odjeżdżamy od granicy i ciągniemy na Wołgograd i potem do drogi wojennej?
- Myślę sobie że może pojechać by na ten Wołgograd i potem nad morze Kaspijskie na jakieś 3 dni Astrachań - Machaczkała. Warto się tam po tym wybrzeżu powłóczyć i w morzu popluskać czy to jakiś obszar gdzie ludzie nie jeżdzą bo to nijak brud i brzydko?
Aha mogę jeszcze dodać że na wize tranzytową do Gruzji w Gdańsku czeka się od 12 do 16 dni, tak mi pani z konsulatu powiedziała.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt maja 12, 2017 6:13 am

z odmową się nie spotkałem ale wiza tranzytowa nie trwa 10 dni tylko tyle ile potrzebujesz na przejazd, zdarza się że jest na3- 4 lub 5 ;)
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pt maja 12, 2017 6:57 am

Planuję podobną wycieczkę na przyszły rok i po rozmowach z ludźmi, którzy jeździli do Gruzji przez Rosję, zdecydowanie Wołgograd i droga wojenna. Podobno czasem kombinatoryka przy wjeździe do Gruzji od południa, ale nic, czego nie dało by się załatwić.
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt maja 12, 2017 8:27 am

od strony Rosji w zasadzie nie masz innego wyjścia jak przez Władykaukaz i drogę wojenną :wink:
ogólnie sama droga nie porywa ale przejeżdżasz koło Cminda Sameba- Kościół/Klasztor św.Trójcy koło wioski Gergeti (można wjechać na góre można wejść na nogach :)2 ) pomnik na przełęczy Krzyżowej i to w zasadzie wszytko z drogi wojennej co warto oglądać :)21
co nie zmienia faktu że to najlepsza droga wjazdowa do Gruzji :)2

trzeba było wczoraj pytać :)21

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pt maja 12, 2017 8:40 am

Łukaszu nie da się poruszyć wszystkich tematów. Poza tym uciekłeś szybko. Na razie niespiesznie planuję tą wycieczkę. Czas jeszcze jest. Ale na Mamutach nie omieszkam Cie podpytac o to i owo :)2
DR 750s

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » pt maja 12, 2017 9:16 am

Najlepsza opcja do Gruzji to samolot i wynająć auto . Bylem patrolem ja jechałem przez Turcję bo nie było przejścia dla innostranców pomiędzy Gruzją a Rosją .
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pt maja 12, 2017 9:21 am

I tak i nie. Ja się cały czas waham. Czasem sama droga jest celem :)
DR 750s

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » pt maja 12, 2017 9:24 am

purti pisze:I tak i nie. Ja się cały czas waham. Czasem sama droga jest celem :)
Niby tak .Czas dojazdu 6-7 dni .

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pt maja 12, 2017 9:33 am

Przesada. Daję maks 3 dni w 1 stronę jeśli nie będzie problemu na granicy. Jazda non stop. W sensie jedna os spi, druga jedzie.
DR 750s

Awatar użytkownika
Wrzos

Post autor: Wrzos » pt maja 12, 2017 9:50 am

lbl78 pisze:z odmową się nie spotkałem ale wiza tranzytowa nie trwa 10 dni tylko tyle ile potrzebujesz na przejazd, zdarza się że jest na3- 4 lub 5 ;)
Wiem tyle że chciałem możliwie najkrótszą i najtańszą, pani z ambasady powiedziała mi że nie mam krótszej. W tym czasie muszę się wyrobić z przyjazdem. Na podaniu o wizę ponoć muszę określić datę przejazdu.
Co do przejścia od północy to wiem ze można tylko drogą wojenną, z tym że droga przez Wladykalkaz jest dłuższa niż przez Rostow nad Domem, z tym że jak dla mnie to chyba tam jest wojna. Ale pewnosci nie mam, wojna w końcu jest na Ukrainie a to Rosja.

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » pt maja 12, 2017 10:13 am

purti pisze:Przesada. Daję maks 3 dni w 1 stronę jeśli nie będzie problemu na granicy. Jazda non stop. W sensie jedna os spi, druga jedzie.
No oczywiście miałem na mysi całkowity czas dojazdu i powrotu .

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt maja 12, 2017 11:40 am

Fiba pisze:
purti pisze:I tak i nie. Ja się cały czas waham. Czasem sama droga jest celem :)
eee 3-4? max? :)21

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » pt maja 12, 2017 11:42 am

lbl78 pisze:
Fiba pisze:
Ale to już wyścigi a nie jazda .

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt maja 12, 2017 11:46 am

Wrzos pisze:
lbl78 pisze:z odmową się nie spotkałem ale wiza tranzytowa nie trwa 10 dni tylko tyle ile potrzebujesz na przejazd, zdarza się że jest na3- 4 lub 5 ;)
Wiem tyle że chciałem możliwie najkrótszą i najtańszą, pani z ambasady powiedziała mi że nie mam krótszej. W tym czasie muszę się wyrobić z przyjazdem. Na podaniu o wizę ponoć muszę określić datę przejazdu.
Co do przejścia od północy to wiem ze można tylko drogą wojenną, z tym że droga przez Wladykalkaz jest dłuższa niż przez Rostow nad Domem, z tym że jak dla mnie to chyba tam jest wojna. Ale pewnosci nie mam, wojna w końcu jest na Ukrainie a to Rosja.
jadąc Przez Rostow i tak lądujesz we Władykaukazie, ponieważ to jedyna w zasadzie rozsądna droga do przejścia w Kazbegu, nie da się teraz lecieć najkrótszą drogą z Vinnicy przez rostow i dalej trzeba ominąć wschód Ukrainy

jeśli chcesz płynąć promem to teraz pływają tylko z Bułgarii

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt maja 12, 2017 11:48 am

Fiba pisze:
lbl78 pisze:
Fiba pisze:
Ale to już wyścigi a nie jazda .
no nie do końca ogólnie zgodnie z przepisami, lecisz dużymi drogani z "przyzwoitym" asfaltem, zależy też dużo od prędkości przelotowej auta co innego jak lecisz 80 a co innego jak 120-130 przy takich odległościach to ogromna róznica :)2

Awatar użytkownika
Wrzos

Post autor: Wrzos » pt maja 12, 2017 12:01 pm

lbl78 pisze: jadąc Przez Rostow i tak lądujesz we Władykaukazie, ponieważ to jedyna w zasadzie rozsądna droga do przejścia w Kazbegu, nie da się teraz lecieć najkrótszą drogą z Vinnicy przez rostow i dalej trzeba ominąć wschód Ukrainy
Sorki pomyliłem Wladykaukaz z Wolgogradem, chodziło mi tylko o to czyda się jechać przez Rostow. Teraz rozumiem że przez Rostow jechać można.
Dzięki serdeczne za info.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pn maja 15, 2017 8:51 pm

Trucją wolnym Patrolem w kolumnie kilku aut vmax 100 - 3 dni na dojazd. Start Katowice 8 rano, 1 nocleg Belgrad, 2 nocleg za Bosforem 3 nocleg jakaś stacja 50km przed granicą.
Na 2 kierowców bez spania i ogarnięta logistyką jedzenie/tankowanie/siku pewnie połowę tego, ale to męczarnia mimo wszystko.

Awatar użytkownika
Wrzos

Post autor: Wrzos » wt maja 16, 2017 6:49 am

Panowie czasem te trzy godziny w samolocie mogą być bardziej męczące od trzech dni w aucie. Jak ktoś lubi to jeździ i sprawia mu to przyjemność i to się liczy. Po samolocie u mnie pozostaje niedosyt, po prostu za prosto i za szybko, niby jestem daleko a tak jakbym u sąsiada na podwórku grillował.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”