jak wyprawowkaa najlepsza w standardzie..?
Moderator: Misiek Bielsko
-
-
Wyprawówka
Selim
W moim wieku nie planuję się juz z takim wyprzedzeniem ale z powazniejszych wypraw to chodzi mi po głowie zachodnia afryka i syberia
Zbyszek
W moim wieku nie planuję się juz z takim wyprzedzeniem ale z powazniejszych wypraw to chodzi mi po głowie zachodnia afryka i syberia
Zbyszek
- lesio jeep
-
Re: Wyprawy
[quote="zbyszek 53"] ( ciach ).Okazało się że 100 km w bok od naszej trasy jest wygasły wulkan z wieloma atrakcjami przyrodniczymi i warto tam pojechać.Szybko zmieniamy plany i jedziemy.
Wulkan ma 7km średnicy pokonujemy koronę na wys 2500 m, a w srodku 7 małych kraterów w 3 z nich sa jeziora w tym jedno zlokalizowane na wys 2300m ma wode o temperaturze prawie 30st (przepłynęliśmy je w poprzek)ale są miejsca gdzie wybija woda tak goraca że nie można tam ręki ani nogi włożyć. Na miejscu dowiedzieliśmy sie że wulkan nie jest całkiem martwy i pełen niespodzianek np są groty z których cały czas wieje zimne powietrze tak że butelka po pół godzinie zamarza i sa groty z których uchodzi gorąca para bardzo lecznicza i wystarczy tam wejść zeby mieć saunę. O pięknych widokach nawet nie wspominam. (ciach )
Witam czcigodnych forumowiczów
Forum czytuję od dłuższego czasu , ale nie było jeszcze okazji aby przemówić ludzkim głosem:D . Co do kwestii technicznych nie będe się wypowiadał ,bo w tym zakresie jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę .
Zaintrygował mnie wielce wyżej cytowany fragment i stąd moje pytanie do Zbyszka -Czy opisane miejsce to Nemrut Dag
Wulkan ma 7km średnicy pokonujemy koronę na wys 2500 m, a w srodku 7 małych kraterów w 3 z nich sa jeziora w tym jedno zlokalizowane na wys 2300m ma wode o temperaturze prawie 30st (przepłynęliśmy je w poprzek)ale są miejsca gdzie wybija woda tak goraca że nie można tam ręki ani nogi włożyć. Na miejscu dowiedzieliśmy sie że wulkan nie jest całkiem martwy i pełen niespodzianek np są groty z których cały czas wieje zimne powietrze tak że butelka po pół godzinie zamarza i sa groty z których uchodzi gorąca para bardzo lecznicza i wystarczy tam wejść zeby mieć saunę. O pięknych widokach nawet nie wspominam. (ciach )
Witam czcigodnych forumowiczów
Forum czytuję od dłuższego czasu , ale nie było jeszcze okazji aby przemówić ludzkim głosem:D . Co do kwestii technicznych nie będe się wypowiadał ,bo w tym zakresie jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę .
Zaintrygował mnie wielce wyżej cytowany fragment i stąd moje pytanie do Zbyszka -Czy opisane miejsce to Nemrut Dag

-
-
Wyprawówka
Zgadza się Nemrut dagi.Rozumiem ze też tam byłeś i skoro rozpoznałes to opis był akuratny?
Zbyszek
Zbyszek
Re: Wyprawówka
Zgadza się Nemrut dagi.Rozumiem ze też tam byłeś i skoro rozpoznałes to opis był akuratny?
Nie , nie dotarłem tam jeszcze .Miejsce znam jedynie z opisów.
W ubiegłym roku dotarliśmy do centralnej Turcji ( vide Wyprawy 4X4 nr 6 ), włócząc się trochę po tamtejszych wulkanach .Meke Golu i Nar Golu czy Hasan Dagi robią mocne wrażenie , ale sądząc po twoim opisie , to ubodzy krewni Nemrut Dagi
Przymierzam się nawiedzić opisywane przez ciebie miejsce w przyszłym roku
pozdrawiam
Piotr
Nie , nie dotarłem tam jeszcze .Miejsce znam jedynie z opisów.
W ubiegłym roku dotarliśmy do centralnej Turcji ( vide Wyprawy 4X4 nr 6 ), włócząc się trochę po tamtejszych wulkanach .Meke Golu i Nar Golu czy Hasan Dagi robią mocne wrażenie , ale sądząc po twoim opisie , to ubodzy krewni Nemrut Dagi
Przymierzam się nawiedzić opisywane przez ciebie miejsce w przyszłym roku
pozdrawiam
Piotr
-
-
Wyprawówka
Wróciłem właśnie z OSOTT w Szczyrku i ze smutkiem stwierdziłem że mój tak pracowicie przygotowywany samochód wyprawowy bardziej mnie ogranicza niż poszerza moje możliwości dotarcia do najbardziej ciekawych miejsc na świecie a nawet to utrudnia lub uniemożliwia(czas dojazdu, koszty).
Doszedłem więc do wniosku że najlepszą wyprawówką w standardzie jest samochód wypożyczony przystosowany dokładnie do terenu w jakim się go wynajmuje ponieważ jest to rozwiązanie tańsze, bezstresowe i co najważniejsze znacznie rozszerzające zakres poznania świata.
Zbyszek
Doszedłem więc do wniosku że najlepszą wyprawówką w standardzie jest samochód wypożyczony przystosowany dokładnie do terenu w jakim się go wynajmuje ponieważ jest to rozwiązanie tańsze, bezstresowe i co najważniejsze znacznie rozszerzające zakres poznania świata.
Zbyszek
Rozwiazanie tanszezbyszek 53 pisze:Wróciłem właśnie z OSOTT w Szczyrku i ze smutkiem stwierdziłem że mój tak pracowicie przygotowywany samochód wyprawowy bardziej mnie ogranicza niż poszerza moje możliwości dotarcia do najbardziej ciekawych miejsc na świecie a nawet to utrudnia lub uniemożliwia(czas dojazdu, koszty).
Zbyszek

pzdr
Tabar
-
-
Wyprawówka
Tabar wydaje mi się że porównywać można rzeczy porównywalne a porównanie LC z wypożyczalni na Islandii z samochodem za 20 k u nas to jak porównanie zjedzenia kawioru w eleganckiej restauracji ze zjedzeniem kaszanki w bramie.Faktycznie to drugie jest tańsze ale nie każdemu to smakuje.
Taki samochód jak u nas za 20 tys zł można wynająć w Meksyku czy Indochinach za mniej niż 50 $ za dobę i takie wielkości należy brać przy porównaniu
Zbyszek
Taki samochód jak u nas za 20 tys zł można wynająć w Meksyku czy Indochinach za mniej niż 50 $ za dobę i takie wielkości należy brać przy porównaniu
Zbyszek
Masz racje ale nie wziales pdo uwage jednej rzeczy, ze nei kazdego stac na 2 samochody, np mnie. Tam zapalcilbym 20k za samochod na 2 tygodnie, a za 27k mam samochod ktory realanie rokuje na jezdzenie nim jeszcze 10 lat - GR z 96'. Takze 20k zwieksza niebagatelnie koszt wyprawy, zwlaszcza jesli jedzie we dwojke powiem szczerze dla mnie roznica 10k a 30k PLN to jest roczna pensja. Nikt nie mowil, ze ten sport bedzie tani, ale jakos kazdy dostosowuje sie do swoich moliwosci. Takze przy prownaniu trzeba brac to, ze inni maja nieco inne mozliwosci i skale wartosci. Z reszta ten przyklad podalem z innego powadu, na Islandii ten wypasiony LC to jest potrzebny jak ktos chce popylac po lodowcu, albo jedzie tam w ciezka pogode. Zgodze sie z toba, ze np pewnie na pustynie czy inne safari po Afryce czy Australii, warto rozwazac wynajem auta. Zwlaszcza w Australii bo tam koszt wlasnego pojazdu, nawet kontenerem podnosi koszt wyprawy sporo (zaznaczam dla mnie).
Z reszta co my tu gadamy wynajmowac czy jechac wlasnym spojrzmy na ludzi, ktorzy przmeirzaja tysiace km stopem, czy czyms ie da i powiedza nam ze za 20k PLN to objada swiat dokola
pzdr
Tabar
Z reszta co my tu gadamy wynajmowac czy jechac wlasnym spojrzmy na ludzi, ktorzy przmeirzaja tysiace km stopem, czy czyms ie da i powiedza nam ze za 20k PLN to objada swiat dokola

pzdr
Tabar
-
-
Wyprawy
Rozumiem Twoją kalkulację , należałoby tylko w przypadku Islandii wprowadzić czynnik czasu na dopłynięcie i powrót oraz przelotu w obie strony wtedy już kalkulacja nie byłaby taka pewna.
Jeśli chodzi o podróż naokoło świata za 20 tys zł to w przypadku osób składających sprawozdania na OSOTTcie byłaby to podróż dla minimum 3 osób
Pozdrawiam
Zbyszek
Jeśli chodzi o podróż naokoło świata za 20 tys zł to w przypadku osób składających sprawozdania na OSOTTcie byłaby to podróż dla minimum 3 osób

Pozdrawiam
Zbyszek
Re: Wyprawy
Jesli liczyc zgodnie z przyslowiem czas to pieniadz to masz zupelna racjezbyszek 53 pisze:Rozumiem Twoją kalkulację , należałoby tylko w przypadku Islandii wprowadzić czynnik czasu na dopłynięcie i powrót oraz przelotu w obie strony wtedy już kalkulacja nie byłaby taka pewna.

Z reszta wiadomo dla kogos kto prowadzi prywatny, dochodowy biznes to roznica w czasie samolot a prom moze byc wieksza strata niz 20k PLN. Coz ja takich problemow nie mam, mam za to 36 dni urlopu

Sadze tez, ze Islandia czy Australia, sa tez nieco marginalnymi przykladami - brak mozliwosci pelnego dojazdu "na wlasnych kolach" i dosiwadczen dobyrch i zlych z tym zwiazanych. Moze sie w tym tematcie wypowie ktos z doswiadczeniem afrykanskim badz azjatyckim? Ja w kazdym badz razie chetnie wyslucham takiej opinii.
pzdr
Tabar
-
-
Wyprawówka
Nikt nie zabiera głosu więc ja wyrażę swoją opinię co jest najlepsze w standarcie do offroadu dla 2 osób mających ok miesiaca urlopu +weekendy.
Na wyprawy do 700 km od domu quad, spanie w pensjonatach lub pod namiotem
Na wyprawy do 5000km od domu jakiś nie za bardzo zbajerowany samochód 4x4 z wyposażeniem kampingowym
Na wyprawy ponad 5000 km pojazd 4x4 z wypożyczalni.
W Afryce pólnocnej quad, środkowej samochód z kierowcą najlepiej wysoki (unimog) aby tubylcy mieli trudności w ściągnięciu czegoś.
W am.płd w dżungli quad a na dłuższe przeloty samochód z wypożyczalni to samo w indochinach choć quad trochę mniej bo tam jest trochę zwierząt niebezpiecznych na wolności.
Pzdr.
Zbyszek
Na wyprawy do 5000km od domu jakiś nie za bardzo zbajerowany samochód 4x4 z wyposażeniem kampingowym
W Afryce pólnocnej quad, środkowej samochód z kierowcą najlepiej wysoki (unimog) aby tubylcy mieli trudności w ściągnięciu czegoś.
W am.płd w dżungli quad a na dłuższe przeloty samochód z wypożyczalni to samo w indochinach choć quad trochę mniej bo tam jest trochę zwierząt niebezpiecznych na wolności.
Pzdr.
Zbyszek
Jako, ze dyskusja jest dosc interesujaca i chetnie poznam opinie. Chodzi ci o 5000km z dojazdem czy jezdzenia tylko np juz na terenie wyprawy np.: wkolo Saharyzbyszek 53 pisze:Nikt nie zabiera głosu więc ja wyrażę swoją opinię co jest najlepsze w standarcie do offroadu dla 2 osób mających ok miesiaca urlopu +weekendy.

pzdr
Tabar
-
-
Wyprawówka
Liczę razem z dojazdem czyli max 10000km cała wycieczka na 1 miesiąc.
Ja wiem ze można przejechać więcej ale to już zaczyna się rajd i nie ma czasu na relax rozmowy z lokalesami, zwiedzanie, szukanie i zdobywanie ciekawych miejsc o plażowaniu i kąpielach nie wspominając.
Zbyszek
Ja wiem ze można przejechać więcej ale to już zaczyna się rajd i nie ma czasu na relax rozmowy z lokalesami, zwiedzanie, szukanie i zdobywanie ciekawych miejsc o plażowaniu i kąpielach nie wspominając.
Zbyszek
Dokladnie w mojej skromnej opini jest to calkiem sensowne podsumowanie
Chociaz oczywiscie kazdy bedzie mial jego odmiany w zaleznosci od czasu, kasy i upodoban.
Dokladnie bedzie z autem szczerze to nie wiem czy mozna mowic o wyprawowce w standardzie, bo teoretycznie to kazde auto moze nia byc w standardzie, a zdrugiej storny zadna
My np. najczesciej suzkamy lokalnych targow w malych miejscowosciahc
Klimat jest spoko i to nie hcodzi bynajmniej o kupowanie ale wdychniecie tej atmosfery. I czesto pokosztowanie specjalow wystawionych na sprzedaz. Po drugie wiadomo i mniejsza wiska i mniejsza piekrnia tym lepsze wypieki 
pzdr
Tabar

Dokladnie bedzie z autem szczerze to nie wiem czy mozna mowic o wyprawowce w standardzie, bo teoretycznie to kazde auto moze nia byc w standardzie, a zdrugiej storny zadna

My np. najczesciej suzkamy lokalnych targow w malych miejscowosciahc

pzdr
Tabar
- lesio jeep
-
Do Tabar
za 20 kola to masz tylko stare auto by nie powiedziec zloma
zeby targnac sie na trase 10 000 km i wrocic na kolach nie tych od lawety tylko wkasnych to jeszcze doloz 5 kola mini +
wezmy kierunek Afryka Maroko
4000 km asfaltu w europie 1euro x11L/4000 =440euro+70euro oplat za autostrady
prom auto 110 euro +0,8euro x11l/2000=200euro +
powrot 440+70
=====1300 euro+ 4 noclegi i jakies kanapki na droge kawka na autostradzie itp jesli uda ci sie zmiescicponizej 1500 to jestes twardziel
i jest to cena exploatacji auta bez noclegow przewodnika itp
Teraz wersjia z tania linia lotnicza do marakeszu za 150euro
wynajecie auta na tydzien toy90 1000euro zostaje 350 na paliwo
i nie tluczemy sie poautostradach przez tydzien na sama dojazdowke a po powrocie nie martwimy sie o doprowadzenie auta do pozadku moze byc
bardzo drogie
za 20 kola to masz tylko stare auto by nie powiedziec zloma

zeby targnac sie na trase 10 000 km i wrocic na kolach nie tych od lawety tylko wkasnych to jeszcze doloz 5 kola mini +
wezmy kierunek Afryka Maroko
4000 km asfaltu w europie 1euro x11L/4000 =440euro+70euro oplat za autostrady
prom auto 110 euro +0,8euro x11l/2000=200euro +
powrot 440+70
=====1300 euro+ 4 noclegi i jakies kanapki na droge kawka na autostradzie itp jesli uda ci sie zmiescicponizej 1500 to jestes twardziel
i jest to cena exploatacji auta bez noclegow przewodnika itp
Teraz wersjia z tania linia lotnicza do marakeszu za 150euro
wynajecie auta na tydzien toy90 1000euro zostaje 350 na paliwo
i nie tluczemy sie poautostradach przez tydzien na sama dojazdowke a po powrocie nie martwimy sie o doprowadzenie auta do pozadku moze byc
bardzo drogie

czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
- Doktor-Granat
Kangoo w dieselku wolnosącym po stokroć lepsze, prześwit zadowalający tylko ta micha wymaga osłonymarcinbest pisze:Do takich wypraw najlepsze auto to auto FIRMÓWKA Można katować do woli . Wwszystko przeżyje a jak padnie to naprawiasz na fakturę a firma płaci polecam matiza van

VOLVO TGB 11 + GE300 Спец + Honda XR400R
- Doktor-Granat
A jest też takie Kangoo 4x4 ze stałym napędem Ostatnio miałem przyjemność takim jeżdzićBartas pisze:marcinbest pisze:Do takich wypraw najlepsze auto to auto FIRMÓWKA Można katować do woli . Wwszystko przeżyje a jak padnie to naprawiasz na fakturę a firma płaci polecam matiza vanKangoo w dieselku wolnosącym po stokroć najlepsze, prześwit zadowalający tylko ta micha wymaga osłonyprzestrzeń sypialna - wchodzi materac z łóżka i śpisz jak w domu
warunki klimatyczne żaden problem, nie to co namiot

Nigdy nie mów Będę , bo Nie Będziesz. Zawsze mów Jestem! "GRANAT"
Moze i lubisz i cie stac na jezdzenie na tydzien do Afrykilesio jeep pisze: wynajecie auta na tydzien toy90 1000euro zostaje 350 na paliwo
bardzo drogie

Czy za 20k kupisz zloma tak, jak idziesz do komisu albo znajdujesz ogloszenie i lecisz z kasa i kupujesz pierwszy samochod jaki ma napis 4x4

Natomaist zgodze sie ze do kazdego samochodu nowo zakupionego trzeba dolozyc.
Z reszta ja przynajmniej nie roszcze sobie monopolu na racje i zgadzam sie, ze byc moze dla iwelu twoja kalkulacja i logika sa korzystne.
Tak samo jak w nasyzm przypadkunigdy nie liczymynoclegow i kawusi przy autostradzie, bo z nich nie korzystamy

Sprawa doprowadzenie auta do porzadku po powrocie racja. Co do auta wynajetego, to chetnie poslucham jesli cos powiesz jak to jest w afryce, bo w innych krajach spotkalem sie z takimi paragrafami w umowie wynajecia za co klient palcic, ze oddanie autka naruszonego tez moze byc kosztowne, albo wykupienie odpowiendiego ubezpieczenia moze byc kosztowne

No i sadze, ze konsensu nie znajdziemy, bo co niektorzy dojazd juz traktuja jako przygode i to niekonieczne o autostradach. Albo beda tacy co to sie czuja komfortowo wylacznei we wlasnym zmotanym po swojemu autku

pzdr
Tabar
A gdzie koledzy szanowni przyjemnosc z dojechania na kolach, przygotowania samochodu, planowania, pakowania.
To jest juz czesc wyprawy, ktora przezywa sie tak samo jak sama wyprawe.
Nie jest to moze idealne rozwiazanie. Jednak dojazd kilkudniowy pozwala w wysmienity sposob oderwac sie od zycia codziennego, posluchac sprzetu i wskoczyc na "tryb wyprawowy".
Nudza mnie troche takie wyjazdy jak np
:-"przyjdz do nas, wplac trylion trylionow, a my ci zalatwimy przelot, hotel, samochod i jeszcze za raczke bedziemy prowadzic"
Pfui, czasami z zona i dzieckiem na szybko to tak, ale wyprawa to zadna ....
Czarek
"comusiebardzochcegdziesjechacdalej"
Nie jest to moze idealne rozwiazanie. Jednak dojazd kilkudniowy pozwala w wysmienity sposob oderwac sie od zycia codziennego, posluchac sprzetu i wskoczyc na "tryb wyprawowy".
Nudza mnie troche takie wyjazdy jak np
:-"przyjdz do nas, wplac trylion trylionow, a my ci zalatwimy przelot, hotel, samochod i jeszcze za raczke bedziemy prowadzic"
Pfui, czasami z zona i dzieckiem na szybko to tak, ale wyprawa to zadna ....
Czarek
"comusiebardzochcegdziesjechacdalej"
Traktorek, brum brum, klek klek klek klek klek
Traktorek, brum brum, klek klek klek klek klek
o i ja sie pod tym podpisuje obiema rekamiCzarekN pisze:A gdzie koledzy szanowni przyjemnosc z dojechania na kolach, przygotowania samochodu, planowania, pakowania.

byłem już kiedys uczestnikiem takiej dyskusji na forum motocyklowym: tam chodziło o wyjazd do kenii gdzie kolesie "nadali" motocykle samolotem. Sami oczywiście też polecieli samolotem... wg mnie ( i nie tylko) taka wyprawa jest nie dokońca taka jak być powinna - ociera sie o turystyke zorganizowaną. wyjazd powinien sie zaczynać przed domem od ładowania skrzyń i pakunków na samochód, a nie od jazdy taxą na okęcie