tak, więcej na stronie PZM-otudroidboo pisze:Witam,
Podepnę się pod temat, ale troszkę z innej beczki, za co przepraszam. Czy jadąc do Rumunii autem, które jest zarejestrowane na moją matkę muszę mieć jakieś pozwolenie na piśmie jak w przypadku wjazdu na Ukrainę?
RUMUNIA 2012
Moderator: Misiek Bielsko
Re: RUMUNIA 2012
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Notarialne w trzech językach!
Zbowid

ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Praktyka pokazuje, że nie do końca. Nie miałem ostatnio żadnych problemów, mimo kontroli granicznej i policyjnej później wewnątrz kraju.
No ale to zapewne zależy najbardziej od konkretnego funkcjonariusza...
No ale to zapewne zależy najbardziej od konkretnego funkcjonariusza...
problemy pojawiają się w razie kolizji lub wykroczenia (mandatów) - tak słyszałem - wtedy brak upoważnienia kończy się zatrzymaniem pojazdu
a poza tym fakt... wiele z tych przepisów różnych dziwnych się w praktyce olewa np.: jak wjeżdżam do Rumunii i podaję paszport psa to patrzą na mnie jak na ufola
a poza tym fakt... wiele z tych przepisów różnych dziwnych się w praktyce olewa np.: jak wjeżdżam do Rumunii i podaję paszport psa to patrzą na mnie jak na ufola
ja jechalem autem kumpla (jeszcze przed przerejestrowaniem na mnie)
ani na granicy ani przy kontroli na drodze nie pytali o zaden inny papier poza tymi ktore u nas czyli OC i dowód rejestracyjny z prawem jazdy.
wiec szczególnie bym się tym nie przejmowal. Dane z 2009 roku.
ani na granicy ani przy kontroli na drodze nie pytali o zaden inny papier poza tymi ktore u nas czyli OC i dowód rejestracyjny z prawem jazdy.
wiec szczególnie bym się tym nie przejmowal. Dane z 2009 roku.
- droidboo
- jestem tu nowy...
Teraz inne pytanko:) Ile można wywieźć paliwa z Polski jadąc przez Słowację, Węgry? Są jakieś kontrole ile paliwa się przewozi ?
Samurai '90 1.9 GLD - mota się.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Gdzieś Ty się uchował .
Nikt się nie pyta Ciebie gdzie i co wieziesz jadąc przez te dwa kraje .

Nikt się nie pyta Ciebie gdzie i co wieziesz jadąc przez te dwa kraje .
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- droidboo
- jestem tu nowy...
Cały mój dorobek podróżniczy, to dwa wypady na Ukrainę, dlatego pytam:)
Samurai '90 1.9 GLD - mota się.
ale po co jadac do RO wiezc paliwo z PL jak tam jest ciut taniej niz u nas
No chyba, ze zbiornik nie pozwala na przeskoczenie slowacji i wegier bez miedzyladowania, lub............paliwo niezbyt legalne

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
Wracając do pytania polskie przepisy graniczne nie określają ilości wywożonego paliwa, określają tylko normy w przywozie (10l). Ponadto wymienione przez Ciebie państwa znajdują się w tzw. strefie Schengen która która całkowicie znosi kontrole na granicy.droidboo pisze:Teraz inne pytanko:) Ile można wywieźć paliwa z Polski jadąc przez Słowację, Węgry? Są jakieś kontrole ile paliwa się przewozi ?
Grunthor
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Jaśniej się już nie da. 

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Niemniej celnicy danego kraju mogą kontrolować wszędzie miedzy granicami.Grunthor pisze:Wracając do pytania polskie przepisy graniczne nie określają ilości wywożonego paliwa, określają tylko normy w przywozie (10l). Ponadto wymienione przez Ciebie państwa znajdują się w tzw. strefie Schengen która która całkowicie znosi kontrole na granicy.droidboo pisze:Teraz inne pytanko:) Ile można wywieźć paliwa z Polski jadąc przez Słowację, Węgry? Są jakieś kontrole ile paliwa się przewozi ?
Cherokee XJ 4.0 96'
Comanche MJ 4.0 88'
Comanche MJ 4.0 88'
Zgadza się. Ale wewnątrz każdego kraju oprócz celników mają również prawo kontrolować inne służby tj. Policja, Straż Graniczna itd. Ale one praktycznie nie zawracają sobie głowy wykroczeniami granicznymi tylko przestępstwamibelfer pisze:Niemniej celnicy danego kraju mogą kontrolować wszędzie miedzy granicami.Grunthor pisze:Wracając do pytania polskie przepisy graniczne nie określają ilości wywożonego paliwa, określają tylko normy w przywozie (10l). Ponadto wymienione przez Ciebie państwa znajdują się w tzw. strefie Schengen która która całkowicie znosi kontrole na granicy.droidboo pisze:Teraz inne pytanko:) Ile można wywieźć paliwa z Polski jadąc przez Słowację, Węgry? Są jakieś kontrole ile paliwa się przewozi ?

Grunthor
Niestety, ale jest ciut droższe. Oczywiście zależy jaki przelicznik, ale nawet ten najkorzystniejszy, czyli wybranie kasy w bankomacie na miejscu, to i tak wychodzi najtańszy ON po prawie 6zł/l. Przynajmniej na stacjach w Maramureszu. A LPG najdroższe jakie tankowałem w RO było po 3.80zł/lŁosiu pisze:ale po co jadac do RO wiezc paliwo z PL jak tam jest ciut taniej niz u nas![]()
No chyba, ze zbiornik nie pozwala na przeskoczenie slowacji i wegier bez miedzyladowania, lub............paliwo niezbyt legalne
![]()

Isuzu Trooper 3.1 LTD '94
Ciekawe rzeczy prawisz
Mi tam wychodzilo w przeliczeniu 5,20-5,40zl litr
lipiec tego roku

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
To musiało podrożeć, bo ja mam przed sobą paragon z 28.08 i była to jedna z tańszych na trasie stacji, bo PB95 kosztowało 6,11 RON, płacone kartą wychodzi 5.96 za litr.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
W okolicach np. Ploiesti czy w moim przypadku Buzau wszystkie paliwa są tanie - tam jest przemysł naftowy. LPG po 3,00 RON, bywał i poniżej 3. Paliwa pozostałe wszystkie dobrze poniżej 6 RON oprócz najdroższych super mega extra hiper power maxx etc. Podobnie zachodnie i środkowa część kraju, wybrzeże - ale nie aż tak tanio.
Maramuresz natomiast był zdecydowanie najdroższy - byłem przelotem w Siedmiogrodzie, zjechałem całą Dobrudżę, pojeździłem po Mołdawii, Bukowinie i Maramureszu - na niektórych stacjach wszystkie paliwa powyżej 6 RON, gaz nawet do 3,85 RON. Reszta proporcjonalnie. Bardzo duże różnice na kolejnych stacjach - w przeciągu 150-200 km od 3,12 do 3,85 za LPG. Warto poszukać tańszych stacji sieciowych, małe wioskowe są często drogie i mają strasznie słaby gaz. Z resztą paliw przypuszczam podobnie.
Maramuresz natomiast był zdecydowanie najdroższy - byłem przelotem w Siedmiogrodzie, zjechałem całą Dobrudżę, pojeździłem po Mołdawii, Bukowinie i Maramureszu - na niektórych stacjach wszystkie paliwa powyżej 6 RON, gaz nawet do 3,85 RON. Reszta proporcjonalnie. Bardzo duże różnice na kolejnych stacjach - w przeciągu 150-200 km od 3,12 do 3,85 za LPG. Warto poszukać tańszych stacji sieciowych, małe wioskowe są często drogie i mają strasznie słaby gaz. Z resztą paliw przypuszczam podobnie.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
wreszcie powiesiłem kilka fotek z tegorocznej Rumunii
http://njz.pl/or/rum2012/romtrek2012ind.html
http://njz.pl/or/rum2012/romtrek2012ind.html
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
przypadkiem
parę filmików z tego rocznej majówki...
nareszcie się z tym uporałem ...
http://www.youtube.com/watch?v=uQhJlJLcmLE
http://www.youtube.com/watch?v=8tzHSssYJNg
http://www.youtube.com/watch?v=K9c77rZvf6s

http://www.youtube.com/watch?v=uQhJlJLcmLE
http://www.youtube.com/watch?v=8tzHSssYJNg
http://www.youtube.com/watch?v=K9c77rZvf6s
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
Jaką pogode miales w maju ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
A tu z naszego wypadu w końcu sierpniaNUREK MAV pisze:parę filmików z tego rocznej majówki...nareszcie się z tym uporałem ...
![]()

http://www.youtube.com/watch?v=WiCXDLQAC2M
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94
pogoda w kratkę początek słoneczny a później mocno deszczowo. Dość sporo śniegu w niektórych miejscach co uniemożliwiało dalszy przejazd, przez co często kluczylismy a to w prawo a to w lewo . Niezła zabawa była ...selim pisze:Jaką pogode miales w maju ?

p.s Tu są foki https://plus.google.com/photos/10535368 ... 9679897441 to będzie szersze spektrum widzenia wyjazdu.
Chętnie się tam wybiorę jeszcze raz, już mam zaplanowane urlopy na tę okoliczność ..

p.s " miras7

Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki