Ukraina wrzesień 2015

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Grunthor

Re: Ukraina wrzesień 2015

Post autor: Grunthor » pn paź 12, 2015 10:26 pm

Wojtek dobrze prawi :)2 Od lat wyznaję tą zasadę i działa !!!
Jeden raz zostałem zmuszony do nie etycznego zachowania. Pod za Charkowem był DAI , na ograniczeniu 50 km/h przemknąłem koło nich 130 :o .
Zażądali 50 EUR- no i zostałem zmuszony o pomniejszenie budżetu wyjazdu o 50 Hrywien :(
Poza tym z ciekawostek to w 1990 roku jak wracałem z Gruzji trzymali mnie w Dorohusku na osobistej (mytna Służba) z 6 godz. do końca zmiany- taki byłem podejrzany- bo niby miałem ukryte ałmazy :o , a puścili bo wtedy przejście graniczne czynne było tylko w dzień (12 godz.) :D
Grunthor

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » wt paź 13, 2015 5:24 am

Grunthor pisze:Wojtek dobrze prawi :)2 Od lat wyznaję tą zasadę i działa !!!
Zgadza się, nie dać poznać że Ci się spieszy... my najdłużej staliśmy ~50min i puścili - uaz na tymczasowym dowodzie rejestracyjnym, a nie wiedziałem, że tak nie wolno :oops: Do tego pies w aucie i kilka innych rzeczy o które dałoby się czepić - nie pytali nawet.
Innym razem osobówka po dzwonie z wymienionym kawałkiem grodzi z numerem VIN - mina ich celnika jak skrobnął po farbie śrubokrętem i nie znalazł numerów - bezcenna :D Numery obok nabite przez ASO, i na początku nie można tak i auto zabierzemy, pół godzinki później puścili.
Dokładnie tak jak piszecie - godzina przestoju pasa to kilkanaście mrówek które nie przejadą i nie dadzą po kilkadziesiąt złotych... co kilka lat temu było robione jeszcze na tyle bezczelnie, że jak chodził wzdłuż kolejki, sprawdza paszporty, to było widać jak wyciąga z paszportu dwie dychy i wkłada do kieszeni :)21
Jak kogoś jednego z ekipy zobaczą, że da się skroić i mu się śpieszy, to logiczne, że od reszty też będą wymuszać.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt paź 13, 2015 8:16 am

Nie wolno na tymczasowym dowodzie?

To juz kolejne graniczne przewinienie ma do kolekcji. :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » wt paź 13, 2015 8:36 pm

To było w 2008, może coś się zmieniło. Wtedy nie było wolno, nawet spanikowany [bo na Krym jechaliśmy] zasięgałem przez rodzinkę języka u kogoś kto w ichnim wydziale komunikacji pracuje... powiedzieli coś o wydźwięku 'no nie wolno, ale co się przejmuje, nawet jak władza będzie umiała rozróżnić PL dowód tymczasowy od stałego to zapłaci i pojedzie dalej' :)21

dziarus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dziarus » pn paź 19, 2015 4:07 pm

no i wyszło tak ,postanowiliśmy że nie płacimy , dwa auta odprawili na bieżąco w mgnieniu oka , a przy reszcie zaczęli marudzić i trzepać , przyczepili się do noży i zaczęli robić cyrki dwa zarekwirowali . Trzecim nożem był bagnet i wbili mu próbę przemytu broni zapłacił grzywnę 35h i został cofnięty do polski .Straciliśmy na granicy około trzech godzin a z cofniętym autem spotkaliśmy się na trasie .Przy wyjeździe było ok prócz dwóch aut ciężarowych ich skasowali po 40 zł kumpel pękł gdy chcieli wziąć sibi by sprawdzić czy częstotliwości nie są nastawione na ich kanały , wpierw proponował dwadzieścia było za mało , trzydzieści to powiedzieli że ciężko podzielić i zostało czterdzieści :lol: .
Parchaty K-160 3.3td

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » wt paź 20, 2015 7:49 am

Na jakim przejściu to było ?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » wt paź 20, 2015 8:36 am

Chyba faktycznie nie lubią lokalesów na RBI :)

Co do numerów ramy, to w 2013 roku uparcie sprawdzały Słowackie celniczki z przejścia Słowacja - Ukraina przy Użgorodzie, a drugi raz w tym roku w moim Disco Polscy pogranicznicy skrupulatnie dłubali różnymi narzędziami po ramie, żeby sprawdzić czy numery nie przebite - o zgrozo numery były bardzo dobrze czytelne.Ukraińcom nawet nie chciało się wyjśc z budy :)!

Obie akcje działy się na wjeździe do UA.
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Adam patrol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Adam patrol » śr paź 21, 2015 9:41 am

Witam.
Kilka wspomnień z Ukrainy. Miło, przyjemnie bez problemu. Nie było prób wymuszania czegokolwiek. na granicy spokój, bez żadnych problemów. jakaś opłata w wysokości 4 oiro i to wszystko. Nikt nie zatrzymywał, nikt nie robił zamieszania. Miałem małą awarię we Lwowie poszedł mi napinacz paska więc zostałem we Lwowie 1 dzień dłużej w hotelu. Ściągnęli część do mojego parcha (był to salon subaru) jeszcze coś tam posprawdzali i na drugi dzień oddali samochód. Całość kosztów to ok. 730,-zł (w przeliczeniu). Jedzenie dobre i tanie, widoki wspaniałe, zabytki ciekawe - Polskie. Żadnych problemów. w razie pytań podaję do siebie tel. 604-535-245.
Pozdrawiam Kolegów.

Adam patrol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Adam patrol » ndz gru 06, 2015 9:32 pm

Witam Kolegów.
Mam zamiar powtórzyć wyjazd przez Ukrainę do Mołdawii w przyszłym roku, może to będzie maj lub czerwiec a może jeszcze wcześniej - zobaczymy. Być może w dwa autka. Jeśli będzie ktoś chętny to będzie miło powitać i wspólnie podróżować.
Pozdrawiam.
Adam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”