Południe Albanii i Korfu

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Ironcruz

Re: Południe Albanii i Korfu

Post autor: Ironcruz » pt cze 09, 2017 11:22 am

troje dzieci a ty do Albanii ......to już 500+ nie dają :wink:
:)21 Znaczy Patriotycznie powinienem zostać w obrębie granic kraju i odwiedzić Toruń, Sopot i na końcu oddać pokłon na Wawelu ewentualnie na Krakowskim przedmieściu? :wink:
Ja całkowicie na południe Albanii , północ już mam oblataną . Chociaż jak mnie znudzi południe to pewnie w górę się będę przebijał . Plan u mnie elastyczny . ............może na złoty bazar do Istambułu po jeansy wyskoczę .
Plan mam taki, że off-roadu nie planuję jako cel sam w sobie bo sprzątanie efektów choroby lokomocyjnej mnie nie bawi.
Punkty postojowe: 1) Bratysława, 2) nowy Sad/Belgrad 3) Durmitor i okolice 4) Bar i okolice 5) i dalej w dół jedziemy tam pierwszy raz więc raczej to co podstawowe obadamy typu Durres, Gjipe, Livadhi. Zobaczymy jak wyjdzie.
Tytus

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pt cze 09, 2017 11:27 am

Ironcruz pisze:
:)21 Znaczy Patriotycznie powinienem zostać w obrębie granic kraju i odwiedzić Toruń, Sopot i na końcu oddać pokłon na Wawelu ewentualnie na Krakowskim przedmieściu? :wink:

.
dokładnie tak ..........nie wywozić walutę z kraju

Awatar użytkownika
Ironcruz

Post autor: Ironcruz » pt cze 09, 2017 11:32 am

piotrck pisze:
Ironcruz pisze:

.
dokładnie tak ..........nie wywozić walutę z kraju
Wracają ad rem: noclegowo masz jakieś punkty zaplanowane/miejsca, które chcesz zobaczyć/ czy sprzęt 100% wyprawowy (namioty na dachu itd.) i gdzie się spodoba?
Tytus

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pt cze 09, 2017 11:44 am

namiot i nocleg gdzie się spodoba .......miejsc do zwiedzenia jak zwykle nie znam . Jakąś traskę będzie trzeba opracować .
W Nowy Sad na bank bazarki , sery i ichniejszy hamburger z grilla ....taka świecka tradycja :)21
Ochryd tak z dwa dni na kempingu co by objechać całe jezioro i wbić w tamte górki . Macedonia przy granicy z Grecją .....może jakiś trekking na Olimp
Wlora i okolice co by familia nad morzem muszelek nazbierała . Korfu możliwe objazdówka , ale Mroku straszy że angoli multum ( tylko nie wiem czy ciapatych czy bardziej rudawych ) . I ........dalej nie wiem , jeszcze nie wiem .
Mam nadzieje że dobrzy ludzie podrzucą jakieś info lub tracki . .........

miras7

Post autor: miras7 » pt cze 09, 2017 8:59 pm

piotrck pisze:ktoś w terminie 12.08-27.08 wybiera się tamte rejony ?
Ty będziesz jechał tam, a my już z powrotem. Może gdzieś przetną się nasze drogi. W domu chcę być 15.08
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » pt cze 09, 2017 9:00 pm

piotrck pisze:namiot i nocleg gdzie się spodoba .......miejsc do zwiedzenia jak zwykle nie znam . Jakąś traskę będzie trzeba opracować .
W Nowy Sad na bank bazarki , sery i ichniejszy hamburger z grilla ....taka świecka tradycja :)21
Ochryd tak z dwa dni na kempingu co by objechać całe jezioro i wbić w tamte górki . Macedonia przy granicy z Grecją .....może jakiś trekking na Olimp
Olimp polecam, pamiętając o tym żeby wyjść odpowiednio wcześnie bo - ponoć - okolica jest znana z południowych chmur przykrywających masyw Olimpu. Nas to nie spotkało. Mieliśmy pogodę idealną. Dwa z trzech wierzchołków do wyjścia z tego co pamiętam.
Na granicy Macedonii z Grecją może uda Ci się wjechać na Kajmakchalan. My ze wzgledów "logistycznych" (czas...) musieliśmy zawrócić w połowie - droga daleka bo w dwie strony taka sama - bez możliwości zjechania w innym kierunku...
No i wjazd na Babę (Pelister) też fajny - tak jak rozmawialiśmy - kilka lat temu wymagane było pozwolenie na wjazd (od ręki w Bitoli za darmo wydawali), musisz się zorientować czy nadal jest wymagane - wtedy był szlaban i bez karteczki od "parkowców" nie wjechałeś.
Tomek

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pt cze 09, 2017 9:19 pm

miras7 pisze:
Ty będziesz jechał tam, a my już z powrotem. Może gdzieś przetną się nasze drogi. W domu chcę być 15.08
:)2
zakładam 13.08 już w Serbii ........może ognisko u dziadka ?

miras7

Post autor: miras7 » sob cze 10, 2017 8:17 am

Wstępnie mam zaplanowaną pierwszą połowe wyjazdu, reszta to jak wyjdzie i gdzie wyjdzie ( głównie Macedonia i Kosowo). Z tym, że do Serbi będziemy wjeżdżać od Czarnogóry i kierować się na Mokra Gora i dalej na pn, więc do dziadka trochę za daleko...

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » sob cze 10, 2017 9:04 am

gdzieś się stykniemy, możesz być pewny ..........masz u mnie zaległe piwo za odrestaurowanie auta .

miras7

Post autor: miras7 » sob cze 10, 2017 1:17 pm

typin pisze:
piotrck pisze:namiot i nocleg gdzie się spodoba .......miejsc do zwiedzenia jak zwykle nie znam . Jakąś traskę będzie trzeba opracować .
Olimp polecam, pamiętając o tym żeby wyjść odpowiednio wcześnie bo - ponoć - okolica jest znana z południowych chmur przykrywających masyw Olimpu. Nas to nie spotkało. Mieliśmy pogodę idealną. Dwa z trzech wierzchołków do wyjścia z tego co pamiętam.
Na granicy Macedonii z Grecją może uda Ci się wjechać na Kajmakchalan. My ze wzgledów "logistycznych" (czas...) musieliśmy zawrócić w połowie - droga daleka bo w dwie strony taka sama - bez możliwości zjechania w innym kierunku...
No i wjazd na Babę (Pelister) też fajny - tak jak rozmawialiśmy - kilka lat temu wymagane było pozwolenie na wjazd (od ręki w Bitoli za darmo wydawali), musisz się zorientować czy nadal jest wymagane - wtedy był szlaban i bez karteczki od "parkowców" nie wjechałeś.
W którym roku byłeś w Parku Pelister? Czytałem relację Mariusza Rewedy z 2015r i nie wspomniał nic o permicie.
W Olimpie nas akurat dopadły okołopołudniowe chmury. Nie udało się dnia porzedniego dojechać do punktu wyjścia, więc wyszliśmy dość późno. A co znaczy "Dwa z trzech wierzchołków do wyjścia..." ?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob cze 10, 2017 1:44 pm

z tym zezwoleniem na pelister to bujda - byłem dwa lata temu w dyrekcji parku i twierdzili, ze ktos z Polski to wymyślił i przychodzą do nich po karteczki. ( wiem kto :) ) Spokojnie wjechałem i zjechałem. A dwa szczyty do wejscia z 3 - - pamietaj, ze olimp to masyw i skłąda się z 3 sztytów. Na dwa wejdziesz bez sprzetu, na trzeci trzeba miec sprzęt alpinistyczny.

miras7

Post autor: miras7 » sob cze 10, 2017 1:52 pm

Zibi pisze:z tym zezwoleniem na pelister to bujda - byłem dwa lata temu w dyrekcji parku i twierdzili, ze ktos z Polski to wymyślił i przychodzą do nich po karteczki. ( wiem kto :) ) Spokojnie wjechałem i zjechałem. A dwa szczyty do wejscia z 3 - - pamietaj, ze olimp to masyw i skłąda się z 3 sztytów. Na dwa wejdziesz bez sprzetu, na trzeci trzeba miec sprzęt alpinistyczny.
Dzięki za wyjaśnienie sprawy z wjazdem :)2
Tak, wiem, też często muszę wyjaśniać, że Olimp to nie szczyt.
Obstawiam, że ten "trzeci" to Stefani. My tylko na Mitikas...

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » sob cze 10, 2017 10:02 pm

podobno był strażnik i zezwolenia wymagał :D

w offkrakowskim było to opisane
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pn cze 12, 2017 1:04 pm

panowie co tak nieśmiało .......otwierać się . Kto z kim i gdzie :wink:

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » pn cze 12, 2017 1:16 pm

selim pisze:podobno był strażnik i zezwolenia wymagał :D

w offkrakowskim było to opisane
W RO przyszedł Pan i ściągnął opłatę za obozowanie. Bo niby jego ... Nie udowodnił, ale też mógł mieć rację.
Tak samo z zezwoleniem. Nie udowodnił, ale mógł mieć rację ...
Urok bywania w różnych dziwnych miejscach.
***** USA

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » pn cze 12, 2017 1:45 pm

na na pelister wjezdzalem w 2010 i też slyszalem o permitach. Szlaban był. chyba nawet otwarty ale nie pamietam :)
Wjazd nudny i uciążliwy bo duze kamerdolce ale widok z góry rekompensuje :)
Nie byłem po żadne kartki... taki już jestem :)21
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pn cze 12, 2017 2:05 pm

Kajmakczałan jak widokowo ?

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » czw cze 15, 2017 12:19 am

miras7 pisze: W którym roku byłeś w Parku Pelister? Czytałem relację Mariusza Rewedy z 2015r i nie wspomniał nic o permicie.
W Olimpie nas akurat dopadły okołopołudniowe chmury. Nie udało się dnia porzedniego dojechać do punktu wyjścia, więc wyszliśmy dość późno. A co znaczy "Dwa z trzech wierzchołków do wyjścia..." ?
Akurat tam byliśmy w 2014 i pozwolenie było potrzebne. W dyrekcji parku poprosili o podanie numerów rejestracyjnych, danych z paszportu i wypisali pozwolenia bez żadnych opłat. Był szlaban, był strażnik, sprawdził pozwolenie. Nie wiem jak w innych latach, nie wiem jak w innych godzinach. Może rok później nie było już takiej potrzeby. Tym lepiej.
O Olimpie już koledzy wyjaśnili :-). Chyba jednak nie jest tak jak napisałem, że 2 z 3 wierzchołki do wejścia bo jest ich tam więcej w całym masywie :-). Nie pamiętam dokładnie, bo tam byłem z 10 lat temu. W każdym razie na najwyższy z nich - Mytikas - już jest trochę w jednym miejscu dość trudno jak na turystyczne wejście i trzeba było rąk używać.
Tomek

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » czw cze 15, 2017 12:43 am

piotrck pisze:Kajmakczałan jak widokowo ?
Tutaj masz chyba od strony greckiej wjazd: https://www.youtube.com/watch?v=viJUQPg3jY8 i rzut "oka" z drona.
Widoki powinny być fajne, droga od strony greckiej chyba wygląda na bardziej łagodną niż od Macedonii. Nie wiem czy jakieś pozwolenia są wymagane, nigdzie tego nie wyczytałem, to szczyt graniczny, ale widać po filmach że jeżdżą i od jednej i od drugiej strony, więc chyba nic nie trzeba. Na sam szczyt nie dojechałem więc nie mogłem sprawdzić. Klimat mi się w tamtych okolicach podobał.
Tomek

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » pt cze 16, 2017 11:48 am

ja tak :)

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pt cze 16, 2017 2:17 pm

umówimy się jeszcze dokładniej

ktoś coś ciekawego o tamtych rejonach
Kajmaczkałan , Pelister ......co dalej drogie brawo . Jakiś ciekawy widokowo szczyt z możliwością wjazdu i noclegu

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » pt cze 16, 2017 3:44 pm

Inne rejony Macedonii tez Cie interesują?
(ciach)
Ostatnio zmieniony pt cze 16, 2017 4:07 pm przez typin, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pt cze 16, 2017 3:56 pm

południe Macedonii i południe Albanii mnie interesuje

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » pt cze 16, 2017 4:07 pm

OK, faktycznie, teraz zauważyłem jaki jest temat, sorry. Usuwam powyższe info.
Tomek

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » sob cze 17, 2017 8:27 am

typin pisze:OK, faktycznie, teraz zauważyłem jaki jest temat, sorry. Usuwam powyższe info.
ale zawsze możesz dać info o południu Albanii i Macedoni :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”