Jak dostane to przestane.świerszcz pisze:no już weź przestań....pezet pisze:A dlaczego nie defender?
Odpowiedz

Moderator: Misiek Bielsko
No właśnie... więc wątek od początku to czyste gawędziarstwo. Chociaż ja szczerze mówiąc o najtańszej wyprawówce brałbym pod uwagę wspomniane 4R, długiego GR, Discovery no i kilka wynalazków amerykańskiej motoryzacji o których nie powiem bo zaraz polecą złośliwe posty od zapatrzonych w swoje auta prześmiewców. Oczywiście wszystko powyższe za kwoty powiedzmy 2x wyższe niż 20 tysi.świerszcz pisze:tak generalnie to fakt, że przy talkim budżecie nie ryzykował bym jazdy jakąkolwiek terenówką ....
20 tyś nie starczy raczej na zakup i pakiet startowy nawet dla niwy....
No to prawda, w Tunezji prawie same francuskie auta, i niech mi ktoś powie że Francuzi robią gówniane fury które się psują.... Jak jechałem taksówką Megane 1,9DTI kombi po kilku dzwonach z przebiegiem 774 tys km i świecącymi wszystkimi możlimi kontrolkami to przestałem źle o żabojadzich samochodach mówićświerszcz pisze:pewnie, natomiast w temacie konkretnie pólnocnej Afryki - znam co nieco te rejony - uważam, że przy założeniu jazdy po drogach głownie wzdłuż wybrzeża - opcja z terenówką zwłaszcza przy niskim budżecie to czysty bezsens....
francuska bryka typu berlingo, partner czy inna xsara z racji konstrukcji early 90' i pochodzenia frankońskiego) najlepiej się sprawdzi pod kątem dostępności gratów, serwisów, ect.
wiec waga 1500 kgświerszcz pisze:lesio jeep pisze:w tej cenie to tylko jeep XJ na gnojuwe
znany i czesci latwo dostepne konfort jazdy klima wspomaganie i
wrzystkie te bajery jakich 15 toyki czy lr nie maja
opowiedz nam proszę czego nie ma 15 letnia dyskoteka a ma peep xj?
w sumie spedzilem 4 lata w Afryce polnocnej i tez zlomowanych nie widzialem ale tych na chodzie to cala mase bo w watku nie bylo pytaniaświerszcz pisze:Boże widzisz i nie grzmisz....![]()
klima w LR jest
własności terenowe śmiem twierdzić "nieco lepsze" od peep'a na resorze
silnik 200TDI z elektryki to ma grzane świece....
jakoś w północnej Afryce nie widziałem zezłomowanych peepów LR'y ZA TO TAK
dla mnie EOT, i jedź se Lesiu nawet Garndem do Konga, good luck i krzyżyk na drogę.
O tym właśnie miejscu mówięświerszcz pisze: 1. @Kylon między innymi w Douz na wlotówce z północy za stacją po lewej jest warsztat "Assistance" Beżowy Pan prowadzący ten przybytek ma Unimoga którym ściąga Toyoty z ergu oraz kilka LR'ów, między innymi piękną serię![]()
No bo kto przy zdrowych zmysłach jeździ na Saharę w stylu włoskiej rodziny. Cywilizowany sposób to 2 osoby w aucie i sprzęt oraz prowiant dla nich.świerszcz pisze:....
I na koniec jedna taka uwaga ( bez złośliwości i chęci rozpoczęcia kolejnej wojny) - ciekaw jestem jak szybko rozlazłby się Jeep (uniframe, konstrukcja słupków i całej budo-ramy) przy:
- założonym bagażniku dachowym z 40litarmi paliwa i 100litrami wody plus dwie skrzynie ze szpejem po 40kg każda;
- pięciu osobach (o ile by wlazły w miarę w komfortowych warunkach)
- bagażach 5 osób włączając żarcie, kuchnię, namioty, ect
...acha zakładamy jazdę kolumną po trace z przelotową 40-50 na godzinę...![]()
![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość