Szkocja 2008

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Tarsus

Post autor: Tarsus » sob kwie 26, 2008 10:50 pm

No wiec wyjazd planowo, 7lipca spotkanie pod Glasgow i pozniej dalej na północ. powrót przez centrum, az do Inverness, Frort William i Glasgow/Edynburg. Na chwile obecna ekipa rosnie (dwa wozy, a moze i wiecej - Raffie, dumaj dumaj :) ) ...
Wiec moze ktoś chętny :)21

Awatar użytkownika
Neno
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Neno » ndz kwie 27, 2008 5:35 am

A jak jest tam z dostępnością i cenami LPG ?
Wiem ,ze mają inna końcówkę niż u nas ale zapewne taka sama obowiązuje wszędzie na wyspach ...

Tarsus

Post autor: Tarsus » ndz kwie 27, 2008 8:30 am

Jest LPG, ale w wikszysch miastach. (cena - ok 50p) Zalezy jaka masz butle. Generalnie jak dasz rade zrobic 300km na jednej butli to powinno byc OK. Zawsze zresztą jest benzyna, jakby co nie staniesz (chyba ze nie masz :O ).

:)21

Miland

Post autor: Miland » czw maja 01, 2008 12:42 am

Ja też jadę na sto% Tarsus,tylko przygotuje mój nowy nabytek.może ktoś jeszcze dobije do nas?

Tarsus

Post autor: Tarsus » czw maja 01, 2008 7:13 am

Nooo, ale nabytek pierwsza klasa :)21

alexmielec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: alexmielec » sob maja 17, 2008 12:03 pm

W zeszłym tygodniu wróciłem z dwutygodniowej objazdówki Szkocji.Pryedostaem sie tam y Amsterdamu, prom troch drogi , ale korzysta sie na kilometrach i czasie[miałem w planie tylko Szkocje].
zacząłem od zachodniego wybrzeża, pare tamtejszych wysp, wybrzeże pnocne,"Focze wyspy'', powrót troche środkiem Szkocji trochę wschodnim brzegiem.Ok. 4tys km, wrażenia niesamowite, zachodnia Szkocja porównywalna krajobrazowo z Norwegią, Polecam te tereny wszystkim chcącym sie zintegrować z naturą :D
Patrol GR, Suzuki Samuraj

Tarsus

Post autor: Tarsus » sob maja 17, 2008 6:08 pm

alexmielec pisze: pare tamtejszych wysp,
które konkretnie? Jak ceny promów na mniejsze wyspy?
Jakby ktoś jeszcze mial ochote sie dołączyć to startujemy 6go lipca na 3tyg, włącznie z Hebrydami Zewnętrzymi.
:)21

alexmielec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: alexmielec » sob maja 17, 2008 7:56 pm

na Skye 26 f za 2 osoby + auto[w jedną strone z powrotem przez most za darmo],ze Skye można sobie wynająć łódż [tylko osoby] na okoliczne wyspy i niedostępne miejsca gdzie można oglądać foki i inne walenie[pisze o zwierzakach :D ]Kosztuje to ok 15-25f od osoby zależy gdzie i jaką firmą .Z mijscowości Elgol jest tam dwie takie firmy w porcie.Można sie kazać wywieżć na cały dzień , pochodzić po górach pofotografować zwierzęta i umówic na wieczór na przywiezienie z powrotem.Bilet na Orkney Islands z Thurso 110 f za 2 osoby + auto [ w obydwie strony]
Ze Skye na sąsiednią wyspę prom samochodowy był nieczynny[zakaz wjazdu] pewnie ,ze jeszcze przed sezonem turystycznym.

Tarsus

Post autor: Tarsus » ndz maja 18, 2008 1:18 am

Nie rozumiem tylko dlaczego na Skye plynales promem, skoro wlasnie tam jest most...

alexmielec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: alexmielec » ndz maja 18, 2008 7:25 am

jekos tak mi sie dojechało do Mallaig[pniękne tereny tam są ]i powrót tą samą drogą[bo nie ma innej] był bez sensu,prom czy paliwo na jedno wyszło.

Tarsus

Post autor: Tarsus » ndz maja 18, 2008 9:07 am

my planujemy ok 4000km

WSTĘPNA TRASA

Do tego prawdopodobnie powrót z północy tylko po zielnonym :)21

alexmielec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: alexmielec » ndz maja 18, 2008 9:40 am

to też widze promem na skaya z mallaig planujecie jechać.
:D

Tarsus

Post autor: Tarsus » ndz maja 18, 2008 9:47 am

Nieee z WB mostem na Skye...pozniej promem na Hebrydy... powrót na Skye promem i dalej mostem na WB.
... moze cos popapralo sie na googlu...

Awatar użytkownika
martin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: martin » ndz maja 18, 2008 2:55 pm

ja tez wlasnie wröcilem ... prom z amsterdamu i dalej via ednigburgh odrazu na zachodnie wybrzeze ... na skye jechalem mostem ... zrobilismy ok 4 k km i bylo zajebiscie ...
bulewarowe 110 td4 / robocze SII 88 / wojennopodrapanelekkosmigniete Dysco 200 / stary rower

Tarsus

Post autor: Tarsus » ndz cze 01, 2008 9:10 am

Mały apdejt - jadą już trzy wozy, nadal zbieramy ekipe :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”