Kapliczki w bieszczadach

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » pn lip 21, 2008 11:05 am

Dżek pisze:Od Bereźnicy? Jeśli tak, to napisz przynajmniej czy fajna droga, bo rozumiem że szczegóły są top secret. Byłem tam jakis czas temu, ale Nexią, więc za cerkiew się nie pchałem. Teraz autko już troszkę większe i niedługo się wybieram.
Tak..
Fajna..
Ale.. jak już pisałem wyżej to teren prywatny..
Więc.. wjeżdżasz na własne ryzyko.. a szanse masz duże, że będzie to dla Ciebie kosztowny wjazd..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » pn lip 21, 2008 9:39 pm

TomaszRT napisał:

Tak..
Fajna..
Ale.. jak już pisałem wyżej to teren prywatny..
Więc.. wjeżdżasz na własne ryzyko.. a szanse masz duże, że będzie to dla Ciebie kosztowny wjazd..
Dzięki. To chyba cos się zmieniło - mam wrażenie, że rok lub dwa lata temu teren prywatny obejmował tylko dawny PGR, ale jeszcze nie drogę. Ale może po prostu nie zauważyłem tablic. A może idzie się jakoś dogadać z właścicielem? Korci mnie jakoś mocno ta droga, ale "niestety" jestem z regionem zwiazany prywatnie i zawodowo, wiec nie chcę kozaczyć.

Awatar użytkownika
Moose
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Moose » śr lip 23, 2008 11:15 pm

Z doświadczenia wydaje mi sie warte obejrzenia ;) (chociaż teraźniejszych gospodarzy nie znam... )
http://www.lupkow.info/teksty/lupkow.html
zanim dojedziecie do schroniska jest stary cmentarz - ciekawe pomniki...
Kapliczka w Maniowie (m-dzy komańczą a Cisną)...
A jakby ktoś chciał to naprzeciw kapliczki, jadąc pod górę przenocować można... oczywiście hotel trzymie odpowiedni standard :)21

Awatar użytkownika
kosciej

Kontaktowanie:

Post autor: kosciej » czw lip 24, 2008 12:39 pm

A czy po beskidzie niskim można się poruszać autem bez przeszkód w przeciwieństwie do bieszczad?
RRC 3.5 V8 man carb 4d1983
RRC 3.5 V8 auto carb 2d1987
L322 3.0d 2004 "Szary"

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw lip 24, 2008 12:43 pm

kosciej pisze:A czy po beskidzie niskim można się poruszać autem bez przeszkód w przeciwieństwie do bieszczad?
Nie, z roku na rok jest coraz gorzej. Pojawiło się o wiele więcej szlabanów, największy wysyp był w latach 2006-2007, rozszerzono też mocno granice Magurskiego Parku Narodowego. Mnóstwo terenów jest już prywatnych.

W praktyce można się jeszcze szlajać jednym (kilka to już "rajd szaleńców") autem, przestrzegając zakazów wjazdów i pytając we wsiach o drogę.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
kosciej

Kontaktowanie:

Post autor: kosciej » pt lip 25, 2008 12:23 pm

Ja będę jednym autem, tym z avatara...

Trochę mnie to martwi, bo chciałem się naprawdę trochę poszwędać drogami, na których nie spotkam aut zbyt wielu...

Pozdr!
L322 3.0d 2004 "Szary"

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt lip 25, 2008 2:34 pm

kosciej pisze: Trochę mnie to martwi, bo chciałem się naprawdę trochę poszwędać drogami, na których nie spotkam aut zbyt wielu...
i tak będzie :) trzymaj się tylko dróg, co do których masz pewność że jazda po nich jest legalna, takich dróg nadal jest sporo, do lasu wjeżdżać sam i tak przecież nie będziesz seryjną vitką

wiele wsi dzielą nadal fajne szutrówki, gdzie widoki, stare cerkwie i kapliczki masz gwarantowane
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
kosciej

Kontaktowanie:

Post autor: kosciej » sob lip 26, 2008 9:07 pm

Ona nie jest seryjna :evil:

Masz rację - sam, bez wyciągarki, nie ma sensu się stresować - to ma być wypoczynek :D

Pozdrawiam!
L322 3.0d 2004 "Szary"

Awatar użytkownika
zaq

Post autor: zaq » sob lip 26, 2008 9:26 pm

W Beskidzie Niskim warte uwagi są także stare cmentarze z pierwszej wojny światowej, oraz pozostałości po łemkowskich wsiach (czasami tylko zdziczałe drzewa owocowe świadczą o tym, że była tam wieś). Niektóre z nich to perełki architektury drewnianej np. niestety popadający w ruinę cmentarz na Rotundzie koło Regetowa. Jeżeli chodzi o poruszanie się terenówką, to nie jest tak strasznie. Trzeba rozmawiać z ludźmi, leśnikami, drwalami, miejscowymi. Czasami okazuje się np. po rozmowie z leśniczym, że mimo tego, że jest szlaban (chociaż otwarty), to droga jest jak najbardziej przejezdna (Konieczna - Radocyna). Nie należy tylko kombinować, wpychać się na chama (a może nie złapią). Można dojechać całkiem legalnie w odległe zakątki, ale trzeba się liczyć z powrotem tą samą drogą. Ja podczas moich wycieczek po tych terenach używam map przedwojennych i z lat siedemdziesiątych. Są na nich zaznaczone drogi których nie ma na współczesnych mapach.
GAZ 69 EVO II - zmota się mota
Daihatsu Feroza - zemsta Yakuzy

adam533
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adam533 » sob lip 26, 2008 11:14 pm

ja jestem w Bieszczadach parę razy w roku a i tak jest jeszcze co zwiedzać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”