Suzuka Samurai - Karpaty Ukraińskie
Moderator: Misiek Bielsko
- whisky_snake
-
dupa nie prawda zobaczysz kilka razy i czekasz kiedy kolejny raz .....Albert_N pisze:cos kreciszjak zobaczysz raz, to zle ( mozesz zostac w gorach na zawsze itp ), ale jak trzy razy, to urok przestaje dzialac i jestes bezpieczny. Bardzo ciekawe zjawisko swoja droga, i ladnie uwiecznione na zdjeciach .
ale jak dla mnie pierwszy i nastepny raz nigdy wiecej w zorganizowanej grupie z planem i cisnieniem
Busz , tą samą to by nudziło mi się ,ale mam w planach zrobic jeszcze jedna rundkę po Karpatach bo nie starczyło nam czasu na zobaczenie kilku ciekawych rzeczy . Trzeba liczyć się z tym że w lutym część szlaków będzie nieprzejezdna dla takich aut jak nasze . Ja w związku z Karpatami własnie zainwestowałem troszkę monety w dobrą lustrzankę . Chyba przez najbliższe 2-3 lata będe explorował Pas Karpacki od Polski po Rumunię ,bo podoba mi się kultura tego rejonu .
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
[quote
Zwróciliście uwagę na ducha-zjawę na kilku fotkach?

Do teraz dziwię się co to za czort/quote]
Stary, miałeś niesamowite szczęście zobaczyć Widmo Brockenu w tzn morzu mgieł...
Widmo Brockenu (zjawisko Brockenu) - Jedno z najbardziej niesamowitych zjawisk optycznych, pojawiających się w górach. Powstaje przy niskim położeniu Słońca nad horyzontem, kiedy cień obserwatora odbija się na położonych przed nim lub poniżej chmurach zalegających doliny (tzw. morza mgieł). Cień obserwatora jest kilkakrotnie powiększony i otoczony barwnymi pierścieniami (tzw. glorią, która powstaje w wyniku załamywania się promieni świetlnych na kroplach wody lub kryształkach lodu). Jeżeli zdarzy się, że "zjawisko" staje się udziałem kilku osób - każda z nich widzi tylko swój cień i otaczającą go aureolę. Kiedy obserwator poruszy rękoma - widmo posłusznie powtórzy jego ruchy. Wydają się one jednak nieco spowolnione, co sprawia, że cień przypomina machającego skrzydłami anioła.
wiecej na necie.
Co do Karpat, zjezdziłam je troche w sierpniu i przynaje racje
niezapomniane wrażenia.
Pozdrawiam
Zwróciliście uwagę na ducha-zjawę na kilku fotkach?

Do teraz dziwię się co to za czort/quote]
Stary, miałeś niesamowite szczęście zobaczyć Widmo Brockenu w tzn morzu mgieł...

Widmo Brockenu (zjawisko Brockenu) - Jedno z najbardziej niesamowitych zjawisk optycznych, pojawiających się w górach. Powstaje przy niskim położeniu Słońca nad horyzontem, kiedy cień obserwatora odbija się na położonych przed nim lub poniżej chmurach zalegających doliny (tzw. morza mgieł). Cień obserwatora jest kilkakrotnie powiększony i otoczony barwnymi pierścieniami (tzw. glorią, która powstaje w wyniku załamywania się promieni świetlnych na kroplach wody lub kryształkach lodu). Jeżeli zdarzy się, że "zjawisko" staje się udziałem kilku osób - każda z nich widzi tylko swój cień i otaczającą go aureolę. Kiedy obserwator poruszy rękoma - widmo posłusznie powtórzy jego ruchy. Wydają się one jednak nieco spowolnione, co sprawia, że cień przypomina machającego skrzydłami anioła.
wiecej na necie.
Co do Karpat, zjezdziłam je troche w sierpniu i przynaje racje

Pozdrawiam
Zawsze znajdzie się odpowiednia filozofia do braku odwagi