Gruzja

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Tatuś

Re: Gruzja

Post autor: Tatuś » czw mar 12, 2009 11:21 am

domel_syncro pisze:
Tatuś pisze:
GM pisze:I ja bylem pod twierdza, ale nie spotkalem, eh, szkoda.

Swanetia - bylem w pierwszym tygodniu wrzesnia 2008 i nie bylo problemow. Trasa Mestia-Ushgali dlugo zapadnie w moja pamiec, ulewny deszcz i kilkanascie godzin przygody offroadowej. Polecam :)21
To ja również poproszę oberwanie chmury :lol:
Obrazek
To już po opadach...ziemia..co chwile się obsuwała....a po prawej przepaść :)11 .. średnia prędkość 1km/h Ostatnie 4 km do Ushgali to było piekło :)21
Damy radę,jak tylko śmietnik tam dojedzie :)23
Wspomniałeś o stanie technicznym syfa i teraz się martwię :)21
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » pt mar 13, 2009 12:46 pm

ravv pisze:Zamiast tego polecam Tuszetię i Czewsuretię - po pn częsci głownego pasma Kaukazu. Dojad do Shatili na granicy z Czeczenią przez przeł datwis jwari jest naprawdę warta grzechu.
Jeszcze lepsza jest droga z Pszaweli (przez Leczhuri) do (Tuszetyńskiego) Omalo (obie jechałem, mam porównanie, choć na pewno obie warto :)2 ). Czad absolutny :)2 :)2 :)2 Najpierw przełom rze(cz)ki Stori: jedziesz w ścianie (dosłownie!! w skale wycięta jest bruzda w kształcie litery C, w której to bruzdzie się jedzie) "doliny" (wąwozu? kanionu? ale zwie się to dolina[*]) szeokiej (wąskiej??) miejscami na 50m na wysokości drogi, czyli ze 100-200m nad dnem tej "doliny" czyli lustrem Stori :)12 . Potem wyjeżdżasz wyżej, agrafką, ponad górskie łąki na przełęcz - stąd widok super, z jednej na główne pasmo Kaukazu (w miejscu zbiegu granic Gruzji, Czeczenii i Dagestanu) w drugą na góry okalające dolną Tuszetię z obu stron. Potem jeszcze z przełęczy generalnie w dół, do rzeczonego Omalo. Więcej tu (choć zdjęcia nie oddają wrażenia): http://www.kaukaz.net/cgi-bin/blosxom.c ... wlak_omalo oraz http://www.pankisi.org/cgi-bin/blosxom. ... sy/trasa19. Tę skromną dróżkę można IMHO śmiało zaliczyć do 10 "najstraszniejszych" przejazdów drogowych świata :)12 (z których najbarzdiej znany jest Camino de Muerte w Andach). W każdym razie mijanki mogą być zabawne :)23 :)24 -- trza się umieć cofać :wink: . A w czasie mocniejszego deszczu (i po) oraz w nocy (a zwłaszcza nocą w czasie deszczu :wink: ) należy być bardzo ostrożnym -- zwłaszcza w wyższej partii -- na halach (niższa partia jest wykuta w skale, główny problem to to, że spadajace na głowę wodospady po deszczu będą duże, ale podłoże to skała) choć droga jest zwykłą gruzińską wysokogórską agrafką, to ma się co osuwać i grunt jest słaby. A lot rozpoczęty w okolicacach porzełęczy najpewniej zakończy się na dnie kotliny, jakies 500m niżej. :)24

Acha dla pieszych (i rowerzystów ponoć też, choć nie dam sobie głowy uciąć) jest miłe parodniowe przejście z Tuszetyńskiego Omalo do Szatili (o krótym Ravv pisał). Samochdem jednak raczej nie da rady.

[*] W przeciwieństwie do sąsiedniego Pankisi, które zwie się Wąwóz, choć jest całkeim szeroką doliną :)4

pzdr
\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
ravv

Kontaktowanie:

Post autor: ravv » pt mar 13, 2009 5:28 pm

sebaska pisze:
ravv pisze:Zamiast tego polecam Tuszetię i Czewsuretię - po pn częsci głownego pasma Kaukazu. Dojad do Shatili na granicy z Czeczenią przez przeł datwis jwari jest naprawdę warta grzechu.
Jeszcze lepsza jest droga z Pszaweli (przez Leczhuri) do (Tuszetyńskiego) Omalo (obie jechałem, mam porównanie, choć na pewno obie warto :)2 ). Czad absolutny (...)Tę skromną dróżkę można IMHO śmiało zaliczyć do 10 "najstraszniejszych" przejazdów drogowych świata :)12 (z których najbarzdiej znany jest Camino de Muerte w Andach).
Wydaje mi się że droga do Coroico jest jednak węższa i bardziej rozmoknieta: http://rightnow.pl/trips/97south_america/target177.html W tym jadę do boliwii ją przejechać jeszcze raz po 11 latach ...
sebaska pisze:Acha dla pieszych (i rowerzystów ponoć też, choć nie dam sobie głowy uciąć) jest miłe parodniowe przejście z Tuszetyńskiego Omalo do Szatili (o krótym Ravv pisał). Samochdem jednak raczej nie da rady.
Nie da rady. Jeden z nas wynajął konia i pojechał do Szenaki w Tuszeti a potem właśnie do Pszaweli. Klimaty ponoć kosmiczne.
http://www.rightnow.pl/trips.htm
-----
pozdr rafał ż
/rav/

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » pt mar 13, 2009 5:41 pm

Jeszcze lepsza jest droga z Pszaweli (przez Leczhuri) do (Tuszetyńskiego) Omalo (obie jechałem, mam porównanie, choć na pewno obie warto :)2 ). Czad absolutny :)2 :)2 :)2 Najpierw przełom rze(cz)ki Stori: jedziesz w ścianie (dosłownie!! w skale wycięta jest bruzda w kształcie litery C, w której to bruzdzie się jedzie) "doliny" (wąwozu? kanionu? ale zwie się to dolina[*]) szeokiej (wąskiej??) miejscami na 50m na wysokości drogi, czyli ze 100-200m nad dnem tej "doliny" czyli lustrem Stori :)12 . Potem wyjeżdżasz wyżej, agrafką, ponad górskie łąki na przełęcz - stąd widok super, z jednej na główne pasmo Kaukazu (w miejscu zbiegu granic Gruzji, Czeczenii i Dagestanu) w drugą na góry okalające dolną Tuszetię z obu stron. Potem jeszcze z przełęczy generalnie w dół, do rzeczonego Omalo. Więcej tu (choć zdjęcia nie oddają wrażenia): http://www.kaukaz.net/cgi-bin/blosxom.c ... wlak_omalo oraz http://www.pankisi.org/cgi-bin/blosxom. ... sy/trasa19. Tę skromną dróżkę można IMHO śmiało zaliczyć do 10 "najstraszniejszych" przejazdów drogowych świata :)12 (z których najbarzdiej znany jest Camino de Muerte w Andach). W każdym razie mijanki mogą być zabawne :)23 :)24 -- trza się umieć cofać :wink: . A w czasie mocniejszego deszczu (i po) oraz w nocy (a zwłaszcza nocą w czasie deszczu :wink: ) należy być bardzo ostrożnym -- zwłaszcza w wyższej partii -- na halach (niższa partia jest wykuta w skale, główny problem to to, że spadajace na głowę wodospady po deszczu będą duże, ale podłoże to skała) choć droga jest zwykłą gruzińską wysokogórską agrafką, to ma się co osuwać i grunt jest słaby. A lot rozpoczęty w okolicacach porzełęczy najpewniej zakończy się na dnie kotliny, jakies 500m niżej. :)24

Acha dla pieszych (i rowerzystów ponoć też, choć nie dam sobie głowy uciąć) jest miłe parodniowe przejście z Tuszetyńskiego Omalo do Szatili (o krótym Ravv pisał). Samochdem jednak raczej nie da rady.

[*] W przeciwieństwie do sąsiedniego Pankisi, które zwie się Wąwóz, choć jest całkeim szeroką doliną :)4

pzdr
\Sebi
Dzięki za cenne wskazówki które napewno wykorzystam :)2

Awatar użytkownika
BocianWaw

Post autor: BocianWaw » wt mar 24, 2009 11:19 pm

sebaska pisze:Nie musisz. Możesz zadeklarować inną -- ale wyboru wielkiego nie ma. Jeśli nie jedziesz do Armenii lub Azerbejdżanu to do wyboru masz Sarpi oraz Sarpi... No i jeszcze jest Sarpi. Acha, dla żądnych przygód (i czekania przez tydzień na prom) jest opcja promu Odessa - Batumi.

W Turcji wizy kupuje się w postaci takich niby znaczków -- w zależności od czasu może być inna cena. Ale tak to pełna kultura, odprawa w kwadrans, przyjazne nastawienie i uprzejmość -- w porównaniu z urwanymi z choinki pogranicznikami i celnikami gruzińskimi niebo a ziemia.

pzdr
\Sebi
Seri !
Zadaj temat z tym promem! Brzmi ciekawie! Kiedys plynalem tak promem wokol czarnego - ale to bylu KOMU-CZASy wiec cholera wie jak to jest teraz. Odessa-Batumi - fajnie tak myknac z autem. Wiesz wiecej?
Bocian
BOCIAN
Ps. śmierć plastikom!

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » śr mar 25, 2009 6:00 pm

@BocianWaw:

Niestety za wiele nie wiem poza tym, że (czasem) pływa, płynie teoretycznie 48h ale jak się trafi złą pogoda to i 96h może. Sądząc zaś po tym, jak wyglądała kwestia Promu Soczi -> Trabzon to wiecle prawdopodobne jest, że z samej istoty rzeczy nic nie wiadomo :) :roll: W Soczi -> Trabzon było wiadomo tyle, że płynie kiedy popadnie, zwykle 2x w tygodniu, ale nie wiadomo kiedy i trzeba dzwonić i niby na 2 dni wcześniej powinni wiedzieć. W rzeczywistej rzeczywistości okazało się, że wiedzieli dzień wcześniej (akurat bylismy na Elbrusie i była godz 14 jak pani powiedziała, że płynie jutro i że do południa trzeba bilety kupić :)23 ). To było tylko 900km, ale droga nie nadawała do jazdy więcej niż 70km/h, zwłaszcza nocą (i tak rozwaliłem uszczelniacze mostu) i ostatnie 150km jak po mieście (ciąg nadmosrksihc miejscowości w okół Soczi to w zasadzie jedno miasto). Bilety były (ostatnie), ale na miejscu chaos orgranizacyjny -- nie wiadomo kiedy odprawa, gdzie odprawa, z którego nabrzeża i w ogóle. Sam prom też specyficzny -- byliśmy z dzieckiem to wzięliśmy kajutę w samochodzi spanie odpada absolutnie -- urwani z choinki tirowcy włączają silniki na 3h przez dobiciem do brzegu, smród taki że łeb nawala po 5 min). Prom to jednak jakiś stary badziew bez klimatyzacji, w kajucie było z +50C :)11 :)11 :)11 a z nawewu leciało ciepłe powietrze :-? , żona wytrzymała 15min, ja godzinę.

Inną razą (wcześniejszą) płynąłem gruzińskiem wodolotem na trasie Soczi -> Poti (w czasach gdy jeszcze takie połączenie działało). Wtedy przynajmniej było wioadomo gdzie odprawa, ale nie było wiadomo kiedy (koczowanie na syfiastym placyku przez cały niemal dzień). W końcu weszliśmy na pokład starego sztrucla z przestrzelinami na "budzie" (ponoć Abhazowie parę razy ostrzelali w ramach "wymiany uprzejmości" z Gruzją która blokowała im porty czy cos takiego). Na pokład załadowano też jakieś skrzynie, pudła nie wiadomo co. Sztrucel-wodolot ruszył, ale nie był w stanie wejść w ślizg (przeciążony i zdezelowany). Pijany mechanik coś tak biegał tam i sam, parę razy próbowali wziąć rospęd, dziub się nawet podnosił ale dupa zostawałą w morzu. Więc zamiast 3h jechało toto 13h. Klimy oczywiście nie było, w sklepiku na pokładzie jedna skrzynka napojów rozeszła się od razu, w kranie wody (nawet śmierdzącej ropą, kazda by się nadała) nie było wcale. Ponieważ to wodolot to cała przestrzeń zamknięta poza małym przejściem w którym kłębili się kolesie jarający szlugi.

@ravv:
Wydaje mi się że droga do Coroico jest jednak węższa i bardziej rozmoknieta: http://rightnow.pl/trips/97south_america/target177.html W tym jadę do boliwii ją przejechać jeszcze raz po 11 latach ...
Węższa od której? Ta w gruzji jest miejscami tak wąska jak się tylko da :) Ale zapewne ruch mniejszy.

pzdr
\Sebi
Niva 1.7mpi

Awatar użytkownika
BocianWaw

Post autor: BocianWaw » śr mar 25, 2009 9:17 pm

Swoją drogą po głowie mi chodzi pojechać z głupia frant na Ukraine i Krym - może zasięgnę jęzora w odessie by sie dowiedzieć o wszelkie możliwe połączenia promowe. Choć jeszcze ostatecznej wersji wyjazdu końco-kwietniowego nie ma, a scenariuszy wciąż coraz więcej...: Ukraina-Krym, Włochy-Malta, Grecja-Bałkany .... cholera ciekaw jestem czy nie skończy się ostatecznie Warszawa-Bemowo :-)))))
BOCIAN
Ps. śmierć plastikom!

tabar

Post autor: tabar » wt mar 31, 2009 9:31 am

Witam,

Moze mi ktos do konca roziwac watpliwosci jak to jest z ta wiza turecka wjezdzam od Bulgarii kupuje wize na miesiac i potem dla przykladu mam fantazje jechac tydzien przez Turcje wyjezdzam z Turcji do Gruzji i rozumiem, ze iza traci waznosc?

Potem po Gruzji i Armenii paletamy sie ok 3 tygodnii znowu wracam z Gruzji do Turcji i kupuje nowa wize na tranzyt?

pzdr
Tabar

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » wt mar 31, 2009 10:09 am

tabar pisze:Witam,

Moze mi ktos do konca roziwac watpliwosci jak to jest z ta wiza turecka wjezdzam od Bulgarii kupuje wize na miesiac i potem dla przykladu mam fantazje jechac tydzien przez Turcje wyjezdzam z Turcji do Gruzji i rozumiem, ze iza traci waznosc?

Potem po Gruzji i Armenii paletamy sie ok 3 tygodnii znowu wracam z Gruzji do Turcji i kupuje nowa wize na tranzyt?

pzdr
Tabar
Na każdy wjazd do turcji będziesz musiał zakupić wizę.
Kiedyś popłynąłem z Turcji na Rodos,dosłownie na pół dnia i wracając musiałem kupić wizę.
Słowa celnika cytat fonetyczny:
Paliaki i ruściki baj wiza !! :)21

KazimierzG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KazimierzG » wt mar 31, 2009 10:32 am

W skrucie..
W Turcji obowiązuję dwa rodzaje wizy turystycznej !!
z jednokrotnym przekraczaniem granicy -30 dniowa
oraz z wielokrotnym przekraczaniem granicy 30 dniowa -droższa ale nie wiele
Pozdrawiam
Kazik
pod wodą tu i tam:)
http://www.dalekoiblisko.pl

Awatar użytkownika
domel_syncro
Kontaktowanie:

Post autor: domel_syncro » wt mar 31, 2009 2:16 pm

KazimierzG pisze:W skrucie..
W Turcji obowiązuję dwa rodzaje wizy turystycznej !!
z jednokrotnym przekraczaniem granicy -30 dniowa
oraz z wielokrotnym przekraczaniem granicy 30 dniowa -droższa ale nie wiele
Pozdrawiam
Kazik
Cena takiej wizy wielokrotnego przekraczania przez miesiąc to 15$. sprawdziłem u siebie w pasku..
VW Syncro"16 2 x blokada,TDI,2 x winch,
U404 '69r,
Uaz
Patrol 160 2xwinch
http://syncro.pl

tabar

Post autor: tabar » wt mar 31, 2009 3:18 pm

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
pzdr
Tabar

blackart
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: blackart » pn kwie 20, 2009 12:21 am

Tatuś pisze:Termin ~ czerwiec lub lipiec roku bieżącego.

Nie chce jechać sam,mam wolne miejsce w aucie,jak ktoś chętny to zapraszam !!
Jeśli chętna jakaś załoga autem to też zapraszam.

Trasa:Słowacja,Węgry,Rumunia(zwiedzanie+off road),Bułgaria,Turcja(zwiedzanie+off road),Gruzja(ZWIEDZANIE+OFF ROAD)
Droga powrotna do ustalenia.

Pozdrawiam
Tatuś
witam!
Jestem na etapie organizowania takiego wyjazdu na sierpień (choć to się jeszcze może zmienić z przyczyn "obiektywnych"). Organizowanie to nie jest przesadne określenie gdyż postanowiliśmy ze znajomymi dojechać tam.. UAZem :) Pomysł z gruntu chory (zwłaszcza, gdy jedzie się nie swoim UAZem, nie mając o nim żadnego pojęcia) lecz.. nie takie przeszkody się pokonywało. :) Damy radę.
Ponieważ będzie to mój kolejny pobyt w Gruzji (lecz pierwszy samochodem) to radzę..nie rozpędzaj się tak za nadto z tym zwiedzaniem po drodze. 14 dni w Gruzji to MINIMUM by tam zobaczyć coś fajnego...takie jest moje zdanie. Byłem tam w zeszłym roku m-c i wszystkiego nie zobaczyłem więc..jadę tam ponownie by "dozwiedzać". To jeden z ciekawszych krajów w jakich byłem - w tak malutkim kraju jest 4 strefy klimatyczne..fantastyczna sprawa.

pozdrawiam
blackart

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » pn kwie 20, 2009 5:25 pm

witam!
Jestem na etapie organizowania takiego wyjazdu na sierpień (choć to się jeszcze może zmienić z przyczyn "obiektywnych"). Organizowanie to nie jest przesadne określenie gdyż postanowiliśmy ze znajomymi dojechać tam.. UAZem :) Pomysł z gruntu chory (zwłaszcza, gdy jedzie się nie swoim UAZem, nie mając o nim żadnego pojęcia) lecz.. nie takie przeszkody się pokonywało. :) Damy radę.
Ponieważ będzie to mój kolejny pobyt w Gruzji (lecz pierwszy samochodem) to radzę..nie rozpędzaj się tak za nadto z tym zwiedzaniem po drodze. 14 dni w Gruzji to MINIMUM by tam zobaczyć coś fajnego...takie jest moje zdanie. Byłem tam w zeszłym roku m-c i wszystkiego nie zobaczyłem więc..jadę tam ponownie by "dozwiedzać". To jeden z ciekawszych krajów w jakich byłem - w tak malutkim kraju jest 4 strefy klimatyczne..fantastyczna sprawa.
Dlaczego chory? Mnie się podoba :)21

Nie rozpędzam się lecz chciałem wyjechac w rumunii na "górkę" która mnie kiedyś pokonała,jak się napnę to wyjadę na nią w jeden dzień to po pierwsze.
Po drugie chciałem przejechać Transalpinę,czyli też jakby po drodze...
Wyjeżdżamy 14.06,a wracamy ok 20.06 tak że trochę czasu jest.

blackart
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: blackart » pn kwie 20, 2009 8:48 pm

Dlaczego chory? Mnie się podoba :)21

Nie rozpędzam się lecz chciałem wyjechac w rumunii na "górkę" która mnie kiedyś pokonała,jak się napnę to wyjadę na nią w jeden dzień to po pierwsze.
Po drugie chciałem przejechać Transalpinę,czyli też jakby po drodze...
Wyjeżdżamy 14.06,a wracamy ok 20.06 tak że trochę czasu jest.
heh..no... 6-7 dni to jednak trochę mało! ;)

pzdr
A.

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » wt kwie 21, 2009 7:56 am

Ups,pomyliłem się
14.06 do 20.07 :)2

Awatar użytkownika
libisz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: libisz » pn cze 01, 2009 9:47 pm

Tatuś pisze:Ups,pomyliłem się

Hej, Wybieramy się w "okolicę" na początku lipca może się spotkamy:)

Pozostałym dzięki za wskazówki.

Do zobaczenia na szlaku.
Libisz

tabar

Post autor: tabar » pn cze 01, 2009 11:37 pm

libisz pisze:
Tatuś pisze:Ups,pomyliłem się
Hej, Wybieramy się w "okolicę" na początku lipca może się spotkamy:)

Pozostałym dzięki za wskazówki.

Do zobaczenia na szlaku.
Tatusiowi sie chyba daty przesuna, my mielismy wyruszac w polowie lipca, ale tez nie wiadomo :)11 Problemy z uzyskaniem urlopu :evil:
pzdr
Tabar

blackart
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: blackart » sob lip 11, 2009 11:13 am

sebaska pisze:Z Guzją jedna uwaga: należy bezwzględnie przestrzegać terminu pobytu z samochodem. Przekroczenie nawet o 1 minutę (sic !! ) oznacza jakieś 600$ w plecy. O negocjacjach można zapomnieć (są bezcelowe), o nawet dobrym usprawiedliwieniu (udokumentowana awaria) takoż. Zaprzyjaźniony kraj i te sprawy nie pomogą, ambasada nie pomoże. Celnicy wiedzą jedno - termin przekroczony = kara. Są przy tym marnie wyszkoleni i wyjątków przewidzianych prawem nie znają, za to się boją.

pzdr
\Sebi

..a ja mam takie pytanko: co z ubezpieczeniem auta? To prawda, że polska Zielona Karta tam nie obowiązuje i trzeba kupować ubezpieczenie w Gruzji?

pzdr
A.

Awatar użytkownika
ravv

Kontaktowanie:

Post autor: ravv » sob lip 11, 2009 12:37 pm

sebaska pisze:Z Guzją jedna uwaga: należy bezwzględnie przestrzegać terminu pobytu z samochodem.
To oraz jeszcze jedna ważna rzecz. Przy wjeżdzie na deklaracji celnej piszą przejście graniczne WYJAZDU. Nie mieliśmy świadomości tego że to istotne i wpisali nam wyjazd na krasnym moście nie mówiąc o tym.
To jest głowne przejscie do Azerbejdżanu i wpisali je gdy powiedizelismy ze dalej jedziemy do AZ. My pojechaliśmy sobie nieswiadomie do Lagodekhi i po odczekaniu kilku godzin dowiedzelismy sie ze nasz nie wypuszcza w tym miejscu z Gruzji bo w bumadze stoi robakami : "miejsce wyjazdu z kraju - krasny most"
blackart pisze: ..a ja mam takie pytanko: co z ubezpieczeniem auta? To prawda, że polska Zielona Karta tam nie obowiązuje i trzeba kupować ubezpieczenie w Gruzji?
Ano trzeba, mam ichniejszą bumagę pełną robaków ale nie odtworze z niej ile płaciliśmy za 10 dni.
http://www.rightnow.pl/trips.htm
-----
pozdr rafał ż
/rav/

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » ndz lip 12, 2009 9:58 pm

O ile pamiętam i o ile się nic nie zmieniło (a mogło), to chyba nie jest ono obowiązkowe. Ale zapewne może być przydatne w razie W. (Ale też nie wiem jak toto by działało -- ten kraj jest cywilizowany ale nie do końca)

pzdr
\Sebi
Niva 1.7mpi

alexmielec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: alexmielec » wt lip 21, 2009 1:47 pm

Właśnie wróciłem z objazdówki po Gruzji [jechałem przez Turcję], zwiedziłem okolice Mestii, Omolo, i pare innych ciekawych miejsc, jeżeli jest ktoś zainteresowany konkretną informacją to prosze pytać na priv. Jeżeli będe wiedział pomogę. Pozdrawiam
Patrol GR, Suzuki Samuraj

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”