Jakie auto w 6 - miesięczną podróż
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Jakie auto w 6 - miesięczną podróż
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 9:56 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
ot: do admina
admin - moze przenies ten watek do podrozy, bo, ze wzgledu na zawartosc, tam ma wieksza racje bytu?
wprawdzie tak daleko i długo nie jeździłem, wydaje mi się jednak, że rację mają Ci co piszą, że trzeba brać coś wygodnego, niekoniecznie terenówkę, prędzej coś ala camper i to cywilnego (idealnie 4x4).....w końcu ma to być dom i środek transportu w jednym na pół roku....
Co do Ruskich i nierozpoznania że to nie miastowy tylko gość zagraniczny to nie ma obaw -- polskie blachy zapewniają wystarczającą rozpoznawalność. Mnie kaukaskie GAI już od horyzontu widziało, a jechałem niewyszpejoną Nivą na slickach 
Co po pojazdu, to fakt, najważniejsze, żeby w krajach po drodze był spotykany i to nie za rzadko. Reszta to jak już sobie stryjenka życzy. Ale żadne egzotyczne cudo bo będą tylko nerwy i kłopoty jak coś padnie (a padnie, nie licz na cud -- jeśli nie samo się zepsuje to sam urwiesz
)
pzdr
\Sebi

Co po pojazdu, to fakt, najważniejsze, żeby w krajach po drodze był spotykany i to nie za rzadko. Reszta to jak już sobie stryjenka życzy. Ale żadne egzotyczne cudo bo będą tylko nerwy i kłopoty jak coś padnie (a padnie, nie licz na cud -- jeśli nie samo się zepsuje to sam urwiesz

pzdr
\Sebi
dlaczego ma coś paść na niezbyt trudnej terenowo wyprawie jeżeli nie pada podczas eksploatacji drogowo-imprezowejsebaska pisze:Co do Ruskich i nierozpoznania że to nie miastowy tylko gość zagraniczny to nie ma obaw -- polskie blachy zapewniają wystarczającą rozpoznawalność. Mnie kaukaskie GAI już od horyzontu widziało, a jechałem niewyszpejoną Nivą na slickach
Co po pojazdu, to fakt, najważniejsze, żeby w krajach po drodze był spotykany i to nie za rzadko. Reszta to jak już sobie stryjenka życzy. Ale żadne egzotyczne cudo bo będą tylko nerwy i kłopoty jak coś padnie (a padnie, nie licz na cud -- jeśli nie samo się zepsuje to sam urwiesz)
pzdr
\Sebi

A prawa Marfiego (nie znam orginalnej pisowni) znasz ?
Lepiej sie z nimi zapoznaj .
Lepiej sie z nimi zapoznaj .

suzuki vitara 1.6 (SZARA EMINENCJA)
Suzuki Vitara 2.0 (BŁĘKITNY GROM )
T4 syncro -wyprawowy.
Suzuki Vitara 2.0 (BŁĘKITNY GROM )
T4 syncro -wyprawowy.
@pinc6x6:
Jak kto się wybiera na wycieczkę na pół roku to pewnie będzie jeździł i to sporo -- kilkadziesiąt tysięcy chyba zrobi. Wystarczy, że w nocy zza zakrętu "wyskoczy" dziura, albo po poczęstowaniu miejscowym paliwem wtryski powiedzą "good bye", albo "pińćset" innych rzeczy. Zwłaszcza, że przecież autor wątku nie wybiera się nówką z salonu tylko autem przechodzonym już nieco. A w czasie wyprawy to samochodem się jeździ a nie o niego dba.
No a w końcu awaria raz w ciągu np. 50000km w pojeżdzie co to już ma za sobą 200000 czy więcej i lat naście czy więcej to w końcu rzecz zupełnie normalna.
pzdr
\Seb
Jak kto się wybiera na wycieczkę na pół roku to pewnie będzie jeździł i to sporo -- kilkadziesiąt tysięcy chyba zrobi. Wystarczy, że w nocy zza zakrętu "wyskoczy" dziura, albo po poczęstowaniu miejscowym paliwem wtryski powiedzą "good bye", albo "pińćset" innych rzeczy. Zwłaszcza, że przecież autor wątku nie wybiera się nówką z salonu tylko autem przechodzonym już nieco. A w czasie wyprawy to samochodem się jeździ a nie o niego dba.
No a w końcu awaria raz w ciągu np. 50000km w pojeżdzie co to już ma za sobą 200000 czy więcej i lat naście czy więcej to w końcu rzecz zupełnie normalna.
pzdr
\Seb
pytanie zadałem w kontekście wyprawowego jeżdżenia Pinzgauerem czyli wynalazkiemsebaska pisze:@pinc6x6:
pzdr
\Seb

dlatego polecałem jakąś tanią podstawową nówkę z salonusebaska pisze:
pzdr
\Seb

Jimny 

-
-
Wolę starego ponad dwudziestoletniego landcruisera, niż jakąkolwiek nówkę z salonu. Wtedy auta budowano o wiele solidniej, a przy tym możliwie prosto. Psują się rzadko, a z naprawą nie ma większych kłopotów, w zasadzie gdziekolwiek w małocywilizowanym świecie (mowa o LC).
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
tylko że wyremontowanie 20letniego sztrucla będzie kosztownerokfor32 pisze:Wolę starego ponad dwudziestoletniego landcruisera, niż jakąkolwiek nówkę z salonu. Wtedy auta budowano o wiele solidniej, a przy tym możliwie prosto. Psują się rzadko, a z naprawą nie ma większych kłopotów, w zasadzie gdziekolwiek w małocywilizowanym świecie (mowa o LC).

Jimny 

wlej rope z piaskiem do nowki z salonu, pogadamy sobie na poboczu o wtryskiwaczach, komonrejlach i fitrach czastek stalych 

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Albert_N pisze:wlej rope z piaskiem do nowki z salonu, pogadamy sobie na poboczu o wtryskiwaczach, komonrejlach i fitrach czastek stalych

zawsze można wybrać benzynkę

Jimny 

czy dotyczy to również LC i HiluxówAlbert_N pisze:wlej rope z piaskiem do nowki z salonu, pogadamy sobie na poboczu o wtryskiwaczach, komonrejlach i fitrach czastek stalych

wydaje mi sie, ze kazdy nowoczesny, spelniajacy normy euro motor dizla jest wrazliwy na jakosc paliwa, niezaleznie od marki. LC tez ma filtr czastek stalych i nowoczesne wtryskiwacze.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
czyli nie możesz kupić nowego LC 70 lub Hila i cieszyć się bezproblemowym użytkowaniem wyprawowym
to bardzo smutne 

@bigos: A ty myślisz, że benzynka z piaskiem nie występuje w przyrodzie?
Dzisiejsze benzyniaki wszystkie na wtryskach, tyle że w przynajmniej części z nich łatwiej i taniej wymienić. Wiem bo mi po benzynce z jakimś gruznińskim żurkiem padły
pzdr
\SK

Dzisiejsze benzyniaki wszystkie na wtryskach, tyle że w przynajmniej części z nich łatwiej i taniej wymienić. Wiem bo mi po benzynce z jakimś gruznińskim żurkiem padły

pzdr
\SK
a wy to nie znacie czegoś takiego jak gaza do filtrowania

Jimny 

wieeemmmmm
citroen c15
tego nie popsujesz

citroen c15
tego nie popsujesz

- lesio jeep
-
to wcale nie jest takie glopie tymbardziej ze byly i 4x4Mroczny pisze:wieeemmmmm
citroen c15
tego nie popsujesz
motur znany i produkowany na licencji w azji Turcjia i "Indie machiranda"
prostota wozu drabiniastego przebiegi po 500 tysiecy
pakowny i tani w zakupie
i jeszcze napewno nikt go nie pomyli z nadzianym kamperem

czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
wiem i pisałem zupełnie serio..
to co
sprzedajecie swoje syfne terenówki
i kupujecie Cytrynki 

ni
ale też nie planuję turlać się pół roku.. gdybym planował to byłby to kamper
ale też nie planuję turlać się pół roku.. gdybym planował to byłby to kamper
A jak chcesz benzynę to to polecam... Niezajebliwe... na wschodzie znane... tylko 4x4 nie było... ale miałem kiedyś niecny planMroczny pisze:wieeemmmmm
citroen c15
tego nie popsujesz
z napędem ze starej pandy w roli głównej... na razie mi przeszło... Ale i tak jest do zadań specjalnych...

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
Wracając do toyoty hiace bo wielu polecało ten samochód. Czy są takie z napędem na 4, jeśli tak to w jakich rocznikach? I podsumowując wszystkie wywody hiace lepiej mieć benzynke czy diesla na taką wyprawę. Możliwe że trasa zostanie uszczuplone o kraje ogarnięte mniejszymi czy większymi konfliktami zbrojnymi
ale za to powiększona o Tajlandię Indonezję i Japonię. Podróż bez auta odpada ponieważ chcę pozabierać trochę orientu z odwiedzanych państw.