Białoruś

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
franc_ek

Kontaktowanie:

Re: Białoruś

Post autor: franc_ek » pn gru 20, 2010 10:17 pm

Porządek ma być i już :)2 Oni naprawdę chcą tego batiaszkę i proponuję abyśmy się od tego odtentegowali. Wiekszość Białorusinów, z którymi gadałem narzeka, narzeka ale jednak chce głosować na Ł- coś w tym musi być. Zauważcie, że Białoruś jako jedyny kraj o mentalności postsowieckiej, który nigdy nie zaprzestał wyplacać na czas wszelkich świadczeń, ba mało tego nawet je rewaloryzuje. Nawet nam i Węgrom się to nie udaje :roll:

muuusk

Post autor: muuusk » pn gru 20, 2010 11:22 pm

francu i tu jest dylemat czy żyć godnie czy jako tako?ja jestem głęboko przeciw temu co tam się wyprawia
ale dużo (lepper jedyny wie ilu) :)21
głosowało na tego gościa
czy my możemy pozostać obojętni?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn gru 20, 2010 11:30 pm

muuusk pisze:francu i tu jest dylemat czy żyć godnie czy jako tako?ja jestem głęboko przeciw temu co tam się wyprawia
ale dużo (lepper jedyny wie ilu) :)21
głosowało na tego gościa
czy my możemy pozostać obojętni?
A ty uwielbiasz jak wszyscy wpierdzielają się w twoje sprawy , pouczają na każdym kroku i nakazują co masz i jak masz robić :wink:
Zrób se najsampierw porządek w swojej rodzinie a potem wierdalaj się do białorusi
:)21
Ostatnio zmieniony pn gru 20, 2010 11:48 pm przez klucz13, łącznie zmieniany 1 raz.
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

muuusk

Post autor: muuusk » pn gru 20, 2010 11:45 pm

tam na końcu był znak zapytania...
nie wpierdalam się nikomu tylko komentuję
krytycznie bo dziwi mnie że 7 kandydatów w tych wyborach dało się złapać na robieniu nielegalnej demonstracji :)21
tak się składa że wszyscy byli opozycyjni :)11
ot głos w dyskusjii

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn gru 20, 2010 11:52 pm

muuusk pisze:czy my możemy pozostać obojętni?
Głos w dyskusji jak pisowiec z pisowcem :wink:
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

muuusk

Post autor: muuusk » wt gru 21, 2010 12:04 am

oj grubo :)21
niestety mnie do pisu tak daleko jak nam do drugiej Japonii :)21
ale celuj waść celuj...
może trafisz

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt gru 21, 2010 12:07 am

muuusk pisze: niestety mnie do pisu tak daleko jak nam do drugiej Japonii :)21
Większość tak twierdzi

Awatar użytkownika
franc_ek

Kontaktowanie:

Post autor: franc_ek » wt gru 21, 2010 11:18 am

Kiedy "tam" się nic nie wyprawia. Żądna rozgłosu opozycja polityczna, która się nawet zjednoczyć nie potrafi, wykorzystuje chwilę aby zwrócić na siebie uwagę i zbić kapitał polityczny albo parę punktów przetargowych u obecnie rządzących.

Przypominam- średnia pensja na Białorusi to 330 USD, w miastach ok. 500 USD, renty, emerytury, zasiłki wypłacane na czas. Benzyna, ropa, czynsze, używki relatywnie tanie ( ok. 30-40%) taniej niż u nas, praca w zasadzie zagwarantowana. Kto chce może tworzyć business prywatny, ziemię można również prywatnie uprawiać, drogi zbudowane i w niezłym stanie.
Nie piszę tego, żeby głosić peany nad Białorusią ale to naprawdę w miarę normalnie funkcjonujący kraj. Do poprawy jest oczywiście wiele spraw natury gospodarczej, politycznej, zdrowotnej itp. ale czy np. u nas nie jest ?
To jest trochę taki PRL za Wilczka- jak ktoś miał łeb na karku i chciał pracować to się dorabiał a ci co pili nic nie mieli :wink:
Nie mnie oceniać czy to dobre, czy złe ale podróżuję "tam" z przyjemnością.

pitagoras
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pitagoras » pt gru 24, 2010 11:17 am

Im większy zamordyzm, tym kraj bezpieczniejszy dla turystów.O ile pamiętam za PRL-u nie było napadów na tiry, radia z aut nie znikały a księgowe w reklamówkach przywoziły wypłaty dla setek ludzi i jakoś nikt do nich nie strzelał
Więc jedźmy na Białoruś zanim kraj się zeuropeizuje bo potem będzie masakra.

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » pt gru 24, 2010 1:29 pm

franc_ek pisze:Kiedy "tam" się nic nie wyprawia. Żądna rozgłosu opozycja polityczna, która się nawet zjednoczyć nie potrafi, wykorzystuje chwilę aby zwrócić na siebie uwagę i zbić kapitał polityczny albo parę punktów przetargowych u obecnie rządzących.

Przypominam- średnia pensja na Białorusi to 330 USD, w miastach ok. 500 USD, renty, emerytury, zasiłki wypłacane na czas. Benzyna, ropa, czynsze, używki relatywnie tanie ( ok. 30-40%) taniej niż u nas, praca w zasadzie zagwarantowana. Kto chce może tworzyć business prywatny, ziemię można również prywatnie uprawiać, drogi zbudowane i w niezłym stanie.
Nie piszę tego, żeby głosić peany nad Białorusią ale to naprawdę w miarę normalnie funkcjonujący kraj. Do poprawy jest oczywiście wiele spraw natury gospodarczej, politycznej, zdrowotnej itp. ale czy np. u nas nie jest ?
To jest trochę taki PRL za Wilczka- jak ktoś miał łeb na karku i chciał pracować to się dorabiał a ci co pili nic nie mieli :wink:
Nie mnie oceniać czy to dobre, czy złe ale podróżuję "tam" z przyjemnością.
Dokładnie to samo usłyszałem od kilku tamtejszych obywateli. Ja dodam tylko że nikt tam nie musi brać kredytu na 30 lat aby mieć własne M ani nie siedzi na kasie w tesko w pampersie i strachu za mniej niż te $500 a często i poniżej $330. A na starośc dostanie emeryturę - a nie jałmuzne jaka ma być u nas. I proszę nie traktować tego postu jako zaproszenia do dyskusji z cyklu "jak to u nas jest zajebiście bo mamy 131341 kanałów w telewizorze".
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt gru 24, 2010 1:52 pm

Powa.. jakim cudem chcesz być liberałem a popierasz zamordyzm tak kosmiczny? Nie polapcyło Ci się coś?

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » sob gru 25, 2010 12:21 pm

Wigiljia jest to i Ludzkim glosem gada :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » wt gru 28, 2010 12:49 pm

pitagoras pisze:O ile pamiętam za PRL-u nie było napadów na tiry, radia z aut nie znikały a księgowe w reklamówkach przywoziły wypłaty dla setek ludzi i jakoś nikt do nich nie strzelał
Prowokowany, jeżeli poziom dyskusji mi nie odpowiada, najczęściej nie reaguję. Tym razem nie zdzierżyłem.

Po pierwsze, tytułem przykładu (jednego):

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1b7fd

Po drugie, tak sobie myślę, że zwycięża w większości dyskutantów homo oeconomicus. Tymczasem, czy bezpieczeństwo socjalne/materialne jest jedynym kryterium którym chcielibyście się kierować?? :o A może, część z Was akceptuje, że ja mogę mieć inne zdanie na sprawowanie władzy i mam prawo swobodnie na ten temat się wypowiedzieć, a nadto niekoniecznie zaraz rzucicie się na mnie z pałami, aby wyjaśnić mi niepoprawność mojego myślenia. Chcę mieć również prawo do błądzenia, a może też niekoniecznie zaraz błądzę .... Zakładam, że dajecie mi powyższe prawo w naszym kraju. Tak jak ja z częścią z Was nie zgadzam się na ocenę sytuacji na Białorusi (i vice versa) i oczekuję NORMALNEGO traktowania, tak pewnie zasadnym byłoby oczekiwać, aby władze białoruskie niekoniecznie postępowały w sposób ...... (niech każdy sobie tu wpisze, co uważa za stosowne) ze swoimi obywatelami, będącymi nawet w mniejszości, którzy nie zgadzają się z polityką władz białoruskich.

Dziękując za wysłuchanie :D

Pozdrawiam
Lenio

PS. Kolego "pitagoras": repetitio est mater studiorum :oops:

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » sob sty 08, 2011 8:01 pm

Tam przeciętny obywatel jest Z-A-D-O-W-O-L-O-N-Y. Byłem, widziałem, rozmawiałem...
U nas i w UE robi się ludziom wodę z mózgu w sprawie Białorusi. Kiedyś w Ameryce murzynów bili, była woda na młyn odwetowców w Bonn itd - ale ludzie się z tych bzdur śmiali. Teraz w równie prymitywną propagandę ludzie wierzą :o Jak ktoś chce się wypowiadać o Białorusi - niech po prostu sam tam pojedzie.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » sob sty 08, 2011 8:22 pm

To znaczy, że można pobić (uwięzić, zabić itd) tych W-Y-J-Ą-T-K-O-W-Y-C-H, którzy są niezadowoleni :o
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob sty 08, 2011 9:29 pm

mi wystarczy posłuchać tych co im się udało dać nogę

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » sob sty 08, 2011 9:50 pm

Oczywiście że można. Patrz np:
Ostoja Demokracji ->USA ->Guantanamo
Jeszcze jakieś wątpliwości?? :)21

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » sob sty 08, 2011 10:41 pm

Ależ przecież w łUnijnej Grecji od miesięcy są demontracje W-Y-J-Ą-T-K-O-W-Y-C-H, którzy są niezadowoleni. Na ulice potrafi wyjść kilkadziesiąt tysięcy ludzi, jest solidne pałowanie, gazy łzawiące i reszta atrakcji. Owi W-Y-J-Ą-T-K-O-W-Y-I, którzy są niezadowoleni w ramach swego niezadowolenia na przykład jakiś bank sobie zapalą. A i trochę ofiar śmiertelnych jest już na koncie i tysiące aresztowanych. I to wszystko w pępku świata, w samej łUni a tłumienie tych zamiesze nazywane jest "przywracanie porządku".

Natomiast na Białorusi to od razu jest "wielkie aj-waj", zamach na wolność", "reżim dławi" itd. mimo że dzieje się to w skali mikro biorąc pod uwagę wydażeia w Grecji.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » sob sty 08, 2011 11:02 pm

Hinek pisze:Oczywiście że można. Patrz np:
Ostoja Demokracji ->USA ->Guantanamo
Jeszcze jakieś wątpliwości?? :)21
Rozumiem, że nie masz nic przeciwko wysadzeniu kilku pociągów lub porwaniu kilku samolotów w Polsce przez niezadowolonych :o

Nie rozumiesz (lub nie chcesz rozumieć), że cały czas piszę o zupełnie innej kwestii, piszę o prawie do wolności wypowiedzi i swobodnej debaty. Gdybyś jednak zechciał się dokształcić co mówi się w jak domyślam się nielubianych przez Ciebie USA w tym zakresie, to polecam odszukać w internecie tzw. "Skokie case". Była to sprawa niezwykle kontrowersyjna, w której Sąd Apelacyjny musiał wypowiedzieć się, czy przemarsz neonazistów przez dzielnicę żydowską w Chicago mieści się w zakresie wolności słowa i zgromadzeń.
DamnIt pisze:Ależ przecież w łUnijnej Grecji od miesięcy są demontracje W-Y-J-Ą-T-K-O-W-Y-C-H, którzy są niezadowoleni. Na ulice potrafi wyjść kilkadziesiąt tysięcy ludzi, jest solidne pałowanie, gazy łzawiące i reszta atrakcji. Owi W-Y-J-Ą-T-K-O-W-Y-I, którzy są niezadowoleni w ramach swego niezadowolenia na przykład jakiś bank sobie zapalą. A i trochę ofiar śmiertelnych jest już na koncie i tysiące aresztowanych. I to wszystko w pępku świata, w samej łUni a tłumienie tych zamiesze nazywane jest "przywracanie porządku".

Natomiast na Białorusi to od razu jest "wielkie aj-waj", zamach na wolność", "reżim dławi" itd. mimo że dzieje się to w skali mikro biorąc pod uwagę wydażeia w Grecji.
Bardzo ciekawe zestawienie białoruskich i greckich demonstrantów. Sugerujesz, że greckim nie wolno w ogóle protestować, urządzać zgromadzeń i wyrażać publicznie swoich poglądów? CZy też może chcesz powiedzieć, że białoruscy wyszli na ulice i podpalali samochody, wybijali szyby i zdecydowali się pobić uzbrojonych po zęby milicjantów? Tobie też polecam "Skokie case", m. in. sędzia spostrzegł tam w uzasadnieniu co następuje: "Wolne społeczeństwo woli ukarać tych nielicznych, którzy nadużywają prawa do wolności słowa, dopiero po pogwałceniu przez nich prawa, aniżeli zakneblować ich, i wszystkich innych, zanim to uczynią". Tylko prosżę nie przekonujcie mnie, że władze białoruskie zechciały rozpędzić demonstrację i aresztować myślących inaczej, gdyż "naruszali oni porządek prawny Republiki Białorusi" :roll:
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » ndz sty 09, 2011 12:26 am

Lenio pisze: Nie rozumiesz (lub nie chcesz rozumieć), że cały czas piszę o zupełnie innej kwestii, piszę o prawie do wolności wypowiedzi i swobodnej debaty.
A jakież te prawo ma znaczenie? Co innego prawo do czegoś, a co innego możliwość. W żadnym kraju nie ma takich możliwości. Prawdziwą wolność wypowiedzi zapewni ci tylko anarchia. Zabawne jest to, że żyjąc w państwie wyznaniowym martwisz się o swobody innych...to jakaś perwersja :)17
To już zresztą całkowity OT :)21

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » ndz sty 09, 2011 9:05 am

Lenio pisze:
DamnIt pisze:Ależ przecież w łUnijnej Grecji od miesięcy są demontracje W-Y-J-Ą-T-K-O-W-Y-C-H, którzy są niezadowoleni. Na ulice potrafi wyjść kilkadziesiąt tysięcy ludzi, jest solidne pałowanie, gazy łzawiące i reszta atrakcji. Owi W-Y-J-Ą-T-K-O-W-Y-I, którzy są niezadowoleni w ramach swego niezadowolenia na przykład jakiś bank sobie zapalą. A i trochę ofiar śmiertelnych jest już na koncie i tysiące aresztowanych. I to wszystko w pępku świata, w samej łUni a tłumienie tych zamiesze nazywane jest "przywracanie porządku".

Bardzo ciekawe zestawienie białoruskich i greckich demonstrantów. Sugerujesz, że greckim nie wolno w ogóle protestować, urządzać zgromadzeń i wyrażać publicznie swoich poglądów? CZy też może chcesz powiedzieć, że białoruscy wyszli na ulice i podpalali samochody, wybijali szyby i zdecydowali się pobić uzbrojonych po zęby milicjantów? Tobie też polecam "Skokie case", m. in. sędzia spostrzegł tam w uzasadnieniu co następuje: "Wolne społeczeństwo woli ukarać tych nielicznych, którzy nadużywają prawa do wolności słowa, dopiero po pogwałceniu przez nich prawa, aniżeli zakneblować ich, i wszystkich innych, zanim to uczynią". Tylko prosżę nie przekonujcie mnie, że władze białoruskie zechciały rozpędzić demonstrację i aresztować myślących inaczej, gdyż "naruszali oni porządek prawny Republiki Białorusi" :roll:
gdybyś zastosował jedną miarę do obu tych przypadków zrozumiałbyś w czym jest rzecz. Wtedy zauważyłbyś że Grecy także protestują przeciwko władzy - zarówno tej "swojej" - jak i tej "naszej wspólnej" - łUnijnej. Zauważ że protestują także przeciwko(a może przede wszystkim) systemowi w którym tkwisz Ty czy ja. Gdyż tenże system, obiecywany jako ósmy cód świata, zawiódł - lub też może tak właśnie miało być. Tylko że greckie protesty są z nieporównywalnie większym "rozmachem". Efekty protestów są w obu przypadkach takie same: czyli żadne. Grecki/łUnijne władze mają koło d.py greckich obywateli - tak samo jak i Łukaszenka jakoś nie zdecydował się na Seppuku po demonstracjach w Mińsku.

A na temat wolności wyrażania opinii to, jako mieszkaniec tego kraju(i UE), lepiej nic już nie pisz :wink: - bo w dobie wszędobylskiej poprawności polityczne będziesz conajmniej nieobiektywny. Symbolem naszej wolności słowa i prasy jest ostatnio podpis michnika pod listem krytykującym węgierskie władze i w obronie wolności prasy :lol: . Równie dobrze mógł się tam podpisać Urban 8)

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz sty 09, 2011 9:08 am

ale w grecji nie znika się kontrkandydatów dyktatora
jeszcze

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » ndz sty 09, 2011 10:27 am

Za to w ramach naszej "lepszej demokracji", pełnej "wolności" i "swobody wyrażania poglądów", jacyś melasogłowi strzelają do Pima Fortuyn'a, w biurze pisu czy ostatnio do kongresmenki Gabielle Giffords. Do więzienia wsadza się pod kosmicznie absurdalnym zarzutem "kłamstwa oświęcimskiego" a indeks słów i tematów zakazanych mamy chyba jednak dłuższy niż Białoruś.

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » ndz sty 09, 2011 11:40 am

Mroczny pisze:mi wystarczy posłuchać tych co im się udało dać nogę
a ilu takich osób wysłuchałeś? w sensie osobiście, nie w mediach.. bo sam bym chętnie wysłuchał..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » ndz sty 09, 2011 12:37 pm

DamnIt! pisze: Symbolem naszej wolności słowa i prasy jest ostatnio podpis michnika pod listem krytykującym węgierskie władze i w obronie wolności prasy :lol: . Równie dobrze mógł się tam podpisać Urban 8)
Z wypowiedzi tej wnioskuję, że Szanowny Pan nie akceptuje poglądów Michnika, a jednocześnie akceptuje poglądy (i działania) Łukaszenki. Dziwne :o Tym Panom wbrew pozorom w kwestii swobody wypowiedzi nie jest daleko od siebie. Jeden i drugi poglądów nie zgadzających się z jego własną wizją świata zakazałby wygłaszać - może tylko trochę różnią się w skali represji za wygłaszanie takowych :)21
DamnIt! pisze: A na temat wolności wyrażania opinii to, jako mieszkaniec tego kraju(i UE), lepiej nic już nie pisz :wink:
To może już skorzystam z tej znaczącej sugestii. Wpisuje się ona zresztą w poglądy autora :P
Lenio

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”