Ja bardzo lubię jeździć sam. Ale w sytuacji, gdy jesteśmy jakoś tam ograniczeni urlopem, powyższa opcja jest jak najbardziej ok.
Jeśli oczywiście nie będzie 20 samochodów...

Moderator: Misiek Bielsko
Nie wiedziałem że to tak działa.selim pisze:po 100 euro nam wlepili - za zjechanie z Transalpinytkocy20 pisze:i co zrobiła?
Od dwóch lat nie ma tyle, max. to 16, w tym roku średnia to 10-12.Wiechu pisze: Jeśli oczywiście nie będzie 20 samochodów...
Damian pisze: czegoś takiego jak "daleko od cywilizacji" w Rumunii to raczej nie ma
lepsze w tym celu są ukraińskie karpaty, ale i tam trzeba uważać od pewnego czasu
to na ukrainie tez scigaja?Damian pisze:ja problemów nie miałem, ale jeździłem w jedno auto za każdym razem, dużo się uśmiechałem i udawałem greka
to otwiera wiele dróg
czegoś takiego jak "daleko od cywilizacji" w Rumunii to raczej nie machadie pisze:Kurna, to jak tam już wszędzie czarne, lub prawie wszędzie to gdzie po RO pojeździć? Chodzi mi głównie o bezdroża i widoki, no i jak najdalej od "cywilizacji"
lepsze w tym celu są ukraińskie karpaty, ale i tam trzeba uważać od pewnego czasu
inną opcją jest jazda w zorganizowanej ekipie (wspomniany Maramuresz) - płacisz orgowi za przygotowanie trasy, o której wiesz, że jest legalna i atrakcyjna
Damian pisze: oficjalne imprezy organizowane na tych terenach przez np. Lviv4x4 są praktycznie nielegalne
zresztą były już sceny w tej kwestii
I bardzo dobrze. Osobiscie nie jestem fanem niszczenia przyrodyDamian pisze:niestety od pewnego czasu zaczęli ścigać
niewygodna prawda jest taka, że w paśmie Świdowca i Gorganów obowiązuje całkowity zakaz ruchu samochodowego
jakiś czas temu pasmo Świdowca wpisano na listę UNESCO, w dużej części jest on terenem Kaprackiego Parku Narodowego, a Gorgany są rezerwatem
oficjalne imprezy organizowane na tych terenach przez np. Lviv4x4 są praktycznie nielegalne
zresztą były już sceny w tej kwestii
Znajac tamte krainy to moglbym dodac: "albo bez Lady". Oczywiscie, nie Nive mam na mysliDamian pisze: oczywiście nie zmienia to faktu, że w karpatach ukraińskich jest dużo dróg publicznych, zaznaczonych na mapie, których się nie da zrobić bez simeksów, mechanika i blokad
Możesz być w zacnym błędzie. Ukraina, to nie Polska. Przypuszczenie, podobne do Twojego.Damian pisze:... oficjalne imprezy organizowane na tych terenach przez np. Lviv4x4 są praktycznie nielegalne
zresztą były już sceny w tej kwestii...
imprezy były odwoływane, potem zmieniali trasy na inne edycje, jakieś cyrki były (nawet media ukraińskie się zajmowały sprawą "rozjeżdżania karpat przez dewizowców")Blues4x4 pisze:Możesz być w zacnym błędzie. Ukraina, to nie Polska. Przypuszczenie, podobne do Twojego.Damian pisze:... oficjalne imprezy organizowane na tych terenach przez np. Lviv4x4 są praktycznie nielegalne
zresztą były już sceny w tej kwestii...
PZDR
Elwood
Późno, ale się wtrącę, drogi na lewo i prawo od transalpiny co najmniej połowa jest PRZEZNACZONA dla offroadu. Trzeba pogadać przy palince - z leśnikiem albo w schronisku to może dadzą Wam fajną mapkę na której oznaczone są drogi do offu, koni, piesze i co tam jeszcze. Jestem przeciwnikiem palenia, ale nawet wtedy bierzcie fajki, jest łatwiej nawiązać kontakt.selim pisze:po 100 euro nam wlepili - za zjechanie z Transalpinytkocy20 pisze:i co zrobiła?
Zaglądasz na to forum czy wrzuciłeś temat i zdechło.chadie pisze:Witam. przeszukuję forum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Wybieramy się do Rumunii (prawdopodobnie Transalpina) przełom lipca i sierpnia 2011. Jest to nasza pierwsza wyprawa, przygotowujemy już autka (Niva i Rocky), więc tak:
1. Co z sobą zabrać ? - Nie pytam o przydajki typu liny/ pasy/ siekiery a raczej prowiant woda, czy brać czy lepiej kupować po drodze?
2. Czy sprawdzą się MT-ki? - nie uśmiecha mi się gonienie po czarnym na simexopodobnych.
3. Czy bezpiecznie jest spać w samochodzie/namiocie - może to zabrzmi głupio, ale wiele słyszałem o niedźwiedziach goniących po lasach.
4. Gdzie szukać map i roadbooków?
5. No i w końcu - jaki koszt mniej więcej, jadąc na niezorganizowaną podróż?
6. wszystko co wyda Wam się istotne przy pierwszej wyprawie a o co nie zapytałem
Z góry dzięki za wskazówki
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość