Nordkapp-Murmańsk zimą-2wolne miejsca

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Napierdalator
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Nordkapp-Murmańsk zimą-2wolne miejsca

Post autor: Napierdalator » wt sty 11, 2011 5:46 pm

Piotrek1 pisze:Nie zapomnę wszystkich szanownych forumowiczów zaprosić do czytania relacji po zakończeniu wyjazdu i pokazania jak jednak w żółwim tempie osiągnąć założone cele,jak wykonać realną foto-relację dotykając palcem do mapy,a temat mandatów mamy już załatwiony bo od pewnego czasu robimy przedpłaty.
Pozdrawiam.

foch :)21 ?

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » wt sty 11, 2011 6:26 pm

Na to wygląda... :)21
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » sob sty 22, 2011 2:33 pm

Nordkapp w marcu jest nieczynny :lol:
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » sob sty 22, 2011 2:50 pm

Hinek pisze:Nordkapp w marcu jest nieczynny :lol:
To prawda,tylko jeśli tak podchodzimy do sprawy to po jasną cholere jechać tam 4x4??
Pali skorupa dużo,wolno się przemieszcza itp.

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » sob sty 22, 2011 3:00 pm

No właśnie nie wiem. Bo nie wjedziesz tam o tej porze roku swoim autem. Można tylko busem - po uprzedniej rezerwacji i za stosowną opłatą. Czyli zdobędziesz Nordkapp BUSEM. Razem ze stadem japonczyków obwieszonych aparatami :lol: :lol:
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » sob sty 22, 2011 3:04 pm

Hinek pisze:Bo nie wjedziesz tam o tej porze roku swoim autem. Można tylko busem - po uprzedniej rezerwacji i za stosowną opłatą. Czyli zdobędziesz Nordkapp BUSEM.
Wjazd 4x4 też nie jest tani. Z tego co pamiętam, to za przejazd tunelem (x2 ma się rozumieć) oraz sam wstęp za szlaban zapłaciliśmy (samochód :wink: i 2 osoby) łącznie 800 koron, co daje 400 PLN :)11 Dodam jeszcze, że żaden z tego off road, asfalt taki, że większości dróg w Polsce by się przydał :)21
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » sob sty 22, 2011 5:54 pm

Hinek pisze:No właśnie nie wiem. Bo nie wjedziesz tam o tej porze roku swoim autem. Można tylko busem - po uprzedniej rezerwacji i za stosowną opłatą. Czyli zdobędziesz Nordkapp BUSEM. Razem ze stadem japonczyków obwieszonych aparatami :lol: :lol:
Nie masz racji kolego,da się,ale trzeba bardzo chcieć.
Wjechałem na Nordkapp w lutym jak również w marcu 8)
Posiadam na ten dowód dokumentację zdjęciową z tym że na innym kompie,prześlę przy okazji.

Aha muszę również zaznaczyć że nie poniosłem z tym żadnych kosztów.
Nie było Chińczyków,Japończyków i innych.
Na całym półwyspie było tylko dwóch kretynów,ja i mój kolega,również kretyn :)21

Awatar użytkownika
Darek Palmowski

Kontaktowanie:

Post autor: Darek Palmowski » wt mar 01, 2011 7:44 pm

"Na całym półwyspie było tylko dwóch kretynów,ja i mój kolega,również kretyn :)21[/quote]"

Zobaczymy, może kretynów znajdzie się jeszcze kilku :)21 .
Jeszcze kilka wyjazdów i zacznę się nazywać Antoni Szalik, czy jakoś tak...

www.ironoffroad.pl

tyci

Post autor: tyci » czw mar 10, 2011 11:56 pm

Tatuś pisze:
Hinek pisze:No właśnie nie wiem. Bo nie wjedziesz tam o tej porze roku swoim autem. Można tylko busem - po uprzedniej rezerwacji i za stosowną opłatą. Czyli zdobędziesz Nordkapp BUSEM. Razem ze stadem japonczyków obwieszonych aparatami :lol: :lol:
Nie masz racji kolego,da się,ale trzeba bardzo chcieć.

Wjechałem na Nordkapp w lutym jak również w marcu 8)
Posiadam na ten dowód dokumentację zdjęciową z tym że na innym kompie,prześlę przy okazji.

Aha muszę również zaznaczyć że nie poniosłem z tym żadnych kosztów.
Nie było Chińczyków,Japończyków i innych.
Na całym półwyspie było tylko dwóch kretynów,ja i mój kolega,również kretyn :)21

ale Nordkapp o ktorym wy tu, to wyspa na ktora tunelem sie wjezdza i raczej trudno by bylo go objechac bo on pod woda jest :lol: , moze kolega jakis inny Kapp zwiedzil :roll:
Jeep Grand 4.0 - 1998
Nissan Patrol K260 2.8Pb - 1989

Land_rowerek

Post autor: Land_rowerek » pt mar 11, 2011 10:52 am

Nordkap leży na wyspie, natomiast najbardziej wysunięte na północ miejsce stałego kontynentu
Europy leży na półwyspie ok. 65 km na wschód od Nordkapu i nazywa się "Nordkinn" i to pewnie
miał na myśli kolega Tatuś 8)

Zrestą sam to napisał:
"Na całym półwyspie było tylko dwóch kretynów,ja i mój kolega,również kretyn"
Discovery II '99 - był

tyci

Post autor: tyci » pt mar 11, 2011 12:33 pm

Land_rowerek pisze:Nordkap leży na wyspie, natomiast najbardziej wysunięte na północ miejsce stałego kontynentu
Europy leży na półwyspie ok. 65 km na wschód od Nordkapu i nazywa się "Nordkinn" i to pewnie
miał na myśli kolega Tatuś 8)

Zrestą sam to napisał:
"Na całym półwyspie było tylko dwóch kretynów,ja i mój kolega,również kretyn"
a to przepraszam :wink:
Jeep Grand 4.0 - 1998

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » sob mar 12, 2011 11:09 am

Nordkapp leży na wyspie do której można dostać się przez tunel-prawda,prawda jest również taka że przejazd przez ów tunel jest możliwy cały rok.
Natomiast wjazd na najbardziej wysunięta jego część jest możliwa w jakimś tam okresie,w lutym-niebardzo.
Niebardzo nie znaczy że niemożliwe!

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » sob mar 12, 2011 11:48 am

tyci

Post autor: tyci » sob mar 12, 2011 10:19 pm

Tatuś piekne zdjatka. Ja sie tam błakalem w maju, zaspy byly ale nie takie wyjeb...ste.
Polak potrafi :)21
Jeep Grand 4.0 - 1998

Piotrek1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek1 » śr mar 16, 2011 11:04 pm

Witam ponownie.
Długi Patrol to nie Ferrari lecz włoska prędkość nie była potrzebna a jedynie japońska przestrzeń.
Ponieważ i tak nie lubię łamać przepisów więc i bez mandatów się obyło przez 6000 kilometrów drogi forumowiczu Lenio

Słuszne spostrzeżenie że Łodzi jest bliżej niż z Krakowa.
Podróżowanie palcem po mapie jest fascynujące proponuję zacząć drogi forumowiczu Czobi z wzajemnej adoracji klubu TLC.

Patrząc na fotki z czerwonym Patrolem dołączone na dowód zdobycia przylądka mam wątpliwości czy były robione w lutym jak ich autor napisał .
Chyba że miał tyle szczęścia że trafił w okresie największego nasilenia globalnego ocieplenia chociaż w tamtych rejonach ono objawia się zupełnie odwrotnie.
Na poczatku marca nie wiem jak duże trzeba mieć chęci ilu kretynów i ile łopatek do odśnieżania było by potrzebnych co by tę ilość śniegu przerobić.
O to należałoby zapytać towarzysza Stalina bdyby żył potrafił chłop karkołomne przedsięwzięcia dokonywać rękoma swoich obywateli.
Zimą na sam przylądek można wjechać swoim samochodem nie łamiąc prawa tylko trzeba mieć szczęście.
A szlabany które występują na drogach Norwegii nie tylko na wyspie Magieroya nie są po to aby je objeżdżać tylko w okresie zimowym jeżeli są zamknięte to znak że za nimi może Cię spotkać zagrożenie życia drogi forumowiczu Tatuś

Nie podawałem trasy przejazdu więc nie wiem skąd te błędne przeliczenia matematyczne na temat ilości kilometrów do pokonania ilokrotności przekraczania granicy rosyjskiej godzin na nich spędzonych i jakoby potrzeby pokonywania 1000 kilometrów dziennie drodzy forumowicze Tatuś i Blues4x4

Pomijając jadnak wszystkie poprzednie posty zapraszam za jakiś czas na moją stronę do działu relacje tam znajdziecie wszystkie szczegóły wyprawy która pomimo zdobycia przylądka wizyty w Murmańsku i wielu innych rzeczy w moim odczuciu i tak nie była pełnym sukcesem.

W linkach kilka fotek że jednak w zimie całkiem legalnie na przylądek Nordkapp się da.
Pozdrawiam Zygmunt.

http://img269.imageshack.us/g/1008658.jpg/
http://img101.imageshack.us/g/1008646.jpg/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”