pol roku w afryce i w dyskotece
Moderator: Misiek Bielsko
Re: pol roku w afryce i w dyskotece
z czystej ciekawości jaki budżet trzeba założyć ?
Brak słów, żeby wyrazić podziw. W Zambii i RPA byłem (polecam restaurację Gold w Kapsztadzie, serio). Pozytywny zakręt. Może kiedyś, za parę lat...
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Ja nie wiem jakie on ma ale moje jest czyste, bez ptasich znaków, przynajmniej staram się żeby tak byłoIgor V8 pisze: a chłopaczyna obsranym Disco z kawałkiem stelażu do spania wyjechał sobie w pizdu ... na koniec świata![]()
Jestem pod wielkim wrażeniem

gg 3041301
Gratuluję, pomysłu,organizacji i realizacji, blog ze zdjęciami - super.
Zazdroszczę takiej przygody, dla mnie to bajka.
Powodzenia i bezpiecznie wracajcie
Zazdroszczę takiej przygody, dla mnie to bajka.
Powodzenia i bezpiecznie wracajcie

Lepiej mieć spokój niż rację. 
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
co do budzetu to nie jest latwo powiedziec. po wielu latach jezdzenia z plecakiem po azji zakladalismy ze w afryce tez sie da podobnie tanio wyzyc - niestetyy sie nie da. zwlaszcza w poludniowej.
tak do tanzanii wystarczy (nam) 15$ na jedzenie + 15$ na spanie dziennie na pare. dalej jest drozej i lepiej podwoic te kwoty przy planowaniu.
paliwo to akurat latwo policzyc. europa to wiadomo, turcja ok 7-8zł/litr, syria nie wiem bo nie tankowałem, jordania ok 1zł/lit, egipt 40gr/litr, sudan 1.5litr, etiopia 2zł litr, kenia 4/litr, tanzania 4.5zł/litr, zambia, zimbabwe, namibia, botswana, RPA ok. 4.5 - 5zł/litr. odleglosc do zrobienia to 20-35 tys km zalezy jak sie chce pokrecic po okolicy.
do tego jakis budzet na naprawy i wstepy do parków narodowych (spory z parkami, naprawy tez sa drogie - czesci drozsze o wiele niz w polsce przez cala droge, robota tez nie tania zwlaszcza jak wyjedziemy juz ze strefy arabskiej)
do tego kaucja na carnet de passage przed wyjazdem (20tys)
do tego troche na wizy (srednio 30$ do kraju na osobe bo do niektorych nie ma, do niektorych 50$) i na rozne dziwaczne oplaty na granicach zwiazane z autem. jak komus bedzie to potrzebne to mam to wszystko zgromadzone. najdrozsze granice to do syrii, do jordanii, do egiptu i do sudanu. potem jeszcze do zambii. inne sa darmowe lub prawie.
do tego troche na pierdoły typu leki antymalaryczne, szczepienia itd.
generalnie taki wyjazd jest bardzo łatwy, zdecydowanie latwiejszy niz z plecakiem po azji. jest sielanka jak na działce w niedziele
zwlaszcza tak od kenii. kampingi, ciepla woda, supermarkety z czym chcecie w wiekszych miastach...
tak do tanzanii wystarczy (nam) 15$ na jedzenie + 15$ na spanie dziennie na pare. dalej jest drozej i lepiej podwoic te kwoty przy planowaniu.
paliwo to akurat latwo policzyc. europa to wiadomo, turcja ok 7-8zł/litr, syria nie wiem bo nie tankowałem, jordania ok 1zł/lit, egipt 40gr/litr, sudan 1.5litr, etiopia 2zł litr, kenia 4/litr, tanzania 4.5zł/litr, zambia, zimbabwe, namibia, botswana, RPA ok. 4.5 - 5zł/litr. odleglosc do zrobienia to 20-35 tys km zalezy jak sie chce pokrecic po okolicy.
do tego jakis budzet na naprawy i wstepy do parków narodowych (spory z parkami, naprawy tez sa drogie - czesci drozsze o wiele niz w polsce przez cala droge, robota tez nie tania zwlaszcza jak wyjedziemy juz ze strefy arabskiej)
do tego kaucja na carnet de passage przed wyjazdem (20tys)
do tego troche na wizy (srednio 30$ do kraju na osobe bo do niektorych nie ma, do niektorych 50$) i na rozne dziwaczne oplaty na granicach zwiazane z autem. jak komus bedzie to potrzebne to mam to wszystko zgromadzone. najdrozsze granice to do syrii, do jordanii, do egiptu i do sudanu. potem jeszcze do zambii. inne sa darmowe lub prawie.
do tego troche na pierdoły typu leki antymalaryczne, szczepienia itd.
generalnie taki wyjazd jest bardzo łatwy, zdecydowanie latwiejszy niz z plecakiem po azji. jest sielanka jak na działce w niedziele

Pół roku w Afryce w Disko 300tdi
www.dunia.pl
www.dunia.pl
Wracacie samolotem, a samochód kontenerem, czy na kołach 

NISSAN PATROL Y 61, 6.5 TD V8
GG10114884

GG10114884
Pół nocy mi fotoblog zabrał, nie żałuję.
GRATULACJE!!!
GRATULACJE!!!
wracamy samolotem a samochod statkiem RoRo, a szkoda ... pojechałoby sie jeszcze drugą stroną afryki
Pół roku w Afryce w Disko 300tdi
www.dunia.pl
www.dunia.pl
- Igor V8
-
... a może już tak starczy , ile można ludzi wkurw.iaćnelson pisze: a szkoda ... pojechałoby sie jeszcze drugą stroną afryki

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

- nomad-ka
-
- Kontaktowanie:
nelson pisze:wracamy samolotem a samochod statkiem RoRo, a szkoda ... pojechałoby sie jeszcze drugą stroną afryki
To może zostawcie samochód u znajomych w RPA (na pewno już ich macie) i wróćcie za kilka miesięcy samolotem zrobić drugą stronę Afryki na kołach

Patrolek Y61 2,8 td Grrr... Mój ci on! 
nomad-instinct.com

nomad-instinct.com
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
No już nie dolewaj oliwy do ognia
I tak nas wszystkich zazdrość zżera a to co TY jeszcze im proponujesz .......nawet nie piszę .

I tak nas wszystkich zazdrość zżera a to co TY jeszcze im proponujesz .......nawet nie piszę .

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Albo pomysl, czy jakis zaufany koles nie ma pol roku wolnego i zaproponuj mu wyprawe z RPA do domu. Niech siada w samolot, bierze twoj woz i wraca.
Kapec, disco 300TDi '97,
piękna rzecz

Oj tak, marzenie życia
tak samo pół nocy czytałem bloga, jedno ze zdjęć pożyczyłem sobie na tapetę kompa w pracy.
Świetna rzecz, jak będziecie robili jakąś prezentację zdjęć i całej wyprawy dajcie znać, gotów jestem pół Polski przejechać, żeby poznać osobiście

Świetna rzecz, jak będziecie robili jakąś prezentację zdjęć i całej wyprawy dajcie znać, gotów jestem pół Polski przejechać, żeby poznać osobiście

na razie plaskacz, szukanie 4x4 w toku..
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Igor V8 pisze:... a może już tak starczy , ile można ludzi wkurw.iaćnelson pisze: a szkoda ... pojechałoby sie jeszcze drugą stroną afryki![]()
nie bardzo Cię rozumiem
masz wszelkie warunki do tego, żeby móc jechać - nie będzie kosztowało Cię to 1/5 wysiłku tych, co jeżdżą na takie wyjazdy
kwestia priorytetów i jednego, zajebiście ważnego pytania...
@nelson
czytamy czytamy - od początku
od przygód z głowicą (komedia na granicy turecko - syryjskiej

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Ja zamiast pracowac to czytam i ogladam... i ocza nie wierze.

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
po co tu wracać ?!nelson pisze:wracamy samolotem a samochod statkiem RoRo, a szkoda ... pojechałoby sie jeszcze drugą stroną afryki
Discovery II
- Igor V8
-
Właśnie ... priorytetówDamian pisze:
nie bardzo Cię rozumiem
masz wszelkie warunki do tego, żeby móc jechać - nie będzie kosztowało Cię to 1/5 wysiłku tych, co jeżdżą na takie wyjazdy
kwestia priorytetów i jednego, zajebiście ważnego pytania...

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
no to co jojczysz
każdy realizuje się tam, gdzie ma na to ochotę - jeden wkłada silniki rakietowe do patroli, drugi się włóczy po afrykach...
pomyśl że dalekie wyprawy dobrze i komfortowo wyglądają tylko na zdjęciach
i to przez pierwszy tydzień

pomyśl że dalekie wyprawy dobrze i komfortowo wyglądają tylko na zdjęciach

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
ooooooo polać mu mądrze gada - kurz, pył, upał - piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeer...oleDamian pisze:pomyśl że dalekie wyprawy dobrze i komfortowo wyglądają tylko na zdjęciach

PATROLnięty 
~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

i znowu kasztanienie. kto ma ochotę , czas i motywację jedzie na taką wyprawę , reszta marzy i zazdrości. pozostali planują i może kiedyś pojadą. pełen szacun dla tych ludzi , kto z was ruszy tyłek i poświęci generalnie pewnie wszystkie oszczędności i wyskoczy z
Wyścigu Szczurów by zrealizować swoje marzenia. kasztanić zawsze można tylko nie zniechęcajcie innych.
Wyścigu Szczurów by zrealizować swoje marzenia. kasztanić zawsze można tylko nie zniechęcajcie innych.
- janusz k160
-
Marzę i zazdroszczę
Super sprawa. Ze względów czasowych wiem, że nieosiągalna w chwili obecnej niestety. Gratulacje
Szczęśliwego powrotu.

Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
ale co tu zniechęcać? wyprawa marzenie, wlasnie czasowo dla mnie na razie nieosiągalna, relacja boska, zdjęcia po prostu oglądać można godzinami......
a kasztany z zimowej nudy
a kasztany z zimowej nudy

PATROLnięty 

Pozytywnie zazdraszczamy
Siedzimy z połówką przylepieni do monitora, zdjęcie po zdjęciu, opis za opisem
mamy koniec lutego, a już nie możemy się doczekać urlopu
wprawdzie w miesiąc Afryki nie zrobimy, ale cóż ...są jeszcze mniejsze europejskie wycieczki
Kochamy Was
Widać w Was mega pozytywną energię

Siedzimy z połówką przylepieni do monitora, zdjęcie po zdjęciu, opis za opisem

mamy koniec lutego, a już nie możemy się doczekać urlopu
wprawdzie w miesiąc Afryki nie zrobimy, ale cóż ...są jeszcze mniejsze europejskie wycieczki

Kochamy Was

Widać w Was mega pozytywną energię

po PGRowska Nyska z sześćdziesiątego pierwszego*
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99