Rumunia - przejazd Baia Mare - Sapanta
Moderator: Misiek Bielsko
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Re: Rumunia - przejazd Baia Mare - Sapanta
bo to rejon dobry na pierwszy dzień, na wprawkę
zasadniczo to przedgórze jest
nam się podobało, ale mieliśmy piękne słońce i w ogóle nie trzymaliśmy się 183, która jest nudna
dzięki temu cały czas byliśmy na otwartych przestrzeniach
zasadniczo to przedgórze jest
nam się podobało, ale mieliśmy piękne słońce i w ogóle nie trzymaliśmy się 183, która jest nudna
dzięki temu cały czas byliśmy na otwartych przestrzeniach
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Nie wiem, czy dobre kojarzę drogę, musiałbym na tracki popatrzeć, ale gdzieś tam w tym roku drogę zmyło całkowicie z mostem włącznie. Potem jazda tylko strumieniem, ale drwal Nam powiedział że jemu woda do nóg sięga ( jadą trackiem z drzewem
)

Jestem Sawis jeżdżę dżipem,Nie ciekawym jestem typem.
Ja chcę ze 183 zjechać zaraz po wyjechaniu do wysokości połonin i wrócić na 183 dopiero przed Sapanta.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- Damian
-
- Kontaktowanie:
sorry za małostkowość
ale połoniny (tudzież płaniny na balkanach) to strefa roślinności górskiej powyżej ściany lasu (w tych rejonach ok. 1600m) npm, a w tym rejonie to są łąki powstałe po wycięciu lasów na potrzeby wypasu bydła, już w średniowieczu. Zresztą wołowina z tych łąk jest słynna na całą Rumunię 
no

no

LR
LR
To chyba nie to ..... tam co myślisz był dłuższy zjazd sporo.mik pisze:Czy po tym zjeździe z foty droga odbija w prawo wzdłuż rzeki a po jakiś około 2 km dociera do takiego klimatycznego wodospaduDamian pisze:....
Life's Too Short For A Full Time Job
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Maqlinka pisze:To chyba nie to ..... tam co myślisz był dłuższy zjazd sporo.mik pisze:Czy po tym zjeździe z foty droga odbija w prawo wzdłuż rzeki a po jakiś około 2 km dociera do takiego klimatycznego wodospaduDamian pisze:....
nie zauważyłem wcześniej pytania
a właśnie że pasowałby ten wodospad
jest już niedaleko sapanty i jest może 100 metrów po przejeździe korytem strumienia z foto na poprzedniej stronie
LR
LR
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94
jakby ktoś miał ochotę to tu kilka zdjęć z naszej wycieczki - rodzinno piknikowe ale może ktoś pozna plenery
http://public.fotki.com/mrocznagaleria/ ... piec-2013/
http://public.fotki.com/mrocznagaleria/ ... piec-2013/
Czy jadąc solo, bez windy, ale na MT-kach, warto szukać atrakcji po okolicach, czy lepiej trzymać się 183? A może już sama 183-ka jest wystarczająco atrakcyjna?
Zamierzam mykać z Sapanty do Baia Mare.
Pozdro
Marcus

Pozdro
Marcus
GG: 483578, V6 3500 24V DOHC, 1996
Pajero Owners Club Polska
Pajero Owners Club Polska
wiesz - to są góry. Pogoda, zrywki, inni ofrołdowcy - to czynniki silnie wpływające na przejezdność dróg. Do usuwania powalonych drzew wyciągarka jest konkretnie pomocna. No chyba, ze chcesz spędzić urlop siekierkując
sama 183 jest dostępna dla fiata ducato z grupą drwali a atrakcyjna jak obwodnica bytomia
a tak na marginesie - to chyba ostatni gwizdek na maramuresz i bukowinę w obecnym wydaniu. Unia sypnęła kasą i w remoncie jest tam każda droga. Niegdyś dziurawa osiemastka ma nowy dywan. Wszystkie rowy, mosty i mostki w remoncie. Drogi w góry już powoli zaczynają się pojawiać. CHoćby ta 183. Dobry numer był bo wjechaliśmy od Repedea (za Ruscovą) w stronę szczytów. Jak wracaliśmy to spędziliśmy 3h czekając aż koparka zjedzie z drogi. Równają strumienie, przygotowują drogę.
sama 183 jest dostępna dla fiata ducato z grupą drwali a atrakcyjna jak obwodnica bytomia
a tak na marginesie - to chyba ostatni gwizdek na maramuresz i bukowinę w obecnym wydaniu. Unia sypnęła kasą i w remoncie jest tam każda droga. Niegdyś dziurawa osiemastka ma nowy dywan. Wszystkie rowy, mosty i mostki w remoncie. Drogi w góry już powoli zaczynają się pojawiać. CHoćby ta 183. Dobry numer był bo wjechaliśmy od Repedea (za Ruscovą) w stronę szczytów. Jak wracaliśmy to spędziliśmy 3h czekając aż koparka zjedzie z drogi. Równają strumienie, przygotowują drogę.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
czy ja wiem - po to robią odwodnienia, tłuczniem sypią, robią wzmocnienia poziome.. Gadaliśmy z ludźmi i faktycznie - mówili, ze od melioracji trzeba zacząć bo inaczej żadna droga się nie utrzyma. Więc kopary w ruch i urokliwie wijące się strumienie nabierają kształt włoskich rzek

posłałby tam paru ekologów celem jebnięcia obwodów
`

posłałby tam paru ekologów celem jebnięcia obwodów

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
już miejscami jest to kurewstwo rodem z chujni europejskiejczesław&jarząbek pisze:najpierw zrobią drogi potem nature 2000
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- Damian
-
- Kontaktowanie:
w większości miejsc w rumakowie już jest
ale bez wpływu na trajektorię lotu
jeszcze bez
ale bez wpływu na trajektorię lotu
jeszcze bez

LR
LR
-
mam pytanko czy ktos sie pchal juz ta droga ?
https://maps.google.pl/maps?saddr=DN7A& ... ra=ps&z=13
https://maps.google.pl/maps?saddr=DN7A& ... ra=ps&z=13
Pajero 92 2,5 TD 

nie, nie jechałem
ale patrząc na mapę to zbyt malowniczo nie będzie
ale patrząc na mapę to zbyt malowniczo nie będzie
-
Dość wysoko droga idzie
moze jednak będą widoczki 

Pajero 92 2,5 TD 

wysoko ale wokół wyżej
- i w lesie przeważnie..

-
A to tak wiem ale myślę coś da się skorygować po drodze i wjechać wyżej 

Pajero 92 2,5 TD 

nęcą te płaskie górki obok - 1800 i więcej
w zasadzie cały czas idzie w dolinie, przy wjeździe z 67 C masz zakaz wjazdu, co z tym zrobisz...qmulus pisze:Dość wysoko droga idziemoze jednak będą widoczki
Twoja sprawa.
Potem droga idzie długo w dolinie, wzdłuż rzeki, po drodze kilka osad i leśniczówek. Bywa duży ruch ciężarówek z drewnem.
Potem wyjazd na przełęcz i dalej już więcej w lesie.
Widoki do przełęcz są OK, dookoła wysokie góry.
Można tu i ówdzie wspiąć się pod granie, ale łatwo nie jest i w większości są to "ślepaki" acz dające ładne widoki z góry na... góry
Można też ładną trasą (idącą po szczytach) odbić w kierunku północno wschodnim, ale w którym miejscu i jak...
pozostawiam duchowi eksploracji (dodam, że podjazdy niektóre na mokro łatwe nie są - ale warte zrobienia dla widoków z góry).
Wyjeżdża się nieopodal Sibinu.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania