Rumunia 2009

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Re: Rumunia 2009

Post autor: bert » sob sie 01, 2009 8:42 pm

dopchalem na njz.pl troche zdjec z Rumunii, zdjecia Karoliny, nie wyszystkie (reszta niebawem)no i chronologicznie od tylu... ale poczatek tez bedzie
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
sopociak

Kontaktowanie:

Post autor: sopociak » ndz sie 02, 2009 8:50 am

selim pisze: kolega Sopociak coś milczy ...i nie wiadomo czy warto kierunek obierać ?
ano milczy bo sprawdzalem czy nie zapomnialem motorem jezdzic :)21
Ale jest dobrze,ogarniam jeszcze jednoslada :D
Do Bulgarii czy warto jechac?
Kraj ogromnych skrajnosci,Od biedy po luksus wiekszy niz w PL.Mialem okazje byc na dzikich plazach pod granica z Turcja.Morze czyste,plaze piaszczyste i skalne do wyboru.Dzikich plaz tez nie brakuje.Ceny zachecaja,Im blizej Varny tym natezenie turystow wzrasta.Ceny tez.Chyba najbardziej luksusowym miejscem do pobytu sa Zlote Piaski.Bulgarie zachaczylem tylko dla morza.Sam mieszkam nad Baltykiem w Sopocie ,wiec chcialem sprawdzic jak wyglada Morze Czarne.Wiec Wam powiem jak Morze Czarne jest czarne to nie ma takiego koloru w palecie barw jak by nazwac Baltyk.Gor w BG jeszcze nie ogladalem,ale trzeba cos zostawic na pozniej :D .
Dla takich wloczykijow jak my wypad do BG nad morze bardzo mi sie podobal.Spalismy na kampingach (ale prosze nie mylic z kampingami w Polsce lub gdzie bardziej na zachod lub poludnie Europy).
Jednym slowem,pogoda,woda,plaze,drinki w BG godne polecenia .
Standart tez kazdy znajdzie dla siebie
pozdrawiam
Waldek

Terrano II 3,0 DI LONG ze spaniem ;)

601 611 510

Awatar użytkownika
sopociak

Kontaktowanie:

Post autor: sopociak » ndz sie 02, 2009 10:03 am

Poniewaz pare osob pyta o kempingi to pozwole sobie wrzucic dla ogolu
.
http://www.biznes-bg.com/details.php?image_id=83

tu macie linka do wspomnainego kempingu.Plaza jest 300 metrow od campingu,piaszczysta,szeroka,woda taka sobie ,nie gorsza niz w Baltyku ale ciepla.Na miejscu jest tani bar w takim smisznym barakowozie,ale jedzonko smaczne,gospodarze bardzo serdeczni.Bar czynny 18-24.Ale 100 metrow dalej jest kawiarnia z restauracja i dancingiem na zywo (spiew) Idac w kierunku plazy okolo 300 metrow stragany z roznymi pamiatkami ,napojami,owocami,plastikowymi akcesoriami plazowymi.Zaplecze sanitarne takie sobie,pamietajace lata 70-80 ale czyste,na biezaco sprzatane.Osrodek dla ludzi ktorzy cenia sobie nostalgie lub koszty :)21 Cena za jedna noc w samochodzie lub namiocie dwie osoby okolo 35 zl.

A moze zeby nie zasmiecac tematu Rumunii nalezaloby wkleic ta informacje gdzie indziej.
Nie zauwazylem czy jest gdzies info o fajnych miejscach noclegowych.
Ale mnie nie krytykujcie bo na 14 nocy tylko dwie lub trzy spalem na campingach.Lepszy to wybor niz tranzytowa stacja paliw lub przydrozny parking.

Najlepsze jednak wspomnienia to spanie w gorach,najlepiej nad rzeka(pozdrawiam Norberta i Karoline,Stasia lesnika) :)2
pozdrawiam
Waldek

601 611 510

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » ndz sie 02, 2009 10:27 am

Wątek założony

-teraz... się możesz wykazać :)21
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » ndz sie 02, 2009 5:11 pm

Najlepsze jednak wspomnienia to spanie w gorach,najlepiej nad rzeka(pozdrawiam Norberta i Karoline,Stasia lesnika)
Za pozdrowienia dzieks, Was rowniez pozdrawiamy.
w kwesti "dunskich" amortyzatorow...
pamietasz temat...
Faktycznie Dunczykowi puscily amory (nb stanowczo za slabe do liftu i rodzaju sprezyn), nic mi o tym wtedy nie powiedzial, a ze jechalem w przodku to nie wiedzialem.
Potem wleklismy sie przez Deve w strone bazy max 50 km na h z ta pileczka pingpongowa, dopoki nie przypomnialem sobie, ze mam zapasowy amor do dychoteki, wiec zamontowalismy go do 110 na prawa strone (bo wieksze zawsze dziury) a na lewa strone zalozylismy "obrecz" z ucietego pasa ladunkowego by ograniczyc wybicia...
no i dojechal na tym pasie i amorze z dychoteki do Danii
Norbert J. Zbróg
PS jezeli mozesz to daj mi swoj tel na priv, te plaze puste a dzikie sa interesujace (mozna na nich biwakowac)
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz sie 02, 2009 8:32 pm

sopociak pisze:[Chyba najbardziej luksusowym miejscem do pobytu sa Zlote Piaski.
Ten stragan to luksus :o To ja was pazdrawlaju
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
sopociak

Kontaktowanie:

Post autor: sopociak » pn sie 03, 2009 7:40 am

Ja tam nie nocowalem,ani mi nie odpowiada ten klimat.Chcialem to zobaczyc na wlasne oczy jaka jest roznica np. do Sopotu.Znam pare partnerek moich kolegow ktore nigdy nie beda spaly w namiocie lub samochodzie w gorach.
I to jest ewentualna propozycja dla takich osob potrzebujacych nieco lepszych warunkow do porannej toalety niz gorski strumien.
Ale skoro wiesz jak tam wyglada to zapewne tez tam byles.Byc moze ze w takim samym celu jak my. :)2
pozdrawiam
Waldek

601 611 510

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » czw sie 06, 2009 3:00 pm

Złote Piaski to obciach w kaloszach, omijać z daleka! Słoneczny brzeg - lepiej ale jeszcze lepiej też omijać. Ale tu tuż obok są już góry za którymi są piękne i puste (we wrześniu) plaże. dojazd autem po legalu na sam brzeg a jak się ktoś uprze znajdzie miejsce na biwak przylegajace do piachu. Jak tam byłem spotkałem koleżanki hipiski naturystki i mi się migawka od aparatu zacięła. babsztle jak je Pan bóg stworzył mieszkały na plaży i nie dały się skupić. Czyli było pusto! a obok na południe piękne klifowe wybrzeże z widokami które zapychaja płuca tlenem! końcówka pod Turcją to wspaniały dziki kraj z kamienistymi ale pięknymi plażami (szukać u ujśc nawet małych rzeczek. często 5 metrów rzeczki+500 metrów pieknej plaży, czas robi swoje) ruch aut zamiera, drogi znikają i robi się offroadowo. W kierunku Rumunii mijamy Albenę (ładnie ale geriatrycznie i germańsko) a dalej mamy piękne klify za miejscowością Balcik (ładnie i niekomercyjnie) do samej granicy. W Balciku piękny ogród botaniczny i najwieksze w Europie skupisko kaktusów. Polecam degustację i zakup wina w winiarni na terenie ogrodu. wszędzie można przejechać po brzegu na wysokości 20-50 metrów jest wiele miejsc do biwakowania. Po drodze warto zobaczyć półwysep Kaliakra=zabytki+delfiny sote w morzu. oczywiście Bułgaria najlepiej smakuje w czerwcu i we wrześnie z braku laku i turystów. a temepratura w pierwszej połowie września zadko spada ponizej 25 stopni. góry rozdzielają wybrzeże na ciepłe i jeszcze cieplejsze z różnicą temperatur około 5 stopni. ruch na drogach niewielki, jazda luzik

udanych wyjazdów
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn sie 10, 2009 3:17 pm

qba_tcz pisze:My za bardzo niedługo wybieramy się naszym kredensem w te strony :)

Pytanie o Transalpinę, podobno 'strasznie straszna górska droga", ale jak czytałem wyżej, sporo się na niej obecnie dzieje. Czy takim kioskiem jak nasz da się ją przejechać w pojedynkę? Chodzi głownie o ewentualne trawersy,bo to najczulszy punkt tego wynalazku :)21

pozdrawiamy
Siemanko!
I jak?
Chyba nie było problemu z przejechaniem :)

Mijaliśmy Was na podjeździe (dyskiem, hilem i miśkiem) :)

Dobrze że pojechaliśmy, bo w przyszłym roku już tego cudu nie będzie.
Zapierdalają tak z robotą, że do przyszłego lata zrobią całą.
Od Sebesu do Novaci.

W Ranca jeden wielki plac budowy - budują rumuńskie Zakopane - ma to być największy kurort górski.
Od Rancy w górę już leży asfalt.

Nietknięte jest tylko kilka najwyższych km, ale spychacze już są bliziutko.

Szkoda..
Rozumiem miejscowych - że chcą zarobić, a turystów tam będą tysiące.
I samochodów.
I tony śmieci...

Z przejazdem przez plac robót nie było problemu - robotnicy nawet pokazywali któredy objechać.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
STAWROS

Post autor: STAWROS » pn sie 10, 2009 8:09 pm

Tak sobie przeglądam forum i trafiłem na temat o używaniu kanału CB 16 w terenie http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=48&t=44855 . No właśnie, czy jak będę mijał kogoś z Polszy na szutrach Rumunii to na 16 kanale pogadam o pierdołach czy raczej tylko gruche uślinie ?. Czytając przytoczony temat doszedłem do wniosku że poza granicami naszego kraju kiedy już na 19 nie wysłuchujemy najświeższych wiadomości możemy i powinniśmy jeździć na 16 kanale. Więc do usłyszenia w Rumunii na CB 16.

Jedziemy 14-23.08 dwa auta Dysko i G300 z żonami i dzieciakami
Paweł (STAWROS) Disco 200
Kalisz i okolice

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn sie 10, 2009 8:17 pm

?

Poza Polską gadamy na kanale 28.

Awatar użytkownika
STAWROS

Post autor: STAWROS » pn sie 10, 2009 8:45 pm

A to przepraszam nie wiedziałem że 28 jest kanałem terenowców, wydawało Mi się że to kanał ogólny wywoławczy poza granicami bo u nas to się zrobiła 19. W wielu krajach częstotliwości różnią sie o 0,5 Mhz więc i tak nie zrozumiesz Ukraińca lub innego Rumuna, A i twoje szeleszczenie tylko zakłucać eter będzie, no chyba że są ustawisz piątki, ale to cię inne Polaki słyszeć nie będą. Mijałem wiele terenówek z Polski na Słowacji, Ukrainie, na Węgrzech i darłem się do gruchy na 28, i nic, potem na 19 i parę razy CB się odezwało. Więc ? . Może mam popsute CB.

Jeżeli na Rumunii Dogadam się na 28 to OK ale jeżeli macie podobne doświadczenia co ja to może jednak 16
Paweł (STAWROS) Disco 200
Kalisz i okolice

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » pn sie 10, 2009 8:57 pm

pezet pisze: I tony śmieci...
To jest niezrozumiałe dla mnie
jak można- tyle syfu zostawić :)3
gg4987422
LR D2 -skurwiel

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn sie 10, 2009 9:05 pm

@STAWROS - w Rumunii, na Węgrzech i Słowacji, słyszałem Polaków na 28 - więc chyba tak jest przyjęte.

@selim - wystarczy przejechać się transfogarską i zobaczyć ten syf i gnój, żeby wyobrazić sobie transalpinę za parę lat...

Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia rzeki Mures - wyglądała tak (po deszczu), jakby ktoś zepchnął do rzeki całe wysypisko. Materac z plastikowych butelek...

Awatar użytkownika
Mikado

Post autor: Mikado » pn sie 10, 2009 9:41 pm

niestety, ale tam gdzie dojadą tam syfu od groma...

wywalają śmieci bezpośrednio z samochodu do rowu, masakra :)16

transalpina to jedna z najbardziej popularnych ścieżek - szkoda jej, ale zostanie jeszcze duuużo innych 8)

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » pn sie 10, 2009 10:12 pm

....i Bułgaria zostanie :)21
tam -żiguli chyba mniej terenowo dzielne ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt sie 11, 2009 8:50 am

Selim macie jakies foto z Rumunii gdzies wrzucone coby obejrzec ?

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » wt sie 11, 2009 10:09 am

Nie mam czasu ....a co wybierasz sie ? :)21
gg4987422
LR D2 -skurwiel

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » wt sie 11, 2009 12:46 pm

Piekna gora scierwa jest przy drodze z Przyslopu na Borsze gorami... Tak w temacie gnoju...Prawie fiknelaem z moto jak zobaczyłem te gore scierwa.

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » wt sie 11, 2009 2:09 pm

michur pisze:Piekna gora scierwa jest przy drodze z Przyslopu na Borsze gorami... Tak w temacie gnoju...Prawie fiknelaem z moto jak zobaczyłem te gore scierwa.
Ale to jest oficjalne wysypisko.
Gorsze jest to, co leży na poboczach, parkingach i w lasach..

Inna rzecz - jak ze swoimi śmieciami jeździliśmy, to ciężko było znaleźć kontener, zeby je wyrzucić.
Ostatni podrzuciliśmy do śmietnika na stacji benzynowej.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » wt sie 11, 2009 2:25 pm

[quote="peze

Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia rzeki Mures - wyglądała tak (po deszczu), jakby ktoś zepchnął do rzeki całe wysypisko. Materac z plastikowych butelek...
[/quote]

zupelnie jak po roztopach* na Drawie, Redze i wielu wielu innych rzekach
Norbert J. Zbróg
* - pozniej w sezonie letnim miejsce butelek zajmuja puszki po piwsku, butelki po gorzale, podpaski i cala reszta "turystycznego" rynsztunku choloty

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn sie 17, 2009 9:10 pm

na
http://njz.pl/or/rumunia2009/relac.html
kolejne fot z tegoroczngo "treka" (foty Karoliny)
Norbert J. Zbróg

1stbaldheadedemo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 1stbaldheadedemo » pt sie 21, 2009 4:12 pm

http://www.youtube.com/watch?v=1BZsBTrFr2g - krótki filmik z Rumunii 2009 właśnie, było fajnie. ;)

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » pt sie 21, 2009 5:43 pm

Niezła adrenalinka.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
igor

Post autor: igor » pt sie 21, 2009 10:53 pm

Witamy Karo na forum :D
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”