Biesowisko 2014

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
piotrck

Re: Biesowisko 2014

Post autor: piotrck » ndz lis 09, 2014 9:20 am

andrzej627 pisze:
piotrck pisze: porządek to ZOMO robiło
nikt tu o komercji nie mówi
Przecież nie chodzi o komercję, tylko o to, że temat o spotkaniu towarzyskim w zamkniętym gronie nie ma nic wspólnego z podróżami i wyprawami.

Nie rozumiem, dlaczego porządek ci się kojarzy z ZOMO.
temat z 5 miesięcy tu wisi a ty teraz zauważyłeś
a podróżami to myślę że ma więcej niż nie jedna impreza podróżników w wydaniu " Tuk-Tukiem przez świat"

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » śr lis 12, 2014 8:57 am

He, he...

Skoro się Zbowid tak uzewnętrznił, to dodam moją dzisiejszą odpowiedź, a co tam.

Bondżormo.

Nie chce mi się tego czytać, ale skomentuje dwa osobnicze przypadki, którym należy się f-czne WYPIER.DALAJ z mojej imprezy.
To nadużywający gościności ludzie pokroju Majewskiego i Zbowida.
Majewski został już skomentowany na Biesach i przyjęto komentarz ze zrozumieniem. Zbowid zaś - to przypadek gościa wpłacającego (z bólem wpisowe) i potem robiącego karczemną awanturę o jego wzrot, bo coś tam nie wyszło, czy inne itp.
Ci ludze nie przestrzegali dwóch zasad finansowania Biesowiska. Nie jedziesz - jak nie wpłacisz i nie ma zwrotu wpłaconego wpisowego ('noclegowe" - zwracamy).

Nie są to odosobnione przypadki. Dlaczego "wypadło" jednak na tych dwóch? Z pierwszym nie było komunikacji (jej unikał), drugim też już nie zamierzam się dalej zajmować.

Przy okazji.
Pozdrawiam tych zacnych osobników, którzy wpłacili a nie dojechali. Życzenie Tych osób, by ich zdrowie zostało opite, zostało zrealizowane z nawiązką.

Ponieważ, więcej Biesowiska nie będzie wymienię Tych, którzy tradycyjnie wspomogli nas w organizacji swoimi dobrymi uczynkami. w porządku alfabetycznym:
- Andrzej B,
- Fazik,
- Ika (z Zombim),
- Jagna,
- Prezes.

No cóż... Podjąłem nawet próbę destabilizacji tej imprezy, by zakończyc ją Piękną Katastrofą ale się nie udało.
Obiecuję, że więcej już takich prób nie będzie.

P.S.
W drodze powrotnej Lublin pokonał tysiąc km i już mu się więcej oleju oraz wody brać nie chciało. Znaczył delikatnie teren olejem przekładniowym.
Na drogach kieleckiego, kiedy zapadł już zmrok, Lublin rzucał niesamowite cienie w świetle reflektorów, w miejscach, gdzie powinny dominować jego światła.
Kiedy juz jednak złapaliśy niemal srokę za ogon, na wyjeździe z Autobany nr 1 w Pruszczu Gdańskim o 1.30 w nocy zatrzymała nas policja do kontroli.
Nikt już z auta nie wypadł, poza kilkoma puszkami po piwie.
Policjant obejrzał napisy, uśmiechnął się i oddajac dokumenty powiedział:
- OK. Dzisiaj kończy się wam badabie techniczne.Jedźcie... Nie zrobię wam przykrości i nie przeprowadzę badania technicznego na miejscu.

Ze statystyk.
Lublin przejechał 2330km. Spalił 257l ropy, 3 litry oleju, zużył prawie cały zapas płynu chłodniczego. Na całej trasie wyprzedził dwa ciągniki, rowerzystę i straż pożarną jadacą na sygnale. Nie zostawił nikogo w potrzebie. Zholował uszkodzony pojazd z autobany i zabrał studenta w górach na stopa. Kierowcę zholowanego pojazdu i studenta wyrwało z butów.
Polecam też nawigację Krystyny Michała Czubówny tym, którzy chcą poznać Kieleczczyznę od podstaw.

I na samiuśki koniec to, co najważniejsze.
Znowu poznałem kilku fantastycznych ludzi i kobiet.

Poza tym, było jak zwykle.
Poza Majewskim więcej specjanych incydentów nie było. Nie udało się tylko powiesić sołtysa.
A szkoda...

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr lis 12, 2014 9:05 am

Znowu poznałem kilku fantastycznych ludzi i kobiet.

Kobiety muszą być wdzięczne za taką degradację :)21

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » śr lis 12, 2014 9:13 am

Zibi pisze:Znowu poznałem kilku fantastycznych ludzi i kobiet.

Kobiety muszą być wdzięczne za taką degradację :)21
A może awans?
Jedno zdanie, a zdania dwa...
:)21

Lubię to!

A w naszej nawigacji było tak:
- skręć prosto, a za 200m jedź, gdzie... chcesz.

P.S.
Karol, do naszej nawigacji zostało wpisane jeszcze pytanie Sławka zadane jakiejś babci na skrzyżowaniu w górach:
- Bardzo pania przepraszam, a w prawo to tędy?

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » śr lis 12, 2014 9:39 am

Dokładnie to tak było, ale i tak zabłądził.
Potem chyba przywiozłeś go śpiącego w bagażniku toyoty na skrzynkach z piwem i narzędziami.
Jakby nie poszedł po piwo to by tam zamarzł, przecież było ze 20 na minusie bo to jakaś zimowa edycja imprezy była a nawet kaleson nie miał.
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » śr lis 12, 2014 10:18 am

andrzej627 pisze:
piotrck pisze: porządek to ZOMO robiło
nikt tu o komercji nie mówi
Przecież nie chodzi o komercję, tylko o to, że temat o spotkaniu towarzyskim w zamkniętym gronie nie ma nic wspólnego z podróżami i wyprawami.
Nie rozumiem, dlaczego porządek ci się kojarzy z ZOMO.
Otóż to nigdy nie było zamknięte grono na ludzi.
Prawie każdy, kto odważył się napisać do mnie, ostatecznie na tej imprezie lądował.
To była zawsze impreza bardzo otwarta na ludzi.

A jak wiele Biesowisko miało z wyprawami wspólnego, to się chyba Tobie nie śniło.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr lis 12, 2014 11:22 am

ja raz chciałem wziać udział ale dostałem stanowczą odmowę..

chyba powinienem byc mściwy
;)21

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr lis 12, 2014 2:48 pm

Może na Tobie się mszczą?
Może powinieneś być milszy dla coponiektórych?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr lis 12, 2014 3:41 pm

Panie elwod nie mam zwyczaju prywatnych spraw opisywać na forum. Mam prośbę jednak, jak już decydujesz się cokolwiek pisać na mój temat, to pisz prawdę. Napisałem ci już kiedyś co ja myślę na twój temat i basta.
Zastanów się co piszesz, bo jak kiedyś coś mnie podkusi zniżyć się do poziomu na jakim czujesz się doskonale ( na szczęście to ja o tym decyduję :)21 ) i opublikuje wszystkie emaile, to będzie ci cholernie głupio. Zasługujesz na to w pełni.
Zbowid

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » śr lis 12, 2014 3:54 pm

Czyżby kolejna specjalność - szantaż i publikowanie prywatnej korespondencji ? Skąd ty się człowieku urwałeś?

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr lis 12, 2014 3:59 pm

Karol, zajmij się sobą. Nic do ciebie nie mam. A jak już chcesz mówić o prywatnej korespondencji, to nie ten adres - ja nigdy nie upubliczniłem i nie cytowałem - a elwood wprost przeciwnie. Jak masz ochotę z kimś sobie popisać, to wal do elwoda.
Ja nie prowokuję rozpisywania się i dykutowania, ale nie pozwolę, aby mnie publicznie obrażano lub pomawiano.
Zbowid

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » śr lis 12, 2014 4:35 pm

Zbowid pisze:Panie elwod nie mam zwyczaju prywatnych spraw opisywać na forum. Mam prośbę jednak, jak już decydujesz się cokolwiek pisać na mój temat, to pisz prawdę. Napisałem ci już kiedyś co ja myślę na twój temat i basta.
Zastanów się co piszesz, bo jak kiedyś coś mnie podkusi zniżyć się do poziomu na jakim czujesz się doskonale ( na szczęście to ja o tym decyduję :)21 ) i opublikuje wszystkie emaile, to będzie ci cholernie głupio. Zasługujesz na to w pełni.
Ależ publikuj, BARDZO proszę!
Już raz to popełniłeś w tym wątku, ale ja nie mam sobie nic do zarzucenia w kontekście korespondencji z tobą.
I zapewniam, nie będzie mi głupio.

Z przyjemnością obejrzę zaś twój upadek prostaku.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr lis 12, 2014 4:37 pm

jradek pisze:Może na Tobie się mszczą?
Może powinieneś być milszy dla coponiektórych?
ja jestem niemiły?

wolne żarty

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » śr lis 12, 2014 4:43 pm

Panowie... Zostawcie miejsce dla Zbowida.
Potem pośmiejemy się wspólnie.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr lis 12, 2014 4:44 pm

Może niemily to za dużo powiedziane, ale bywasz uszczypliwy.
Bez urazy, mam nadzieję...
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » śr lis 12, 2014 4:50 pm

Elwood, słyszałem, że zabanowali Ciebie na Interii i WP dlatego jesteś tutaj :)21
Niedługo wy...ebią Ciebie z Biesowiska :)21

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » śr lis 12, 2014 5:11 pm

Teraz czekam na wypociny Zbowida.
Potem włączę biesową nawigację i pojadę, gdzie chcę.

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » śr lis 12, 2014 11:09 pm

Elwood
bądź ponad ...
:wink:
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » czw lis 13, 2014 7:51 am

Jestem Suzi... :wink:
Chłopaki nie płaczą.
Rozmiziali się jak dzieci.
KarolSawiak pisze:Elwood, słyszałem, że zabanowali Ciebie na Interii i WP dlatego jesteś tutaj :)21
Niedługo wy...ebią Ciebie z Biesowiska :)21
Ech Karol... Gdzie dym, tam zawsze Ty...

P.S.
Jak porzucę abstynencję, to się napijemy gdzieś..., kiedyś...

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » czw lis 13, 2014 8:19 am

Darek Elwood pisze: Ech Karol... Gdzie dym, tam zawsze Ty...

P.S.
Jak porzucę abstynencję, to się napijemy gdzieś..., kiedyś...
To chyba moje życiowe motto począwszy już od zerówki.
Trochę wypadłem z obiegu jak mnie Kryśka wywaliła z szafy.
Przynajmniej uprzedziła Ciebie :)21
Będziesz w Zielonej Górze przelotem to zapraszam nawet bez zapowiedzi.
Biorę pod uwagę, że wywalić można nawet gospodarza z posesji to pewnie napijemy się gdzieś na mieście, a potem jak będzie draka to wywalimy barmana z klubu. Wchodzę w ten temat jak w dym.

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » sob lis 15, 2014 7:21 pm

No dobra, skoro się dziewczynki wypłakały, pogadajmy o kobitach i facetach.

Na Biesowisko ludziska zjeżdżają się z całej Polski, z każdego jej krańca. Na tydzień przed zbierają się zespoły. Tworzy się ekipa w danym kierunku i zbiera zwłoki po drodze.
Opiszę wam jeden z takich zespołów.

Tym, dowodziłem ja.
Dowodzi/dowozi ten znaczy, kto prowadzi. Znaczy kręci kierownicą, naciska pedały i takie tam.
Jak już kilku z was tam wie, w ręce wpadł nam Lublin III, wersja autobus, czyli 358417 - przerobiona przez AMZ Kutno, firmę specjalizującą się w tych sprawach. Nie ważne - jak mawia z upodobaniem kolega, którego jako pierszego podejmowałem w Gdańsku jeszcze.
Generalnie kolega ów zajmuje się zawodowo budowaniem przyczep, a jeszcze bardziej ich przerabianiem.
Generalnie bardzo potrzebny w środowisku biesowym, bo w nim wyłudzamy od siebie wzajemnie różne usługi. Np., chcesz się napierdolić za darmo, więc robisz kumplowi posadzkę, on ci motocykl, jemu kolejny z naszych przyczepę i tak dookoła Wojtek.

No i wróciliśmy do Wojtka właśnie (akurat speca od przyczep), do którego zajechałem naszym Lublinem celem:
- montażu siedzisk "do kompletu",
- pobrania koła zapasowego (nie ten rozmiar felgi - ale "ten" rozmiar śrub),
- lewarka i...
... Wojtka właściwego.

Kiedy udało się nam (znaczy Wojtkowi) zamontować ławkę, zwiększającą łądowność osobową busa do liczby 10-ciu osobników odpaliłem ElMundka (znaczy busa), wręczyłem Wojtkowi puszkę piwa (bronił sie przez chwilę) i ruszyliśmy do... Kościerzyny.

Szło już na 10-tą rano.
Wojtkek sączył niedbale piwo i rwaliśmy do przodu! 70-80km/h... rwaliśmy. Wojtek sączył niedbale, bo tych piw na pokładzie było 150 szt. Miał w czym wybierać, dlatego taki niedbały był. Gdzie nie sięgnął, tam na piwo trafił.

Jak dojechaliśmy do Kościerzyny, był już trafionty letko, ale letko. Po prostu jak obywatel, co zapierdala po 16h/doba w ostatnim tygodniu, by odłożyć kilka stów na tę naszą wyrypę.
Niewyspany był, zarobiony, w niedoczasie, więc letko Wojtka wzięło... Ale letko!

W Kościerzynie dosiadł się Tomala z Jolą. Tomali nie da się pomylić z nikim innym poza mną, ale Jola...? Tu pada pytanie dżentelmena, czyli mnie:
- Jolu... Ja ciebie skądś znam! I szukam w pamięci i szukam...
Z Biesowiska, Elwood - odpowiada Jola...
No więc jesteśmy w domu.
A dom nasz liczy już cztery osoby.
Polski dom jest gościnny. Nie widzieliśmy się tyle czasu więc...

Pojawiają się kanapki na stole, bo Jola to rodowita Kaszubka, a Tomala rodowity Gole... Gol... Z Goleniowa pochodzi.
Ta kompilacja ma ze sobą litr wódki, co przy 150-ciu... Wróć... 145-ciu piwach na pokładzie wygląda blado...
Na tyle blado, że przy nastęnym siku Tomala melduje:
- kupmy na zapas, bo jak wjedziemy na autobanę (a kierunek na Piabianice jest), to może zabraknąć miejsca do kupowania.
F-cznie sieć stacji benzynowych na odcinku od Torunia do Strykowa nie istnieje. Wraz z nią nie sistnieje sięć dystrybucji wódki.
Tomala kupuje "zerosiedem" i to zerosiedem kończy się przed Toruniem...

Przed Toruniem kończy się też Wojtek. Tomala się nie kończy, bo waży 140kg. Kończy się zaś jego dobry humor... Wódki już do Łodzi nie kupi...

cdn.

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » sob lis 15, 2014 7:33 pm

Darek Elwood pisze:był już trafionty letko, ale letko. Po prostu jak obywatel, co zapierdala po 16h/doba w ostatnim tygodniu, by odłożyć kilka stów na tę naszą wyrypę.
pieruńsko droga impreza znaczy
to nie jest droga marketingu
nie wiem czy to droga w ogóle
może zacznij raz jeszcze a na pewno nie idź tą drogą
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » sob lis 15, 2014 7:50 pm

Ta, czy tamta... Nie ważne, poraz wtóry... Ta droga wiła się bez końca.
Dojdziemy do tego.

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » ndz lis 16, 2014 9:14 am

http://www.youtube.com/watch?v=0teIPHzlRpA
Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda!
Świat jest piękny, czy to znasz?
Otwórz oczy patrz.
Otwórz oczy patrz!

Ta melodia przewodnia filmu, do którego za źródło do scenariusza posłużyła esencja literatury młodzieżowej. Wyciąg z tej esencji towarzyszył mi w drodze od pierwszego przekręcenia kluczyka w stacyjce.
Ponieważ z Gdańska wyjechaliśmy z godzinnym opóźnieniem poprosiłem Tomalę, by kupił farby plakatowe i kilka pendzli.
- A po co ci farbki?! Zdziwiony Tomala szeptał do słuchawki.
Znasz mnie nie od dziś i takie pytania zadajesz?
- Ok, ok! Kupię!

Wracamy na trasę.
Jadąc 70km/h autobaną, to jak jazda rowerem po normalnej drodze. Masz dużo czasu na konteplacje i obserwacje pobocza. Za Włocławkiem to było... Widzimy ich i powoli się zbliżamy. Na autobanie duży ruch, ale wszyscy przelatują obok nich, pewnie ich nie widząc w tym wszechobecnym pośpiechu, nam się zaś nie spieszy. Niespiesznie wjechaliśmy w inny wymiar i włamaliśmy się do tej części mózgu, która ma w dupie nakazy i zakazy. Nic nie musimy i przez to wiele możemy.
Oni, to dwóch facetów pchających poboczem zgasłego, dostawczego Citroena. Akurat trafili na górkę i prąd im odcięło. Auto stoi, a oni jakby oparci, w trudzie próbuja pokonać grawitację ale nic z tego.
Są bez szans, więc stajemy.

Stajemy też z innego powodu.
Kiedy w 1989r., 4-tego czerwca pani Joanna Szczepkowska powiedziała w wiadomościach, - prosze państwa, dzisiaj się skończył w Polsce komunizm, cała Polska wzięła się do roboty.
Ruszyła prywatna inicjatywa. Składane łóżka, handel, zdezelowane samochody i pierwsze nowe z salonu, szybki rozwój usług... Istne szaleństwo.
I ja się temu poddałem.
5 lat później kupiłem pierwszego Citroena C-15 w dieslu. Paliwo po 1,20zł można było ruszać w świat na pierwszych własnych kołach.
Więc ruszyłem pewnego późnego wieczora do Warszawy. W tym radosnym uniesieniu upojony wolnością mknąłem do tej W-wki nie zważając na nic, a tym bardziej na wskaźnik paliwa.
Gdzieś po środku nocy wolność się skończyła w środku lasu...
Citroen był sobie zgasł...

Ciemno, jak w dupie, ruch mikry, ale próbuję łapać stopa do najbliższej stacji paliw (tylko gdzie ona i gdzie właściwie jestem?). Po dwóch godzinach zwątpiłem. Nie tylko podniesiona klapa silnika świadczyła o upadku. Cały byłem upadły. Czułem się, jak mucha Poniedzielskiego...
Mówią, że nadzieja umiera ostatnia, więc zostając przy nadziei zacząłem mościć sobie legowisko na pace i przeczekać jakoś do rana.
Kiedy już byłem gotów, nagle na drodze pojawił się pojazd. Jego światła, były jak świeczki na cmentarzu, ścieliły się niewyraźnie, żółtymi smugami. Wyłonił się jak z mgły...
Furmanka chyba z kagankami... myślę.
Owa furmanka zaparkowała przede mną i okazała się Skodą 105. Ze Skody wysiadł Starszy Pan i zapytał:
- Czy mogę panu w czymś pomóc?
Chwilowo mi mowę odjęło, a Starszy pan kontynuuje:
- Czy aby niezabrakło panu paliwa?

Po krótkich wyjaśnieniach Starszy Pan zaprosił mnie do Skody i ruszyliśmy na stację benzynową, do której było ledwie 5km...
Generalnie byłem w szoku. W sumie nie miałem do nikogo pretensji, ani specjalnych oczekiwań. W tamtych czasach zatrzymać się w nocy przy aucie wymagało odwagi. Dynamiczne to czasy były. Powszechna rekieterka i takie tam...
Na stacji musiałem dokupić baniaczek na paliwo jeszcze i szybko wróciliśmy do Citroena.

Byłem przeszczęśliwy, uratowany... Sięgnąłem do portfela, wyjąłem 20zł i mówię:
- Bardzo panu dziękuję... Proszę przyjąć te 20zł, jako zwrot za fatygę.
Starszy Pan spojrzał na mnie i odparł.
- Proszę schować pieniądze. A co by pan zrobił, gdyby ich panu w portfelu zabrakło...? Zawieszając głos, spojrzał na mnie przenikliwie...
Ja mam do pana tylko jedną prośbę... Aby pan w podobnej sytuacji zawsze zatrzymał się przy drodze i zaoferował pomoc. Dobrze? I tu uśmiechnął się do mnie serdecznie.

Uścisnąłem jego dłoń.
Starszy pan wsiadł do Skody i odjechał.
Długo odprowadzałem wzrokiem dwa, niknące powoli światełka...

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » ndz lis 16, 2014 12:08 pm

Sam tak robie i sam tez doswiadczylem, choc raz niosac pomoc stracilem auto na obwodnicy trojmiasta. Komorki byly juz powszechne, gosciu jechal po pustej drodze i sru we mnie. Smsa karwa pisal, ze sie spozni. Dalej bede sie zatrzymywal
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”