Krym w jedno auto
Moderator: Misiek Bielsko
-
-
Krym
Na Krymie bardzo zachecam do zwiedzenia calego wybrzeza morza Azowskiego.
Nie ma zabytkow ale przyroda niesamowita i jeszcze nie skazona tak jak na poludniu.Jeziora blotne, step,wspaniale zatoki, miejsca do rozbicia na dziko i prymitywne campingi (brak tylko slodkiej wody i o tym trzeba pamietac)Dla kogo bedzie malo off-roadu niech sprobuje przejechac kose arabatska
Nie ma zabytkow ale przyroda niesamowita i jeszcze nie skazona tak jak na poludniu.Jeziora blotne, step,wspaniale zatoki, miejsca do rozbicia na dziko i prymitywne campingi (brak tylko slodkiej wody i o tym trzeba pamietac)Dla kogo bedzie malo off-roadu niech sprobuje przejechac kose arabatska
- Marta&Marek
-
- Kontaktowanie:
A czy ktoś wie, jak ogólnie wygląda kwestia pół namiotowych
I gdzie najlepiej uderzyć na Krym, żeby nie było jak w Międzyzdrojach, ale i żeby w promieniu 100 km była jakaś cywilizacja
Macie jakieś swoje ulubione miejsca
Ew. chociaż, strona Krymu, bo płw. dość spory jest 

I gdzie najlepiej uderzyć na Krym, żeby nie było jak w Międzyzdrojach, ale i żeby w promieniu 100 km była jakaś cywilizacja

Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa 

- Meris
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Niedaleko Morskoe wpadli na taki kemping - 9griven za meisco na dobe...
Codzienne ludzy pryvozo vazyvai ovoce, chleb, kanapki....
jest kilka namiotuw karmioncych, 2kliometruw miasteczko z targowiskem... domowe wino, voda blizko ze strumienia... wc oczewiscie w strasznem stanie
Ale 20m ot bzega, czysta woda i nie duzo ludzi w poruwnaniu z innymi meiscami...

escze byli na mys Sarych, tam 50 griven za meisco ale z edzeniem (tak sobie, tluste i nie smakuje) i jednorazowym zimnym duszem...
Codzienne ludzy pryvozo vazyvai ovoce, chleb, kanapki....
jest kilka namiotuw karmioncych, 2kliometruw miasteczko z targowiskem... domowe wino, voda blizko ze strumienia... wc oczewiscie w strasznem stanie

Ale 20m ot bzega, czysta woda i nie duzo ludzi w poruwnaniu z innymi meiscami...

escze byli na mys Sarych, tam 50 griven za meisco ale z edzeniem (tak sobie, tluste i nie smakuje) i jednorazowym zimnym duszem...
Jadąc od Ałuszty na Sudak mijamy Morskoje i po 5 km wjeżdżamy do wsi Wiesiołoje. Na jej końcu skręcamy w prawo w stronę morza. Jedziemy ok 4 km łagodnie w dół i dojeżdżamy do pola namiotowego (nieogrodzonego). Jest pięknie położone na samej plaży z szarym piaskiem i drobymi kamykami. Z plaży blisko do Morskoje a w przeciwnym kierunku do Nowego Świata k. Sudaka. Przy polu namiotowym kilka kampingów i dziwny piętrowy drewniany dom z pokojami do wynajęcia.
Niestety jeżeli się pojedzie z dziećmi to dużym problemem są warunki sanitarne. Jak ktos myśli, że wynajmując pokój w domku będzie miał problem z głowy to muszę rozczarować - pokoje są bez węzła sanitarnego, łazienki i umywalki na zewnątrz.
W sierpniu 2004 za nocleg w takim "bogato" wyposażonym pokoiku pani chciała 10$ za osobę
Wolałem zdrzemnąć się w aucie na plaży a rano znaleźć coś na kwaterach.
Jeżeli chodzi o zaopatrzenie to naprawdę nie ma się czego obawiać. Sklepy są dobrze zaopatrzone a na wszystkich plażach Krymu macie full service
: od rana do wieczora chodzą ludzie oferujący wszystkie miejscowe smakołyki: winogrona, arbuzy, wino, suszone ryby, słodycze, krewetki. Ok południa przychodzą pierogi, czebureki i itp. smakołyki obiadowe a bliżej wieczora sałatki robione przez miejscowych Tatarów. Praktycznie bez ruszania się z plaży można zjeść i napić się do woli
Wszystko oczywiście bez kontroli sanitarnej, ale przyznam, że miałem to w d...
nic mi nie zaszkodziło a smakowało niesamowicie. Zwłaszcza mam tu na myśli wyroby serwowane przez Tatarów - sery wędzone, sałatki, papryka i pomidory nadziewane serem, bakłażany.
Niestety jeżeli się pojedzie z dziećmi to dużym problemem są warunki sanitarne. Jak ktos myśli, że wynajmując pokój w domku będzie miał problem z głowy to muszę rozczarować - pokoje są bez węzła sanitarnego, łazienki i umywalki na zewnątrz.
W sierpniu 2004 za nocleg w takim "bogato" wyposażonym pokoiku pani chciała 10$ za osobę

Wolałem zdrzemnąć się w aucie na plaży a rano znaleźć coś na kwaterach.
Jeżeli chodzi o zaopatrzenie to naprawdę nie ma się czego obawiać. Sklepy są dobrze zaopatrzone a na wszystkich plażach Krymu macie full service

Wszystko oczywiście bez kontroli sanitarnej, ale przyznam, że miałem to w d...

-
-
Krym
żeby nie było że nie mówiłem powtarzam na podstawie objazdu Krymu dookoła wzdłuż brzegu: całe te sudaki, bakczysaraje i Teodozje sa g... warte szczególnie jesli się jedzie z dziećmi. campingi bród smród i ubóstwo a miedzy campingami niewiele lepiej. Na południe mozna wpaść na dzień lub dwa zwiedzić pałace i pooglądać widoki z zatkanym nosem. Raj jest na pólnocy od Osowin do Kazantypu (kiedyś całe to wybrzeże było zarezerwowane dla wierchuszki partyjnej i wojskowej a teraz moze tam pojechać każdy jak da radę bo kiedyś tam latały tylko helikoptery.Na mapach nie ma dróg ale nie należy się przejmować ,do wielu bucht( wtym generalskich) można dojechać nawet z napędem na 2 koła gdy ma sie ze 3 chłopów do popychania na trudniejszych odcinkach..Na jednej buchcie był zorganizowany camping gdzie dowozili raz na tydzień słodką wodę i można było wykupić jedzenie.Na południu godny polecenia jest odcinek od latarni w Chaudzie do latarni w Takylu ale tam lepiej jechać w dwa samochody i z telefonem satelitarnym
Re: Krym
Właśnie to jest smutna prawda i jedyny powód, który zniechęca mnie do wyjazdu z dziećmi w te okolicezbyszek 53 pisze: campingi bród smród i ubóstwo a miedzy campingami niewiele lepiej ...

Tak poza tym wszystko przemawia za - czysta woda, smaczne żarcie no i tanie paliwo. No i po drodze jest wiele ciekawego do zobaczenia.
- Marta&Marek
-
- Kontaktowanie:
Na 90% jedziemy na Ukrainę, nie wiem jeszcze, czy pojedziemy naszym autem, czy Teściów. Wiem natomiast, że potrzebne jest upoważnienie (poświadczone, przetłumaczone). Czy są jakieś wytyczne, co ma być na upoważnieniu
Czy wystarczy mark / model samochodu i nr rejestracyjny, czy potrzebny jest też nr nadwozia
Jakie są potrzebne dane osoby upoważnianej
Imię, nazwisko, nr paszportu, czy cały adres itp itd 
I ostatnie pytanie - jeśli będzie 2 kierowców, czy upoważnienie musi dotyczyć obojga, czy wystarczy, że jedna z osób będzie upoważniona

I ostatnie pytanie - jeśli będzie 2 kierowców, czy upoważnienie musi dotyczyć obojga, czy wystarczy, że jedna z osób będzie upoważniona

Z tego co wiem to główny problem jest gdy w dowodzie rejestracyjnym nie ma nazwiska osoby kierującej. Wtedy należy mieć upoważnienie najlepiej poświadczone notarialnie przez tłumacza. Lepiej wpisać w oświadczeniu wszystkie dane tj. nr podwozia i silnika.
Kiedyś sprawdzali mi Węgrzy dokumenty (auto było na bank) i wystarczał kwit z banku, ze ja jestem uzytkownikiem. Generalnie spasowali gdy zobaczyli kwit z pieczątkami na którym był nr rej. pojazdu i moje nazwisko.
Kwit wystarczy na jednego kierowcy. Lepiej jeszcze upewnijcie się bo UA to nie Węgry i po co niepotrzebne problemy.
Kiedyś sprawdzali mi Węgrzy dokumenty (auto było na bank) i wystarczał kwit z banku, ze ja jestem uzytkownikiem. Generalnie spasowali gdy zobaczyli kwit z pieczątkami na którym był nr rej. pojazdu i moje nazwisko.
Kwit wystarczy na jednego kierowcy. Lepiej jeszcze upewnijcie się bo UA to nie Węgry i po co niepotrzebne problemy.
- Elwood
-
- Kontaktowanie:
obojga, jeżeli auto nie jest ich wasnością.Marta&Marek pisze:Na 90% jedziemy na Ukrainę, nie wiem jeszcze, czy pojedziemy naszym autem, czy Teściów. Wiem natomiast, że potrzebne jest upoważnienie (poświadczone, przetłumaczone). Czy są jakieś wytyczne, co ma być na upoważnieniuCzy wystarczy mark / model samochodu i nr rejestracyjny, czy potrzebny jest też nr nadwozia
Jakie są potrzebne dane osoby upoważnianej
Imię, nazwisko, nr paszportu, czy cały adres itp itd
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
- petercapri
- Elwood
-
- Kontaktowanie:
Trzeba mieć zgode notarialnie poświadczoną i przetłumaczoną od właściciela auta. Do póki niema właściciela w aucie wszyscy kierujący tą zgode muszą mieć.
Konsulat konsulatem a praktyka bieżąca to dwa światy. Przy okazji wyrabiac dwa kwity i mieć spokój sumienia.
Konsulat konsulatem a praktyka bieżąca to dwa światy. Przy okazji wyrabiac dwa kwity i mieć spokój sumienia.
The Bluesmobile
- Marta&Marek
-
- Kontaktowanie:
Wysłałem e-mail, ale na razie cisza, stąd pytanie tutaj - tym bardziej, że zależy mi na informacjach praktycznych, a nie teoretycznychbert pisze:a jeszcze lepiej do konsulatu lub ambasady kraju do ktorego chcesz wjechac nie swoim samochodem
Norbert J. Zbróg

- Meris
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
moje auto rejestrowane na firme... na jednem liscie w trzeh jenzykah LT, RU, EN napisalem jaka firma jakie auto z numerom ramy (to co jest na dokumiencie) i jakiemu clowieku nazwiska i t.d. to zrobilem w kilku egzempliarach z pieczontko firmy i to starczy i na Bialorusii i na Ukrainie... Sprawdzano na granice i na drogach - problemu zero....
tekst cos takiego:
Vilnius
August 07, 2006
«07» августа 2006 г.
POWER OF ATTORNEY No. 06/08/07
JSC „firma“ gives right to drive with permission to go abroad a car Toyota Land Cruiser, basket No. ........................., reg. No. OVG 191, certificate No. ..........., to company driver NAzvisko, personal code .............., address .......................
It is valid abroad till January 03, 2008
ДОВЕРЕННОСТЬ № 06/08/07
Настоящая доверенность дана nazwisko, код личности .............., проживающему по адресу ................., в том, что он имеет право водить с правом выезда за границу ЗАО «firma» принадлежащий автомобиль Тойота Лэнд Круисер, № кузова ...................., гос.№ OVG 191, № тех. паспорта ...................
Доверенность действительна до «03» января 2008 г.
Director of JSC “firma”
Директор ЗАО «firma»
Direktor podpys i stempel...
tekst cos takiego:
Vilnius
August 07, 2006
«07» августа 2006 г.
POWER OF ATTORNEY No. 06/08/07
JSC „firma“ gives right to drive with permission to go abroad a car Toyota Land Cruiser, basket No. ........................., reg. No. OVG 191, certificate No. ..........., to company driver NAzvisko, personal code .............., address .......................
It is valid abroad till January 03, 2008
ДОВЕРЕННОСТЬ № 06/08/07
Настоящая доверенность дана nazwisko, код личности .............., проживающему по адресу ................., в том, что он имеет право водить с правом выезда за границу ЗАО «firma» принадлежащий автомобиль Тойота Лэнд Круисер, № кузова ...................., гос.№ OVG 191, № тех. паспорта ...................
Доверенность действительна до «03» января 2008 г.
Director of JSC “firma”
Директор ЗАО «firma»
Direktor podpys i stempel...
- Broda
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
prpozycja
jakbyscie planowali koncem wrzesnia a szukali drugiego samochodu to jestem gotów, aktualnie czekam na paszport bo w hiszpani maialem wlam i kradziez, a wnosek zlozylem 30.08.07
mam land cruisera z 2000r
mam land cruisera z 2000r
- Meris
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
wrucilem z Krymu, tu foto http://www.jeepsafari.lt/galerija.html