Bajkał i okolice 2015

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Bajkał i okolice 2015

Post autor: rolek_gr » wt kwie 21, 2015 9:36 am

Niebawem bedzie dylemat nad wyborem opon.Najbardziej logiczne to by bylo nadac nowe MT do Jakucka a tam doleciec na starych i porzucic :) a tak chyba jednak wybor bedzie znowu na AT.
Numer z oponami (wysyłka do Rosji) to fajna zabawa i temat na osobny wątek na forum.
Najwyższa cena jaką usłyszałem za wysyłkę 4 szt. opon 285/75/16 z RP do Irkucka to 12936 PLN :o (dwanaście tysięcy dziewięćset trzydzieści sześć), najniższa to 650 euro. Każda oferta zawiera ubezpieczenie, odprawę tu i tam, opłaty paliwowe, śniadanie dla magazyniera i wczasy dla prezesa :D , a to i tak nie wszystkie haki.
Wbrew „obiegowym” opiniom, potwierdzam istnienie cywilizacji za Uralem i ewentualnie jeśli będzie taka potrzeba sugeruję kupić gumy w Irkucku.
Pytałem w zeszłym tygodniu i np. d697 bridgestone mają na bieżąco za 9350 Rbl co daje po kursie 54Rbl za euro – 173 Euro.
Z rudym dymem to faktycznie przegiąłeś :), podejdź do tego patriotycznie, odpowiedni będzie biało-czerwony i wtedy nutka niebieskiego zadowoli tubylców. :wink:
ROLEK Y61
Psy szczekają, karawana idzie dalej .....

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » wt kwie 21, 2015 11:44 pm

Darek Elwood pisze:Rób pan dla siebie, nie dla mnie... ;)
Ile kosztuje was ruska wiza i jaką bierzecie?
619 zł z ubezpieczeniem biznesowa 3 m-ce

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » wt kwie 21, 2015 11:48 pm

rolek_gr pisze:
Niebawem bedzie dylemat nad wyborem opon.Najbardziej logiczne to by bylo nadac nowe MT do Jakucka a tam doleciec na starych i porzucic :) a tak chyba jednak wybor bedzie znowu na AT.
Numer z oponami (wysyłka do Rosji) to fajna zabawa i temat na osobny wątek na forum.
Najwyższa cena jaką usłyszałem za wysyłkę 4 szt. opon 285/75/16 z RP do Irkucka to 12936 PLN :o (dwanaście tysięcy dziewięćset trzydzieści sześć), najniższa to 650 euro. Każda oferta zawiera ubezpieczenie, odprawę tu i tam, opłaty paliwowe, śniadanie dla magazyniera i wczasy dla prezesa :D , a to i tak nie wszystkie haki.
Wbrew „obiegowym” opiniom, potwierdzam istnienie cywilizacji za Uralem i ewentualnie jeśli będzie taka potrzeba sugeruję kupić gumy w Irkucku.
Pytałem w zeszłym tygodniu i np. d697 bridgestone mają na bieżąco za 9350 Rbl co daje po kursie 54Rbl za euro – 173 Euro.
Z rudym dymem to faktycznie przegiąłeś :), podejdź do tego patriotycznie, odpowiedni będzie biało-czerwony i wtedy nutka niebieskiego zadowoli tubylców. :wink:
oczywiscie zartowalem z wysyłka nawet nie drazac tematu wiedzialem jakie sa realia :)o cywilizacji za Uralem wiem co nieco :) ale zakup na miejscu to juz pomysl z jednym warunkiem. musza byc na pewno bo na tych co bym tam dojechal to dalsza podroz to porazka :) ja mam obuwie 31X10,5X15

Grunthor

Post autor: Grunthor » śr kwie 22, 2015 10:39 am

rolek_gr pisze:Tak poglądowo, całkiem świeże.....

https://www.youtube.com/watch?v=RGNtpOdoawU
W 31 min niezły motyw na takiej wycieczce :cry:
Grunthor

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » czw kwie 23, 2015 7:26 pm

ROLEK Y61

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » sob kwie 25, 2015 3:48 pm

rolek_gr pisze:A można i tak.....
http://www.syberiatravel.pl/14/kolyma_challenge/pl/
szacun dla chetnych i wytrwalych w postanowieniu :)

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » ndz kwie 26, 2015 4:00 pm

ROLEK Y61

Awatar użytkownika
franc_ek

Kontaktowanie:

Post autor: franc_ek » pn kwie 27, 2015 9:25 am

Przeczytałem i jestem lekko zdziwiony ??
Piotr zadzwoń to Ci wszystko powiem. MT-ki do Magadanu ? WTF ? chyba, że starą Kołymską ale nowy dobry AT-ek też pójdzie. Jak klęknie to i tak tylko winda- szczególnie przy Patrolu. Wierszyna ? - wszyscy tam byli ( powoli rob się Cepelia z tymi darami ale doceniam to ) Są dziesiątki miejsc nawet koło Irkucka z żyjącymi jeszcze Polakami, ze starymi polskimi cmentarzami - trzeba tylko się rozejrzeć. Wiza to żaden problem. Biznesowa, roczna, z pozwoleniem na pracę lub bez. Koszt od 380 zł do 1000 zł. Do Irkucka jedziesz 5-6 dni wykorzystując sprawdzone patenty. Ale można i 10 - co stryjenka uważa :) Zazdroszczę i trzymam kciuki - My za rok Kamczatka od strony lądowej. Może być troszkę grubawo :wink:
PS. Elwood - jak tam Białoruś ?

Awatar użytkownika
JanekYJ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: JanekYJ » pn kwie 27, 2015 12:17 pm

Franc, ale w której miejsce Kamczatki chcecie dotrzeć? Bo do Pietropawłowska to chyba tylko ta ekipa dotarła na kołach:
http://www.amarokpolar.com/home0/

Mogli mieć niezłe wsparcie jako, że jechali pod egidą Igrzysk w Soczi :)
Wrangler YJ, 4.0l, +2,5" RE, +2" body, Warn m8000, STT 35x12,5, snorkel ARB, 4,56 G2 Axle

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » pn kwie 27, 2015 12:55 pm

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/terespol ... ski/3k7xdv

oby się tylko z retorsjami nie spotkać...., bo droga do Magadanu może się okazać "nieprzejezdna".
ROLEK Y61

dadrian
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dadrian » pn kwie 27, 2015 2:15 pm

Panowie, przejezdna napewno i to na oponach WRANGLER radialnych. Nawet kamienie je nie przebiły. Z kąd ta panika?

Awatar użytkownika
franc_ek

Kontaktowanie:

Post autor: franc_ek » pn kwie 27, 2015 3:29 pm

@JanekYJ - do Pietropawłowska właśnie. Dopóki maszerujesz - nie giniesz :) Spróbujemy - jak nie pojedziesz i nie obadasz sam o co chodzi to nie wierz w żadne opowieści i filmiki :) Może się uda ? a może nie - wszak droga jest celem ..................
Na razie trwają mozolne budowy pojazdów - nie za ciężkich i w miarę dzielnych terenowo :)

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » pn kwie 27, 2015 4:50 pm

Może się uda ? a może nie - wszak droga jest celem ..................
Wybieracie się latem, czy zimą? Jeśli dotrzecie zimą stawiam karton Jacka Danielsa, latem dwa.
ROLEK Y61

Awatar użytkownika
JanekYJ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: JanekYJ » pn kwie 27, 2015 5:16 pm

Z czystej ciekawości zapytam czy możesz podać jakieś konkrety odnośnie budowy samochodów?

Wysyłacie je na wschód na lawecie czy jedziecie z Polski?
Wrangler YJ, 4.0l, +2,5" RE, +2" body, Warn m8000, STT 35x12,5, snorkel ARB, 4,56 G2 Axle

Awatar użytkownika
franc_ek

Kontaktowanie:

Post autor: franc_ek » pn kwie 27, 2015 10:28 pm

późnym latem - wszystko na kołach :) Auta to dwa Hile na sztywnych, odlekczone na maksa. Koła szerokie, beadlocki, mechaniki i kotwice. Będą pływały :roll:

Darek Elwood

Post autor: Darek Elwood » wt kwie 28, 2015 9:10 pm

franc_ek pisze: ...
Zastąpiona doraźnie Bliskim Wschodem. Z opóźnieniem, ale jedziemy, za dwa tygodnie.
Sama Białoruś przełożona na lato, na okoliczność urlopu z drugą połową (jedziemy generalnie na wschód, ale gdzie, to nie wiem jeszcze). Za namiary dzięki serdeczne.
Za Twój trip nieustająco trzymam kciuki.

P.S.
Oni chyba będą robić stary Kołymski Trakt..., tak Piotr?

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » czw kwie 30, 2015 9:09 am

franc_ek pisze:Przeczytałem i jestem lekko zdziwiony ??
Piotr zadzwoń to Ci wszystko powiem. MT-ki do Magadanu ? WTF ? chyba, że starą Kołymską ale nowy dobry AT-ek też pójdzie. Jak klęknie to i tak tylko winda- szczególnie przy Patrolu. Wierszyna ? - wszyscy tam byli ( powoli rob się Cepelia z tymi darami ale doceniam to ) Są dziesiątki miejsc nawet koło Irkucka z żyjącymi jeszcze Polakami, ze starymi polskimi cmentarzami - trzeba tylko się rozejrzeć. Wiza to żaden problem. Biznesowa, roczna, z pozwoleniem na pracę lub bez. Koszt od 380 zł do 1000 zł. Do Irkucka jedziesz 5-6 dni wykorzystując sprawdzone patenty. Ale można i 10 - co stryjenka uważa :) Zazdroszczę i trzymam kciuki - My za rok Kamczatka od strony lądowej. Może być troszkę grubawo :wink:
heheh..spokojnie :) Mamy po prostu pomysł aby w razie jakby bylo lekko -sobie troche utrudnic w drodze powrotnej stad pomysły wlasnie na zbaczanie i szukanie swoich miejsc na mapie swiata a tam wtedy pomyslalem o MT . Pomysl o MT upadl zanim odpisales z m.inn powodow o jakich byla mowa. Lecimy na nowych AT. Z Wierszyna to temat jak dla tych co nie byli jeszcze aktualny. i tak bedziemy w okolicach a w tym przypadku po rozmowie z ksiedzem mamy wyrazne wytyczne co i jak wiec cepeelii nie bedzie :) o patentach do irkucka jeszcze porozmawiamy ale jak znam zycie interpretacja trasy bedzie korygowana na bieżąco w kwestii dlugosci jednorazowych skokow :) z wiza bedzie wiadomo niebawem. nie bralem pod uwage problemow ale jak bede mial w garsci to wtedy powiem ze jest :) robi sie wlasnie. a co do Kamczatki to moje marzenie od 2008 r. zazdraszczam tez :)

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » pt cze 12, 2015 7:23 pm

I tak sześć tygodni ciszy !! Wizy przejęte ?? Nastroje jakieś ??
ROLEK Y61

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » śr cze 17, 2015 9:43 pm

rolek_gr pisze:I tak sześć tygodni ciszy !! Wizy przejęte ?? Nastroje jakieś ??
u nas tez lekki niepokoj. 6 osob juz ma wizy od 2 tyg a dwie jeszcze nie w tym i ja. mam nadzieje ze to tylko zbieg okoliczności bo akurat te dwie co sie tam najczesciej po rosji szwędali..

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » śr cze 17, 2015 9:46 pm

piotrmas pisze:
rolek_gr pisze:I tak sześć tygodni ciszy !! Wizy przejęte ?? Nastroje jakieś ??
u nas tez lekki niepokoj. 6 osob juz ma wizy od 2 tyg a dwie jeszcze nie w tym i ja. mam nadzieje ze to tylko zbieg okoliczności bo akurat te dwie co sie tam najczesciej po rosji szwędali..
czyli szpiony :)21

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » pt cze 19, 2015 10:07 pm

Putin jednak ustapił. w dodatku pamieta o moich imieninach bo właśnie na ten dzien wyznaczył odbior permintu na swe krolestwo ;) tak wiec ..przeglad patrola czas zakonczyc i czekac na dzien startu . jupiiiii :))))))

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » sob cze 20, 2015 6:59 am

piotrmas pisze:Putin jednak ustapił. w dodatku pamieta o moich imieninach bo właśnie na ten dzien wyznaczył odbior permintu na swe krolestwo ;) tak wiec ..przeglad patrola czas zakonczyc i czekac na dzien startu . jupiiiii :))))))
jakiś lokalizator na pokładzie auta jest u kogoś z ekipy ? ......... pisz z trasy , powodzenia

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » sob cze 20, 2015 11:05 am

no wlasnie jakos nie podjeli rozmow ...napisalem do paru firm ale cisza. ale moze cos gdzies..a bede pisal jak tylko bede w zasiegu netu. wszystko wyjdzie w "praniu" :)

rolek_gr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rolek_gr » sob cze 20, 2015 3:13 pm

Piotrze , zapodaj na jakiś tablet czy telefon mapy OsmAnd , robi w on i off, a jak prześlesz link to i skarbowy będzie wiedział gdzie jesteś :)21
Jakby było coś nie tak to daj info.
ROLEK Y61

Awatar użytkownika
piotrmas

Kontaktowanie:

Post autor: piotrmas » ndz cze 21, 2015 8:03 pm

lece na mapie here . dziala w ofline i ogarnia dosyc dobrze temat czyli wystarczajaco. zwykla mape mam wiec mam sie czym wspomagac. mam ja na tablecie i nic wiecej nie biore. podoba mi sie tam opcja lokalizacji na mapie satelitarnej. łatwo zlokalizowac jeziorko lub polane w lesnych dzunglach. czasami przejezdza sie 100m obok a las zasłania wszystko.a tak...sprawdzilo mi sie pare razy. nie mam pojecia jak bedzie z netem. TV Szczecin i radio ESKA zapowiadała ze dostarczy nam telefon satelitarny ale mysle ze na obiecankach cacankach sie skonczy. Dlatego przewaznie licze na siebie i mam komfort ze sie nie rozczarowuje :) wrzuce do siebie w galerie jak "ubrany " jest patrol i podesle linke :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”