Albania - pytania praktyczne
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Albania - pytania praktyczne
Na całej trasie normalny, szeroki, bezproblemowy szuter. Dwa samochody mijają się wygodnie. Ten odcinek nazwaliśmy "W krainie Mordoru", gdyż okoliczne górki przypominają hałdy żużlu (tak wygląda droga: http://karpinscy.pl/babcia4x4/v/lenio/a ... 9.JPG.html, a tak kraina: http://karpinscy.pl/babcia4x4/v/lenio/a ... 7.JPG.html). Gdy będziecie jechać w okolicy kanionu Osumi, to zjedźcie koniecznie w tym miejscu nad samą wodę do wyjścia kanionu. Przepiękne miejsce, również do kąpieli - można wpłynąć bezpiecznie w głąb kanionu:
http://maps.google.com/maps?t=h&hl=pl&i ... 04823&z=18
A tutaj kilka fotek z okolicy wejścia do kanionu:
http://karpinscy.pl/babcia4x4/v/lenio/a ... 3.JPG.html
http://karpinscy.pl/babcia4x4/v/lenio/a ... 1.JPG.html
http://maps.google.com/maps?t=h&hl=pl&i ... 04823&z=18
A tutaj kilka fotek z okolicy wejścia do kanionu:
http://karpinscy.pl/babcia4x4/v/lenio/a ... 3.JPG.html
http://karpinscy.pl/babcia4x4/v/lenio/a ... 1.JPG.html
Lenio
HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył
) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 10:51 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
jakbym nie liczył to wychodzi mi 24zł oszczędności... robię gdzieś błąd? 

A kto powiedział, że raz przejedzie granicę
Przejedzie, do beczki, wróci, przejedzie, do beczki, wróci ... i tak 10x24 zł wychodzi 240 zł

Lenio
) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

acha... ok, można i tak 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
żaden problem, nawet jak masz na widoku na bagażniku dachowymmazeno pisze:jeszcze jedno pytanie - jak jest z wwozeniem dodatkowych pelnych kanistrow (np. 2x30) z macedonii do albanii i z macedonii do serbii? bo roznica wg pzmot to mniej wiecej 40 groszy na litrze. czepialstwo czy olewajstwo na granicy?
co do traski na Permet - obczaj kierunek opuszczonej wsi Fraser, potem od niej na południe w kierunku ciepłych źródeł...znajdziesz na GE
https://lh3.googleusercontent.com/-Bpip ... 20/146.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-_Re0 ... 12/149.jpg
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 10:51 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
.
mazeno dziękuję za to co napisałeś, dla mnie jesteś Wielki!
(bez nawet cienia żartu)
ja również staram się (nie zawsze mi to wychodzi) robić niskobudżetowe wyjazdy, bo co zobaczę to moje
pozdrawiam i do zobaczenia na trasie
(bez nawet cienia żartu)
ja również staram się (nie zawsze mi to wychodzi) robić niskobudżetowe wyjazdy, bo co zobaczę to moje

pozdrawiam i do zobaczenia na trasie

Na trasie - to mu wpierdolimy - jak go spotkamy 

gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
.
Ktoś- gdzieś pisał o noclegach w Theth - kawałek placu z dostępem do 220v -wystarczy
-szedł ktoś na piechotkę do Valbony ? ciekawy jestem ile czasu to zajmuje ?
-szedł ktoś na piechotkę do Valbony ? ciekawy jestem ile czasu to zajmuje ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
szedł ktoś. z forum balkandriverzy (ten topik właśnie zaczął się od tego - wejdź na jego pierwszą stronę
)
a nie z forum to pewnien albańczyk z teth przeprowadza wycieczki. Korespondowalem z nim bo mam do niego maila od Przemka z forum.
Podobno wielki wyczyn to nie jest. Udaje się nawet wiosną w śniegi
mazeno: dalej nie mozesz znaleść tych źródłeł? Ja tam zawile piszę?
Z Permet na wschód do Petran. Potem na północ kanionem wzdłuż koryta rzeki podobnej długości odcinek. Można też od dupy strony tak jak ci podesłałem niekompletnego tracka.
Jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi bo tam w sumie nie byłem. Kieruje się tylko opisami zdjęć na góglu.
http://www.panoramio.com/photo/2951605 to?

a nie z forum to pewnien albańczyk z teth przeprowadza wycieczki. Korespondowalem z nim bo mam do niego maila od Przemka z forum.
Podobno wielki wyczyn to nie jest. Udaje się nawet wiosną w śniegi

mazeno: dalej nie mozesz znaleść tych źródłeł? Ja tam zawile piszę?
Z Permet na wschód do Petran. Potem na północ kanionem wzdłuż koryta rzeki podobnej długości odcinek. Można też od dupy strony tak jak ci podesłałem niekompletnego tracka.
Jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi bo tam w sumie nie byłem. Kieruje się tylko opisami zdjęć na góglu.
http://www.panoramio.com/photo/2951605 to?
.
mazeniak , za stówkę to se możesz....
potrzebna do laptopa i kamery pełna sinusoida - czy jak się to gówno zwie
własnie chodzi mi o to ,żeby ze względu na dzieciaki - ciężko nie było
ile się idzie ?
potrzebna do laptopa i kamery pełna sinusoida - czy jak się to gówno zwie
własnie chodzi mi o to ,żeby ze względu na dzieciaki - ciężko nie było
ile się idzie ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
- Damian
-
- Kontaktowanie:
te foty znajdziesz w mojej galerii na pikasie, zeszłoroczny wyjazdmazeno pisze:znalazlem zdjecia zetora na ge/gmaps, ale zrodel tam nie widze.
--

po wtorku będę mógł Ci mailowo traskę rozpisać
generalnie to cały dzień jazdy, miejscami kurewsko wąsko, 110tka musiała łamać się w zakręty na kilka razy, a w dół pół kilometra
we Fraser mieszkają dwie rodziny już tylko, próbowaliśmy robić szlak na zachód przez przełęcz - polecieliśmy z Witkiem w dwa auta obadać możliwość, ale po 2h wracaliśmy na tarczy (droga się pod nami osuwała w dół, trochę miałem ciepło jak mi się tył samochodu osunął razem z kamieniami, które poleciały w dół wąwozu)
tak więc pocięliśmy tą wąską ścieżynką na południe i wylądowaliśmy przy źródłach, po ok. 4h jazdy
oczywiście można tam dotrzeć asfaltami od Permet, ale...eee...

rejon geologicznie jest zdewastowany przez trzęsienie ziemi z początku poprzedniej dekady, przez co Fraser odcięło trochę od świata
krajobraz trochę "wulkaniczny", dużo osuwisk, szarej, spalonej ziemi, erodowanej gleby, mało roślinności
LR
LR
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 10:52 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
wiesz, Ty łazisz po jakiś pakistańskich pagórkach, to może przyzwyczajony jesteś, ja zawsze mam lęki
a zdjęcia oczywiście nie oddają

jest to już za Fraser, kierunek S przez wioskę Gjinkar (trzy chałupy i jedna rodzina
)
pamiętaj, że wiele mogło się zmienić od ostatniego roku, zwłaszcza, jeśli była solidna zima
tej drogi już nikt nie utrzymuje, ostatnio wyrównywał ją chyba ten porzucony, zardzewiały chiński spychacz

jest to już za Fraser, kierunek S przez wioskę Gjinkar (trzy chałupy i jedna rodzina

pamiętaj, że wiele mogło się zmienić od ostatniego roku, zwłaszcza, jeśli była solidna zima
tej drogi już nikt nie utrzymuje, ostatnio wyrównywał ją chyba ten porzucony, zardzewiały chiński spychacz

LR
LR
Klasyczna górska pista. Do tego wyraźnie przejezdna (ładnie wyjeżdzony tor, to też wyznacznik). Trudno uwierzyć, aby na takiej drodze łamać auto kilka razy na zakręcie, bo i jak? Strach ma czasami zbyt wielkie oczy, człek sobie sporo, niepotrzebnie wyobraża.
Pokonałem wiele takich dróg. Najgorszy jest dziewiczy przejazd, bo człowiek nie wie czego się spodziewać. Każda kolejna taka pista co raz mniej porusza wyobraźnię. Trzeba zachować czujność i koncentrację. To wsio.
Pokonałem wiele takich dróg. Najgorszy jest dziewiczy przejazd, bo człowiek nie wie czego się spodziewać. Każda kolejna taka pista co raz mniej porusza wyobraźnię. Trzeba zachować czujność i koncentrację. To wsio.
Się te boćki nalatają... Elwood
selimek - gowno a nie sinusoida do laptopa potrzebne - i do kamery tez - kupuj tak jak mazeniak napisal za stowe i bedzie pan zadowolony, a poza tym to cos sie tak na tego mazeniaka uwzial ? bom nie wtajemniczony
mazeno - wybierasz sie do Albanii ?
tez bym sie powloczyl ale musze teraz chwile poczekac, choc w polowie wrzesnia taka Albanie bym se zrobil

mazeno - wybierasz sie do Albanii ?
tez bym sie powloczyl ale musze teraz chwile poczekac, choc w polowie wrzesnia taka Albanie bym se zrobil
Samurai - żółw błotny
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Blues4x4 pisze:Klasyczna górska pista. Do tego wyraźnie przejezdna (ładnie wyjeżdzony tor, to też wyznacznik). Trudno uwierzyć, aby na takiej drodze łamać auto kilka razy na zakręcie, bo i jak? Strach ma czasami zbyt wielkie oczy, człek sobie sporo, niepotrzebnie wyobraża.
ale ja nie jestem Wielki Podróżnik...na wakacje sobie jeżdżę

na tym foto jest luzik, tak się jechało przez większość czasu ze średnią ruchu 8-10km/h
kilkanaście razy były agrafki 180 stopni, podmyte przez strumyk - to na nich 110 robiła kilka nawrotek, mi też się zdarzyło raz czy dwa na kilka razy kręcić, a koła miałem 10-15 cm od krawędzi, w dół skalne półki wymyte przez strumyk
a miejsce, gdzie naprawdę miałem sranie było słabe, droga zamieniająca się w trawers, podtrzymana kamieniami osuwającymi się w dół pod ciężarem auta
dalej już nie pojechaliśmy - dobrze że półka do nawrotki się znalazła:

@mazeno, jak będziesz we Fraser to zapytaj o szlak na zachód przez przełęcz - może jest już przejezdny?
LR
LR
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 10:52 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
za stowe to już mam - i gówno
zresztą ,ktoś ostatnio chciał della podładować
z podobnym skutkiem
bangla na takiej za tysiaka - z pompy C.O
na uniwersalnym zasilaczu do lapka - też nie działa
a mazeniak ....to klasa gość jest
zresztą ,ktoś ostatnio chciał della podładować
z podobnym skutkiem
bangla na takiej za tysiaka - z pompy C.O
na uniwersalnym zasilaczu do lapka - też nie działa
a mazeniak ....to klasa gość jest

gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
.
Wielki Podróżnik...? Nie rozumiem kontekstu.
Drugie, to ścieżka dla kóz i pchanie się na nią to raczej brak rozsądku.
Jechałem z himalaistami, ludźmi obytymi z wysokością ale bez doświadczenia na górskich pistach i widząc tylko przednią maskę na podjeździe do zakrętu na trawersie również mieli miętko w portkach. Kiedy zatrzymujesz zestaw (w tym przyczepka) i Karpiu (siedząc po mojej prawej) nie miał jak wysiąść z auta, bo nie było na czym nogi postawić również się zrobił czerwony.
Wcale to nie znaczy, ze przy odpowiedniej koncentracji jest to niebezpieczny przejazd. Niebezpieczny na takiej drodze potrafi być zator. Spotkało mnie to pod Pikiem Majkowskiego. Musiałem cofać około 500m taką drogą, jaką widać na pierwszej fotce Damiana.
Wypada to robić na reduktorze, bo auto tak żywo nie reraguje na gaz, ale akurat się s.kurwiel zawiesił.
Podobnie jak Damianowi, wyzwaniem było znaleźć miejsce do nawrotki. Takie sytuacje spotykały mnie wielokrotnie.
Ważne, czy Ciebie nie paraliżuje strach. Zajęcie bywa stresogenne chwilami. Moje pierwsze doświadczenia były podobne. Też porządnie się bałem, choć brakuje uzasadnienia/powodu w wiekszości przypadków.
Pierwsze zdjęcie, to żadna ekstrema. O tym nie decyduje lufa, tylko stabilność podłoża. Te wydaje się bez zarzutu i te skomentowałem.mazeno pisze: elwood: ja musze brac pod uwage babe i bachorstwo. juz mi sie poplakaly raz kiedys, a nie o to chodzi, zeby robic extremy z wakacji...
Drugie, to ścieżka dla kóz i pchanie się na nią to raczej brak rozsądku.
Jechałem z himalaistami, ludźmi obytymi z wysokością ale bez doświadczenia na górskich pistach i widząc tylko przednią maskę na podjeździe do zakrętu na trawersie również mieli miętko w portkach. Kiedy zatrzymujesz zestaw (w tym przyczepka) i Karpiu (siedząc po mojej prawej) nie miał jak wysiąść z auta, bo nie było na czym nogi postawić również się zrobił czerwony.
Wcale to nie znaczy, ze przy odpowiedniej koncentracji jest to niebezpieczny przejazd. Niebezpieczny na takiej drodze potrafi być zator. Spotkało mnie to pod Pikiem Majkowskiego. Musiałem cofać około 500m taką drogą, jaką widać na pierwszej fotce Damiana.
Wypada to robić na reduktorze, bo auto tak żywo nie reraguje na gaz, ale akurat się s.kurwiel zawiesił.
Podobnie jak Damianowi, wyzwaniem było znaleźć miejsce do nawrotki. Takie sytuacje spotykały mnie wielokrotnie.
Ważne, czy Ciebie nie paraliżuje strach. Zajęcie bywa stresogenne chwilami. Moje pierwsze doświadczenia były podobne. Też porządnie się bałem, choć brakuje uzasadnienia/powodu w wiekszości przypadków.
Się te boćki nalatają... Elwood