Jakie auto na wyprawy bliskie i dalekie

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Darek Elwood

Re: Jakie auto na wyprawy bliskie i dalekie

Post autor: Darek Elwood » czw wrz 20, 2012 2:11 pm

Wojtek_W pisze:Wsiadasz i lecisz.

Pomijajac lot przezajebiste wakacje wyjda taniej jak tydzien nad Baltykiem.
...
Eeee... Wojtek.
Mnie przezajebiste tygodniowe wczasy nad Bałtykiem kosztowały 220zł, z czego 2/3 kwoty, to piwo było.
Malezyjski standard... akurat słońce było.
ja nie byłem w szoku, ale znajomi ze Śląska tak.

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » czw wrz 20, 2012 3:10 pm

Eeee... Wojtek.
Mnie przezajebiste tygodniowe wczasy nad Bałtykiem kosztowały 220zł, z czego 2/3 kwoty, to piwo było.
ja nie byłem w szoku, ale znajomi ze Śląska tak.[/quote]

Eee, co ty z żulami mieszkałeś? A tak na serio, to wakacje np. nad bałtykiem mogą kosztować jak Elwooda ale też i 6500 zeta (tyle znajomi wobecaulowali w Jastarni) i jeszcze można nie być zadowolonym.
Dlatego ja już od dawna podróżuję sam z rodziną najczęściej realizując plany na miejscu np. po kontakcie z tubylcami a nie przez biura, bo to zdzieranie kasy nie dając w zamian wiele.
A opcje lotem moi znajomi już od lat uprawiają i śmieją się ze mnie, że planuję terenówką skoro oni tam przybyli za 350 zeta na łeb. Ale czy oni przeżyli tyle co przedmówcy??? Chyba jednak nie.
Nie ważne czym ale dokąd zmierzasz.

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » czw wrz 20, 2012 3:13 pm

A Damian słusznie zauważył, że są auta które nigdy sprawne nie są. Dlatego dyskutujemy tu aby znaleźć rozsądny wybór.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw wrz 20, 2012 3:24 pm

Darek Elwood pisze:
Wojtek_W pisze:Wsiadasz i lecisz.

Pomijajac lot przezajebiste wakacje wyjda taniej jak tydzien nad Baltykiem.
...
Eeee... Wojtek.
ja nie byłem w szoku, ale znajomi ze Śląska tak.

Darus... ale Ty pewnie mowisz o dojezdzie rowerem/stopem i zatrzymaniu sie u kumpli/na dziko.
Tak oczywiscie rozumiem i zgadzam sie. Ale jak wezmiesz pod uwage urlop z kobieta w tradycyjnym tego slowa znaczeniu: dojazd autem, jakas skromna kwatera z wc , knajpa raz po raz i jakies atrakcje to wyjdzie Cie odrobine drozej niz 220 zeta. ;)

Pomijam czynnik pogodowy, ludzki (ja klimatu wiekszosci nadmorskich miejscowosci nie znosze) i to,ze mozna zobaczyc i sprobac czegos calkiem innego.

Na studiach bylem tydzien w Bieszczadach za 42 zlote i 3 euro, wiec wiem ,ze sie da. :)2

Ale sa wyjazdy i wyjazdy. ;)
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » czw wrz 20, 2012 4:00 pm

No, idąc tym śladem napiszę, że znajomy koleś zabrał żonę w podróż poślubną do Hiszpanii stopem, tam na miejscu strugał jakieś figurki ze skrzynek po pomarańczach, potem to sprzedawał i jeszcze kasę przywieźli. To tak jak za komuny, gdy się jeździło na "wczasy" do Bułgarii i z wyjazdu chałupę budowało. Ale to czasy już zamierzchłe, poza tymi co próbują w żołądkach coś przemycić.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw wrz 20, 2012 4:09 pm

kal-gary pisze:A Damian słusznie zauważył, że są auta które nigdy sprawne nie są. Dlatego dyskutujemy tu aby znaleźć rozsądny wybór.
Nie zna się ;)
Są auta zapuszczone technicznie. Albo zapuszczane przez ignorantów tyle lat, że nieopłacalna jest ich reanimacja. Każdym sprawnym dojdziesz gdzie chcesz - nawet rzeczonym uazem; ja swoim zrobiłem kiedyś rundkę na Krym bez awarii, i po powrocie dalej kręcił kilometry lokalnie... ponieważ był sprawny :)

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw wrz 20, 2012 4:26 pm

Generalnie tak...

Ale nie oszukujmy sie, ze nie ma marek mniej lub bardziej podatnych na awarie.
Prosty test:

Mamy sobie 3 auta. Ogarniete na tip-top przez mechanizkow znajacych sie na nich.

UAZ, Disco i HDJ80

Jak myslicie ktory pierwszy stanie ? ;)
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

trocin

Post autor: trocin » czw wrz 20, 2012 5:04 pm

To pytanie podchwytliwe ?? :lol:
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » czw wrz 20, 2012 7:38 pm

Wojtek_W pisze:Generalnie tak...

Ale nie oszukujmy sie, ze nie ma marek mniej lub bardziej podatnych na awarie.
Prosty test:

Mamy sobie 3 auta. Ogarniete na tip-top przez mechanizkow znajacych sie na nich.

UAZ, Disco i HDJ80

Jak myslicie ktory pierwszy stanie ? ;)
Oczywiście Disco, bo ma najmniejszy bak.
Żartowałem.
Uazem jedzie się najmniej komfortowo, więc w nim kierownik zmęczy się najszybciej.

miras7

Post autor: miras7 » czw wrz 20, 2012 9:04 pm

O awaryjności UAZa słyszałem, awaryjność Disco poznałem osobiście, a HDJ80 chciałbym mieć :lol:
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94

kraqsek

Post autor: kraqsek » pt wrz 21, 2012 7:28 pm

Witam.
Mam tyrranka 2 ale powyżej 130 to boję się nim jeździć :). 100-110km/h to optymalna prędkość. Mało pali ( jak na 4x4), jest w miarę cicho i bezpiecznie. A poza tym jest nie skomplikowany w konstrukcyjnie. W tym roku na wakacjach przejechałem nim 4 tyś km i..nic.
Polecam tyranka choć nie mam porównania z innymi 4x4 poza ursusem :D

trocin

Post autor: trocin » sob wrz 22, 2012 3:06 am

Kolega ma Disco I dwusete 3 drzwiową na wyprawy, ja smigam z nim Vitarą wkoło komina czasem i w terenie... Stwierdziłem że na wyjazdy z rodziną również przydałoby się jakieś większe auto i wybór padł na długiego Monciaka 3.2 V6... myślę że jak wszystko pójdzie dobrze to ok. połowy października kupię to auto...
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99

mazeno

Post autor: mazeno » pn wrz 24, 2012 12:03 pm

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 6:01 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

miras7

Post autor: miras7 » pn wrz 24, 2012 7:14 pm

Przekonaliście mnie. Sprzedaję Suzuke, kupuje Monterey'a.

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » pn wrz 24, 2012 7:37 pm

miras7 pisze:Przekonaliście mnie. Sprzedaję Suzuke, kupuje Monterey'a.

Mnie też przekonaliście i...już wiem, że warto mieć marzenia o dążyć do ich realizacji. Relacja super. Wyprawa - aż mi wypieki wyszły. Mam nadzieję, ze jak już będę gotów (za 2 lata) to tamten świat (azja środkowa) dalej będzie taki sam.
Jak widać po aucie - można wszystkim. Zasada chyba prosta - naprawialnym na łące albo u kowala. Ale chyba bez zbędnej elektroniki. Czyli nie tylko parchem albo miśkiem można jak widać.

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » pn wrz 24, 2012 8:45 pm

I jeszcze jedna konkluzja po przeczytaniu i przejrzeniu relacji mazeno - przewrócił On moją filozofię do góry nogami. Bo nie ważne CZYM ale ważne GDZIE na na wyprawę.
Dzięks mazeno.

mazeno

Post autor: mazeno » pn wrz 24, 2012 8:51 pm

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 6:01 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

miras7

Post autor: miras7 » wt wrz 25, 2012 6:50 am

Doczytałem... tylko za mało napisałem.... Przymierzam sie do Montka od jakiegoś czasu i nie ukrywam Ty mnie na niego nakierowałeś, jak przeglądnąłem Twoją stronkę ze zdjęciami z wypraw. Wszystkie najczęściej używane auta do wypraw mi nie pasowały. Sam zaczynałem od najmniejszych. Samuraiem byłem na Ukrainie, Vitarą w Rumunii. Lubię i cenię Suzuki, ale chcę coś większego, więc szukałem. No i wszystkie drogi prowadziły do Troopera2 czyli po naszemu Monterey'a. No i taka decyzja zapadła ostatecznie. Wybór auta podparty jest zawsze jakimiś założeniami, a i tak na koniec muszę się nim przejechać. Pojeździłem Montkiem i to jest to. A od strony technicznej to dopasuję się do każdego autka, do którego nie będę musiał wozić kompa, interfejsa itp... Poza tym nie chce mi się udowadniać światu , że się da...tylko chcę pojechać i wrócić spokojnie i tanio. Twoją szkołę, Mazeno, odnośnie taniego wyprawowania, czy raczej możliwości zafundowania sobie wyprawy, powinien każdy przeczytać i nie marudzić , że go jeszcze długo nie będzie stać na takie wyjazdy. Mnie te proste rady pomogły :)2 Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt wrz 25, 2012 1:01 pm

Celna uwaga co do kosztow, ale czasem mam wrazenie ze koszty da sie ogarnac, gorzej jest z czasem.
A auto kazde dobre byle sprawne, i kierownik z glowa...

mazeno

Post autor: mazeno » wt wrz 25, 2012 1:23 pm

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 6:02 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt wrz 25, 2012 1:38 pm

nie wiem czy na azję, ale na bałkańskie szlajanie 3tyg bagażnik samuraja by mi stykał
to że zabieram więcej gratów wynika z fanaberii i niepotrzebnych pierdół w stylu ponton

tylko w samim trochę trzęsie na kamulcach, jak masz tak do przepycenia cały dzień na takiej nawierzchni jak jest do/z theth na przykład, to można dostać opuszczenia żołądka

znaczy konkretnie to ja bym dostał, z całą pewnością
pańską dupę mam ;)
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » wt wrz 25, 2012 1:40 pm

mazeno pisze:ale gdybym jezdzil sam, to na pewno jednym z samochodow branych pod uwage bylby samurai - dzielny, maly, lekki i na 2 osoby wytarczajaco pojemny, a przy okazji - prosty w budowie i tani w eksploatacji. czegoz chciec wiecej?
komfortu.. który jest znikomy ze względu na choojową pozycję za kieratem (to jest jeszcze do ogarnięcia) i bardzo mały rozstaw osi (chyba, że long tak jak Miśka kozunia)..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

mazeno

Post autor: mazeno » wt wrz 25, 2012 1:52 pm

.

trocin

Post autor: trocin » wt wrz 25, 2012 3:24 pm

Samim zrobilem na mtkach trase po czarnym 100km - czulem jakby żoladek mi sie urywał i rzygac mi sie chcialo :)21 przy nim Vitara to komfortowa limuzyna :D
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99

mazeno

Post autor: mazeno » wt wrz 25, 2012 3:30 pm

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 6:02 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”