Rumunia 2015
Moderator: Misiek Bielsko
Rumunia 2015
No to czas planów na Rumuńskie wojaże na 2015.
Zaplanowałem sobie pobyt w R na czerwiec i lipiec. Tym razem trochę na północy, wreszcie dohrapałem się porządnych map (papierowych) tego obszaru, potem w dół na południe trasą zbliżoną do trasy z przed bodaj 7 lat. Zobaczę ile jeszcze zostało z tamtych klimatów. Tempo zmian w Rumunii jest imponujące. By skończyć w pasmach naddunajskich (ciekawych ofrołdowo bo gliny dostatek). Ostatnie dni planuje na Bihorze, potem powrót do codzienności. Pierwszy wyjazd nie land rover`em.
Zaplanowałem sobie pobyt w R na czerwiec i lipiec. Tym razem trochę na północy, wreszcie dohrapałem się porządnych map (papierowych) tego obszaru, potem w dół na południe trasą zbliżoną do trasy z przed bodaj 7 lat. Zobaczę ile jeszcze zostało z tamtych klimatów. Tempo zmian w Rumunii jest imponujące. By skończyć w pasmach naddunajskich (ciekawych ofrołdowo bo gliny dostatek). Ostatnie dni planuje na Bihorze, potem powrót do codzienności. Pierwszy wyjazd nie land rover`em.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Re: Rumunia 2015
Co masz za mapy ? Dimap- nic z północy kiedyś nie miał
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
Ja już tradycyjnie w okresie weekendu majowego się wybieram. Tym razem od 30 kwietnia do 10 maja. Jaki rejon to jeszcze nie wiem, coś się wybierze, jest trochę czasu. A jak już w ten wybrany dojadę to potem tam gdzie oczy poniosą i śnieg pozwoli 

gg 3041301
z nowych map mamselim pisze:Co masz za mapy ? Dimap- nic z północy kiedyś nie miał
Dinmap`u:
Ignis 1 : 70 000
Bistritei 1 ; 50 000
Maramarosi 1:50 000
Dwie Ukraińskich wydawnictw:
pas przygraniczny ale większość terenów po stronie rumuńskiej
jedna 50 tka i jedna 100 ka
no i czeską:
Banat (ale to już całkiem południowa część 1 : 100 000
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- brodafidela
-
A czym?bert pisze:No to czas planów na Rumuńskie wojaże na 2015.
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
ssslavo pisze:My w maju zaczynamy
Z innego wątku wiem że Bukowina, jakaś konkretna data już jest? Ja jeszcze nie wiem gdzie dokładnie, z początkiem roku pewnie coś się wyklaruje

gg 3041301
nosz barakowozem samobieżnym typu ivecobrodafidela pisze:A czym?bert pisze:No to czas planów na Rumuńskie wojaże na 2015.
KoniKoni pisze:ssslavo pisze:My w maju zaczynamy
Z innego wątku wiem że Bukowina, jakaś konkretna data już jest? Ja jeszcze nie wiem gdzie dokładnie, z początkiem roku pewnie coś się wyklaruje

PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
- brodafidela
-
Ja naturliś iś habe fergesen, że już będzie fertigbert pisze:nosz barakowozem samobieżnym typu ivecobrodafidela pisze:A czym?bert pisze:No to czas planów na Rumuńskie wojaże na 2015.

II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
czynię staraniabrodafidela pisze: Ja naturliś iś habe fergesen, że już będzie fertig
ostatnio zapodałem 190 l zbiornik, webasto suche, wentylator solarny
Widzę że odchodzi się powoli od terenówek....coraz więcej busów jeździ.
PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
Wraz z wiekiem wzrasta popyt na komfort a spada na doznania ofroldowe 

ssslavo pisze:Widzę że odchodzi się powoli od terenówek....coraz więcej busów jeździ.
akurat iv 4010 4x4 całkiem fajną terenówką jest (co stwierdziłem po kilku godzinach w terenie) przede wszystkim. Dopiero później busem.
Widywałem w RO takie autka,na pewno komfort biwakowania jest o niebo lepszy.Co do samej jazdy to się nie wypowiadam.Jedynym minusem jaki mi przychodzi do głowy to wysokośc,nam się zdarzało zdejmowac bagażniki by "się przecisnąc"ale to marginalne przypadki.
A "bus" to takie moje potoczne określenie.
Generalnie fajny sprzęt
A "bus" to takie moje potoczne określenie.
Generalnie fajny sprzęt

PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
grzes pisze:W tym roku ten kierunek mnie korci
hmm nie tylko Cię

Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
Korzysta ktos z papierowych przewodnikow ?
chodzi mi konkretnie o te:
http://bezdroza.pl/ksiazki/bukowina-mar ... o_0213.htm
http://bezdroza.pl/ksiazki/rumunia-moza ... bkrum4.htm
jakies opinie o nich ?
jakies opinie o nich ?
Y61 GU4
http://airman.org.pl
http://airman.org.pl
niezłe (mozaika chyba lepsza) jeżeli chcesz dotrzeć tam gdzie docierają wszyscy.grzes pisze:Korzysta ktos z papierowych przewodnikow ?
jakies opinie o nich ?
Jak chcesz czegoś więcej to poszukaj sobie map jakiegoś pasma (50 czy 60 np dinmapu) i jedź, eksploruj na ile ci fantazja pozwoli a lęk nie przystopuje.
Całej R tak czy tak nie ogarniesz a miotać się po miejscach "publicznych" to można spokojnie płaskim
- sebastian2357
Cześć. Nie chce zakładać nowego wątku ( są już dwa z tytułem Rumunia 2015). Koledzy doradźcie proszę kiedy najlepiej jechac do Rumunii? Co mnie interesuje to stanowczo niekomercyjne miejsca, żeby był ten dreszczyk odkrywcy
czy w maju nie bedzie zbyt zimno lub warunki zbyt cieżkie żeby poruszać sie po górach? mam auto na oponach AT, wyciągarka asekuracyjnie. Może ktoś doświadczony wybiera sie w tym okresie i chciałby miec jedno auto towarzyszące z młodą wesołą załogą?

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
na pusto zupełnie: czerwiec wrzesieńsebastian2357 pisze:Cześć. Nie chce zakładać nowego wątku ( są już dwa z tytułem Rumunia 2015). Koledzy doradźcie proszę kiedy najlepiej jechac do Rumunii? Co mnie interesuje to stanowczo niekomercyjne miejsca, żeby był ten dreszczyk odkrywcyczy w maju nie bedzie zbyt zimno lub warunki zbyt cieżkie żeby poruszać sie po górach? mam auto na oponach AT, wyciągarka asekuracyjnie. Może ktoś doświadczony wybiera sie w tym okresie i chciałby miec jedno auto towarzyszące z młodą wesołą załogą?
wygodnie: lipiec, sierpień
- sebastian2357
Czyli mam rozumieć że w czerwcu/wrześniu tłumów nie bedzie, ale bedzie chłodno. A w maju już za cieżko bo śnieg/mróz?bert pisze: na pusto zupełnie: czerwiec wrzesień
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
- Damian
-
- Kontaktowanie:
w maju będzie śnieg powyżej linii lasu (1600m npm)
a przy pewnej dozie (nie) szczęścia - niżej
bezpiecznie celować od połowy czerwca
a przy pewnej dozie (nie) szczęścia - niżej
bezpiecznie celować od połowy czerwca
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
w maju też jest fajnei ale to zalezy od tego jaka zima będzie. Poogladaj zdjecia ludzi z wyjazdów. U mnie masz nawet film z Apuseni w maju.
jakie chłodno? w dolinach po 30pare a wyżej, no wyżej normalnie.sebastian2357 pisze:Czyli mam rozumieć że w czerwcu/wrześniu tłumów nie bedzie, ale bedzie chłodno. A w maju już za cieżko bo śnieg/mróz?bert pisze: na pusto zupełnie: czerwiec wrzesień
Po prostu lipiec sierpień to miesiące wakacyjne i bywa, że nawet w dziwnych miejscach spotkasz słoiki po polskich pulpetach i puszki po bosmanie

Śnieg w maju w zasadzie gwarantowany (zalegający)
Ja na ten rok rezerwuję sobie termin od ca 3 czerwca do ca 28 lipca (może z dwu - trzydniową przerwą na jakąś plaże w Bułgarii)
EDYTA:
co do tłumów, takich jak w pagórkach najjaśniejszej to nie znajdziesz, chyba, że uprzesz się na te najbardziej zgrane kawałki.