Zachodnia Ukraina -kto był i doradzi???
Moderator: Misiek Bielsko
- patroly61fan
- jestem tu nowy...
Zachodnia Ukraina -kto był i doradzi???
Witam wybieram sie za miesiac w 2-3 auta na Ukraine.
Okolice Ivano Frankowska. Ok 250 km od naszej granicy.
Czy ktos z Was był w tych okolicach i doradzi gdzie tam jechac?
Co zobaczyc , gdzies spac, moze jakies namiary na noclegi , dobre jedzenie itp?
Ewentualnie jakis road book ( moze byc płatny).
Chcemy przez ok 4 dni pojezdzic po tamtych terenach na poczatku marca z uwzglednieniem zimowej aury i potrzebne sa kazde wskazówki. Dzieki z góry i pozrawiam Krzysiek
Okolice Ivano Frankowska. Ok 250 km od naszej granicy.
Czy ktos z Was był w tych okolicach i doradzi gdzie tam jechac?
Co zobaczyc , gdzies spac, moze jakies namiary na noclegi , dobre jedzenie itp?
Ewentualnie jakis road book ( moze byc płatny).
Chcemy przez ok 4 dni pojezdzic po tamtych terenach na poczatku marca z uwzglednieniem zimowej aury i potrzebne sa kazde wskazówki. Dzieki z góry i pozrawiam Krzysiek
Remember, happiness is a way of travel not a destination 

Re: Zachodnia Ukraina -kto był i doradzi???
spać: black castle
przyjechali ostatnio chlopaki z rzeszowka po graty do xjota i tak sie zgadalismy
mowia ze jezdzili czesto na ua ale ostatnio byli i zauwazyli nastroje antypolskie,a i incydentow nie malo mieli nie przyjemnych
jednym slowem odradzaja
mowia ze jezdzili czesto na ua ale ostatnio byli i zauwazyli nastroje antypolskie,a i incydentow nie malo mieli nie przyjemnych
jednym slowem odradzaja

z pomocą humanitarnąpatroly61fan pisze:Witam wybieram sie za miesiac w 2-3 auta na Ukraine.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
a jak uprzedzałem to ci sami kolesie darli łacha, ze ja cykortomek 79 pisze:przyjechali ostatnio chlopaki z rzeszowka po graty do xjota i tak sie zgadalismy
jednym slowem odradzaja
nie po tej stronie majdanu stanęliśmy i mamy za swoje
aha i radze miec nr czytelne na ramach swych pojazdow
ziombel przezyl horror ostatnio,bo juz widzial jak jego gieer odjezdz bez niego
a ze dzip to teraz tam towar deficytowy wiec uwazajcie
ziombel przezyl horror ostatnio,bo juz widzial jak jego gieer odjezdz bez niego
a ze dzip to teraz tam towar deficytowy wiec uwazajcie

tomek 79 pisze: byli i zauwazyli nastroje antypolskie
Niemożliwe, przecież to nasi sojusznicy.

chyba twoji 

Ja mam tutaj swoich z Białorusi. 

- patroly61fan
- jestem tu nowy...
Zadnych konkretów widze
oprócz jednego 

A to że odradzają to nie jest jedyny właściwy konkretny konkretpatroly61fan pisze:Zadnych konkretów widzeoprócz jednego

gg 3041301
- patroly61fan
- jestem tu nowy...
Koni pisze:A to że odradzają to nie jest jedyny właściwy konkretny konkretpatroly61fan pisze:Zadnych konkretów widzeoprócz jednego
![]()
Jedna opinia wiosny nie czyni... czekam na nastepne

Jesienią byłem dwa razy na pojeżdżawce na Zakarpaciu okolice Doliny , Sławska - żadnych nastrojów antypolskich nie stwierdziłem (na sobie nie odczułem) , z widłami nikt nas nie ścigał
, żadnych problemów na granicy w jedną jak i w drugą stronę (chyba że coś sie zmieniło)
Numer ramy trzeba mieć widoczny - znacznie ułatwia przekroczenie granicy
Co do kłopotów... mogą sie przytrafić jak wszędzie - nasi ziomale potrafią sie czasami zachowywać w sposób prowokujący do kłopotów nie tylko na Ukrainie a Ukraińcy (są) mogą być przewrażliwieni na tym punkcie - nie znam chłopaków o których pisaliście wyżej ( a moze znam a nie wiem
) i nie umiem się w żaden sposób odnieść do tematu - brak konkretów.
Jeszcze jedna wskazówka - w zależności od czasu jaki macie do dyspozycji - dojazd planowałbym "najgłównieszymi" z głównych dróg w rejon docelowy - oszczędność czasu znaczna choć kilometrów więcej .
A że tak dopytam z czystej ciekawości...co planujecie tam w ogóle o tej porze roku?

Numer ramy trzeba mieć widoczny - znacznie ułatwia przekroczenie granicy

Co do kłopotów... mogą sie przytrafić jak wszędzie - nasi ziomale potrafią sie czasami zachowywać w sposób prowokujący do kłopotów nie tylko na Ukrainie a Ukraińcy (są) mogą być przewrażliwieni na tym punkcie - nie znam chłopaków o których pisaliście wyżej ( a moze znam a nie wiem

Jeszcze jedna wskazówka - w zależności od czasu jaki macie do dyspozycji - dojazd planowałbym "najgłównieszymi" z głównych dróg w rejon docelowy - oszczędność czasu znaczna choć kilometrów więcej .
A że tak dopytam z czystej ciekawości...co planujecie tam w ogóle o tej porze roku?
DII
-
-
Coś tu chyba nie tak - raczej po dobrej dla kogoś kto się wybiera na zachód Ukrainy...Mroczny pisze: nie po tej stronie majdanu stanęliśmy i mamy za swoje
Nie bardzo wiem z czego miałby wynikać wzrost nastrojów antypolskich akurat po Majdanie. Zresztą mam kumpla, który jeździ na Ukrainę raz na dwa miesiące i niczego takiego nie zauważył...
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda
zaczęła się... przygoda
Byłem w zeszłym tygodniu. Paliwo tanie, żarcie jeszcze tańsze, dziur w ch...
Na granicy bez problemów, z powrotem ok. 1 h stania (Krościenko).
Bida aż trzeszczy, do tego młodzi jak mogą to uciekają przed mobilizacją do PL na "studia".
Nocowałem tu - przednia miejscówka: http://www.karpaty.info/en/uk/lv/tr/ver ... ska.khata/
Bida aż trzeszczy, do tego młodzi jak mogą to uciekają przed mobilizacją do PL na "studia".
Nocowałem tu - przednia miejscówka: http://www.karpaty.info/en/uk/lv/tr/ver ... ska.khata/
- patroly61fan
- jestem tu nowy...
mishieck pisze:Byłem w zeszłym tygodniu. Paliwo tanie, żarcie jeszcze tańsze, dziur w ch...
dzieki kolego za info
A Tobei tez na granicy sprawdzali numery ramy? Pytam bo w moim wiekowych parchu one sa srednio widoczne .
A moze ktos zna sposob na to zo zrobic zeby były widoczne? Oprócz szczotki stalowej

- JanekYJ
- jestem tu nowy...
Byłem na Ukrainie dwa razy(wrzesień 2013 i wrzesień 2014) swoim Jeepem- Wrangler YJ. Numerów na ramie nie sprawdzali, wystarczyła im tabliczka z VINem na podszybiu.
Granicę przekraczałem w: Krościenku(PL-UA), Hrebenne(tutaj niestety miałem kontrolę bagażu, w którym znaleźli nóż - 3h czekania i składania zeznań przed policją, ostatecznie łapówka i strata noża... Dodam, że wyjeżdżałem z Ukrainy), Korczowa(UA-PL) i Halmeu(RU-UA). Poza niemiłym incydentem z nożem zero problemów.
Jakichkolwiek przykrych, antypolskich incydentów w trakcie zwiedzania Zachodniej Ukrainy brak
Granicę przekraczałem w: Krościenku(PL-UA), Hrebenne(tutaj niestety miałem kontrolę bagażu, w którym znaleźli nóż - 3h czekania i składania zeznań przed policją, ostatecznie łapówka i strata noża... Dodam, że wyjeżdżałem z Ukrainy), Korczowa(UA-PL) i Halmeu(RU-UA). Poza niemiłym incydentem z nożem zero problemów.
Jakichkolwiek przykrych, antypolskich incydentów w trakcie zwiedzania Zachodniej Ukrainy brak

Wrangler YJ, 4.0l, +2,5" RE, +2" body, Warn m8000, STT 35x12,5, snorkel ARB, 4,56 G2 Axle
W Jeepie nie mam ramy
Sprawdzali numery nadwozia i tabliczkę znamionową. Nóż był w aucie i nie było problemów ("do przecinania pasów"). Oprócz noża 2 łopaty i saperka. Koledzy mieli siekierę i piłę motorową 

W uazie numerów nie sprawdzająpatroly61fan pisze: dzieki kolego za info
A Tobei tez na granicy sprawdzali numery ramy? Pytam bo w moim wiekowych parchu one sa srednio widoczne .
A moze ktos zna sposob na to zo zrobic zeby były widoczne? Oprócz szczotki stalowej

W MB W124 mieliśmy kiedyś jazdę, bo był bity i numery serwis nabił w innym miejscu niż są normalnie. Po dłuższym czasie i straszeniu puścili.
Z widocznością, jedyny legalny sposób to nabić na stacji diagnostycznej całkiem nowe.
strzelaż choć ciut ,ciutmishieck pisze:Byłem w zeszłym tygodniu. Paliwo tanie, żarcie jeszcze tańsze, dziur w ch...

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Tu nocowaliśmy kiedyś http://noclegi.karpatywschodnie.pl/obie ... house.html jakbyś przełęcz legionów atakował. Dała baba bimbru i słoniny, tak żeśmy się mocno wylakierowali. Przynajmniej ja 

Parch+2+35+117xtrem ---->
Trudno jednoznacznie określić, co będzie się działo tamże za pół roku, ale generalnie chyba wakacyjnie się tam przejadę.
Z Iwanofrankowska na południe masz przełęcz legionów, dalej można na Świdowiec. Jest gdzie pojeździć.
A zimą, nie tą co prawda ale może następną, chcę pojechać na narty do Bukovela.
Z Iwanofrankowska na południe masz przełęcz legionów, dalej można na Świdowiec. Jest gdzie pojeździć.
A zimą, nie tą co prawda ale może następną, chcę pojechać na narty do Bukovela.
Kapec, disco 300TDi '97,
-
- jestem tu nowy...
[/quote]
[/quote]
na totalnie nieczytelne nr ramy w starym parchu pomogło 10USD - stały się całkowicie czytelne i zgodne z dokumentami, raz wpisane przez celnika do systemu nie były więcej sprawdzane - tylko potwierdzane w kompie.

na totalnie nieczytelne nr ramy w starym parchu pomogło 10USD - stały się całkowicie czytelne i zgodne z dokumentami, raz wpisane przez celnika do systemu nie były więcej sprawdzane - tylko potwierdzane w kompie.
- patroly61fan
- jestem tu nowy...
A Tobei tez na granicy sprawdzali numery ramy? Pytam bo w moim wiekowych parchu one sa srednio widoczne .Egon_Olsen pisze:

na totalnie nieczytelne nr ramy w starym parchu pomogło 10USD - stały się całkowicie czytelne i zgodne z dokumentami, raz wpisane przez celnika do systemu nie były więcej sprawdzane - tylko potwierdzane w kompie.[/quote]
Dzieki