Pomysły na wycieczkę po Bałkanach

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Tkaczy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pomysły na wycieczkę po Bałkanach

Post autor: Tkaczy » śr sie 05, 2015 7:35 pm

Cześć!
To jest mój pierwszy post na forum więc na wstępie witam wszystkich miłośników 4x4! Mam nadzieję, że na forum znajdę informacje oraz wsparcie związane z turystyką 4x4.

Przechodząc do konkretów,
planuję 2 tygodniową wyprawę na Bałkany (Słowenia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina oraz Czarnogóra. Wyprawa to może zbyt mocne słowo, ale chciałbym trochę pojeździć poza asfaltem i spać w terenie, ot taka przygoda. Nie chodzi mi o off road gdzie potrzebne są super opony, wyciągarki, modyfikacje auta itd. Chciałbym pojechać tam gdzie zwykły napęd 4x4 jest plusem a auta osoba się nie pchają bo to już nie jest droga asfaltowa.

O ile do Słowenii z chęcią dojadę cywilizowanymi drogami, to od Chorwacji chciałbym przemieszczać się już częściowo "terenem" w kierunku Czarnogóry.

We wszystkich państwach już byłem, ale osobówkami więc szukam kogoś kto był lub ma wiedzę na temat takich trasa i może pomóc, wskazać ciekawe miejscówki, doradzić co, gdzie i jak.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma takie informacje, doświadczenia bądź może wskazać gdzie powyższe znajdę?

Pozdrawiam,
Tkaczy

P.S.
a może ktoś ma ochotę dołączyć? (przełom sierpnia i września?

soldier777
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Pomysły na wycieczkę po Bałkanach

Post autor: soldier777 » pt sie 07, 2015 2:18 pm

Cześć! My właśnie myślimy o zwiedzeniu Chorwacji w ten sposób, między innymi po wyspie Krk. 21.08 mamy zamiar wyjechać. Właśnie przeszukuję internet pod kątem tras. Trafiłeś już na coś?

Pozdrawiam,

Michał

Awatar użytkownika
tkocy20

Re: Pomysły na wycieczkę po Bałkanach

Post autor: tkocy20 » pt sie 07, 2015 3:09 pm

czytaj stare wątki o wyjazdach do Albanii. Wszystko co Cię interesuje jest po drodze. Według mnie w Czarnogórze obowiązkowy jest Durmitor i Biogradska Gora a między nimi kanion Tary. Według mnie 3 noclegi to minimum dla duszy. Inne bałkańskie Państwa też są fajne ale topem jest Czarnogóra (łatwa) i Albania (może być trudna na życzenie). Gdybym wybierał drogę najfajniejszą a nie najkrótszą to jechałbym przez Rumunię Bułgarię Macedonię Albanię, Czarnogórę, BiH, Chorwację. Czarnogóra na taki pierwszy wyjazd jest najlepsza bo prawie wszędzie można jechać asfaltem. A offroad tylko tam gdzie chcesz. Skraca to czas i daje więcej miejsc do wyboru. Średnia prędkość i tak będzie około 50 km/h więc trzeba sobie dobrze kalkulować czasy dojazdów. Podobnie w Albanii.
powodzenia
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”