ISLANDIA 2018
Moderator: Misiek Bielsko
-
- jestem tu nowy...
Re: ISLANDIA 2018
Hey, Podajcie szczegóły:
Ramy czasowe, trasa. itd.
Isnandia do najtańszych nie należy dlatego : namiot v.s hostel,
Podst jedzenie , kuchenka gazowa można wrzucić na pakę - go Markety w Rejkiaviku są 4x droższe niż u nas.
prom na auto z 5 osobami to 2500 EUR (zależy od sezonu). - zbieram się na islandię już jakis czas i chętnie dołączę.
Pozdr
Ramy czasowe, trasa. itd.
Isnandia do najtańszych nie należy dlatego : namiot v.s hostel,
Podst jedzenie , kuchenka gazowa można wrzucić na pakę - go Markety w Rejkiaviku są 4x droższe niż u nas.
prom na auto z 5 osobami to 2500 EUR (zależy od sezonu). - zbieram się na islandię już jakis czas i chętnie dołączę.
Pozdr
----------------------------
Y61 2,8; 35" MT, 3"
Y61 2,8; 35" MT, 3"
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Też wybieram się do Islandii. 2-3 tygodnie na miejscu + 2 tygodnie na dojazd i prom (w tym 3 dni na Wyspach Owczych). Początkowo myślałem o wyjeździe na przełomie maja i czerwca, ale w tej chwili wydaje mi się, że lepiej jest pojechać później.
Główna cześć mojej trasy: Islandia 2018 - plan. W planie są też Fiordy Zachodnie. Mam nadzieję też pojeździć drogami górskimi, np. przejechać drogą 35.
Zapraszam do wspólnego planowania w grupie na Facebooku: Islandia 2018.
Główna cześć mojej trasy: Islandia 2018 - plan. W planie są też Fiordy Zachodnie. Mam nadzieję też pojeździć drogami górskimi, np. przejechać drogą 35.

Zapraszam do wspólnego planowania w grupie na Facebooku: Islandia 2018.
Andrzej
wiosną mogą być zamknięte drogi w interiorze
No,chyba mają tą stronę na której jest aktualizowana dostepność dróg
Jak rzuciłem okiem na tę trasę-to jest wkoło wyspy po asfaltach.Więc spoko.

Jak rzuciłem okiem na tę trasę-to jest wkoło wyspy po asfaltach.Więc spoko.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
To są daty otwarcia dróg górskich w poprzednich latach:
Condition and Opening of Mountain Roads.
Miałbym też ochotę przejechać się tędy: Landmannalaugar.
Condition and Opening of Mountain Roads.
Miałbym też ochotę przejechać się tędy: Landmannalaugar.

Andrzej
Na czerwiec ostatnio bilety lotnicze były po 108 zł z gdańska. Wypożyczenie dobrego samochodu 4x4 to 300 euro tygodniowo.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Jooo-tylko weż go zarysuj

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
W każdej islandzkiej. Można takze skorzystać z polskiej która wypożycza auta ze spaniem wewnątrz ( nissan, pajero) ale jest drożej - około 9000 isk dziennie. Kampery to już kwota około 1000 euro za tydzień ale za to full wypas. Wszystko zależy od miesiąca - w lecie lipiec sierpień jest najdrozej.
Co do zarysowania - no to tak jak wszędzie na świecie, kaucja 600 euro. No jedynie w maroku wynajem był za gotówkę i nie było kaucji. Ale tam inne zasady panują
Co do zarysowania - no to tak jak wszędzie na świecie, kaucja 600 euro. No jedynie w maroku wynajem był za gotówkę i nie było kaucji. Ale tam inne zasady panują

tel. 509700949
Spoko droga.Szuter oczywiscie.Po drodze masz kilka brodów gdzie bez snorka bym sie nie pchałandrzej627 pisze: ↑ndz lis 05, 2017 3:06 pm.............
Miałbym też ochotę przejechać się tędy: Landmannalaugar.![]()

Albowiem poziom wody jest silnie zmienny/temp,pora dnia,opady/Brody są oznaczone.
Do Landmanalaugar turyści jeżdżą od północy bo łatwiej.Na dojściu od południa widziałem ratowników,którzy jak sądzę jeżdżą tam systematycznie.Oczywiscie nikomu nie życzę

W IS jest wiele takich miejsc,że na widok szczeka opada i czujemy sie bardzo mali.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Jak mi nie wypali juesej to się piszę 
Już 2 lata temu miałem jechać, ale w końcu pojechaliśmy do Gruzji...
Może teraz się uda

Już 2 lata temu miałem jechać, ale w końcu pojechaliśmy do Gruzji...
Może teraz się uda

WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
zibi... a czy tymi terenówkami to wolno w interior się zapuścić?
bo raczej patrza na dżipiesy w autach i walą kary....
tak zasłyszałem gdzieś. Jak to jest faktycznie?
bo raczej patrza na dżipiesy w autach i walą kary....
tak zasłyszałem gdzieś. Jak to jest faktycznie?
Mogę z lokalsami ustalić bo mieszka tam wielu moich znajomych a i co jakiś czas ktoś leci w odwiedziny. Islandia na razie przede mną bo ja w takich temperaturach ( nawet latem) nie bardzo funkcjonuję. Ale z tego co wiem to firma wypożyczająca terenówki ze spaniem w środku daje także mapę tras głównych lokalnych i możliwych obozowisk. A także przewodnik co zobaczyć.
tel. 509700949
A'propos temperatur, to czego się należy w Islandii w lipcu spodziewać ?
może być i 30+
Nie przesadzajmy- temp nie jest problemem.Fakt,że jak jest +15 to uważa się, że bardzo ciepło

Ale wielkich mrozów też nie ma.Bywszy tam dłuższy czas,czasem spadało tam do ok -7/zimą/.Ogrom oceanu działa łagodząco.
Większym problemem są wiatry:praktycznie wieje cały czas z rózną intensywnoscią .Położona przez wiatr cieżarówka nie wzbudza sensacji.Też z tym związana jest zmienność pogody -nieraz kilkakrotnie w ciagu dnia od deszczu do słońca.
Idzie przywyknąć.
Plażowania raczej nie ma.W Reykjaviku jest kawałek sztucznej plaży,osłonięty,gdzie od biedy można poleżakować.
Za to np we wspomnianym Landmanalaugar i kilku innych miejscach/Blue Lagoon/są ciepłe żródła w których można sie taplać niezależnie od aury.Latem godz 23-jasno jak w dzien

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Facet wynajętym Suzuki Jimny przejechał całą drogę 35, która uważana jest za najłatwiejszą ale też najciekawszą drogę Interioru oraz dojechał w kolorowe góry Landmannalaugar:
Islandia Road Trip Completo - Iceland Road Trip.
Na pierwszą wyprawę do Islandii taka trasa powinna wystarczyć.

Andrzej
na pierwszą wyprawę do Islandii każda trasa będzie wystarczająca 

- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Masz rację.
Przygotowałem jednak trasę na maksa. Według moich prowizorycznych planów przewiduję jeździć tam od 29 maja do 20 czerwca. To jest moja trasa na 23 dni, a więc wychodzi średnio niecałe 200 km dziennie: ISLANDIA 2018 MAX.
Na całej trasie mam 290 punktów pośrednich. Te zaczynające się na literę P z kropką to parkingi, na których trzeba się zatrzymywać przy atrakcjach turystycznych. Mam też na wszelki wypadek campingi. Wszystko przygotowane za pomocą programu BaseCamp Garmina. Wystarczy wstawić do nawigacji GPS i jechać.

Przygotowałem jednak trasę na maksa. Według moich prowizorycznych planów przewiduję jeździć tam od 29 maja do 20 czerwca. To jest moja trasa na 23 dni, a więc wychodzi średnio niecałe 200 km dziennie: ISLANDIA 2018 MAX.
Na całej trasie mam 290 punktów pośrednich. Te zaczynające się na literę P z kropką to parkingi, na których trzeba się zatrzymywać przy atrakcjach turystycznych. Mam też na wszelki wypadek campingi. Wszystko przygotowane za pomocą programu BaseCamp Garmina. Wystarczy wstawić do nawigacji GPS i jechać.

Andrzej
Podejrzewam,że nie ogarniesz 200km dziennie po szutrach 
Odpuść też sobie rejon Keflaviku-nic ciekawego/poza klifami/,można skręcić wcześniej na Blulagoon,a potem na Krysuvik.
Reykjanesbaer nie urzeka

Odpuść też sobie rejon Keflaviku-nic ciekawego/poza klifami/,można skręcić wcześniej na Blulagoon,a potem na Krysuvik.
Reykjanesbaer nie urzeka

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Dzięki za uwagi. To jest program maksimum. Zdaję sobie sprawę, że wszystkiego nie da rady albo nie ma sensu robić.
Andrzej
Przypominajka ........ustalił jaka rzeczywistość na miejscu ?Zibi pisze: ↑śr lis 08, 2017 8:03 pmMogę z lokalsami ustalić bo mieszka tam wielu moich znajomych a i co jakiś czas ktoś leci w odwiedziny. Islandia na razie przede mną bo ja w takich temperaturach ( nawet latem) nie bardzo funkcjonuję. Ale z tego co wiem to firma wypożyczająca terenówki ze spaniem w środku daje także mapę tras głównych lokalnych i możliwych obozowisk. A także przewodnik co zobaczyć.