Słowenia

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Kolas84
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Słowenia

Post autor: Kolas84 » śr kwie 19, 2006 7:41 pm

Witam mam pytanie co warto zwiedzic w słowenii , bo jade do chorwacji w tym roku w sierpniu i chciałbym zachaczyc o Słowenie
Pozdro

Mussorożec>>>>>

Awatar użytkownika
tomekuaz

Post autor: tomekuaz » czw kwie 20, 2006 10:26 pm

W niedziele jadę na 4 dniowe szkolenie z firmy :) . Bedziemy zwiedzać stolicę i jakieś winnice:) dam znać co jest fajne:)
UAZ M30 3,5l
WJ 2,7 CRD

jegorek

Post autor: jegorek » pt kwie 21, 2006 1:48 pm

Dawiddo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Dawiddo » sob kwie 22, 2006 8:08 pm

Przede wszystkim polecam okolice Bled / Bohinj - 2 pieknie polozone jeziora.
Koniecznie przejechac ta droga do Bohinj (droga sie tam konczy wodospadem). Stolica tez ladna. A z jaskin to Postojna przereklamowana o wiele ciekawsze jakisnie skocjanskie (w jaskinie plynie calkiem spora rzeka i idzie sie np mostem polozonym 60m ! nad woda) troszke dalej w strone morza (zjazd na miescowosc Divica bodajze). W ogole bardzo ladna z ciagle zmieniajacym sie krajobrazem autostrada z Lublany w strone morza. Bylem w Slowenii juz klika razy (czasem przejazdem, czasem z kilkudniowym postojem) wiec jak cos to pytaj :wink:

emsi

Post autor: emsi » ndz kwie 23, 2006 4:59 pm

witaj

to zalezy od tego ile czasu chcesz poswiecic na zwiedzanie Slowenii, dokad jedziesz w Chrowacji i jakie masz zainteresowania.

jezdze do Slowenii od kilku lat, czasami kilka razy w sezonie (taka praca) i jest tam mnostwo miejsc godnych uwagi - co najmniej jeden urlop warto poswiecic

jesli jedziesz do Plitvickich i nie chcesz za bardzo zbaczac, to poza Mariborem (taki sobie) to niewiele jest na Twojej drodze,

jesli jedziesz w kierunku Rijeki autostrada, to na pewno Ljubljana, Postojna lub Skocjanskie

a jesli chcesz 2 lub 3 dni sie poszwedac, to na pewno jezioro Bled, przejazd w kierunku Kranjskiej Gory (z Mariboru), przelecz Vrsic (1632 m npm), dolina Socy i dalej drogami lokalnymi w kierunku Kopru i malego skrawka morza, a stad to juz kilka minut do Chorwacji na zachodni Krk - piekne miasteczko Porec - chyba drugie po Dubrovniku

generalnie gdzie nie skrecisz, na pewno bedzie fajnie, milo jest zagubic sie gdzie w zachodniej czesci kraju

p emsi

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » wt kwie 25, 2006 5:11 pm

polecam droge pod Mangart 2679m
ubytkowo, szutrowo, asfaltowo

naprawde warto !

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » wt kwie 25, 2006 9:30 pm

postojna jama!, poloska jama, Bovec - slap boka (Tolmin), masyw Cannin - jest kolejka na hore, lubliana na piwo, warto skoczyć do triestu btw.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Kylon

Post autor: Kylon » wt kwie 25, 2006 9:41 pm

http://www.wyprawa4x4.pl/index.php?cms=9&kat=8
Kilka fotek - z Mangartu również

Kylon

Post autor: Kylon » wt kwie 25, 2006 9:42 pm

Awatar użytkownika
Balkandriver
Kontaktowanie:

Post autor: Balkandriver » wt kwie 25, 2006 10:11 pm

Witaj,
Zacznijmy od Ljubljany, bo stolica - bardzo ładne stare miasto, piękne zabytkowe kamieniczki, przejdź od Preśernov trg bulwarkiem nad rzeką Ljubljanicą(Hribarjevo nabreźje) do Zoisovej cesty i drugą stroną (Gallusovo nabreźje)do Ciril-Metodov trg (przepiękna katedra),mając po prawej stronie Ljubljanski Grad na wzgórzu - bardzo klimatyczna rundka - sklepiki, knajpki, złotnicy, jubilerzy, ale też ludowy targ różności z pierdułkami wszelakimi , śliczne małe mostki i monumentalne świątynie(monumentalne na miarę tego miejsca) odbijające się w szkłach nowoczesnej architektury.
Naturalnie to skrót- to promil tego miasta, warto przejechać je i choćby z samochodu coś zobaczyć (Dunajska cesta, dzielnica willowa ale nie pamiętam ulic)
Proponuję nocleg w areale LJUBLJANA RESORT - camping, bungalowy, przyczepy, pięknie zagospodarowany teren z wszelkimi przyjemnościami- www.ljubljanaresort.si
ceny, jak w Słowenii - bez komentarza.
Wyjeżdżając ze stolicy pojedź nad Bohinsko Jezero ale NIE DROGĄ GŁÓWNĄ - jedź na Gorićane, Skofia Loka,Źelezniki, Zali Log,Zgornja Sorica, na Bohinjsko Siedlo(przełęcz 1286 m npm) -i miej oczy szeroko otwarte, wspaniałe podjazdy, serpentyny, widoki , wioski ,doliny itd. itp.
I zjazd do Bohinjskiej Bistricy - tu widzisz już Alpy Julijskie.
Jedź wzdłuż jeziora do końca drogi - tam jest kamping w lesie. W miarę wolnego czasu - wodospad Savica, wjazd kolejką linową w Ukancu skąd przy pogodzie zobaczysz Alpy Julijskie w pełnej krasie i oczywiście Triglav(2864).
Ja nie przerabiałem, ale mój przyjaciel z przełęczy Vrśić podymał na Triglav i ... bajko ty moja... rzekł.
Noo, a Kol. kra rzucił takie wyzwanie, że ... tylko jak ja pogodzę Albanię z trójkątem SLO/I/A ?
A co do Jaskini Postojnej -stanąłem u wrót i :
dorośli - 15Euro
dzieci do 15 lat - 8Euro,
co w moim przypadku wypadłoby 46Euro+ nocleg (późno było) 2 x tyle - nie tym razem.

Dzięki tym, którzy dotrwaliście do końca mego wywodu
.
Jeśli mogę pomóc - piszcie.
Co do Chorwacji - też - zjechałem większość tamtejszych dróg nadmorskich - cywilnie, bez upalania.
Pozdrawiam

BALKANDRIVER
Ostatnio zmieniony śr kwie 26, 2006 7:50 am przez Balkandriver, łącznie zmieniany 1 raz.
Frontera Long 2.8 TDi
http://www.fotolandia4x4.com - relacje, zdjęcia.

Awatar użytkownika
Balkandriver
Kontaktowanie:

Post autor: Balkandriver » wt kwie 25, 2006 10:21 pm

Kylon pisze:Tu je Mangart - konkretnie
No i co ja mam począć , dajesz takie foty!
A ja w tym roku w Prokletije i nie tylko, się pcham -generalnie Albania nadmorska i górzysta - ale to potwierdzenie , że piękno jest wszędzie - trzeba tylko chcieć je dostrzec/znaleźć.
Pozdrówka

BALKANDRIVER
Frontera Long 2.8 TDi

Kolas84
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Słowenia

Post autor: Kolas84 » pn maja 01, 2006 8:17 pm

DZieki dzieki za wszelkie info.widze ze jest duzo miejsc do zwiedzenia ,ale sa troche one porozrzucane , wiec mam prosbe czy moze kots pomoc mi ułozyc jakas sensowna trase , chciałbym tez pojezdzic nie po asfalcie i jakoas przejzdzac z miejsca na miejsca. aha zwiedzanie hciacłbym skonczyc na jaskiniach skocjanskich , moze do tego czasu ,zdobede GPs do mussoka wiec mysle ze bedzie mi łatwiej podrózowac , czekma na relacje poprzednich forumowiczów i takze na zapytanie w sprawie mussoka ze strony wyprawy

emsi

Post autor: emsi » wt maja 02, 2006 7:35 pm

no to moze ja zaczne:

- z wiednia do graz i dalej na maribor
- pozniej nad jezioro Bled - tu mozemy sie troche pokrecic (Bohinjsko, okolice)
- pozniej do Kranjskiej Gory glowna droga i w lewo na przelecz Vrsic, z przeleczy do Bovca
- Bovec i okolice - nie znajdziesz tu za duzo szutrow, ale troche jest - do tego rafting na rzece Soca, Kobarid, wjedz w kierunku wzgorza Krn, bardzo ladne widoki itd
- dalej wzdluz rzeki Soca, Idrija kierunek na Postojna i Skocjanskie (warto obie odwiedzic, w koncu w niewielu jaskiniach mozna sie przejechac pociagiem !!!!)
- szybki skok do Kopru nad morze i powrot autostrada do Ljubljany lub dalej do Chorwacji, szczegolnie na Istrie

pozdrowienia i szerokiej drogi

emsi

Awatar użytkownika
Balkandriver
Kontaktowanie:

Post autor: Balkandriver » śr maja 10, 2006 8:53 pm

Witam ponownie,
A, że tak spytam, dlaczego chcesz przeorać akurat Słowenię??
Skoro jedziesz do Chorwacji,to - primo ,znajdziesz tam trochę dróżek do objechania
secundo -poleć dalej do Czarnogóry - tam się wyżyjesz jeszcze lepiej i za 1/3 tego, co w Słowenii.
A naprawdę, to fantastyczne drogi górskie (i nie tylko) są w Albanii!!
I nie tylko drogi - krajobrazy, atmosfera, pustka!
Sorry , bez urazy, a bez GPS-u to nie da się jeździć?? Wydaj te pieniądze na benzynę/ropę/nocleg - kup kompas za 17 zeta, albo mapę.
Pozdrawiam

BALKANDRIVER
Frontera Long 2.8 TDi

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » czw maja 11, 2006 9:39 am

a masz moze zdjecia z tych wojazy albanskich - gorskich ? 8)

Awatar użytkownika
Balkandriver
Kontaktowanie:

Post autor: Balkandriver » czw maja 11, 2006 5:33 pm

kra pisze:a masz moze zdjecia z tych wojazy albanskich - gorskich ? 8)
Coś tam mam, ale zapodać mogę dopiero po niedzieli.
Zrobiłem w Albanii jedynie 1000km, ale to wystarczyło, żeby połknąć bakcyla i dopiero w tym roku tak naprawdę tam pojeżdżę dłużej. Głównie dlatego kupiłem to auto.
Łączę w to lato Czarnogórę z Albanią.

BALKANDRIVER
Frontera Long 2.8 TDi

Kolas84
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kolas84 » czw maja 11, 2006 9:49 pm

ej jade do słowenii dlatego ze mma taki plan albania i czarnogóre zostawiam na pozniej, zreszta jade mussokiem po raz 1 w taka trase a po 2 spoko bez GPs da sie jezdzic ale jak sie ma mozliwosc to czemu go nie wziasc choc przez tylwe lat nigdy nie byl mi potrzebny, i jad tam dlatego tez bo chce mojej dziewczynie pokazac słowenie i chorwacje

Mussorożec tez auto :)

Awatar użytkownika
Plumek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Plumek » ndz lis 26, 2006 2:49 am

emsi pisze:witaj

a stad to juz kilka minut do Chorwacji na zachodni Krk - piekne miasteczko Porec - chyba drugie po Dubrovniku

p emsi
A co to jest zachodni Krk??? Chyba chodzi Ci o półwysep Istria...

emsi

Post autor: emsi » ndz lis 26, 2006 8:39 am

no jasne ze Istria, chyna mnie jakas zacma wtedy dopadla

dzieki za poprawke
CAMP COYOT 20-23.08.2009
www.coyot.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”