Po pierwsze to jestem tu bardzo świeżutki i chciałbym zatem Wszystkim powiedzieć DZIEŃ DOBRY, a żeby wyjaśnić moją obecność na tym Forum, powiem, że 9 X 2006 stałem sie współwłaścicielem Nissana Patrola hiszpańskiego z 1991 roku z silnikiem 2,8 bez litery T

W temacie napisałem, że mam propozycję. To na razie z pewnością tylko propozycja lub raczej chęć poznania Waszej opinii. Moją pasją jest astronomia, a w niej obserwacje zjawiska zaćmienia Słońca. Widziałem już 6 zaćmień w różnych rejonach świata - ale nie piszę tego by się chwalić, ale by zainteresować tematem. Wyjazdy na zaćmienia to nie tylko czyste podziwianie potęgi natury i obcych krajów - bo wraz z 3-4 osobami poza fotograficznym i filmowym dokumentowaniem zjawiska, prowadzimy regularne pomiary i obserwacje meteorologiczne kilku parametrów pogodowych. Patronem naukowym naszych ekspedycji od szeregu lat jest Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.
Do rzeczy! 1 sierpnia 2008 roku nastąpi całkowite zaćmienie Słońca, widoczne z terenów Rosji - m.in. z okolic Nowosybirska.
Co Wy na to aby tam pojechać? Samochodami.
Trzeba to dobrze obmyśleć bo bez sponsorów raczej się nie obejdzie, chyba, że bedziemy się trzymać blisko rurociągu np. "Przyjaźń"

Pozdroofko! Piszcie![/b]