CZARNOGÓRA !!!

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

LANDEK

CZARNOGÓRA !!!

Post autor: LANDEK » ndz mar 11, 2007 10:06 am

Planuję wyjazd w 2 połowie sierpnia na około 2 tygodnie.
2 dzieciaków (7 i 2 lata), żonka, ja no i nasz LANDEK.
Pewnie dołączą się też znajomi (niestety z napędem na 2 kółka, ale też z 2 rozrabiaków).
Proszę o wszelkie informacje: którędy najlepiej i najszybciej dojechać (a może jakaś trasa widokowa), namiary na jakieś noclegi (pola namiotowe, kwatery prywatne itp), gdzie są ładne piaszczyste plaże, co warto zobaczyć ??
Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Lakoni

Post autor: Lakoni » ndz mar 11, 2007 4:04 pm

Napewno warto zobaczyć Kotor. Pozatym wczesny Bułgarski Gierek. Bród, smród. Plaże widziałem tylko na trasie Dubrovnik-Kotor ale raczej nie należały do ciekawych-portowe smrody. Czarnogóra do Chorwacji ma jeszcze daleko i nie chodzi mi tu o jakieś luksusy. Ja uprawiam turystykę namiotową i nigdy nie korzystam z hoteli itp. i zawsze wybieram się w odludne ciche miejsca jednak puki co Czarnogóra na dzień dzisiejszy dla mnie odpada.
Obrazek

Awatar użytkownika
renek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: renek » pn mar 12, 2007 9:57 am

Czarnogóra jest wbrew temu co pisze Lakoni miejscem wartym uwagi, co prawda nie mam doświadczenia w wyjazdach z dziećmi i wiążącymi się z tym wyzwaniami, ale zaglądnij na to forum tam napewno uzyskasz więcej info:
http://www.softlakecity.com/forum/index.php
Carpe diem

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » wt mar 13, 2007 5:50 pm

My byliśmy na wakacje i powiem szczerze, nam się b. podobało.
@Lakoni ma rację, że do Chorwacji Czarnogórze daleko, ale co kto lubi.

Jechaliśmy tam praktycznie w ciemno. Miejsc wolnych było sporo, szczególnie, że Serbowie obrazili się za odłączenie. Plaż piaszczystych b. mało, a jeśli już, to może się okazać, że trzeba zapłacić (nie tyle za plażę, co np. za korzystanie z leżaczka z odrobiną cienia, gdy na słońcu była niewyróba).

Kilka fotek z Bałkanów jest tutaj: http://www.wroclaw4x4.org/galeria/categ ... 60&start=0

Ale to Bułgarski prom, Serbia, Czarnogóra, Albania, Chorwacja.

@renek podał Ci super link - też się z tamtąd wiele dowiedzieliśmy :)2 [/url]
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa ;)

Awatar użytkownika
michał-z

Post autor: michał-z » wt mar 13, 2007 8:12 pm

Aż się łezka w oku kręci jak patrzę na Wasze zdjęcia...
A co zobaczyc..? Na pewno dolinę Tary,Durmitor,Zatokę (nie tylko Kotor ale te urocze miasteczka nad brzegiem też),Podgoricę i jezioro Szkoderskie...Wszystkie tunele,mosty i przepaście...
LT Sven Hedin prawie terenówka.

Awatar użytkownika
Balkandriver
Kontaktowanie:

Post autor: Balkandriver » śr mar 14, 2007 9:21 am

Jak już wyżej stwierdzono - co kto lubi.
Ale powiem Wam, że jeździłem do Chorwacji przez ładne kilka lat, zawsze pod namiot i zjeździłem ją calutką od góry do dołu, kilka wysp i głąb kraju.Od 3 lat przerzuciłem się na Czarnogórę i Albanię i Czarnogóra bije Cro na głowę. Kraj ciekawszy, ludzie o niebo milsi. Chorwaci przez ostatnie 10 lat bardzo się zmienili (niestety na niekorzyść), a poza tym klientela, która zaczęła tam docierać z Polski stała się nie do zniesienia.Nie mam ochoty tłoczyć się na półkach skalnych czy na kawałku gleby zasypiając i budząc się w atmosferze chamskich libacji i latających wokół ku..w i chu..ów. I te dyskusje, jak tu nie zapłacić rachunku w knajpie, jak wyruchać wlaśnika campu, żeby zapłacić za 2 osoby, a przewaletować w 5.Żenada! I niesprawiedliwa drożyzna.
W Czarnogórze nie ma takiego spędu i jest dużo taniej.Że brud, smród? - nie aż tak bardzo, tam też się to zmienia, pojawiły się tablice "neka bude ćisto" i zaczynają znikać sterty śmieci na poboczach.Poznałem tam wielu miłych ludzi i ci, którzy widzą nas po raz kolejny witają nas jak członków swoich rodzin (niedźwiadek, buziaki itp ).
Mamy to szczęście, że możemy pozwolić sobie na 6tygodniowe włóczęgi, więc i Czarnogórę też przejechaliśmy całą i jest to nasza baza wypadowa do Albanii.
Co warto zobaczyć?
Na pewno Durmitor - Kanion Tary, Żabljak, przełom rzeki Moraczy, przejechać od granicy bośniackiej w Scepan Polje kanionem rzeki Pivy (na ok 30tu kilometrach 58 tuneli) i do góry do Trsy i szutrem wzdłuż całego Durmitoru do Żabljaka.
Na wybrzeżu - Herzeg-Novi trochę plastikowy kurorcik, ale "miasto kwiatów" i faktycznie jest to miasto- ogród botaniczny. Cała Boka Kotorska jest warta zobaczenia, a wjazd drogą z Kotoru do Cetinje (dawna stolica Montenegro) zapiera dech.Będąc w Cetinje (piękny monastyr) koniecznie wyjechać do mauzoleum Njegosza, bohatera narodowego - władcy i wieszcza.Z parkingu wchodzi się do samego mauzoleum wykutym w skale tunelem po ponad 400stu schodach.Widok stamtąd jest niezapomniany.
A w dole Tivat- miasto, w którym jest port lotniczy i jest miejsce, gdzie można stanąć wręcz na pasie startowym i poczuć, jak startujący samolot zrywa Wam włosy z głowy.Gorzej, jak lądujący opróżnia toaletę :((
Ulcinij - ostatnie miasto przed Albanią- powiew orientu i całkowicie odmienny klimat a dalej Wielika Plaża - 13km piachu, a na końcu Ada Bojana, gdzie ribnyj sup i salat ot hobotnice nie mają sobie równych.
I polecam z Ulcinija pojechać wzdłuż Jeziora Szkoderskiego robiąc pętlę i zjeżdżając górami (nie tunelem) do miejscowości Bar (obok Stari Bar - wspaniałe miejsce)
I tak możnaby długo.
Krótko mówiąc przygoda z Chorwacją się skończyła, a Czarnogóra zdecydowanie ją przebiła.
Jeśli chcecie przeczytać więcej i zobaczyć trochę zdjęć to zapraszam tu:
http://barpa.blog.onet.pl
Pozdrawiam

BALKANDRIVER
Ostatnio zmieniony śr mar 14, 2007 2:28 pm przez Balkandriver, łącznie zmieniany 1 raz.
Frontera Long 2.8 TDi
http://www.fotolandia4x4.com - relacje, zdjęcia.

Awatar użytkownika
Lakoni

Post autor: Lakoni » śr mar 14, 2007 2:19 pm

Balkandriver pisze:jeździłem do Chorwacji przez ładne kilka lat, zawsze pod namiot i zjeździłem ją calutką od góry do dołu, kilka wysp i głąb kraju. Chorwaci przez ostatnie 10 lat bardzo się zmienili (niestety na niekorzyść), a poza tym klientela, która zaczęła tam docierać z Polski stała się nie do zniesienia.Nie mam ochoty tłoczyć się na półkach skalnych czy na kawałku gleby zasypiając i budząc się w atmosferze chamskich libacji i latających wokół ku..w i chu..ów. I te dyskusje, jak tu nie zapłacić rachunku w knajpie, jak wyruchać wlaśnika campu, żeby zapłacić za 2 osoby, a przewaletować w 5.Żenada! I niesprawiedliwa drożyzna.
BALKANDRIVER
Widzę, że mamy podobne doświadczenie w sprawach Cro.
Niestety zdanie mam również podobne chociaż bardzo lubię tam jeździć to ostatnie zmiany rzeczywiście są niepokojące.
Ja do Chorwacji napewno wrócę za jakiś czas ale teraz przerzuciliśmy się na Korsykę. Jeżeli ktoś szuka pięknych, białych, piaszczystych plaż to polecam jednak poza ścisłym sezonem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lakoni

Post autor: Lakoni » śr mar 14, 2007 2:20 pm

I jeszcze jedno.
Tyle Defenderów różnych wersji nigdzie nie widziałem :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Marta&Marek

Kontaktowanie:

Post autor: Marta&Marek » pt mar 16, 2007 12:45 pm

miszaz pisze:Durmitor
Podpisuję się wszystkimi łapkami :wink:

http://suzuki.a-ng.eu/public_gal/rumunia/DSC00474.JPG

Wrażenie niesamowite..... no i droga normalnie dostępna :)2
Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”