Wawa - Jastrzębia Góra

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Kojak

Wawa - Jastrzębia Góra

Post autor: Kojak » pn lip 09, 2007 8:19 am

Jadę w piątek 20.07 na 2 tygodnie z Rodzinką nad morze do Jastrzębiej Góry i mam pytanka do starych bywalców tych okolic:

- co można ciekawego zobaczyć i ew. gdzie w okolicach można zaliczyć fajną lajtową traskę z dzieciakiem ?

- jak najlepiej jechać z Wawy do Jastrzębiej. Z tego co wiem trasa nr 7 jest mocno zawalona remontami w okolicach Elbląga. Więc może lepiej i ciekawiej z Wawy przez Sierpc, Grudziądz, Tczew ?
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD :-)

Awatar użytkownika
czaya
Kontaktowanie:

Re: Wawa - Jastrzębia Góra

Post autor: czaya » pn lip 09, 2007 8:26 am

Kojak pisze:Więc może lepiej i ciekawiej z Wawy przez Sierpc, Grudziądz, Tczew ?
nie wiem jak przez Elbląg, ale tą trasą (przez Brodnicę) też nie przyciśniesz za mocno.
W brodnicy trafisz ma mega korki, bo to nasza regionalna specjalność :)21 Grudziądz przelatujesz sprawnie, potem wahadło w okolicach chyba Nowego-może trwać 10 minut, może 1,5 h), Tczew - Pruszcz zawsze zakorkowany (albo ja jeżdżę w takich głupich godzinach) obwodnica Trójmiasta zależy jak trafisz albo sprawnie albo :evil: - budowa estakady potrafi przyblokować...
info w zeszłego tygodnia
ważne zeby pogoda Wam się ładna trafiła :)21

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn lip 09, 2007 9:54 am

cześć Kojak

Trasą jedź normalną, czyli Warszawa - Gdańsk. Trasa alternatywna to ta przez Grudziądz, jechałeś nią jakieś 2 tygodnie temu w nocy, kolumną, jadąc z Nasielska ;) Przez Elbląg jedziesz sprawnie, są roboty, ale nie korkuje się.

Jeżeli chodzi o trasy turystyczne, to rejon w którym będziesz stacjonował to raczej nadmorskie kurorty, więc off-roadu wiele nie uświadczysz. Można przejechać się z Karwii wzdłuż morza do Dębek, to jakieś 6-7km bardzo ładnej ścieżki off-roadowej, choć jeżdżą tam osobówkami. Ładne drogi są w pomiędzy Wejherowem a Goszczynem (szosa nr 218), warto zatrzymać się na kąpiel nad malowniczym jeziorem Dobre, stamtąd przez lasy pojechać w kierunku wschodnim, gdzieś tam są bardzo fajne groty, musisz poszukać w przewodniku (nie pamiętam nazwy miejscowości).

Udanego wypoczynku.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » pn lip 09, 2007 10:53 am

Damian pisze:cześć Kojak

Trasą jedź normalną, czyli Warszawa - Gdańsk. Trasa alternatywna to ta przez Grudziądz, jechałeś nią jakieś 2 tygodnie temu w nocy, kolumną, jadąc z Nasielska ;) Przez Elbląg jedziesz sprawnie, są roboty, ale nie korkuje się.

Jeżeli chodzi o trasy turystyczne, to rejon w którym będziesz stacjonował to raczej nadmorskie kurorty, więc off-roadu wiele nie uświadczysz. Można przejechać się z Karwii wzdłuż morza do Dębek, to jakieś 6-7km bardzo ładnej ścieżki off-roadowej, choć jeżdżą tam osobówkami. Ładne drogi są w pomiędzy Wejherowem a Goszczynem (szosa nr 218), warto zatrzymać się na kąpiel nad malowniczym jeziorem Dobre, stamtąd przez lasy pojechać w kierunku wschodnim, gdzieś tam są bardzo fajne groty, musisz poszukać w przewodniku (nie pamiętam nazwy miejscowości).

Udanego wypoczynku.
Dzięki !
A tak sobie romyślałem o trasie przez Grudziądz włąśnie dlatego że jechaliśmy tam nie dawno i było OK...
Dzięki za informacje turystyczne.
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » pn lip 09, 2007 2:40 pm

Jechałem tydzień temu, a żona w ostatnią sobotę - nie było źle - ruch wahadłowy koło Elbląga zniknął, tylko przed Elblągiem trafiłem na radar poza terenem zabudowanym i niestety.... Ale prawdziwym terenówkom nic tam nie grozi :)
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pn lip 09, 2007 5:11 pm

Te groty to Mechowo, ale to nic ciekawego. Zobacz latarnię w Rozewiu, fokarium na Helu. Od dziś jest słonecznie choć za ciepło to nie jest. Pojeździć możesz w starej żwirowni we Władysławowie, po lasach nie radzę, strażnicy leśni z policją oraz leśniczy grasują. Na plażę też nie radzę wjeżdżać chyba, że z wcześnie rano. Sami turyści dzwonią do służb, że ktoś plażą daje. Dobrej pogody życzę. :)2
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pn lip 09, 2007 5:15 pm

Jest jeszcze niedaleko Jastrzębiej (ok. 20 km.) dawna budowa elektrowni jądrowej w wiosce Karlikowo, w Gniewinie postawili wieżę widokową przy sztucznych zbiornikach od el. wodnej "Zarnowiec" (też warta zwiedzenia. cztery rury o śr. takiej, że autobus wjedzie :-) )od Karlikowa jakieś 8 km. No i oczywiście 3miasto.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » pn lip 09, 2007 8:26 pm

Dzięki wszystkim za ciekawe podpowiedzi. Generalnie bywałem już w okolicach Włądka kilka razy i wiele już z tych atrakcji widziałem, ale na pewno skorzystam z podpowiedzi...
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » śr lip 18, 2007 7:26 am

1.jednak groty w Mechowie
2.Zabudowania poklasztorne w Żarnowcu
3.Pałac i park w Krokowej
4.Pałac i park w Rzucewie

Odcinek Gdynia Chylonia (koniec obwodnicy) - Puck Warto jechać przez Kosakowo, Żelistrzewo. Trasa widokowa i bez korów.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » śr lip 18, 2007 10:27 am

uwaga na hel, potrafia się przykorkować praktycznie bez powodu wyjazd z półwyspu [terenówką można ewentualnie próbować pocisnąć pasem przeciwpożarowym obok :D no i korkuje się droga w kierunku gdańska i w ogóle dużo ludzi ... cierpliwości życzę :D
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » śr lip 18, 2007 10:30 am

no i polecam taką fajną knajpkę w jastrzębiej zielone daszki browar na H i same drinasie - ale jakie mniam :D :)2
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr lip 18, 2007 1:28 pm

A ja...polecam omijać Jastrzębią i ten cały festyn dresiarski :)21 Chyba że Kojak chcesz zadać lansu :)21

P.S. W piątek też lecę trasą gdańską ;) w busz, w busz :)23
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » śr lip 18, 2007 2:19 pm

no właśnie - czy jest gdzieś na naszym wybrzeżu miejsce, gdzie można zabiwakować na dziko nad morzem? bo mnie to wygląda że albo miejscowość albo teren wojskowy... nie ma już dzikich plaż?

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » śr lip 18, 2007 7:09 pm

gkozi pisze:no właśnie - czy jest gdzieś na naszym wybrzeżu miejsce, gdzie można zabiwakować na dziko nad morzem? bo mnie to wygląda że albo miejscowość albo teren wojskowy... nie ma już dzikich plaż?
Przyjeź w październiku na półwysep... mierzeja jak wymarła. Największym problem dla miescowych jest króki sezon.
Nie demonizowałbym, w Chorwacji masz człeka na człeku a plaże do naszych sie nie umywają. Półwysep jest długi i większosć turystów atakuje Jastarnie, Juratę i Hel. Mędzy Kuźnicą a Jastanią znajdziesz ten swój spokojny kawałek plaży, podobnie między Juratą i Helem. Od strony zatoki między Puckiem i Władysławowem jest też kilka enklaw spokoju. Po prostu jedziesz i widzisz :D
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » śr lip 18, 2007 8:43 pm

mnie nawet nie chodziło o półwysep tylko ogólnie o wybrzeże, są gdzieś miejsca gdzie można zjechać z drogi, dojechać do początku plaży i rozbić tam obóz? bo jakoś nigdy nie znalazłem - albo miejscowaść i zakazy, albo wojskowe i zakazy, albo rezerwat i zakazy ... no ewentualnie sa jeszcze jakieś nadmorskie bagna

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » śr lip 18, 2007 9:29 pm

Jest kilka takich miejsc nad zatoką pucką np
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”