Wawa - Jastrzębia Góra
Moderator: Misiek Bielsko
Wawa - Jastrzębia Góra
Jadę w piątek 20.07 na 2 tygodnie z Rodzinką nad morze do Jastrzębiej Góry i mam pytanka do starych bywalców tych okolic:
- co można ciekawego zobaczyć i ew. gdzie w okolicach można zaliczyć fajną lajtową traskę z dzieciakiem ?
- jak najlepiej jechać z Wawy do Jastrzębiej. Z tego co wiem trasa nr 7 jest mocno zawalona remontami w okolicach Elbląga. Więc może lepiej i ciekawiej z Wawy przez Sierpc, Grudziądz, Tczew ?
- co można ciekawego zobaczyć i ew. gdzie w okolicach można zaliczyć fajną lajtową traskę z dzieciakiem ?
- jak najlepiej jechać z Wawy do Jastrzębiej. Z tego co wiem trasa nr 7 jest mocno zawalona remontami w okolicach Elbląga. Więc może lepiej i ciekawiej z Wawy przez Sierpc, Grudziądz, Tczew ?
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD

Re: Wawa - Jastrzębia Góra
nie wiem jak przez Elbląg, ale tą trasą (przez Brodnicę) też nie przyciśniesz za mocno.Kojak pisze:Więc może lepiej i ciekawiej z Wawy przez Sierpc, Grudziądz, Tczew ?
W brodnicy trafisz ma mega korki, bo to nasza regionalna specjalność

info w zeszłego tygodnia
ważne zeby pogoda Wam się ładna trafiła

- Damian
-
- Kontaktowanie:
cześć Kojak
Trasą jedź normalną, czyli Warszawa - Gdańsk. Trasa alternatywna to ta przez Grudziądz, jechałeś nią jakieś 2 tygodnie temu w nocy, kolumną, jadąc z Nasielska
Przez Elbląg jedziesz sprawnie, są roboty, ale nie korkuje się.
Jeżeli chodzi o trasy turystyczne, to rejon w którym będziesz stacjonował to raczej nadmorskie kurorty, więc off-roadu wiele nie uświadczysz. Można przejechać się z Karwii wzdłuż morza do Dębek, to jakieś 6-7km bardzo ładnej ścieżki off-roadowej, choć jeżdżą tam osobówkami. Ładne drogi są w pomiędzy Wejherowem a Goszczynem (szosa nr 218), warto zatrzymać się na kąpiel nad malowniczym jeziorem Dobre, stamtąd przez lasy pojechać w kierunku wschodnim, gdzieś tam są bardzo fajne groty, musisz poszukać w przewodniku (nie pamiętam nazwy miejscowości).
Udanego wypoczynku.
Trasą jedź normalną, czyli Warszawa - Gdańsk. Trasa alternatywna to ta przez Grudziądz, jechałeś nią jakieś 2 tygodnie temu w nocy, kolumną, jadąc z Nasielska

Jeżeli chodzi o trasy turystyczne, to rejon w którym będziesz stacjonował to raczej nadmorskie kurorty, więc off-roadu wiele nie uświadczysz. Można przejechać się z Karwii wzdłuż morza do Dębek, to jakieś 6-7km bardzo ładnej ścieżki off-roadowej, choć jeżdżą tam osobówkami. Ładne drogi są w pomiędzy Wejherowem a Goszczynem (szosa nr 218), warto zatrzymać się na kąpiel nad malowniczym jeziorem Dobre, stamtąd przez lasy pojechać w kierunku wschodnim, gdzieś tam są bardzo fajne groty, musisz poszukać w przewodniku (nie pamiętam nazwy miejscowości).
Udanego wypoczynku.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Dzięki !Damian pisze:cześć Kojak
Trasą jedź normalną, czyli Warszawa - Gdańsk. Trasa alternatywna to ta przez Grudziądz, jechałeś nią jakieś 2 tygodnie temu w nocy, kolumną, jadąc z NasielskaPrzez Elbląg jedziesz sprawnie, są roboty, ale nie korkuje się.
Udanego wypoczynku.
A tak sobie romyślałem o trasie przez Grudziądz włąśnie dlatego że jechaliśmy tam nie dawno i było OK...
Dzięki za informacje turystyczne.
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Te groty to Mechowo, ale to nic ciekawego. Zobacz latarnię w Rozewiu, fokarium na Helu. Od dziś jest słonecznie choć za ciepło to nie jest. Pojeździć możesz w starej żwirowni we Władysławowie, po lasach nie radzę, strażnicy leśni z policją oraz leśniczy grasują. Na plażę też nie radzę wjeżdżać chyba, że z wcześnie rano. Sami turyści dzwonią do służb, że ktoś plażą daje. Dobrej pogody życzę. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Jest jeszcze niedaleko Jastrzębiej (ok. 20 km.) dawna budowa elektrowni jądrowej w wiosce Karlikowo, w Gniewinie postawili wieżę widokową przy sztucznych zbiornikach od el. wodnej "Zarnowiec" (też warta zwiedzenia. cztery rury o śr. takiej, że autobus wjedzie
)od Karlikowa jakieś 8 km. No i oczywiście 3miasto.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
- Elwood
-
- Kontaktowanie:
Przyjeź w październiku na półwysep... mierzeja jak wymarła. Największym problem dla miescowych jest króki sezon.gkozi pisze:no właśnie - czy jest gdzieś na naszym wybrzeżu miejsce, gdzie można zabiwakować na dziko nad morzem? bo mnie to wygląda że albo miejscowość albo teren wojskowy... nie ma już dzikich plaż?
Nie demonizowałbym, w Chorwacji masz człeka na człeku a plaże do naszych sie nie umywają. Półwysep jest długi i większosć turystów atakuje Jastarnie, Juratę i Hel. Mędzy Kuźnicą a Jastanią znajdziesz ten swój spokojny kawałek plaży, podobnie między Juratą i Helem. Od strony zatoki między Puckiem i Władysławowem jest też kilka enklaw spokoju. Po prostu jedziesz i widzisz

The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
mnie nawet nie chodziło o półwysep tylko ogólnie o wybrzeże, są gdzieś miejsca gdzie można zjechać z drogi, dojechać do początku plaży i rozbić tam obóz? bo jakoś nigdy nie znalazłem - albo miejscowaść i zakazy, albo wojskowe i zakazy, albo rezerwat i zakazy ... no ewentualnie sa jeszcze jakieś nadmorskie bagna
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy