SYRIA, JORDANIA, LIBAN, IZRAEL

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

LANDEK

SYRIA, JORDANIA, LIBAN, IZRAEL

Post autor: LANDEK » czw sie 02, 2007 2:53 pm

Ma może ktoś w miarę świeże informacje na temat tych stron?
Jak z bezpieczeństwem, wizami, granicami, cenami itp.
Myślę o wyjeździe w te strony luty-marzec 2008.
Może jest ktoś zainteresowany ??

zbyszek 53

Post autor: zbyszek 53 » czw sie 02, 2007 3:24 pm

Jestem zainteresowany ale bez izraela ponieważ lubię zwiedzać tylko obce i ciekawe kraje a ten nie jest ani obcy ani ciekawy. Tym bardziej że żyję w pobliżu najwiekszego od XIXw miasta zydowskiego na swiecie ze wszystkimi tego konsekwencjami i jestem skazany na ich prasę i telewizję. Ale jestem zainteresowany Syrią i Jordanią. Miałem tam jechać w ubiegłym roku ale w czerwcu zaczęły sie jakieś działania wojenne czy wzmogło napięcie i w ambasadzie syryjskiej mi to odradzali więc nie złożyłem wniosku o wizę.

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » czw sie 02, 2007 4:20 pm

a myślisz lecieć czy jechać samochodem ??

I nie wiem czy się coś zmieniło ale przedtem raczej nie było możliwości przekroczenia droga lądową granicy Izraela z krajem arabskim - szczególnie dla obcokrajowców. Poza tym chyba i Izraelczycy i Araby krzywo patrzą jak masz pieczątki w paszporcie od ich największego wroga.

LANDEK

Post autor: LANDEK » czw sie 02, 2007 6:46 pm

Co do pieczątek, to chyba nie chcą wpuścić do Syrii jeśli masz pieczątkę z Izraela, ale może można to jakoś obejść :wink:
Co jest ciekawe, czy też nie, albo obce, czy znajome to sprawa indywidualna - tak więc w to nie wnikam.
A dojechać tam chcę samochodem :lol:
NISSAN PATROL Y 61, 6.5 TD V8 :)
GG10114884

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » czw sie 02, 2007 7:27 pm

To na pewno wymagany karnet i kaucja zostawiona w PZM-ocie

LANDEK

Post autor: LANDEK » czw sie 02, 2007 7:41 pm

A ja słyszałem, że karnet do tych krajów nie jest wymagany ??
GG10114884

zbyszek 53

Post autor: zbyszek 53 » czw sie 02, 2007 7:55 pm

W ambasadzie Syrii mnie poinformowali że karnet i kaucje nie sa potrzebne

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » czw sie 02, 2007 8:07 pm

o ile sie nie myle to wjazd do syrii z wiza izraela albo pieczątką graniczną nie jest mozliwy

kiedys w wizie syryjskiej było napisane ze jest wazna jedynie jesli w paszporcie nie ma pieczątek/wiz z izraela

podobnie moze byc z libanem
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Paweł Disco

Kontaktowanie:

Post autor: Paweł Disco » czw sie 02, 2007 8:37 pm

Pieczątka Izraela to duży problem na granicy syryjskiej. W styczniu autokarem mielismy problem z izraelskimi wizami tranzytowymi w Syrii.
Udało sie to załatwić ale kiblowalismy dŁugo na granicy zanim przewodnik to załatwił.

Syria zdaje sie być bardzo bezpieczna, pełno policji ale dobrze nastawionej. Paliwo zdumiewająco tanie.
Paweł, LR disco200tdi
-offroad zbliża-

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » czw sie 02, 2007 8:55 pm

zbyszek 53 pisze:W ambasadzie Syrii mnie poinformowali że karnet i kaucje nie sa potrzebne
faktycznie - cofam
Widocznie znieśli - na Jordanie, Syrię i Liban pisze tylko że zalecane - ale nie obowiązkowe

Awatar użytkownika
Japan

Post autor: Japan » czw sie 02, 2007 10:02 pm

na wyprawe przez Jordanie bym sie doloaczyl wiecej niz chetnie. W tym zakresie tez moge pomoc w miare mozliwosci, jezeli jeszcze na ME bede i mnie wilki nie zjedza... :wink: Jezeli cos konkretnego sie bedzie klarowac to daj znac :)2

P.S.
moze warto w miejsce Izraela wlozyc Oman i UAE...?? Traski zacne i kraje cywilizowane :D . Plenerki w UAE mam juz opanowane praktycznie cale... :)21
w zalaczeniu kilka zajawek z UAE i Omanu:
http://foorman.webd.pl/forum4x4/viewtopic.php?t=244
http://foorman.webd.pl/forum4x4/viewtopic.php?t=228
http://foorman.webd.pl/forum4x4/viewtopic.php?t=219
http://foorman.webd.pl/forum4x4/viewtopic.php?t=213
Toyka Prado - autobus wycieczkowy :)21

Awatar użytkownika
Suj

Re: SYRIA, JORDANIA, LIBAN, IZRAEL

Post autor: Suj » pt sie 03, 2007 12:13 am

Witam
LANDEK pisze:Ma może ktoś w miarę świeże informacje na temat tych stron?
Ja pod koniec zeszłego roku i na początku tego byłem dwukrotnie w Libanie i Jordanii. Jechałem do Libanu z lekkim niepokojem, było to chwilę po zniesieniu blokady izraelskiej. Kraj wydał mi się dość spokojny i wyluzowany - doszedłem do wniosku że telewizja kłamie. Zycie toczy się swoim rytmem, po wojnie nie było wielu śladów - zwalony most na autostradzie, zanieczyszczone wybrzeże ze zniszczonych magazynów ropy. Byłem na północ od Bejrutu, rejony te zamieszkane są w większości przez ludność chrześcijańską, może dlatego też czułem się dość swobodnie. Ceny jedzenia itp dość przystępne, paliwo też w nie najgorszych cenach ale bez rewelacji. Jeśli chodzi o wizy, to ja wyrabiałem na lotnisku, trzeba było podać miejsce gdzie się w Libanie planuję zatrzymać. Ta była chyba bezpłatna o ile mnie pamięć nie myli. Jeszcze we Frankfurcie, przed wejściem na pokład samolotu jakiś tajniak kartkował _dokładnie_ każdy paszport w poszukiwaniu pieczątek z wiadomego kraju, po przylocie jeszce ze dwa razy. W zasadzie nic innego ich nie interesowało...
W czasie mojego pobytu zamordowano ministra z antysyryjskiej frakcji i zaczął się kryzys polityczny - na autostradzie pojawiły się patrole wojska. Kiedy po tygodniu leciałem tam jeszcze raz w stolicy trwała kilkusettysięczna demonstracja Hesbollahu i zrobiło się naprawdę nerwowo. Zamknięta autostrada, czołgi...
Jordania sprawiła na mnie wrażenie stabilnego kraju prowadzonego twardą ręką króla. Dla ludzi tej mentalności jacy tam mieszkają jest to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. Wizę uzyskiwałem na granicy i o ile mnie pamięć nie myli kosztowała około 16 USD. Tu urzędnik na granicy wypytał o cel przyjazdu, długotrwałość i miejsce gdzie się zatrzymam. Przy jednym z wjazdów zrobili mi też zdjecie i musiałem zostawić odcisk kciuka w elektronicznym czytniku - to chyba element wzmożonej polityki bezpieczeństwa po zamachu na Holiday Inn rok wcześniej. Na prawie każdej ulicy stoi tam (przynajmniej w Ammanie i w kurortach nad Morzem Martwym) uzbrojony policjant czy żołnierz, na autostradach i przy lotniskach ustawione są check-pointy. Przy wejściu do hotelu czy marketu bramki wykrywajace metal i ochroniarze. Wszystko po to, aby cała bliskowschodnia zawierucha nie zdestabilizowała im sytuacji. Bardzo dbają o wizerunek w oczach przybyszów i chcą im zapewnić bezpieczeństwo. Ceny dość wysokie, paliwo przyzwoicie ale również bez rewelacji - chyba wychodziło coś ze 2,5-3 PLN/za litr a Jordańczycy skarżyli się że drogo:). Miło zaskoczyła mnie otwartość i tolerancyjność tego przecież w większości muzułmańskiego kraju. Łącznie ze sklepami z procentami (dość zaporowe ceny i obowiązkowe czarne, nieprzezroczyste reklamówki) i innymi przyjemnościami zachodniego świata...
Mogę się wypowiedzieć się jeszce co do Omanu bo byłem tam ponad dwa lata temu i bardzo mi się podobało. Tam paliwo kosztowało około 1PLN za litr i nie pamiętam aby jakiś Patrol czy LandCruiser miał coś innego niż 4,2L Petrol :) Tyle że po drodze jest Arabia Saudyjska i nie jestem przekonany czy warto rozważać przejazd tamtędy- mnie zakazy i nakazy tego kraju skutecznie by przed tym powstrzymały...
Paweł

MB G240D/300D 24V '84

sweetek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sweetek » pt sie 03, 2007 8:12 am

Witam
gdyby sie ktoś wybierał samochodem to mam wniarę aktualne i dokładne informacje
myslę, że po 25 sierpnia będę miał pełną wiedzę, mapy itp.
Wjazd samochodem do libanu jest trudny ale możliwy.
opłaty to głównie ubezpieczenia i wizy,
Szacunkowy koszt wyjazdu syria, jordania samochodem palącym ok. 10l ropy
(ropa w syrii tania ale hu...) z opłatami to ok. 4500 zł za samochód
trasa ok. 8000 km.
i jak zwykle pozdrawiam wszystkich

LANDEK

Post autor: LANDEK » pt sie 03, 2007 9:37 am

Jeżeli możesz to daj wszystko na PW.
Dzięki !!
GG10114884

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » pt sie 03, 2007 11:41 am

Paweł Disco pisze:Pieczątka Izraela to duży problem na granicy syryjskiej. W styczniu autokarem mielismy problem z izraelskimi wizami tranzytowymi w Syrii.
Udało sie to załatwić ale kiblowalismy dŁugo na granicy zanim przewodnik to załatwił.

Syria zdaje sie być bardzo bezpieczna, pełno policji ale dobrze nastawionej. Paliwo zdumiewająco tanie.
doceniam pomysl, oczywiscie mietkim byc nie wolno absolutnie ale panowie wlasnym autem(czyli nie by samolot, autokar i wczasy z orbisem)z tego co mam orient w sprawie szanse macie baredzoi kiepskie, rowne zeru przekulac sie od arabusow do izraela badz na odwrot. gdyz jak powszechnie widomo te nacje nie kochaja sie jakos nad wyraz. wycieczkowo mozecie prosic w izraelu, bo maja swiadmosc byci a nie lubianymi, o wsteplownie pieczatki na luznej kartce ALE samochodami taki numer nie przechodzi przynajmniej ze znanych mi relacji i praktyki. czyli poswieccie moze cala pare w expolrace bliskiego wshodu a do rabinow skoczcioe jednorazowo kiedys sobie samolotem.
syria -bardzo polecam, tanio generalnie, bezpiecznie,mili ludzie,malo zabytkow jako takich ale duuuuza piskownica jest po czym jezdzic i majac 4x4 poczuc smak wolnosci i bezkresnej pustyni, poszwedac sie bez ograniczen i odpoczac

jordania-taki arabski RFN czyli mocno zarobieni szejkowie smigaja, wypasionymi furami z usa, bezpiecznie ale kompletnie nieprzygodowo
znacznie mniejszy kraj i zurbanizowany, paliwo troche drozsze, subiektywnie 2 dni max

kiedys chcielismy przepromowac sie stamtad do egiptu ale udupila na s
egipska superdebilniemasakryczna biurokracja!!

lecac tranzytem wezcie pod uwage tez turcje poniewaz kiedys napieralismy tylko i wylacznie mocno na poludnei a po drodze okazalo sie ze to piekny , duzy kraj , bardzo zroznicowany dla ktorego warto poswiecic troche czasu bo wbrew naszym wyobrazeniom nie konczy sie i zaczyna na ssuku w istambule , mocno polecam

LANDEK

Post autor: LANDEK » pt sie 03, 2007 11:55 am

Turcję chcę zrobić całą rodziną w wakacje 2008 (Rumunia, Bułgaria, Turcja), tak około 5-6 tygodni.
A teraz to coś chciałbym wykombinować na luty marzec - samemu :wink:
GG10114884

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » pt sie 03, 2007 11:59 am

....a w syrii, jordani CDP na auto na pewno nie potzrebne, wizy i lets go!
jak smigalismy w tamte strony zrobilismy nieobowiazkowa! arabizacje paszporu w MSZ calkiem to robilo i skracalo dyskusje a kosztowalo grosze i trwalo 7dni.
na granicach tamtejszych obowiazuja "normalne" uklady z dzikolandow czyli bakszyszfull time around wiec panowie targujcie sei na granicach, rzadajcie papierkow po angielsku itd utrudniajcie maxymalnie sprawe
bezowym braciom. bardzo mili ale uwielbiaja wyciagac lape wiec przyjmijcie ze zawsze chca was skrojic na +70%. rubcie teatrzyk, wykupujcie sie tshirtami i paprykarzem szczecinskim :lol:
ale kasy zostawiajcie im jaknajmniej co by ich nie rozpuszczac
... bo po was innni tam jeszcze pojada kiedy
powodzenias

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » pt sie 03, 2007 12:17 pm

LANDEK pisze:Turcję chcę zrobić całą rodziną w wakacje 2008 (Rumunia, Bułgaria, Turcja), tak około 5-6 tygodni.
A teraz to coś chciałbym wykombinować na luty marzec - samemu :wink:

tylko czy tymi samymi drogami jest sens latac tak na dwa razy?
z rodzina rownie dobrze mozesz tam poleciec w wakacje bo total bezpiecznie, oni beda mieli niepowtarzalna przygode zycia w dobrym tego slowa znaczeniu a ty zalatwisz juz jeden kierunek na mapie??? tak sobie glosno mysle

LANDEK

Post autor: LANDEK » pt sie 03, 2007 2:06 pm

Tylko, że moje Kobitki też lubia włóczęgę i nie wysiedzą w jednym miejscu dłużej niż 3 dni, a przez 5-6 tygodni to zwiedzimy te kraje dość dokładnie.
A jak pojadę sam na 3 tygodnie, to lepiej się skupić na Syrii, Jordanii i Libanie. Osobiście myślę, że skoro człowiek jedzie tak daleko, to lepiej co by zobaczył jak najwięcej a nie tylko zaliczał kolejne kraje :lol:
GG10114884

Awatar użytkownika
Cyprian
Kontaktowanie:

Post autor: Cyprian » pn sie 06, 2007 1:13 pm

sweetek pisze:Witam
gdyby sie ktoś wybierał samochodem to mam wniarę aktualne i dokładne informacje
myslę, że po 25 sierpnia będę miał pełną wiedzę, mapy itp.
Wjazd samochodem do libanu jest trudny ale możliwy.
opłaty to głównie ubezpieczenia i wizy,
Szacunkowy koszt wyjazdu syria, jordania samochodem palącym ok. 10l ropy
(ropa w syrii tania ale hu...) z opłatami to ok. 4500 zł za samochód
trasa ok. 8000 km.
Jedyny problem jaki spotkałem z wjazdem samochodem do Libanu to brak możliwości wiazdu dla samochodów z silnikiem Diesla.
Wizę można dostać na granicy.
Problem z wjazdem będą miały jeszcze niezamężne kobiety przed ukończeniem 30 roku życia - ale to można w prosty sposób obejść.
:)
Podróżuję sobie ...
gg: 3605628
www.cypis.pl

sweetek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sweetek » wt sie 07, 2007 8:12 am

do Libanu moi znajomi, z którymi miałem jechać (wracają 20 sierpnia) wjechali bez problemu passatami 1,9 TDI, inna sprawa, że syryjska ropa się do jazdy tym samochodem nie nadaje. Faktycznie kobiety do 30-tego roku życia niezamężne nie są wpuszczane. Jest jeszcze jedna rzecz, która wynikła w zeszłym roku jak mieliśmy jechać we wrześniu i zaczęła się wojna w Libanie, że każdy pojazd 4x4 z Libanie w czasie działań wojennych może zostać zarekwirowany przez armię (armii tam dużo), ale Syria i Jordania da radę i w miarę spokojnie
i jak zwykle pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
Cyprian
Kontaktowanie:

Post autor: Cyprian » wt sie 07, 2007 9:04 am

sweetek pisze:... ale Syria i Jordania da radę i w miarę spokojnie
Pewnie że da radę.
Zwłaszcza, że generalnie drogi w tych krajach są dobre i nie ma potrzeby jazdy autem 4x4.
Ja Bliski Wschód zjeździłem osobową bmką.
I wszędzie gdzie chciałem dojechałem.

W 2003 roku nerwowo było tylko na pograniczu z Irakiem oraz w rejonie morza martwego.
Podróżuję sobie ...
www.cypis.pl

Awatar użytkownika
Cyprian
Kontaktowanie:

Post autor: Cyprian » wt sie 07, 2007 9:09 am

CZOBI pisze:....a w syrii, jordani CDP na auto na pewno nie potzrebne, wizy i lets go!
jak smigalismy w tamte strony zrobilismy nieobowiazkowa! arabizacje paszporu w MSZ calkiem to robilo i skracalo dyskusje a kosztowalo grosze i trwalo 7dni.
na granicach tamtejszych obowiazuja "normalne" uklady z dzikolandow czyli bakszyszfull time around wiec panowie targujcie sei na granicach, rzadajcie papierkow po angielsku itd utrudniajcie maxymalnie sprawe
bezowym braciom. bardzo mili ale uwielbiaja wyciagac lape wiec przyjmijcie ze zawsze chca was skrojic na +70%. rubcie teatrzyk, wykupujcie sie tshirtami i paprykarzem szczecinskim :lol:
ale kasy zostawiajcie im jaknajmniej co by ich nie rozpuszczac
... bo po was innni tam jeszcze pojada kiedy
powodzenias
na granicach wcale nie jest tak źle
jest papierologia - to fakt, ale na nas nikt nie wymuszał łapówek
zwyczajowo każdemu wypisującemu kwit dawało się 1 $.
CDP - nie jest wymagane dla samochodów osobowych
Dostawcze, specjalne czy nawet osobówki z przyczepami - mogą już bez CDP nie przejechać.
Ta sama procedura w Turcji.
Nie wiem jak teraz, ale w 2003 roku wizy syryjskiej nie dało się załatwić się na granicy.
Podróżuję sobie ...
www.cypis.pl

Awatar użytkownika
Cyprian
Kontaktowanie:

Post autor: Cyprian » wt sie 07, 2007 9:15 am

CZOBI pisze: syria -bardzo polecam, tanio generalnie, bezpiecznie,mili ludzie,malo zabytkow jako takich ale duuuuza piskownica jest po czym jezdzic i majac 4x4 poczuc smak wolnosci i bezkresnej pustyni, poszwedac sie bez ograniczen i odpoczac
Polemizowałbym z małą ilością zabytków.
Jest co oglądać tylko należy dobrze szukać.
Polecam lekturę
http://www.cypis.pl/Podroze/panstwa_pliki/Syria.htm
i
http://www.cypis.pl/Podroze/relacje_pli ... %20cz.html
a napewno coś do zwiedzania znajdziecie.

CZOBI pisze: jordania-taki arabski RFN czyli mocno zarobieni szejkowie smigaja, wypasionymi furami z usa, bezpiecznie ale kompletnie nieprzygodowo
znacznie mniejszy kraj i zurbanizowany, paliwo troche drozsze, subiektywnie 2 dni max
Tutaj również polemizowałbym, zwłaszcza że samą Petrę ciężko w 2 dni zobaczyć.
Garść informacji tutaj:
http://www.cypis.pl/Podroze/panstwa_pliki/Jordania.htm
Poza tym - w samym Ammanie polecam Królewskie Muzeum Motoryzacji.
Dla pasjonatów nie lada gratka.
Podróżuję sobie ...
www.cypis.pl

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » czw sie 09, 2007 9:03 pm

no czyli widzielismy to samo,
odnioslem sie do tematu czyli zeby chlopaki nie pchaly sie do izraela przez arabow
reszta sobie znajda w lets"go przeciez

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”